--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Hak holowniczy

ODPOWIEDZ
R1985
Użytkownik
Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: SKMKraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Hak holowniczy

Post autor: R1985 » 18 kwie 2017, o 11:38

@Adrian.... Wewnętrzne lampy świecą tylko gdy otworzysz klape (i światła włączone) więc nie dziw się, że nic nie świeci. Wtyczka od świateł to ta duża szara po lewej stronie za obudową bagażnika.

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Czerwionka-Leszczyny
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Sebuś » 18 kwie 2017, o 19:12

Faktycznie, podpiąłeś się pod lampę którą widać po otwarciu bagażnika??

pawelwor
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto: Lublin

Post autor: pawelwor » 24 kwie 2017, o 19:40

Adrian3dfx pisze:Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam temat. Zamontowałem w swoim aucie haka oris ponoc fabryka taki daje do insigni razem z modułem i okablowaniem nic nie pocięte. Moduł zakończony był wtyczka która wpialem pod wewnętrzna lewa lampa w bagażniku i dupa. Nic nie swieci zero jakichkolwiek prądów. Jakieś rady sugestie czy bez elektryka sie nie obejdzie ?
Oryginalny moduł nie jest zakończony żadną wtyczką tylko ma dwa gniazda. Jeśli dołożyłeś hak, moduł i wiązkę (trzeba dołożyć piny z wiązki haka do obecnej wtyki, którą podłącza się pod moduł) to powinno wszystko działać.
Opisz dokładniej co zrobiłeś, bo z tego co napisałeś tylko niejasności wynikają.

Kordel_grzegorz

Post autor: Kordel_grzegorz » 20 maja 2017, o 20:51

koledzy mam problem
Wyświetlają mi się błędy świateł w przyczepie (kierunki, stop, mijania???) - a nie mam podpiętej przyczepy! Jak się tego pozbyć?

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Czerwionka-Leszczyny
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Sebuś » 20 maja 2017, o 20:56

Podpiąć Op-coma i zdezaktywować.

R1985
Użytkownik

Post autor: R1985 » 20 maja 2017, o 21:50

Tak jest gdy w gnieździe jest włożona przejściówka 13/7pin. Dotyczy gniazda 13pin

Kordel_grzegorz

Post autor: Kordel_grzegorz » 21 maja 2017, o 07:22

wtyczkę mam 7 pin nie było zadniej przejściówki skąd auto wie że ma hak włożony bo zrobiło mi się tak po w pięciu haka i oczywiście z automatu są wyłączone czujniki parkowania.

R1985
Użytkownik

Post autor: R1985 » 21 maja 2017, o 11:36

W gnieździe haka jest styk który daje sygnał że podpięta przyczepka. Zaglądnij do gniazda... Może być tak że styk jest zwarty pomimo że przyczepka nie podpięta.

Kordel_grzegorz

Post autor: Kordel_grzegorz » 21 maja 2017, o 20:16

można po prosić dokładniej gdzie szukać tego styku w kosce od elektroniki czy tam gdzie się wpina hak

-- 22 maja 2017, o 20:44 --

już zrobione dziękuje za pomoc bardzo :) :) :) :)

Artiu
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2012
Miasto: Chojnice

Post autor: Artiu » 4 cze 2017, o 18:46

No i mnie również dopadła awaria haka :cry: dziś chciałem rozłożyć i pociągnąłem rączkę i uruchomił się dźwięk ,linka się cofneła a hak dalej zablokowany. Pozostało mi rozłączyć kostkę :? . Z tego co wyczytałem na forum to muszę rozkręcić 3 torexy , mam je namierzone. Ale pozostaje jeszcze ta zebatka nie za bardzo wiem gdzie ona jest i czy ogarnę temat bez kanału ?

R1985
Użytkownik

Post autor: R1985 » 5 cze 2017, o 06:05

Ogarniesz. Położysz się od tyłu pod auto i zrobisz wszystko z hakiem. Znane z autopsji.

Artiu
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2012
Miasto: Chojnice

Post autor: Artiu » 5 cze 2017, o 18:42

Dziś po rozmowie z R1985 ( podziękowania dla niego za opis czynności i wsparcie duchowe xd) zabrałem się za piszczący i nieopadający hak. Pozycja leżąca nie była tak straszna :D udało się odkręcić 3 x torex, pod pokrywką naciągnięta sprężynka ( myślałem że będzie z nią problem przy składaniu, gdyż trzeba ją naciągnąć przez kilka obrotów - ale się udało). Okazało się (jak wskazywał R1985) : zsunięta linka z mimośroda i zablokowany czujnik pozycji haka. Zabrałem się za mimośród zszedł bez problemów jak i metalowa odkuwka z trzpieniem. Wszystko przesmarowałem złożyłem i skręciłem. Próba generalna hak działa ale piszczy po rozłożeniu i złożeniu, wiec kolejne podejście do rozkręcania. Pierwszy torex popuszczam i przestaje piszczeć hmm pomyślałem sobie że pokrywka styka się z mechanizmem sprężynowym który odpowiada za załączanie czujnika. Odkręciłem 3 torexy (oczywiście sprężynka się odwinęła) i faktycznie było widać na ściance pokrywki wewnętrznej ślady tarcia czujnika. przeszlifowałem miejsce styku delikatnie szlifierką i papierem ściernym i złożyłem. Kolejna próba i ....... wszystko działa jak powinno :). Jeszcze raz wielkie dzięki dla R1985... thx.

yoolick
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Ruda Śląska

Post autor: yoolick » 2 lip 2017, o 14:44

Koledzy mam problem i chciałbym prosić o komentarz. Kupiłem używany, kompletny hak westfalia z oryginalną wiązką elektryczną GM i modułem AF 20 827 294, z zamiarem samodzielnego montażu. Trochę ryzykowałem, bo zamówiłem wszystko przez internet na drugim końcu Polski. Komplet pochodził z demontażu z rozbitka. Na szczęście wszystko idealnie pasuje i zagrało. Montaż haka bajecznie prosty. Wszystko działa...mam już kwit z SKP. Jest jednak jedno...ale... Kiedy pod gniazdko (13 pin) w haku podłączam przyczepkę z wtyczką 7 pin (taką mam - z przejściówką) i wrzucam wsteczny bieg włączają się tylne czujniki parkowania...no i piszczy :D Czytałem gdzieś (niestety kiedyś i nie wiem, gdzie), że po podpięciu wtyczki do gniazda tylne czujniki są elektronicznie odłączane. Nie wiem czy to się może programuje a może to zadziała z przyczepą z wtyczką 13 pin (z tego co ustaliłem 8 pin odpowiada za światło wsteczne przyczepy...może jest jakiś związek?). Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 2 lip 2017, o 15:12

Sprawdzę w wolnej chwili jak to u siebie podłączyłem i dam Ci tu znać.

R1985
Użytkownik

Post autor: R1985 » 3 lip 2017, o 09:45

Podejrzewam że za wył parktronica tył odpowiada styk w gnieździe ktòry daje sygnał gdy wtyczka włożona. Jak wkładam samą przejściówkę do gniazda bez przyczepki to od razu jest info o braku ośw przyczepki itp.

yoolick
Nowicjusz

Post autor: yoolick » 3 lip 2017, o 10:32

R1985 bardzo dziękuję za odzew. Niestety przekazana prze Ciebie informacja nie zbliża mnie bezpośrednio do rozwiązania mojego problemu. Odnosząc się wprost do Twojego wpisu...to zakładasz samą przejściówkę i komputer od razu wie, że coś podłączyłeś? Fajnie, że tak masz, ale jakoś nie mam pomysłu jak to działa. Może ktoś ogarnia temat?

R1985
Użytkownik

Post autor: R1985 » 3 lip 2017, o 20:45

Tak. Wkładam przejściówkę 13/7 i na komputerze od razu wyskakują informacje o światłach przyczepki co jest zgodne bo przyczepka nie podł. Gdy podłącze przyczepkę to komunikaty znikają bo światła sprawne. Przy włączeniu wstecznego wyłącza tylne czujniki.
W gnieździe od strony auta jest styk i dodatkowy przewód który wysyła informację o tym że podłączona przyczepka.
Hak oryginalny Otis składany ręcznie.

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 5 lip 2017, o 09:13

R1985 dobrze Ci podpowiedział. Informacja o podpięciu przyczepki idzie z tej małej kosteczki i albo masz ją uszkodzoną, albo źle wpiąłeś jej pin do sterownika, albo masz przerwę gdzies na przewodzie. Chciałem napisać Ci który pin w sterowniku za to odpowiada, ale niestety gdzieś posiałem swoją rozpiskę... Musisz przedzwonić miernikiem i ustalić który to będzie.

W załączniku masz pokazane jak wygląda dodatkowa kosteczka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

yoolick
Nowicjusz

Post autor: yoolick » 5 lip 2017, o 10:13

Dzięki za info kolego pawelwor. Jeśli masz na myśli ten osobny element z rysunku (z dwoma przewodami poza gniazdem 13 pin) to ja go w ogóle nie mam we wiązce. Mam tylko przewody, które biegną od gniazda 13 pin do modułu. Swoją drogą...ciekawy jestem jak ten wyłącznik działa...gdzie się go wpina...czy uruchamia go mechaniczne otwarcie klapki gniazda? A tak na marginesie czy zamieszczony przez ciebie rysunek przedstawia fabryczną wiązkę GM?

-- 5 lip 2017, o 11:31 --

Nie chcę ciągnąć wątku...bo to chyba nie ma sensu....będę wyłączał tylne czujniki parkowania ręcznie, na konsoli (pozytywne w tej sytuacji jest to...ktoś w internetach już o tym pisał..., że po włączeniu wstecznego biegu pisk w samochodzie przypomina, że ma się z tyłu coś podpięte :D)
Gdyby ktoś jednak miał jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu to wiązka w samochodzie wygląda tak:
http://czesci.poradyopel.pl/9866-wiazka ... kombi.html
pozdrawiam

pawelwor
Użytkownik

Post autor: pawelwor » 5 lip 2017, o 12:41

Wsuwając wtyke do gniazda wciskasz automatycznie ten przycisk.
Jeśli masz wiązkę z linka to masz taką jak ja i musisz mieć tą dodatkową wtykę. Najlepiej rozkręcić gniazdo i będziesz wiedział na 100%. Z wiązką dawali instrukcję jak popodłączać wiązkę do sterownika, sprawdź czy masz tak samo.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”