--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Dpf pojawia się już w benzyniakach. Następna norma spalin to już bankowy dpf w benzynach. Ma go już jakiś model s klasy nie pamiętam jakiś v8 i chyba jakieś auta francuskie. Kogoś ciekawi niech poszuka. Może i paliwo jest wtryskiwane przy końcu suwu pracy co na jedno wychodzi bo tłok jest i tak już bliżej dolnego położenia i zaraz zaczyna wypychać spaliny z cylindra. Pewnie każdy producent ma tu jakiś swój patent.
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
w S klasie juz od 2014 montowany DPF, VW zaczyna o tego roku z powodu norm. znając życie napewno będzie mniejszy niż w dieslu.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Wypalanie na postoju ma ten minus, że dpf jest blisko bloku silnika i nie ma takiego odprowadzania ciepła jak w czasie jazdy.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
filtr DPF szczególnie podczas wolnej jazdy, stania w korkach oraz częstego hamowania ma tendencje do zapychania się. Na dłuższej trasie i przy wyższych prędkościach gromadząca się w nim sadza ulega znacznie łatwiejszemu wypaleniu. Na mieście komputerowo sterowany proces oczyszczania sadzy jest niewydolny, co prędzej czy później doprowadzi do poważnej w skutkach usterki./ASO Rybnik/
Kupując samochód warto dobrać rodzaj silnika do warunków jazdy: wiele kilometrów i długie trasy czy wyłącznie miejska dżungla? Jeśli to drugie, to wynalazek Rudolfa Diesla nie będzie wskazany.
Kupując samochód warto dobrać rodzaj silnika do warunków jazdy: wiele kilometrów i długie trasy czy wyłącznie miejska dżungla? Jeśli to drugie, to wynalazek Rudolfa Diesla nie będzie wskazany.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Jedyny problem z DPF w mieście to części się wypala i tyle. Ewentualnie ktoś powie, że ekonomia, bo więcej paliwa pójdzie na wypalanie
-
kud
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
Moim zdaniem za dużo tutaj rozbijania "gunwa" na atomy. To gdzie się wypali to sprawa drugorzędna. Na ekspresówce wypaliłem do 8%, na trasie z częstym zwalnianiem w terenie zabudowanym wypaliłem do 28%. Nie robię z tego dramatu. Najważniejsze nie gasić silnika i tyle. Olej zmieniam co 10-13 tyś. km. Kupuje markowe oleje i filtry. Usterki naprawiam na bieżąco, nie zostawiam nic na później. Nic więcej nie da się zrobić. Śmieszy mnie trochę ta cała analiza, tysiące ludzi jeździ i nie zawraca sobie głowy. Ja już się tym przestałem ekscytować 
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Najwięcej filtr się zapycha jak jest zimny i dostaje w palnik, przetestowane.
norbi333 i kud macie rację, setki tyś. aut to ma i się kulają a nawet sugerował bym że 80% nie słyszało o dodatkach typu olej 2T aby lepiej i rzadziej wypalać DPF i poprawiać kulturę pracy silnika.
To jest moje zdanie i może ktoś się z tym nie zgadzać ale taka dyskusja do niczego nie prowadzi a tym bardziej do jakiegoś jednoznacznego podsumowania.
norbi333 i kud macie rację, setki tyś. aut to ma i się kulają a nawet sugerował bym że 80% nie słyszało o dodatkach typu olej 2T aby lepiej i rzadziej wypalać DPF i poprawiać kulturę pracy silnika.
To jest moje zdanie i może ktoś się z tym nie zgadzać ale taka dyskusja do niczego nie prowadzi a tym bardziej do jakiegoś jednoznacznego podsumowania.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
norbi333
- Ekspert
Ale można podyskutować .Po to jest forum. Osobiście kiedy zacznę przejmować się dpfem ,zacznę dolewać dodatki do on i zamiast cieszyć się jazdą to będę tylko spoglądał na diodę czy aplikację do podglądu dpf to będzie ostatni dzień posiadania diesla. 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dokładnie na początku tez bałem się dpf. Zamontowałem diodę i myślę, że to wystarczy. Nie muszę wiedzieć ile % sadzy mi się wypali. Nic do auta nie dolewam. Oprócz uszczelki smoka nic nie wymieniam z góry. Po prostu jeżdżę spełniając zalecenia producenta. Jak się wypala na postoju to się wypala na postoju nigdzie specjalnie nie jeżdżę.
Mam craftera 500 tys km przebiegu. Tam dpf przestaje się wypalać po zatrzymaniu auta nawet, gdy silnik pracuje. Zdarzyło się kilka razy przerwać proces. I dpf pomimo przebiegu i robienia autem przeważnie 8 km tras ma się dobrze. Wychodzę z założenia, że samochód jest dla człowieka a nie człowiek dla samochodu. Masa moich znajomych ma auta z dpf i do głowy nie bierze. Jak im mówię o diodzie to robią oczy ze zdziwienia, że tak można.
Mam craftera 500 tys km przebiegu. Tam dpf przestaje się wypalać po zatrzymaniu auta nawet, gdy silnik pracuje. Zdarzyło się kilka razy przerwać proces. I dpf pomimo przebiegu i robienia autem przeważnie 8 km tras ma się dobrze. Wychodzę z założenia, że samochód jest dla człowieka a nie człowiek dla samochodu. Masa moich znajomych ma auta z dpf i do głowy nie bierze. Jak im mówię o diodzie to robią oczy ze zdziwienia, że tak można.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Też się przestałem przejmować Dpfem, miałem montować diodę, ale dałem sobie spokój. Czasami obserwuję chwilowe spalanie przed zgaszeniem w domu, bo do pracy jak idę nie będę specjalnie czekał na wypalenie. Wyjeżdżać gdzieś specjalnie też mi się nie chce, poza tym żadko mam na to czas. To lekka psychoza, mam wyjść z dzieckiem z samochodu a tu nagle Dpf, i co mam czekać? Bez przesady.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
I mają rację
Ja nawet diody nie mam i nie mam zamiaru montować. Jak kiedyś może żonie kupię diesla ro dostanie diodę w prezencie
-- 30 kwi 2017, o 18:09 --
Mi dwa razy zdarzyło się zgasić auto świadomie podczas wypalania. Potem po prostu wyjechałem specjalnie wypalić dpf i tyle. Samochód nie stwarzał żadnych problemów przed i w trakcie wypalania. Jedynie komunikat, który po wypaleniu sam się skasował
Ja nawet diody nie mam i nie mam zamiaru montować. Jak kiedyś może żonie kupię diesla ro dostanie diodę w prezencie
-- 30 kwi 2017, o 18:09 --
Mi dwa razy zdarzyło się zgasić auto świadomie podczas wypalania. Potem po prostu wyjechałem specjalnie wypalić dpf i tyle. Samochód nie stwarzał żadnych problemów przed i w trakcie wypalania. Jedynie komunikat, który po wypaleniu sam się skasował
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
W końcu normalne podejście
, a nie panika i zaglądanie ile się wypalił a czy za słaby olej itp zamiast jeździć to tylko myśleć hehe. Ja tak samo stosuje się do zaleceń, diody nie montuje bo mi nie potrzebna, cieszę się jazdą jak się wypala to nie gaszę nie ważne czy w trasie czy w mieście żadnych problemów z dpf i tyle.
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
działa po WiFi na moim iCar'ze.
ale od razu pojawia się pytanie. Miałem wypalanie przy wyjeździe z Gdyni, dojechałem do Warszawy, tutaj zacząłem w końcu radzić sobie z moim ELM(przy pomocy Pinga, wielkie dzięki), i po uruchomieniu miałem zapełnienie 22%, dystans od ostatniego wypalania 460km. Nie wiem niestety, do ilu % wypalił mi się DPF, ale na pewno zaczęło się na obwodnicy 3city. CZy to możliwe, żeby po przejechaniu tylu km było raptem 22%?
No a teraz pojeździłem troszkę po Wawie, powrót z pracy do domu, od 22% do 25%.
ale od razu pojawia się pytanie. Miałem wypalanie przy wyjeździe z Gdyni, dojechałem do Warszawy, tutaj zacząłem w końcu radzić sobie z moim ELM(przy pomocy Pinga, wielkie dzięki), i po uruchomieniu miałem zapełnienie 22%, dystans od ostatniego wypalania 460km. Nie wiem niestety, do ilu % wypalił mi się DPF, ale na pewno zaczęło się na obwodnicy 3city. CZy to możliwe, żeby po przejechaniu tylu km było raptem 22%?
No a teraz pojeździłem troszkę po Wawie, powrót z pracy do domu, od 22% do 25%.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Jak są wysokie o obroty podczas jazdy i rozgrzany silnik to tak może być.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Maddox pogratulować na trasie wolniej zapełnia jadzisiaj tez po regeneracji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
adamm83pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST/MY2011
- Miasto:
Przebieg między wypaleniam nie jest imponujący, pewnie dlatego że robię krótkie trasy rzędu 15km i auto stoi kilka godzin. Udało się tym razem wypalić do 7%. Jechałem tym razem na 6biegu że stała prędkością .
Przebieg 210tys, lotos dynamic bez dodatków oleju.
Pozdrawiam
Przebieg 210tys, lotos dynamic bez dodatków oleju.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marcin.1111
- Użytkownik
- Auto: Opel lnsignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
-
falko29
Witam
Z przyjemnością używam aplikacji OPL DPF i zauważyłem, że raz wypala mi DPF np do 23% a np ostatnio do 30% bo wypalał w ruchu miejskim... Czy jak podczas następnego wypalania będę akurat na autostradzie i np będę utrzymywał w granicach te 2500-3000 obr, to wpłynie to dobrze na dpf ?
Nigdy nie miałem samochodu z DPF i dlatego nie chciałbym go zapchać 
Z przyjemnością używam aplikacji OPL DPF i zauważyłem, że raz wypala mi DPF np do 23% a np ostatnio do 30% bo wypalał w ruchu miejskim... Czy jak podczas następnego wypalania będę akurat na autostradzie i np będę utrzymywał w granicach te 2500-3000 obr, to wpłynie to dobrze na dpf ?
-
bartekb14
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
Przy jeździe miejskiej też mi tak wypala do 25%, a autostarda wczoraj jechałem 6 bieg 150-160km/h obroty około 2300 i wypalanie do 7%, nie ma sensu go trzymać na 3000 obrotów.