--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Czas na zmiany

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2019
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Czas na zmiany

Post autor: Ping » wczoraj, o 11:09

Przyszedł czas na zmianę generacji, więc już pora oficjalnie przedstawić Insignię B.

Samochód kupiłem równo miesiąc temu, od jednego z najlepszych specjalistów od Opli — Buluś VU / AT OPEL Bez Tajemnic.

Jest to Opel Insignia B Sports Tourer, wyprodukowany w pierwszej połowie 2019 roku na rynek polski. Kolor to Szary Cosmic Perłowy.

Pod maską pracuje 1.6 Turbo 200 KM (D16SHT/LWC), połączony z 6-stopniową automatyczną skrzynią 6T45 (MHT) i napędem na przednią oś.

Co ważne, jeszcze przed zakupem auto przeszło kilka istotnych usprawnień. Wymieniony został olej w skrzyni biegów, zawór EVAP oraz wykonano jeszcze kilka innych rzeczy, o których niestety już nie pamiętam. Tak więc samochód dostałem dobrze „ogarnięty”.

Po miesiącu użytkowania i przejechaniu paru kilometrów mogę powiedzieć jedno: jestem mega zadowolony!

Co ma na pokładzie?

Według mnie jest naprawdę konkretnie wyposażona. Z najważniejszych rzeczy:
  • Matrycowe reflektory IntelliLux LED z automatycznym sterowaniem światłami drogowymi — w nocy robią mega robotę.
  • Adaptacyjny tempomat Stop&Go — szczególnie przydatny w trasie i w korkach.
  • FlexRide — fajny dodatek, szczególnie w połączeniu z 200-konnym benzynowym silnikiem i automatem.
  • Dach panoramiczny, przyciemniane tylne szyby oraz laminowane szyby w przednich drzwiach.
  • Monitorowanie martwego pola oraz ostrzeganie o ruchu poprzecznym z tyłu (RCTA) — bardzo przydatne podczas zmiany pasa oraz wyjazdu tyłem z miejsca parkingowego.
  • Przednia kamera Opel Eye — z funkcjami rozpoznawania znaków drogowych, utrzymywania pasa ruchu, wykrywania pieszych oraz ostrzegania o potencjalnej kolizji wraz ze wspomaganiem hamowania.
  • Kamera 360° — mocno ułatwia manewrowanie i ocenę odległości od przeszkód.
  • Inteligentny System Wspomagania Parkowania — samochód potrafi wyszukać miejsce parkingowe i automatycznie wykonać manewr kierownicą, ale tego jeszcze nie sprawdzałem w praktyce — pierwsza próba dopiero przede mną.
  • 8-calowy licznik UHS Virtual Cockpit — ten nowszy— który już został rozszerzony o kilka dodatkowych informacji.
  • Head-Up Display — świetnie uzupełnia wskazania licznika, dzięki czemu nie trzeba odrywać wzroku od drogi.
  • Navi Pro.
  • Fotel kierowcy AGR z pamięcią dwóch ustawień fotela i lusterek kierowcy oraz funkcją masażu. Tapicerka foteli i tylnej kanapy to obecnie półskóra, ale jest już plan, żeby wjechała pełna skóra — na wymianę umawiam się z @Buluś VU.
  • Podgrzewana kierownica oraz elektrycznie podgrzewana przednia szyba — wyposażenie, które musiało być obowiązkowo.
  • Elektrycznie otwierana i zamykana klapa bagażnika z możliwością otwierania nogą.
  • Dwustrefowa klimatyzacja.
  • Oryginalne 18-calowe felgi aluminiowe Opel RD1 — 8,5J x 18, 15-ramienne, w stylistyce BiColor, z oponami Uniroyal AllSeasonExpert 2.
  • I jeszcze sporo drobniejszego, ale bardzo przydatnego wyposażenia, jak elektrycznie składane i podgrzewane lusterka z podświetleniem podłoża oraz dodatkowe oświetlenie wnętrza.
Dzisiaj na lakier trafił GYEON Q² CanCoat EVO. Cały proces przygotowania lakieru i aplikacji już za mną, teraz pozostaje tylko czekać i zobaczyć, czy powłoka faktycznie zda egzamin. Robiłem to pierwszy raz i jestem bardzo ciekawy trwałości, wyglądu i przede wszystkim tego, jak będzie zachowywać się podczas codziennego użytkowania.

Do tego zamontowałem AAWireless TWO+, dzięki któremu mam bezprzewodowe Android Auto.

Na razie mogę powiedzieć, że Insignia zdecydowanie spełniła moje oczekiwania. Jest komfortowa, bardzo dobrze wyposażona, praktyczna, a jednocześnie dzięki 200-konnemu 1.6 Turbo i automatycznej skrzyni potrafi dać sporo przyjemności z jazdy.

Mam tylko jeden problem — parowanie mojego Xiaomi 13T Pro z Navi Pro przez Bluetooth. Telefon niby się paruje, ale nie chce się połączyć. Co ciekawe, sprawdzałem połączenie z innym telefonem i tam nie było żadnego problemu, więc wygląda na to, że problem leży po stronie współpracy konkretnego telefonu z Navi Pro. Będę jeszcze próbował znaleźć rozwiązanie.

Mam nadzieję, że Insignia będzie służyła mi tak jak poprzedniczka przez kilka lat.

Z tego co wiem to Buluś VU i AT OPEL Bez Tajemnic mają do sprzedania jeszcze inne egzemplarze więc polecam.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2026, o 22:57 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiony tytuł

Krzysztof1
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Piekary Śląskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Czas na zmiany

Post autor: Krzysztof1 » wczoraj, o 13:55

Szerokości i bezawaryjnego użytkowania 💪👍

Awatar użytkownika