--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPisk po wymianie tarcz i klocków
-
zen4est
Pisk po wymianie tarcz i klocków
Cześć,
w prawym przednim kole zaczęły mi piszczeć hamulce, stwierdziłem że się kończą, więc je wymienię. Lista czynności które wykonałem:
1. Wymiana tarcz i klocków (Bosch)
2. Regeneracja jarzma i zacisków - usunięcie rdzy, pomalowanie. I tutaj faktycznie w prawym przednim kole miałem zapieczoną prowadnicę tak, że aż mi się urwała przy wyciąganiu, więc miało prawo piszczeć - zakup nowego jarzma
3. Nowy zestaw naprawczy - prowadnice, gumki, tłoczki, blaszki pod klocki + nowe przewody elastyczne
4. Przy okazji wymieniłem piastę z łożyskiem w tym piszczącym kole, bo urwałem śrubę od piasty a demontaż starej piasty wiązał się z użyciem prasy, młotka, więc nie nadawała się do ponownego montażu.
5. Wszystko pięknie przesmarowane, odpowietrzone.
Jazda testowa po wymianie i pisk nie ustał.
6. Miałem prostokątne ranty w nowych klockach, więc je przeszlifowałem pod skosem.
Jazda testowa i pisk nadal występuje.
Ten pisk pojawia mi się po przejechaniu kilku kilometrów, jest jednostajny, z każdym obrotem koła. Ustaje po naciśnięciu hamulca. Po odpuszczeniu hamulca ponownie go słychać. Bardziej słychać jak skręcam w lewo lub jadę prosto, ustaje gdy skręcam w prawo. Niezależnie od prędkości, gdy już wjeżdżam na podwórko (2-5km/h) nadal piszczy jednostajnie przez pół obrotu koła.
Skończyły mi się pomysły, czy to na pewno klocki? Wydaje mi się że tak, skoro pisk ustaje przy naciśnięciu hamulca. Z drugiej strony, dlaczego to tylko jedno z kół?
w prawym przednim kole zaczęły mi piszczeć hamulce, stwierdziłem że się kończą, więc je wymienię. Lista czynności które wykonałem:
1. Wymiana tarcz i klocków (Bosch)
2. Regeneracja jarzma i zacisków - usunięcie rdzy, pomalowanie. I tutaj faktycznie w prawym przednim kole miałem zapieczoną prowadnicę tak, że aż mi się urwała przy wyciąganiu, więc miało prawo piszczeć - zakup nowego jarzma
3. Nowy zestaw naprawczy - prowadnice, gumki, tłoczki, blaszki pod klocki + nowe przewody elastyczne
4. Przy okazji wymieniłem piastę z łożyskiem w tym piszczącym kole, bo urwałem śrubę od piasty a demontaż starej piasty wiązał się z użyciem prasy, młotka, więc nie nadawała się do ponownego montażu.
5. Wszystko pięknie przesmarowane, odpowietrzone.
Jazda testowa po wymianie i pisk nie ustał.
6. Miałem prostokątne ranty w nowych klockach, więc je przeszlifowałem pod skosem.
Jazda testowa i pisk nadal występuje.
Ten pisk pojawia mi się po przejechaniu kilku kilometrów, jest jednostajny, z każdym obrotem koła. Ustaje po naciśnięciu hamulca. Po odpuszczeniu hamulca ponownie go słychać. Bardziej słychać jak skręcam w lewo lub jadę prosto, ustaje gdy skręcam w prawo. Niezależnie od prędkości, gdy już wjeżdżam na podwórko (2-5km/h) nadal piszczy jednostajnie przez pół obrotu koła.
Skończyły mi się pomysły, czy to na pewno klocki? Wydaje mi się że tak, skoro pisk ustaje przy naciśnięciu hamulca. Z drugiej strony, dlaczego to tylko jedno z kół?
-
kamas220186
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0cdti '09
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Pisk po wymianie tarcz i klocków
Jak wymieniany tylko przód to radzę zobaczyć tył... Miałem podobnie niby było słychać z przodu a piszczało z tyłu. Wpadłem na to jeżdżąc przód-tył z otwartymi drzwiami i się wychylając.
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Bosch produkuje fajne pralki, zmywarki itp. Zestawy hamulcowe boscha od dawna pomijam z powyższych powodów.
-
zen4est
sprawdzę to, choć jeśli piski się zmieniają przy skręcie koła to naturalnie wydaje mi się że to jednak przednie
a jakie klocki zamiast Bosch?
a jakie klocki zamiast Bosch?
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Raczej sprawdź czy klocki oddalają się od tarczy po odpuszczeniu hamulca
-
zen4est
hm a powinny? Bo z budowy zacisku i tłoczka zdawało mi się, że wciskając pedał tłoczek naciska na klocek, ten naciska na tarczę, ta się odpycha od jarzma, dociskając klocek z drugiej strony. Natomiast nie ma żadnej siły, która by klocki cofała od tarcz, gdy odpuści się hamulec. Czy jest???
- MarkusG
- Klubowicz
Jest taka pasta LM biała do wyciszenia hamulców, można spróbowac posmarować styk klocka z jarzmem i tloczkiem.
-
zen4est
dzięki, lepsze to niż wymiana klocków, zamawiam i dam znać
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę, dostałem w komplecie z zestawem naprawczym smar do hamulców, którego gęsto nałożyłem na prowadnice, posmarowałem nieco blaszki w które wchodzą klocki, ale też posmarowałem nim tłoczek cienką warstwą przed włożeniem w zacisk, czy dobrze zrobiłem? On był dość gęsty, tłoczek dość ciasno wchodził, może przez to teraz nie chce się cofać samoczynnie po odpuszczeniu pedału hamulca?
Jeszcze się głowię, czy przyczyną pisku mogą być niepoprawnie odpowietrzone hamulce? Wprawdzie sporo płynu przetoczyłem wężykiem aby pozbyć się bąbelków, ale może warto jeszcze raz ponowić tą operację
Podpowiedzcie mi jeszcze proszę, dostałem w komplecie z zestawem naprawczym smar do hamulców, którego gęsto nałożyłem na prowadnice, posmarowałem nieco blaszki w które wchodzą klocki, ale też posmarowałem nim tłoczek cienką warstwą przed włożeniem w zacisk, czy dobrze zrobiłem? On był dość gęsty, tłoczek dość ciasno wchodził, może przez to teraz nie chce się cofać samoczynnie po odpuszczeniu pedału hamulca?
Jeszcze się głowię, czy przyczyną pisku mogą być niepoprawnie odpowietrzone hamulce? Wprawdzie sporo płynu przetoczyłem wężykiem aby pozbyć się bąbelków, ale może warto jeszcze raz ponowić tą operację
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
ok , inaczej - sprawdź czy dobrze pozakładałeś sprężyny / blaszki mocujące
- MarkusG
- Klubowicz
Tłoczek hamulcowy wciskamy posmarowany płynem hamulcowym, smarujemy środek uszczelki przed założeniem na tłoczek. Na klockach powinna być warstwa gumy wyciszającej ale nie zaszkodzi posmarować blaszki przed założeniem. Prowadnice razem z uszczelką powinny lekko przesuwać sie w tulei (smarujemy ale nie za dużo). Reszta elementów wyczyszczona i sucha. Czy masz założone blaszki sprężynujące na jarzmie hamulca to one odpowiadają za wyciszenie pisku klocków (górna i dolna).
Jeżeli nadal słychać pisk to pasta może pomóc, smarujesz prowadzenie klocka, pod blaszką na klocku i styk tłoczka z klockiem. Odpowietrzenie nie ma wpływu na piski.
Jeżeli nadal słychać pisk to pasta może pomóc, smarujesz prowadzenie klocka, pod blaszką na klocku i styk tłoczka z klockiem. Odpowietrzenie nie ma wpływu na piski.
-
zen4est
nie wierzę.. to jednak tylne koło mi piszczykamas220186 pisze: ↑3 paź 2024, o 16:44Jak wymieniany tylko przód to radzę zobaczyć tył... Miałem podobnie niby było słychać z przodu a piszczało z tyłu. Wpadłem na to jeżdżąc przód-tył z otwartymi drzwiami i się wychylając.