--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana półosi

ODPOWIEDZ
flimpiotrek

Re: Wymiana półosi

Post autor: flimpiotrek » 5 cze 2015, o 16:54

Ludzie proszę was fora ogarniacie ale już allegro to nie wystarczy poszukać zamienniki są i to o wiele tańsze niż w aso

http://allegro.pl/polos-prawa-opel-insi ... 12253.html

Ja brałem od niego i poza allegro zapłaciłem 1100 zł za 2 sztuki
A żeby nie było głupich pytań TAK PRAWA I LEWA SĄ TAKIE SAME

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 13 cze 2015, o 13:36

Na allegro różny chłam już kupowałem i wolałbym to kupić w jakimś renomowanym sklepie z częściami z gwarancją, gdzie wiem od kogo kupuje i kogo szukać w razie reklamacji.
Po za tym jesteś w błędzie. Półoś lewa i prawa NIE JEST TAKA SAMA, bo prawa składa się z 2 części ! Chcąc wymienić całą półoś prawą, należy wymienić oba elementy.
Także jak widać nie ma głupich pytań, ale mogą być za to głupie odpowiedzi.

flimpiotrek

Post autor: flimpiotrek » 14 cze 2015, o 04:38

tak fakt prawa składa się z 2 części
a w ASO pewnie ci powiedziano że od razu trzeba obie wymienić ????

Przeczytałeś aukcje gwwarancja jest jak szit to przed upływem 12 miesięcy odzywasz sie do typa i tyle

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 14 cze 2015, o 18:39

Nawet nie jechałem z tym do ASO, bo tam partacze robią. To właśnie po wizycie w ASO zaczęły się moje problemy z drganiem. Półoś nie krzywi się z dnia na dzień, a tak było u mnie, więc mam podejrzenia ze coś schrzanili.

-- 15 cze 2015, o 11:19 --

U mnie auto wpada w drgania na szczególnie 3 biegu i trochę na 4. Nie wyczuwam tego na innych biegach. Dodatkowo czasami jest tak, że na 3 biegu raz auto drży, raz nie. Sam już nie wiem czy to półosie.
Czy mogłyby się wypowiedzieć osoby które wymieniały półosie jak to u nich wyglądało ? Czy auto drżało na każdym biegu? Czy zawsze czy czasami?

maniek31115

Post autor: maniek31115 » 16 sie 2015, o 16:32

Ja robiłem półos w zeszłym tygodniu siadła prawa przednia drgania miałem na całym aucie i na kierownicy w niemieckim serwisie za orginal krzykneli 988 euro. Ja kupiłem orginal po regeneracji firmy löbro i sprawa załatwiona drgań nie ma i śmiga jak nowa pozdrawiam

Arek1976ap

Post autor: Arek1976ap » 17 sie 2015, o 19:57

A powiedz kolego naprawiałeś w ASO czy w jakimś innym serwisie , można wiedzieć ile za wymianę policzyli?

irek30

Post autor: irek30 » 13 paź 2015, o 11:55

Czy już rozwiązaliście Swoje problemy z drganiem autka? Półośki w aso to kosmiczne pieniądze, znalazłem tu półośki:
http://www.iparts.pl/auto-czesci/polos- ... 00062.html
możne się komuś przyda

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 28 paź 2015, o 21:56

Ja problemu nie rozwiązałem. Nadal czuje delikatne drgania. Nikt nie potrafi z tym nic poradzić.

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: kjk12 » 2 sty 2016, o 18:10

Panowie potrzebna pomoc wysypaly mi sie kulki z koszyczka od prawej polosi i za chiny nie moge ich wsadzic na miejsce moze ktos z was ma na to jakis patent
Ostatnio zmieniony 2 sty 2016, o 23:14 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

misssiekosw
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: misssiekosw » 11 lut 2016, o 19:06

ma ktoś dostęp do półosi lobro lub innej polecanej firmy ??

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 5 kwie 2016, o 09:43

Wymieniłem półoś lewą i bez zmian, nadal drgania. Chciałem wymienić teraz prawą, jednak pojawił się problem z wymianą. Dlatego pisze do tych, którzy wymieniali prawa półoś, może ktoś podpowie. Jak rozłączyć półoś prawą z wałkiem wychodzącym ze skrzyni? Czy trzeba całość wyciągać i na imadle siłowo wybić, czy na aucie można to zrobić bez demontowania wałka? Próbowałem właśnie w ten sposób ale nie dała się wybić z wałka, a nie chciałem używać zbyt dużej siły aby nie urwać tego ucha co mocuje wałek. Ma ktoś jakieś pomysły?

Gizd

Post autor: Gizd » 5 kwie 2016, o 11:00

Jeśli półoś bije to przy puszczeniu gazu powinny drgania ustąpić. Inaczej to nie półoś.
Ja obstawiam obecnie, ze drgania powodują wytarte pierścienie z felg. Wkrótce sie przekonam bo je zmienię.

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 5 kwie 2016, o 12:48

U mnie dokładnie tak jest. Drgania są tylko przy przyspieszaniu.

Arkadiu87
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Kod silnika: A20DT
Miasto: UK/Belfast

Post autor: Arkadiu87 » 29 kwie 2017, o 23:07

A ja mam pytanie
Czy przy drganiach auta przy przyspieszanie trzeba wymieniać całe półoski czy wystarczy same przeguby wewnętrzne bo jak domniema to w nich tkwi problem. Może ktoś tak zrobił i pomogło?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 29 kwie 2017, o 23:16

Najpierw sprawdź tylną tuleje wahacza przedniego.

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 30 kwie 2017, o 07:09

Tuleje tez biorę pod uwagę tylko ze co dziwne u mnie te wibracje nadwozia raz są a raz nie. Najczęściej wibracje występują na 3 i 4 biegu i prędkościach 80km/h do 110 najsilniejsze a później słabna i raczej tylko jak przyspieszam ,drgań na kierownicy prawie wogole nie czuc tylko budą buja na boki. Mój mechanik sprawdzał przeguby i twierdził że są ok choć wiem ze wszyscy piszą ze ciężko jest to stwierdzić na aucie. Kurde chyba nie będzie tanio znaleźć winowajce.jutro jadę obejrzeć tuleje. Czego szukać, pęknięć, sparcialej gumy? I jakie tuleje polecacie?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 30 kwie 2017, o 07:19

Ja byłem na szarpakach i znajomy diagnosta mi powiedział że prawy silent block jest jakiś miękki. żadnych pęknięć nie było.

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 30 kwie 2017, o 09:30

michalm83 pisze:edit
Aha ok jutro popatrzymy jak to wygląda. A czy ty miałeś taki sam problem kolego , wibracje auta podczas przyspieszania i wymiana tych tulei pomogła?
Ostatnio zmieniony 2 maja 2017, o 14:43 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Miasto:

Post autor: michalm83 » 30 kwie 2017, o 09:51

Na początku stawiałem na pół oś. Zdemontowałem pół oś i luzy były sprawdzone na warsztacie. Okazało sie że z pół osią jest wszystko OK. Potem pojechałem na diagnostykę . Mam wymienione obydwie tuleje i jest spokój.
Nowa sztywna ani drgnie. Stara w rekach miała kilku mm luzu. W sensie że w rękach szło tą metalową tuleją poruszać .
Jak chcesz sprawdzić luz na tej tulei to zaciągnij ręczny a druga osoba niech próbuje ruszać przód tył . A Ty patrz na koło czy pracuje przód tył .

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 30 kwie 2017, o 12:45

A jeszcze jedno pytanie które mi się właśnie przypomniało :
Czy to nie jest tak że przy wadliwej półosi/przegubie wibracje wyczuwalne są na drążku zmiany biegów? Wydaje mi się że gdzieś to wyczytałem i na you tobie widziałem jak ktoś to pokazywał. U mnie tego brak.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”