--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
500km po mieście to nie jest zły wynik. Jeżeli nie ma z nim problemów to nie ruszał bym go, a jeżeli są to trzeba znaleźć ich źródło w niesprawny układzie paliwowym.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
500km po mieście to wręcz super wynik ale jeżeli będziesz tylko jeździł po mieście to nawet się nie zastanawiaj i wywalaj te silniki są bezawaryjne na dłuższe trasy wtedy dpf ma idealne warunki do wypalania.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
ja po mieście też średnio robię 400÷500 km i nie mam zamiaru nic ruszać , oleju nie przybywa nie raz sprawdzałem czytając opinie na tym forum , myślę że tak jak kolega wyżej pisał jeśli mamy sprawny silnik to nic złego nie może się dziać , zastanawiam się tylko co będzie jeśli np. za dwa lata będą sprawdzać obecność DPF po tym rządzie wszystkiego można się spodziewać
-
Bodex
Kolego Ping , mam te apkę ,jednak jest tam tylko 3 zegary , a w ustawieniach brak opcji , jak mogę włączyć pozostałe?Ping pisze:500km po mieście to nie jest zły wynik. Jeżeli nie ma z nim problemów to nie ruszał bym go, a jeżeli są to trzeba znaleźć ich źródło w niesprawny układzie paliwowym.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Bo masz wersje Lite ale to nie temat o dyskusje o tym. Pisz na PW
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
ostatnio 490km autostradą i przybyło tylko 11% , jak narazie mój najlepszy wynik, paliwo bez dodatku 2T bo akurat mi się zkończył . porzedni najlepszy to było 30km/ 1% z 2T
- dare50
- Zapaleniec
no i dzisiaj akurat po mieście dopadło mnie wypalanie , oczywiście korzystam z aplikacji Ping-a i dzięki temu wypalanie przebiegało pod kontrola i skończyło się na 25% co u mnie po mieście jest normalne , oczywiście po skończeniu wypalania sprawdziłem olej i nic nie przybyło a wręcz mam już go za mało widać spala trochę oleju
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Warszawa
Jaki przebieg od ostatniego wypalania?
Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- dare50
- Zapaleniec
przy 83%markogl pisze:@dare Przy ilu procentach zaczęło się wypalanie?
-- 6 sie 2017, o 06:51 --
[/quote]
o ile pamiętam 420 kmxylarion pisze:Jaki przebieg od ostatniego wypalania?
-
Andrzej
Ostatnio 10 000 km prawie tylko miasto wypalanie DPF co 250km, awaria podczas wypalania i tryb awaryjny musiałem jechać na przymusowe wypalanie. W trasie ogółem 600 km wypaliło do 16%, potem znowu tylko miasto i co ciekawe wypalanie nastąpiło przy 56% zapełnienia DPF i zakończyło się przy 33% . Za dwa tygodnie trasa około 4 000 km może wróci znowu wszystko do normy, kiedyś jeździłem tylko w trasy i wypalanie było co 1 800-2 300 km.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Panowie dziś miałem "małą" przygodę z autem. Tak jak pisałem w jednym z poprzednich wątków zamontowałem diodę "do wypalnia dpf". Dziś wsiadam w auto, wyjeżdzam na obwodnicę trójmiasta i po kilku chwilach zapala się dioda. Ok wypalanie się rozpoczęło. Staram się stworzyć najlepsze warunki, jadę na 4 biegu, obroty miedzy 2-2.300. Mijają jakies 3minuty i nagle dioda gaśnie, na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Awaria pojazdu - prosze skontaktować się z serwisem" i jednocześnie auto zwalnia, pedał gazu nie reaguje, zjechałem na bok, a po chwili silnik samoczynie gaśnie. Odczekałem chwilę, odpalam, jadę bez problemów parkuję, robię zakupy i wracam sprawdziłem czy przyspiesza normalnie, było ok, zbiera się szybko, nie było problemów z turbiną. Po kilku minutach znów zapala się dioda, staram się nadać mu najlepsze warunki. Tym razem pali się około 8-10min. Gdy dioda gaśnie wszystko znów się powtarza - komunikat na desce, autro traci moc, zwalnia, po chwili gaśnie... Odpalam znów i jadę dalej, jadę w takich samych warunkach około 15km i już dioda się nie zapala, czy filtr możliwe ze filtr się wypalił?
Czy jest mi ktoś w stanie po tym opisie odpowiedzieć co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Niestety nie jestem w stanie podać jakichkolwiek błedów, gdyż auto mam od 2miesięcy i nie zdązyłem jeszcze zakupić żadnego interfejsu diagnostycznego. A może znajdzie się jakaś dobra dusza w trójmieście i podepnie pod kompa w celu zaczytania błedów. Będę wdzięczny za wszelką pomoc...
EDIT 10.09.2017
Od tamtej pory miałem 2 wypalania. Nic podobnego z wyżej opisanych rzeczy nie miało miejsca. Wypalanie przeszło od początku do końca. Winnymi tego stanu rzeczy były najprawdopodobniej niedociśnięte końcówki kabli do świec, a także słaby akumulator. Po poprawce świec i wymianie akumulatora objawy ustąpiły.
Czy jest mi ktoś w stanie po tym opisie odpowiedzieć co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Niestety nie jestem w stanie podać jakichkolwiek błedów, gdyż auto mam od 2miesięcy i nie zdązyłem jeszcze zakupić żadnego interfejsu diagnostycznego. A może znajdzie się jakaś dobra dusza w trójmieście i podepnie pod kompa w celu zaczytania błedów. Będę wdzięczny za wszelką pomoc...
EDIT 10.09.2017
Od tamtej pory miałem 2 wypalania. Nic podobnego z wyżej opisanych rzeczy nie miało miejsca. Wypalanie przeszło od początku do końca. Winnymi tego stanu rzeczy były najprawdopodobniej niedociśnięte końcówki kabli do świec, a także słaby akumulator. Po poprawce świec i wymianie akumulatora objawy ustąpiły.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2017, o 19:03 przez pawel_insignia, łącznie zmieniany 2 razy.
- dare50
- Zapaleniec
będę w Gdyni we wtorek na Tatrzańskiej w serwisie klimatyzacji o 10 , więc jakbyś podjechał to mógłbym sprawdzić błędy , no chyba że chce Ci się do Wejherowa podjechać
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dokładnie, górny czujnik w dpf.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Andrzej
czujnik różnicy ciśnień znajduje się z tyłu silnika w linii tak jak korek wlewu oleju, mógł też pęknąć przewód ciśnieniowy. bez podłączenia do komputera nic się nie dowiesz
viewtopic.php?t=3930
viewtopic.php?t=3930
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Panowie dziękuję za zainteresowanie.
Czy wobec powyższego wypalenie filtra doszło do skutku? Czy może wcale się nie wypalił? Drugim razem wypalał jakieś 8-10min, więc teoretycznie powinien.
Panie Andrzeju napisałem pw do Pana.
@dare50 dziękuję za chęć spotkania, jednak w tym terminie pracuje. Jeżeli nie uda mi się załatwić sprawy do piątku, to w weekend będę w okolicach wejherowa, może wtedy uda się spotkac
Czy wobec powyższego wypalenie filtra doszło do skutku? Czy może wcale się nie wypalił? Drugim razem wypalał jakieś 8-10min, więc teoretycznie powinien.
@dare50 dziękuję za chęć spotkania, jednak w tym terminie pracuje. Jeżeli nie uda mi się załatwić sprawy do piątku, to w weekend będę w okolicach wejherowa, może wtedy uda się spotkac
-
wylde
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 163 AT/4x4
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jak jeżdzę tylko w mieście - mega korki we Wrocławiu to wypalanie rozpoczyna się przy 99%.
W związku z tym, że wypalenie też odbywa się w korku w dużej mierze stojąc wypala się tylko do 35%.
Z drugiej strony na autostradzie potrafi wypalić do 7%.
W związku z tym, że wypalenie też odbywa się w korku w dużej mierze stojąc wypala się tylko do 35%.
Z drugiej strony na autostradzie potrafi wypalić do 7%.
-
azjata1
Wypalanie nie doszło do skutku, zakończyło się zanim się zaczęło, prawdopodobnie masz padnięty czujnik temperatury spalin. Ja tak miałem, po wymianie wszystko jest ok. Odczyt błędów rozwieje wątpliwości.pawel_insignia pisze:Panowie dziękuję za zainteresowanie.
-- 6 sie 2017, o 21:53 --
Ja jeżdżąc po mieście robię max 400km od wypalania do wypalania i wypala mi się do około 20%, na autostradzie udało mi się wypalić do 7%.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Kolego a pamietasz może jaki miałes wtedy kod błedu?azjata1 pisze: Ja tak miałem, po wymianie wszystko jest ok. Odczyt błędów rozwieje wątpliwości.
Pzdr;)