--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje na kierownicy
-
Struzyniak
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wibracje na kierownicy
Dzięki kolego jutro jadę na hunter i zobaczymy
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- Prezesikszczecin
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: szczecin
Pamiętaj ze do wyważenia można użyć rożne koncówki do mocowania koła na maszynie jak będzie złe wracaj do nich i niech wyrażają kolejny raz z inna końcówka u mnie tak było może to pomoże
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
karcios
To ja tez opisze swój może problem, kupowałem felgi które dałem do prostowania i lakierowania do tego nowe opony uniroysl RS3 Xl i przy prędkości 160 km/h czuć delikatne wibracje tak jakby się jechało po kostce brukowanej i nie wiem czy to taki urok tych opon czy wina felg 18 calowych a może złe są wyważone. Podobno wywazone są na 0 i w 100 % proste. Jak założyłem felgi zaraz po kupnie to faktycznie fotel pasażera przy prędkości 100 km/h telepal się jak by chciał wypaść wiec chyba dobrze wyprostowali. Nie są mocne wibracje na kierownicy i karoserii ale co to może jeszcze być, na przeglądzie wszystko sztywne wymienione rylko osłony tylnich akortyzatorow.
- Przemek80
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Goerlitz
A czy te wibracje nasilają się względem prędkości? Zbieżność kiedy robiłeś?
-
karcios
Hmm generalnie chyba cały czas tak samo wibruje ze jak złapiesz kierownice to tak czujesz to po układzie kierowniczym a jak puścisz to nie widać tego tak nim może jak by się pobliskie delikatnie jechało coś takiego. Zbieżność była sprawdzana w ASP Opla niby wszystko dobrze
- Przemek80
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Goerlitz
To może spróbuj sprawdzić wyważenie w innym warsztacie. Ja w mondeo miałem podobnie. Okazało sie ze odwaznik odpadł z alusa i trzepało.
-
atmosfear
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto:
Właśnie... z tego co mi mówi kolega pracujący w firmie "oponiarskiej": odważniki dość często lubią odpaśćPrzemek80 pisze:edit .
Ostatnio zmieniony 30 sie 2016, o 22:41 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
karcios
Potwierdza. Byłem dzisiaj moja insignia na wulkanizacji inkasuje się ze brakowało jednego odważnikami 10g i to sprawiało ze auto drgało przy dużej prędkości. Swoją droga mam teologa opony od miesiąca i już jeden odwaznik odpal to oni przyklejają to chyba na gumę do żucia.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Gdzie w Gdańsku dobrze wyważają opony? Mam drgania na kierownicy powyżej 130km/h. Byłem 2x na wyważeniu, ale mają słabą maszynę i nic więcej nie zrobią.
Pisałem w wątku lokalnym, ale tam nikt nie zagląda.
Pisałem w wątku lokalnym, ale tam nikt nie zagląda.
-
Andrzej
-
Crashnerg
Miałem problem z wibracjami zaczynającymi sie od 120 i kończyły sie na 200.
Problem rozwiązałem w autoryzowanym serwisie Opla
Opel Nivette
Warszawa, Ostrobramska 34
Umówiłem się na serwis, opisałem problem. Zostawiłem samochód na 3h, sprawdzili czy felgi nie są pokrzywione ( dwie miałem skrzywione ), zrobili geometrie ( gdzie okazało się, że dwie opony są starte nierównomiernie - możliwy skutek: delikatne ściąganie ), wyważyli koła, zbieżność ustawiona. Koszt 300 PLN - PROBLEM USTĄPIŁ a przejechałem już 1400 km
Problem rozwiązałem w autoryzowanym serwisie Opla
Opel Nivette
Warszawa, Ostrobramska 34
Umówiłem się na serwis, opisałem problem. Zostawiłem samochód na 3h, sprawdzili czy felgi nie są pokrzywione ( dwie miałem skrzywione ), zrobili geometrie ( gdzie okazało się, że dwie opony są starte nierównomiernie - możliwy skutek: delikatne ściąganie ), wyważyli koła, zbieżność ustawiona. Koszt 300 PLN - PROBLEM USTĄPIŁ a przejechałem już 1400 km
-
Patryk
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Czy komuś po wymianie w Insigni rok modelowy 2013 tylnych tulei przedniego wahacza przestała drgać kierownica przy prędkości 140? teoretycznie powinny być w tym roczniku wzmacniane tuleje. Jeździłem innym Insigniami i tam drgania były większe. Zastanawiam się cały czas czy ten typ tak ma.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Też mam drgania i czekam na wymianę końcówki drążka kierowniczego, była się wybiła
Opisałem tu http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 354#p84354
Opisałem tu http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 354#p84354
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Kontynuuje wątek drgań na kierownicy w swoim aucie. Pokrótce dla przypomnienia - drgania w okolicach 130-150km/h oraz przy bucie w podłogę. Sprawdzone:
- ponowne wyważanie kół
- wymiana tarcz hamulcowych z pomiarem bicia,
- zawieszenie na szarpakach - wszystko w porządku,
- tuleje wahaczy - stoją sztywno, zero ruchu na szarpakach, brak oznak sparciałej gumy.
Sugestia mechanika - dwumasa lub przeguby. Sprawdziłem przegub przy okazji wymiany tarcz i wydawało mi się, że miał luzy. Zamówiłem nową półoś, podjechałem na wymianę i ... jest znacząca poprawa. Naprawdę znacząca. Brak wibracji przy przyspieszaniu, a przy prędkości 130 i więcej wibracje są ledwie odczuwalne. Widać, że jeszcze coś wprowadza drgania, w momencie jak puści się kierownicę - widać, że delikatnie pracuje, a nie stoi sztywno.
Co jeszcze może powodować drgania? Druga półoś? Początkowe podrygi tulei wahaczy?
- ponowne wyważanie kół
- wymiana tarcz hamulcowych z pomiarem bicia,
- zawieszenie na szarpakach - wszystko w porządku,
- tuleje wahaczy - stoją sztywno, zero ruchu na szarpakach, brak oznak sparciałej gumy.
Sugestia mechanika - dwumasa lub przeguby. Sprawdziłem przegub przy okazji wymiany tarcz i wydawało mi się, że miał luzy. Zamówiłem nową półoś, podjechałem na wymianę i ... jest znacząca poprawa. Naprawdę znacząca. Brak wibracji przy przyspieszaniu, a przy prędkości 130 i więcej wibracje są ledwie odczuwalne. Widać, że jeszcze coś wprowadza drgania, w momencie jak puści się kierownicę - widać, że delikatnie pracuje, a nie stoi sztywno.
Co jeszcze może powodować drgania? Druga półoś? Początkowe podrygi tulei wahaczy?
-
james
U mnie też nie było nic widać, na szarpakach nic, a jednak 90% drgan to byly tuleje.
Wymienione i ustało.
Wymienione i ustało.
- maarcin
- Nowicjusz
- Miasto: Gdynia
Miałem bicie na letnich oponach przy prędkości 120-140 km/h oraz przy hamowaniu.Wymieniłem oponki na zimowe(z felgami) zostały bicia przy hamowaniu ,to co? wymieniłem tarcze .Nie ma bicia wcale.
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
Czekaj (z 2 msc obecna pogoda temu służy) kilka mocniejszych hamowań w deszczu czy zapomniane mycie auta (tarcz rozgrzanych) i bicie powróci...maarcin pisze:edit
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, o 22:17 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
MarNowy
Witam,
W temacie wibracji, podczas przyspieszania obojętnie czy delikatnego czy "normalnego" od prędkości około 70 km/h (nie ważne 3,4 czy5 bieg) wyraźnie czuć wibracje nie tyle z układu kierowniczego co jakby trzęsła się cała karoseria, im większa prędkość to wibracje mniejsze, aczkolwiek odczuwalne (to samo na letnich i zimówkach).
Jakieś pomysły, sugestie?
Pozdrawiam
W temacie wibracji, podczas przyspieszania obojętnie czy delikatnego czy "normalnego" od prędkości około 70 km/h (nie ważne 3,4 czy5 bieg) wyraźnie czuć wibracje nie tyle z układu kierowniczego co jakby trzęsła się cała karoseria, im większa prędkość to wibracje mniejsze, aczkolwiek odczuwalne (to samo na letnich i zimówkach).
Jakieś pomysły, sugestie?
Pozdrawiam