--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Dokia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Insignia Dokia

Post autor: noirdk » 24 cze 2018, o 22:11

grzegorz13 pisze: Co do znaków to pokaż mi jakie ty tam widzisz patrząc w google map, i który pokazuje jakie masz stosować zasady po pierwszym skrzyżowaniu na rondzie
Masz znak o rondzie i ustąp pierwszeństwa, na rondzie brak pasów więc jakie tam obowiązują przepisy ? Na tej podstawie ja bym nie pozwolił zrobić się winny przez Policję, oczywiście w przypadku jak podaje Dokia iż nie ma tam pasów na jezdni !
Tak się wtrące i odpowiem za kolegę :)

Zrzut poniżej...
Obrazek

Wysłane przy użyciu Tapatalka

raffa73
Nowicjusz
Auto: Astra
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 22:17

O.k. czyli nie cofnąłem sie dostatecznie daleko :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 22:18

a ja cofnęłam się umysłowo dzisiaj :) jeżdżę z tym Hołowczycem i tak mam , że mniej zwracam uwagi na wszystko wokół...
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 cze 2018, o 22:22

grzegorz13 pisze:
24 cze 2018, o 22:02
Nie obraź się ale jak nie znasz zasady pierwszeństwa z prawej strony to poczytaj sobie cały kodeks o ruchu drogowym ! bo ja nie bardzo rozumiem z czym tu masz problem a tym bardziej jakiej zasady nie rozumiesz Powołałem się dwa przepisu kodeksu pierwszeństwa z prawej strony i zasady zmiany pasa ruchu
Co do znaków to pokaż mi jakie ty tam widzisz patrząc w google map, i który pokazuje jakie masz stosować zasady po pierwszym skrzyżowaniu na rondzie
Masz znak o rondzie i ustąp pierwszeństwa, na rondzie brak pasów więc jakie tam obowiązują przepisy ? Na tej podstawie ja bym nie pozwolił zrobić się winny przez Policję, oczywiście w przypadku jak podaje Dokia iż nie ma tam pasów na jezdni !
Zrzut ze znakiem pokazał Ci noirdk powyżej.
Ty przytoczyłeś dwa przepisy, a ja tylko chciałem żebyś mi przytoczył trzeci, który mówi o tym, że jeśli nie ma pasów a są znaki pionowe, to obowiązuje zasada prawej ręki.

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 22:26

To by było dobre pytanie dla adwokata. Niby znak pionowy był. Ale skoro nie było pasów na rondzie to które pasy miał na myśli ten znak :)
Nie ma pasów = nie ma pasa zewnętrznego czy wewnętrznego ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 22:40

No ja nie będę teraz latać do wszystkich adwokatów świata, wystarczy mi jeden rodzaj adwokata w obecnej chwili.
Cóż , mój błąd, moje zwyżki OC i AC. Aczkolwiek jestem ciekawa ile będzie więcej. Miałam roczną składkę coś 3100zł , to teraz jestem bardzo ciekawa, aczkolwiek przez rok wartość auta też spadnie. Tak czy inaczej dobrze że mam te AC, bo naprawdę nie zarobiłabym chyba na te naprawy, nowe opony a teraz drzwi i błotnik. I rzeczywiście zaraz przestaną chcieć mi te ubezpieczenia wypłacać :lol: Dwa razy z OC w tym roku i 2 razy z AC będzie.

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 22:47

3100? To dla mnie kosmos :) Biorąc pod uwagę polskie zarobki nawet inny układ słoneczny :)

Ja mam w Polsce ubezpieczone stare cabrio. OC płaciłem 12 lat coś koło 300 - 360 zł. Ale w zeszłym roku były ogólne podwyżki i płacę teraz 700 zł.

A za AC wyśmiałem agenta bo mi wytłumaczył, że jak mi złodziej potnie dach to mi zwrócą 2,50 zł bo wezmą pod uwagę, że samochód ma 22 lata (a dach nówka bo akurat dałem zrobić).

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 22:53

No tyle razem OC i AC, AC to ponad 2/3 tej kwoty, bo miałam wykupione oddzielnie jeszcze wszystkie szyby, i pakiet serwisowy, czyli wymiana na nowe części i ori. Właśnie bardziej przewidywałam tłuczenie szyb- stąd dodatkowe ich ubezpieczenie na 7tys równolegle do polisy AC, bo w omedze zmieniałam przednią dwa razy, bo kamyczki spod Tirów robiły mi pajączki.
Zobaczę jak mocno mi docisną teraz śrubę, może zmienię pakiet wymiany na optymalny z serwisowego. Już naście lat na autach moich płaciłam AC zawsze zastanawiałam się po co jak i tak nie korzystam z tego, no to teraz całe te naście lat składek wykorzystam :lol:

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 cze 2018, o 22:58

raffa73 pisze:
24 cze 2018, o 22:26
To by było dobre pytanie dla adwokata. Niby znak pionowy był. Ale skoro nie było pasów na rondzie to które pasy miał na myśli ten znak :)
Nie ma pasów = nie ma pasa zewnętrznego czy wewnętrznego ;)
Hmmm w przepisach jest tak:
pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi
oraz:
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 23:03

ale mi tu szkolenie robicie z tymi znakami :P no dobra, dobra... ja lecę spać, szkolcie dalej :P

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 23:04

No tak. Wiec rondo było pasem ruchu bo szerokość wystarczała dla jednego pojazdu. Ale teraz pytanie czy dokia musiała wiedzieć/ widzieć, że ten pas starczy na dwa pojazdy i tym samym sama znajdowała się na zewnętrznym :)

Podejrzewam, że dobry adwokat wyciągnąlby 50/50 i każdy zostałby przy własnej szkodzie.
Bo ten z wewnętrznego pasa również miał obowiązek rozważnie jechać a nie tylko wrzucić kierunek i walić w prawo (a już szczególnie jeśli widział i wiedział, że nie ma pasów.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 23:13

Nie mam ochoty na łażenie po sądach w tej akurat sprawie, zresztą czyż czasem nie musiałabym tego robić w Olsztynie? skoro tam wszystko to się odbyło? Jeśli tak to no raczej nie mam biznesu latać 200km x ileś w tę i z powrotem.
Płacę mandat, korzystam z polisy mojej AC i mam nadzieję, że zapominam o tym co narobiłam sobie sama lub samo się narobiło mi. Tak czy siak to co zrobione na aucie widzę i drzwi mi opadają jak je otwieram.. tak jakby obsuwały się o 2cm i górą na 1cm też odstają.. trochę powyginane no, na szczęście działają. Szybę też trochę uchyliłam aby porozumieć się z tym Panem który dotykał mojego lusterka nawet lusterkiem swym, dalej nie próbowałam otwierać, bo jak coś niżej pogięte, to te silniczki mi pobiją szybę, no nie? Całe szczęście że nie straciłam lusterka bo by mi nie pozwolili wrócić moim autem do domu. Nie lubię jeździć w niedzielę, bo w dzień tygodnia odstawiłabym po takim wydarzeniu do ASO i wzięłabym jakikolwiek zastępczy i miałabym gdzieś co oni tam z autem robią, a niedziela to niedziela.

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 23:17

Ja tylko dla $ też nie miałbym ochoty i czasu. Jeśli już to przez te punkty karne :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 23:46

Ja spodziewałam się punktów itp. Pan zresztą twierdził że to moja wina ale sugerował też że strasznie drogo zniszczylam mu te jego auto które wysypalo mi rdze na blachy. Pytał też czy moja insignia ma rok (haha) no i te imienne tablice. Gdybym miała się z nim umawiać na kasę to pewnie by chciał na takie dwa auta jakie mu dotknelam. Dlatego już wolałam tę policję i kazalam mu po nią dzwonić i chociaż z tego powodu mieć spokojny sen. No trudno, było zero punktów, jest sześć. No może więcej nie będzie 😂

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 25 cze 2018, o 00:12

Te zdjęcie tego VW to pokazuje przód czy tył?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 25 cze 2018, o 01:33

Nie chcę już nikogo pouczać ale znak o pasach ruchu obowiązuje do ronda czyli pierwszego skrzyżowania zresztą oznaczonego znakiem pionowym jako rondo ! Jak się cofniesz dalej to zobaczysz kolego więcej znaków lecz nie określają zasad obowiązujących na rondzie ! na którym czasami jest zmiana organizacji ruchu i jedno skrzyżowanie jest z pierwszeństwem a kolejne na tym samym rondzie już nie (znam takie we Wrocławiu)lecz wówczas są znaki pionowe i poziome ! Znaki o pasach ruchu obowiązują tylko do ronda dalej już znaki i przepisy ogólne i jak mi nie wierzysz zapytaj u siebie policjanta W tym przypadku zasady ogólne bo nie ma znaków ! Policja na miejscu poszła po najmniejszej linii oporu bo Dokia spoza miasta przyznała się do winy i była by to jej wina gdyby były linie na jezdni jak wcześniej lecz jeśli ich nie ma to obowiązują zasady ogólne czyli gość zmieniał pas ruchu i jego wina ! Takie jest życie nie jeździmy na pamięć ! o czym często zapominają kierowcy na parkingach przy marketach gdzie jeśli nie ma znaków obowiązuje zasada prawej strony czyli mimo to iż jedziemy prosto to włączający się do ruchu z prawej ma pierwszeństwo !
Ja bym zrobił zdjęcia ronda lub kogoś o to poprosił i się odwołał tym bardziej iż gość był nieuprzejmy dla naszej koleżanki a być może zadzwonił po kolegów na służbie lub do kolegi który to dopiero wpłynął na patrol !
A tak swoją drogą to rondo było ciekawie oznakowane jeśli chodzi o pasy na jezdni co widać na google map

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 05:32

raffa73 pisze:
25 cze 2018, o 00:12
Te zdjęcie tego VW to pokazuje przód czy tył?
Przód, jego prawy błotnik, bo my się tak dotknelismy, on mi wyskoczył z lewej, niestety kamera tylna nie zapisywala bo nie sprawdziłam jej po uderzeniu w zderzak miesiąc temu i tak się zatrzymała. Ja mam wrażenie że on leciał jak wariat, ja się toczyłam. Może tam jakieś kamery mają na tym rondzie, tj miejskie kamery, ale nie wiem naprawdę czy ja chcę i mam siłę się z tym grzebać, dziękuję wam jednak za oceny i wsparcie.

Zrobiłam mu zdjęcia, bo mi się pisać nie chciało, a będę musiała przecież podać kogo uszkodziłam :) chociaż jak zapytają jaki to rocznik to nie wiem, ale nie pytają chyba o takie głupoty, znajdą sobie sami, dziwię się że miał badania techniczne, lampy miał nie tyle matowe co już białe, progi i drzwi mu się sypały, płatki zardzewiałej blachy zostawił na moim aucie. PZU chyba dużo mu nie zapłaci za tę szkodę o ile on ją w ogóle zgłosi, bo no nie wiem. No tak mi się trafiło w taki wehikuł przywalić :lol: . Żeby to chociaż było Ferrari to bym sobie popatrzyła na coś ładnego. Pan niewątpliwie mógł chcieć ode mnie kasę na podobne dwa lub trzy, dlatego już wolałam tę policję. Sama w obcym mieście, no i tak oooooo...
Zaskoczył mnie że chciał sobie zrobić zdjęcie mojego dowodu, oczywiście nie dostał takiej szansy, ale no dziwny gość i dziwna sytuacja. Ale to przecież nie wiadomo kogo spotkamy na drodze....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 07:10 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.

Bodex

Post autor: Bodex » 25 cze 2018, o 06:20

Te ronda .... ja używam kierunkowskazów na rondzie na wszelki wypadek, a reszta jedzie jak ukraińcy dosłownie .
Kiedyś była dyskusja przedstawicielem komendy stołecznej Wawy czy należy na rondzie dawać lewy kierunkowskaz , czy nie, i stwierdził, że na rondzie nie jedziemy prosto tylko w lewo,wiec jeśli zjerzdżamy najbliższym zjazdem to informujemy prawym, jeśli nastepnym zjazdem to informujemy lewym . Sprawa kontrowersyjna .
Ale według przepisów jeśli jedzie wewnętrznym pasem to powinien najpierw przed zjazdem zmienić na pas zewnetrzny ,a potem manewr zjazdu, a ten przeciął na ukos , nie patrząc na tych co jadą prawym . TY jechałaś swoim pasem prawidłowo on zaatakoeał cie od martwego pola , nie mogłaś go widzieć.
Ten facet jest winny , nie Ty .
Sprawa dla sądu.
Skontaktuj się z prawnikami z anulujmandat , są i na FB i mają stronę.

Nie wiesz czy to nie znajomy policjanta i nie współpracowali.!

Dobre , policjant nie zna przepisów.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 25 cze 2018, o 08:12

Jeśli to jest przód to facet na 100% Cię widział. Na 100% podstawka.

Ja bym odwołał oświadczenie oraz poinformował ubezpieczenie, że podejrzewam oszustwo ze strony kierowcy Passata. Dołączył bym również zdjęcia bo wygląda na to, że ten błotnik był już wcześniej uszkodzony.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 08:20

Hmmm...a ile mam na to czasu? Wtedy sprawa idzie do sądu i będę musiała w tej sprawie do sądu do Olsztyna jechać? To dla mnie też i koszt i stracony dzień, o ile jeden dzień... i droga ta mazurska tam straszna, boję się żeby znowu czegoś nie zaliczyć na blachy.
Ja naprawdę go nie widziałam w żadnym lusterku. Zobaczyłam go w aucie moim jak usłyszałam łomot. Pechowa jestem.
Kluczowe byłoby nagranie z tylnej kamery a ta niestety nie nagrała..ehhh...

A taka niby jestem na wszystko przygotowana, a tu zonk... 😆

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”