Naprawa odprysku nie ma za zadanie zatuszowania odprysku. Cudów nie ma i odprysk zawsze będzie widoczny, choć może w nieco mniejszym stopniu. Naprawa ma za zadanie zabezpieczyć przed ewentualnymi pęknięciami, które mogą rozchodzić się z miejsca odprysku (szyba pracuje i podlega naprężeniom podczas jazdy i zmiany temperatur). Naprawa jest tańsza ok. 5-10 a czasem i 20 razy od wymiany szyby i nigdy nie zastąpi wymiany.mxw pisze:Mam mały odprysk na szybie przedniej - około pół cm średnicy, nic się nie dzieje, jest poza polem widzenia kierowcy (prawy górny róg).
Też mam ubezpieczenie na szybę, ale Warta zaproponowała zamiast wymiany zalanie i wypolerowanie ubytku - ktoś robił coś takiego? Ma to sens?
Pozdro.,
MxW.
Ja miałem odprysk 3mm i po naprawie jest wyraźnie widoczny. Podczas naprawy powiedzieli, żeby oprysk natychmiast zakleić taśmą przezroczystą aby nie właził brud, bo później jest niemożliwe dokładne oczyszczenie. Ale jakbyś nie wiem co robił, to odprysk będzie widoczny. Jeżeli chcesz wymiany, a ubezpieczyciel chce naprawiać, to zawsze możesz się nie zgodzić. Upierdliwy diagnosta ze względu na pęknięcie przedniej szyby (nawet po naprawie) może nie przedłużyć rejestracji. Możesz to łatwo sprawdzić prosząc w punkcie naprawiającym o zaświadczenie, że szyba po naprawie jest w pełni sprawna i nie zagraża bezpieczeństwu. Gwarantuję, że nikt Ci tego nie wystawi.