--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: Bodex » 27 kwie 2017, o 18:51

Słucham sobie Boba Marleya na YT , a tu wpada taki filmik , lektura dla potomnych oleje Longlive już pisałem jak 30 tyś zabija DCI , ale tu jest silnik Mercedesa SL
tytuł - to miała być zwykła wymiana oleju : https://www.youtube.com/watch?v=HU2NiszYff4

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 27 kwie 2017, o 19:24

Gregs pisze:Ja nie wiem skąd w serwisie mają olej bo mnie to nie obchodzi. Najciekawsze jest to, że zapewne oni też nie wiedzą skąd mają olej. Zapewne kupują okazyjnie po najniższej cenie, aby zbić koszty.
Oni nie wiedzą skąd,ale sklep ,który sprzedaje millersa już tak ?
Myślę,że szybciej jest odwrotnie

kud
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2018
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: kud » 27 kwie 2017, o 19:42

Ja słucham sobie Slayera na YT i nie przejmuje się takimi głupotami ;) Olej kupuje w sklepie motoryzacyjnym i wymieniam co 10-13 tyś. km. Obecnie Motul 8100-X 5w-30. Następny będzie Millers ;) Co 2-3 tankowania zaleje 2T (LM 1052) jak mi się chce i tyle. Nie ma co za dużo "rozkminiać" :)

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 27 kwie 2017, o 19:47

wojtekski pisze:Nieźle ale skąd wiesz akurat jakie oleje podrabiali ? millers akurat jest jakoś tam popularny , można domyślać się że podrabiali popularne oleje i nic więcej, skąd wiesz że gm czy np shell jest podrabiany ? skoro mieli taki sprzęt to pewnie do dużych hurtowni szło i w kraj, gdzieś musieli to rozprowadzać i nie bawili się w detal raczej.Niestety tu jesteśmy na końcu my jako odbiorcy :cry: .
Podrabia się po pierwsze najpopularniejsze i najlepiej sprzedające oleje a po drugie oleje nie specjalnie drogie (wtedy Klient może być bardziej uważny) a po trzecie takie, których pochodzenie i identyfikacja jest trudna lub wręcz niemożliwa. Oleje takich marek jak Penrite, Amsoil, Neste, Meguin, Millers i wile innych nie spełnia tych warunków za to popularne oleje jak castrol, elf, total, mobil, czy właśnie gm jak najbardziej. Mogę na swoim przykładzie powiedzieć jak to wygląda. 90% sprzedawanych przeze mnie produktów pochodzi albo bezpośrednio od generalnego importera albo bezpośrednio od producenta. Wystarczy zadzwonić i zapytać o mnie i potwierdzą, ze jestem dystrybutorem ich produktów. Cześć towaru biorę od dystrybutorów regionalnych i informacje można zweryfikować bezpośrednio u nich a ich z kolei u importera. Wystarczy zwykle 1-2 telefony. Produkty pochodzące od hurtowni czy zagranicznych dystrybutorów stanowią margines oferty ale zawsze wiem od kogo kupuje i zawsze są to firmy o ustalonej renomie i reputacji.
W przypadku handlu popularnymi produktami pochodzącymi często z różnych zakładów wytwórczych i różnych krajów i wieloszczeblowej sieci dystrybucji tej oficjalnej i mniej oficjalnej sprzedający często na dobra sprawę nie wiedza od kogo mają towar bo znają tylko swoje źródło zaopatrzenia a wyżej już nie a jeśli nawet to 1 szczebel a szczebli jest zwykle więcej. Jeśli ten sam olej produkowany jest w kilku zakładach produkcyjnych do tego w różnych krajach to po pierwsze opakowania mogą się miedzy sobą minimalnie różnić a po drugie identyfikacja konkretnej butli jest utrudniona lub nawet niemożliwa. ASO też nie powie czy przyniesiona butla oleju GM jest oryginalna czy nie jest i nie poda zakładu produkcyjnego.
Po sieci krąży filmik z namierzonej nielegalnej rozlewni z Rosji i widać jakie marki są tam podrabiane. Im popularniejsza marka tym większe ryzyko, że będzie ona podrabiana. Millers nadal jest marką niszową, jest zbyt drogi a sprzedający zbyt łatwy do identyfikacji. Ryzyko niewspółmierne do potencjalnego zysku. Poza tym kupujący Millersa czy Penrite zwykle trochę się orientuje i nie kupuje na hura. Rynek niektórych marek jest zamknięty do kilkunastu/kilkudziesięciu sprzedających, którzy się "znają" i ceny rynkowe są w jakiś sposób monitorowane wzajemnie oraz przez importera, który też zagląda na allegro i sprawdza kto sprzedaje jego produkty. Ryzyko jest ogromne. W przypadku kiedy nawet ASO nie wie skąd ma towar to kto i w jaki sposób ma monitorować rynek? BP/Castrola czy Mobil-a interesują tylko duzi hurtowi odbiorcy a co się dalej dzieje z towarem i do kogo trafia to już ich nie specjalnie obchodzi. Zapytajcie proszę Pana z Motula czy to prawda, ze poza oficjalną dystrybucją w sposób legalny sprzedawane są bardzo duże ilości produktów Motula pochodzące z "bezpośredniego importu". Ten obieg nie jest przez nich w żaden sposób kontrolowany.

-- 27 kwi 2017, o 19:53 --
norbi333 pisze:
Gregs pisze:Ja nie wiem skąd w serwisie mają olej bo mnie to nie obchodzi. Najciekawsze jest to, że zapewne oni też nie wiedzą skąd mają olej. Zapewne kupują okazyjnie po najniższej cenie, aby zbić koszty.
Oni nie wiedzą skąd,ale sklep ,który sprzedaje millersa już tak ?
Myślę,że szybciej jest odwrotnie
Sklep, który sprzedaje Millersa na 99,9% wie dokładnie skąd ma olej. Zresztą w PL Millers jest tylko z oficjalnej sieci dystrybucji a dystrybutorów i autoryzowanych sprzedawców nie jest znowu specjalnie dużo.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 27 kwie 2017, o 21:02

Serwis to raczej też bierze z pewnego źródła ale dowiem się jak będę w serwisie z ciekawości samej ;) . Ale wiesz skąd ma generalny importer olej ? te z Rosji też może szły na całą Europę ? widać że podrabiali bardziej popularne oleje i po takich artykułach to teraz nie wiadomo co kupujemy tak naprawdę ? Faktycznie te mniej popularne mogli omijać na razie ale też pewności nie ma gdyż widać że na tym tez jest dobry interes. Teraz skąd wiesz że nikt millersa nie podrabia ? sprzedawcy Motula , Shella Mobila i innych tak samą uważają że mają z oficjalnej dystrybucji a jednak gdzieś te podrobione idą w ludzi niestety :( .
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2017, o 21:19 przez wojtekski, łącznie zmieniany 3 razy.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 27 kwie 2017, o 21:15

To nie sądzisz, że serwis również wie dokładnie od kogo zamawia?

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 27 kwie 2017, o 22:20

Proszę o powrót do merytorycznych wypowiedzi. Luźne dywagacje na temat będą usuwane, dość już zaśmiecania tego wątku.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Bodex

Post autor: Bodex » 27 kwie 2017, o 22:23

Możliwe jest że olej i low saps nie podrabiania bo zapychalyby DPF i szybko by sie zorientowano , że coś nie tak.

Sądzę że były to pólsyntetyk i syntetyk.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 28 kwie 2017, o 06:26

90 % podróbek ze zdjęć to 5w30 i 5W40. Serwis przynajmniej mój brał od GM. Cena zależała od ilości. Swego czasu potrafili zaopatrzyć kilka hurtowni w olej. Istnieje coś takiego jak klub handlowy Opla i serwis ma rabat od ilości. Dlatego Ci którzy duże kupują w detalu mają taką cenę jak inny w zakupie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 28 kwie 2017, o 06:58

No cóż ,DPF wypala się po 1000 km w jezdzie mieszanej więc raczej podróbki nie kupiłem.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 kwie 2017, o 07:41

wojtekski pisze:Serwis to raczej też bierze z pewnego źródła ale dowiem się jak będę w serwisie z ciekawości samej ;) . Ale wiesz skąd ma generalny importer olej ? te z Rosji też może szły na całą Europę ? widać że podrabiali bardziej popularne oleje i po takich artykułach to teraz nie wiadomo co kupujemy tak naprawdę ? Faktycznie te mniej popularne mogli omijać na razie ale też pewności nie ma gdyż widać że na tym tez jest dobry interes. Teraz skąd wiesz że nikt millersa nie podrabia ? sprzedawcy Motula , Shella Mobila i innych tak samą uważają że mają z oficjalnej dystrybucji a jednak gdzieś te podrobione idą w ludzi niestety :( .
Bez przesady. Generalny importer z wyłącznością sprzedaży produktu na dany kraj (a np. w przypadku Penrite wyłączność na Europę oprócz GB) ma podpisaną umowę z producentem i jest jego reprezentantem. Po co miałby się w takie coś bawić? Po pierwsze i tak dostatecznie zarabia na sprzedawanym produkcie i nie liczy się obniżenie kosztu tylko zwiększenie ilości sprzedawanych produktów. Po drugie każdą bańkę można w przypadku większości producentów zidentyfikować i wystarczy 1 sprytny Klient aby zdemaskować podróbkę. Po 3 w razie wykrycia czegoś takiego kary i odszkodowania idące być może w miliony plus dodatkowo wyroki. To jest tak naciągana teoria, że nawet nie ma się za bardzo nad nią pochylać.
Nie twierdzę, że ASO ma podrobione oleje bo pewnie nie ma ale założę się, ze nie są w stanie powiedzieć z jakiego zakładu produkcyjnego pochodzi. Oczywiście powiedzą, że maja oryginalny towar z pewnego źródła (którego nie mogą ujawnić-tajemnica handlowa) i oczywiście będzie to prawda co nie zmienia faktu, że zapewne nie mają pojęcia kto to wyprodukował i gdzie i cz ten olej co dostali w zeszłym miesiącu jest z tej fabryki co w tym miesiącu.

-- 28 kwi 2017, o 08:00 --
norbi333 pisze:To nie sądzisz, że serwis również wie dokładnie od kogo zamawia?
Od kogo zamawia wie ale niekoniecznie wie skąd ten ktoś ma towar. Mamy wolny rynek i jeśli np. jakaś rafineria w Rumunii produkuje olej GM-a i sprzedaje do np. dużego hurtownika w Rumunii to każdy kto dysponuje odpowiednim zasobem gotówki może zamówić sobie u tego hurtownika TIR-a takiego oleju i później ten towar rozprowadzić po hurtowniach i sklepach w PL albo sprzedać np. przez allegro. A nie zdziwiłbym się jakby była możliwość zakupu u samego producenta. Różni producenci stosują różną politykę. Od Penrite, Millersa, Neste czy wielu innych raczej nie kupisz towaru bezpośrednio i skierują Cię do importera ale są firmy, które takie praktyki dopuszczają. W przypadku popularnych marek duże firmy handlowe mogą kupować towar od dużych handlarzy za granicą.
Ciekawostka. Allegro (oficjalny sklep) sprzedaje Elfa wyprodukowanego w Ekwadorze :
http://allegro.pl/olej-elf-evolution-5w ... 79635.html
nie wiem czy inni sprzedawcy też mają made in Ekwador ale w zeszłym roku sprzedawałem ten olej (specjalnie pod Klienta flotowego -wymagania RN0720) i na 100% nie był z Ekwadoru więc nie wiem czy teraz wszystkie Full techy są z Ekwadoru czy Allegro nie znalazło właśnie swojego taniego źródła zaopatrzenia. 8-)

-- 28 kwi 2017, o 08:10 --
P405 pisze:90 % podróbek ze zdjęć to 5w30 i 5W40. Serwis przynajmniej mój brał od GM. Cena zależała od ilości. Swego czasu potrafili zaopatrzyć kilka hurtowni w olej. Istnieje coś takiego jak klub handlowy Opla i serwis ma rabat od ilości. Dlatego Ci którzy duże kupują w detalu mają taką cenę jak inny w zakupie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ale od kogo kupuje KHO? Niby od producenta ale GM nie produkuje przecież oleju więc jest to towar od któregoś dostawcy może bezpośrednio a może nie i raczej dalej nie wiadomo z jakiego zakładu jest produkt. KHO to chyba najpewniejsze źródło zakupów olejów GM-a i w serwisach raczej podróbek nie sprzedają ale w tzw. drugim obiegu podróbek może być sporo dlatego zawsze w przypadku produktów podwyższonego ryzyka zalecam po prostu ostrożność. Najniższa cena na allegro nie musi oznaczać, że coś jest nie tak ale warto zerknąć kim jest sprzedający i jaką ma historię, czy jest oficjalnym sprzedawcą lub dystrybutorem danej marki, ewentualnie po prostu zadzwonić i spróbować wypytać.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 28 kwie 2017, o 13:26

Oj Pany pal go sześć jaki olej lejemy aby był oryginalny a tu teraz to faktycznie może być różnie.

-- 28 kwi 2017, o 14:39 --
Bodex pisze:No cóż ,DPF wypala się po 1000 km w jezdzie mieszanej więc raczej podróbki nie kupiłem.

A co do oleju ma wypalanie DPF ?

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 28 kwie 2017, o 14:11

Chodzi o to, że przy oleju wysokopopiołowym DPF zacząłby się wypalać coraz częściej. Podróba raczej by nie była olejem niskopopiołowym tylko full saps więc z czasem można się zorientować, że coś jest nie tak z wypalaniem.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 28 kwie 2017, o 16:33

W sumie to chociaż nie wiadomo co to jest ta podróbka to by mogło być różnie.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 28 kwie 2017, o 22:32

Tomek po jakim czasie byś się zorientował po 100000 ;) no chyba że by wciągał z 3 litry od wymiany do wymiany o:o .
tak po skrócie olej low 0,5 % mid 0,8% - oleje C3 Dexos2 a full to około 1,3% z czego oleje full maja zwiekszoną ilość dodatków i TBN jest w nich dużo wyższy. Raczej bym się bał że rozlewali poprostu oleje bazowe (sa najtańsze =zysk ;) ) bez dodatków lub ich zbyt małe ilości . Niezaponijmy że dolewając olej 2T do paliwa to popiół z niego trafia 99,9% do DPF. przy zawartości srednio 0,07% wagowej popiołu wychodzi że około 10L 2T oleju to dodatkowe 6g popiołu w DPF.
wedłu mnie błędna jest myśl że im rzadziej się DPF wypala tym mniej popiołu w nim się zbiera (wyjątek ilość popiolu zawartego w ilości paliwa potrzebnego do jego wypalenia). 99,9% popiołu z spalonego paliwa , oleju i 2T (jak ktoś stosuje) ląduje w DPF-ie ze spalinami .

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 29 kwie 2017, o 06:16

Ok, ale skoro twierdzisz, że między low saps a full saps jest tak mała różnica to dlaczego producent zaleca stosowanie właśnie low saps? Dlaczego ludzie nie ignorują zaleceń i jeżdżą na oleju klasy C3? Właśnie przez wzgląd na DPF. Jeśli faktycznie ta różnica była tak pomijalna wiele osób już dawno przeszłoby na prawdziwe syntetyki full saps. Tymczasem robią to tylko Ci którzy pozbyli się filtra.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 29 kwie 2017, o 07:42

Kolega takisobie ma sporo racji. Z tymi 100 000 km to bym nie przesadzał (tyle może wystarczyć aby załatwić dpf-a na amen) ale faktycznie potrzeba by czasu aby się zorientować jednak już po kilku cyklach wypalania dystanse między jednym a drugim cyklem powinny się zmniejszyć. Jeśli ktoś ma stały monitoring to powinien się zorientować- nie od razu ale po iluś cyklach jednak ilość zmiennych (gorsze paliwo, 2T, warunki jazdy) jest duża i trzeba brać je wszystkie pod uwagę co nie jest takie proste.

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 29 kwie 2017, o 10:40

Jak ktoś jeździ na stałym zestawie - ta sama stacja, ten sam olej 2t o ile ktoś stosuje i te same trasy i przebiegi to wahania przy wypalaniu mogą być rzędu 100-200km. Jak nagle dystans się skróci o połowę to wiadomo, że coś jest nie tak. Poza tym jak stosowało się wybrany olej, na którym auto zachowywało się w jakiś sposób, a nagle widać lub czuć zmianę to też jest wyraźny sygnał. Co innego kiedy dany olej kupuje się pierwszy raz i nie ma porównania. Nie wierzę też w to, że przy nowoczesnym silniku, który jest wrażliwy na zmiany i odstępstwa od normy nie stwierdzi się różnicy.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 29 kwie 2017, o 10:48

Jak na razie to nie wiadomo co to był za olej, więc nie wiadomo jak auto by się zachowało, a po drugie by musiał ciągnąć tego oleju ;) .Ale na logikę też byle czego by nie dawali chyba bo jak auta by padały to nici z interesu więc jak na to patrzeć ?

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 29 kwie 2017, o 10:57

Marcin to dla czego producent nie zaleca olejów klasy C4 gdzie popiół wynosi max 0,5 a HTHS jest taki sam jak w C3.
dolewamy różne dodatki do oleju które zwiekszają zawartość popiołu w oleju .(ceramizer - bor, ERC -cynk inne jeszcze fosfór , molibden) lub dodatki do paliwa dla lepszego wypalania DPF zawierajace zwiazki żelaza które ze spalonym olejem dostaje się do DPF.
Druga sprawa ile oleju spalaja nasze silniki bo od tego zależy ile popiółu trafia do DPFa z oleju.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”