--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

ODPOWIEDZ
kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF

Post autor: kicaj » 1 lip 2014, o 21:41

Mnie też tak mówili :-)
Strzykawka + wężyk wystarczy...

Sent from mobile.

pawi

Post autor: pawi » 5 lip 2014, o 07:25

Na diodzie jeżdżę długo. Jazdy 90 % trasa wypalania średnio co 800-1000 km nawet ponad 1200 km. Od trzech dni wypalanie co parę kilometrów. 3 dni temu wymuszone wypalanie w ASO bo przeszedł w tryb awaryjny, nastepnego dnia po przejechaniu 5 km wypalanie z diodą i dzisiaj po 100 km znowu dioda. Wszystko zbiegło się z pęknięta rura od intercoolera, która dzisiaj będzie wymieniana. czy pęknięta rura może być powodem bardzo częstego wypalania. Przed problemem z rura wypalanie było ok.

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE

Post autor: kicaj » 5 lip 2014, o 08:38

Tak bo silnik generuje dużo sadzy...
Co do wypalania wymuszonego w aso, to w serii Z19DTx zawsze trzeba było auto potem przegonić bo po wypalaniu awaryjnym trzeba było żeby auto się samo wypaliło jeszcze + bezwzględna wymiana oleju...

Sent from mobile.

pawi

Post autor: pawi » 5 lip 2014, o 09:41

rura wymieniona, olej i filtr również. Spec kompem zresetował mi nie tylko błąd, ale również coś tam pozerował tak jakby samochód uczył się wszystkiego od nowa ?

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 7 lip 2014, o 17:08

W mieście mi się ostatnio wypalalo wyzerowalem licznik i na drugi dzień trasa i 950 km jakoś dioda teraz same miasto i 780 km lekko przycisnalem i zaraz zgasła dioda wiec jak to jest z tymi ludźmi którzy nie mają diody nawet w innych autach i nie wiedzą kiedy się wypala i jakoś żyją?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 7 lip 2014, o 17:45

Niedzwiedz pisze:jak to jest z tymi ludźmi którzy nie mają diody nawet w innych autach i nie wiedzą kiedy się wypala i jakoś żyją?
A co ma być z tymi ludźmi ? :) Zaraz mi stuknie 100 k km... od początku bez diody. Z tym, że ja wiem lub mogę sobie tylko zdawać sprawę kiedy się wypala.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 7 lip 2014, o 17:51

No właśnie czyli żyją normalnie :-P ale odkąd mam diodę i jak ona się zapala to jakoś lepiej mi hehe :-D

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

pawi

Post autor: pawi » 8 lip 2014, o 16:02

pawi pisze:Na diodzie jeżdżę długo. Jazdy 90 % trasa wypalania średnio co 800-1000 km nawet ponad 1200 km. Od trzech dni wypalanie co parę kilometrów. 3 dni temu wymuszone wypalanie w ASO bo przeszedł w tryb awaryjny, nastepnego dnia po przejechaniu 5 km wypalanie z diodą i dzisiaj po 100 km znowu dioda. Wszystko zbiegło się z pęknięta rura od intercoolera, która dzisiaj będzie wymieniana. czy pęknięta rura może być powodem bardzo częstego wypalania. Przed problemem z rura wypalanie było ok.
Dzisiaj po przejechaniu dokładnie 110 km od ostatniego wypalania znowu mnie dopadło kolejne wypalanie. Jak widac wypalania mam średnio co 100 km przy jeździe tylko w trasie. Zadzwoniłem dzisiaj do ASO gdzie kilka dni temu dokonali wymuszonego wypalania kompem i szczerze powiedzieli, że nie spotkali się z takim częstym przypadkiem wypalania. Podkreślili, że mój DPF jest w dobrym stanie. Podpowiedzieli aby zmienił paliwo i zobaczył czy coś się zmieni. Co koledzy na ten przypadek b. częstego wypalania

jaromat

Post autor: jaromat » 8 lip 2014, o 16:44

no troche dziwne,u mnie rekord jaki zrobilem miedzy wypaleniami to 1600 km

-- 8 lip 2014, o 17:44 --

a moze to przez ten box,jak dobrze widze

pawi

Post autor: pawi » 8 lip 2014, o 17:20

No właśnie może box, z tym, że na boxie już trochę jeżdżę i wcześniej wypalał 1000-1300 km ? Sam już nie wiem. Wypnę boxa zobaczymy.

jaromat

Post autor: jaromat » 8 lip 2014, o 17:32

znam pare takich przypadkow,ze box troche swirowal,odepnij i sprawdz

macsik

Post autor: macsik » 15 lip 2014, o 09:50

Testował ktoś nowy produkt firmy Millers Oils - DPF Cleaner & Regenerator?
http://www.millersoils.pl/produkty/prem ... generator/
http://sklep.millersoils.pl/premium-do- ... 250ml.html

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 15 lip 2014, o 17:56

Kupiłem coś takiego z naszej K2, butelka 50 ml. Cena 6 zł, opis taki sam jak przy milleres. Na razie wlane do baku. Jaki będą efekty trudno powiedzieć bo jutro prawie 1650 km do zrobienia to inne warunki niż codzienna jazda po mieście.

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 17 lip 2014, o 22:36

Irytuje mnie już to wypalanie... Mina ludzi widzących jadącą Isię, katowaną ponad 3tys obr., 60km/h na 2gim biegu mówi wszystko ...

Spotyka mnie to regularnie co 400-450km (~70% miasto, ~30% trasa).

Czy ktoś może pozbył się DPF, wyłączył EGR i dodatkowo robił program w okolicach Wrocławia?

Do TuneForce trochę mi nie po drodze... niestety (chociaż kto wie, zbliża się urlop to może jakąś wycieczkę sobie zafunduję ;) )

jaromat

Post autor: jaromat » 17 lip 2014, o 22:38

na bank jest cos we Wrocku

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 17 lip 2014, o 22:39

Silv3r pisze:Do TuneForce trochę mi nie po drodze... niestety (chociaż kto wie, zbliża się urlop to może jakąś wycieczkę sobie zafunduję ;) )
Nie pożałujesz ;) Tylko nie wiem ile życzą sobie za usługę bo prawie do każdego klienta podchodzą indywidualnie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 18 lip 2014, o 07:51

Tylko ekstracja i po problemie. Też walczyłem z moja vectra i też ludzie się gapili jak smrodzilem. Teraz wycięte i spokój...

WirlebenAutos

Post autor: WirlebenAutos » 23 wrz 2014, o 17:09

U mnie dpf wypala się zawsze jak się spóźniam do pracy albo przed zatankowaniem , czekam jak pała aż się wypali - niezła bestia ... trzeba się pozbyć

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 23 wrz 2014, o 19:14

WirlebenAutos pisze:U mnie dpf wypala się zawsze jak się spóźniam do pracy albo przed zatankowaniem , czekam jak pała aż się wypali - niezła bestia ... trzeba się pozbyć
Znam ten ból, kiedyś też tak miałem, ale teraz zero kłopotów :)

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 29 wrz 2014, o 10:53

A ja się nie przejmuje, nie wiem kiedy się wypala, póki co wszystko chodzi ok :)
Może lepiej nie wiedzieć i mieć spokojne sumienie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”