--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Elektrozawór turbiny
Powinno się dać opcomem. Ja miałem też wyciąganą bo padł mi zawór w gruszce. Od tego czasu mam też ten błąd. Próbowałem ją przyuczyć ale nie dało rady. Trzeba by wyregulować cięgno. U mnie wszystko chodzi b.dobrze więc nie ruszam tego. Błąd sobie jest i go nie ruszam.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Jeśli to przyuczanie turbiny można zrobić opcom. To w jaki sposób to się robi?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jak była wyciągana, to komunikat mógł się pojawić. Radzę jak wyżej. Jeśli wszystko dobrze chodzi, to skasuj błąd i nic nie ruszaj.
-
Dexterkr
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Kraków
Panowie jak najprościej w biturbo przetestować czy elektorzawory się otwierają i w którym momencie?
Wiem, że jak się nie otwiera albo otwiera za późno to błędów nie będzie ale nie wiem jak najlepiej to prztestować.
Wiem, że jak się nie otwiera albo otwiera za późno to błędów nie będzie ale nie wiem jak najlepiej to prztestować.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Irlandia
O tym kiedy się ma otwierać decyduje komputer, nie może się otwierać za późno albo za wcześnie, jak jest uszkodzony to nie działa i juz, bądź się przycina.
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jak odpalisz silnik to obie sztangi za (patrząc od góry silnika to oczywiście pod
) gruszkami powinny się podnieść do góry. Przynajmniej u mnie się tak dzieje 
Errata: Mój błąd. W BiTurbo po odpaleniu tylko sztanga pod dużą gruszką idzie do góry. To by nawet z logiki wynikało, że jedna z turbin powinna odrazu pracować
Errata: Mój błąd. W BiTurbo po odpaleniu tylko sztanga pod dużą gruszką idzie do góry. To by nawet z logiki wynikało, że jedna z turbin powinna odrazu pracować
Ostatnio zmieniony 29 lip 2018, o 11:20 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dexterkr
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Kraków
Dzięki za pomoc. Bawiłem się wczoraj tym i już wszystko wiem. Zapiekła mi się turbina mała. Sztanga nie idzie w górę. Nawet jak strzykawką podessam to duża idzie ładnie a mała ledwo drgnie. Miał ktoś już z tym problem? Będę oddawał auto do mechanika, żeby spróbował rozruszać ją a jak nie da rady to ściągać i do serwisu turbin? Mam 2014 r polifta 160 tys przebieg oryginalny czy to nie za wcześnie? Od czego to może być?
Może ktoś polecić kogoś z krakowa kto by mógł się tym zająć a nie zedrzeć jak za nowe turbo?
Może ktoś polecić kogoś z krakowa kto by mógł się tym zająć a nie zedrzeć jak za nowe turbo?
-
sychie
- Użytkownik
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
jeśli po otwarciu maski lub po jej zamknięciu słychać takie szybkie buczenie jakby powietrze z czegoś schodziło to znaczy ze elektrozawór do wymiany? innych problemów brak. a odgłoś właśnie z niego.. filterek mam.
- Rooff_
- Zapaleniec
Rozbebeszyłem i ja swój stary zawór. Wyszło mi to może trochę mniej ordynarnie, bo nawet udało się go złożyć i skleić. Wygląda nawet, że działa
Dla ludzi chcących reanimować ten zaworek. Psikanie smarem w którykolwiek z krućców na górze zaworka mija się z celem, ponieważ smar i tak nie doleci do tłoczka, którego korozję widać u zdjęciach kolegi. Jedynie wpsikanie smaru przez ten czarny krócieć może przynieść jakiś efekt (króciec jest zabezpieczony sześcienną obudową). Niestety pod wspomnianą obudową znajduje się jeszcze filterek materiałowy, a wewnątrz zaworka znajduje się kolejne siteczko. Nie jestem przekonany czy jakikolwiek ze smarów się przez nie przedostanie.
U mnie zaworek nie był skorodowany. Został zdemontowany, ponieważ podejrzewałem jego awarię (był mocno gorący po jeździe, ale nie buczał chyba - a na pewno nie tak jak ten oryginalny Pierburga, który teraz zdemontowałem, a który został kupiony nówka jakieś pół roku temu). To buczenie w moim przypadku było dość fajnie słychać, jak odpiąłem wtyczkę od podobnego zaworku od drugiej gruszki (tak to w BiTurbo jest, że są dwa do zepsucia się
Przed złożeniem wyczyściłem dokładnie wnętrze (przylgnię gumki i tą rureczkę lecącą od góry, tuleje i tłoczek) oraz nasmarowałem tłoczek, żeby go szlag nie trafił i chodził lepiej. Całość została sklejona klejem epoksydowym, dwuskładnikowym.
Zaworek po jeździe jak się go dotknie jest mocno gorący, czuć jego lekkie drgania, ale póki co nie buczy.
I jeszcze odnośnie tej modyfikacji z filterkiem paliwa - jak kupię nowe wężyki podciśnienia, to założę ten filterek tak jak zalecała instrukcja (pomiędzy zawór i gruszkę). Niestety moja teoria z założeniem tego filterka pomiędzy pompą vacuum a zaworkiem nie zdała egzaminu
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
O kurka, a ja kupilem właśnie pierburga :/
Ale ten wygląda inaczej niż ori który miałem wcześniej (choć wydaje mi się że te sygnowane przez gm też były od pierburga) jakiś grubszy jest.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Ale ten wygląda inaczej niż ori który miałem wcześniej (choć wydaje mi się że te sygnowane przez gm też były od pierburga) jakiś grubszy jest.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
U mnie padł Pierburg 7.01420.02.0. Stary był GM 55573362, ale w sumie to Pierburg 7.01420.03.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
ten Pierburg to zamiennik?? bo jak szukałam dla siebie to też tylko Pierburg był w jakiejś rozsądnej cenie, ale na szczęście to nie ten elektrozawór a coś innego było powodem błędów
Radio 357 :)
-
Hajdi
Panowie, witam
Szukam czytam wpisuje i nie moge znaleźć. Od początku, jakby ktos mogl napisać co kupić, jaki filterek, przewód i tutorial jak to zrobić ewentualnie przekierujcie mnie
Szukam czytam wpisuje i nie moge znaleźć. Od początku, jakby ktos mogl napisać co kupić, jaki filterek, przewód i tutorial jak to zrobić ewentualnie przekierujcie mnie
- Rooff_
- Zapaleniec
@dokia nie zamiennik, to jest to samo co oryginał, tylko nie ma logo GM i oznaczeń GM-owskich (tego numeru 55573362).
-
sychie
- Użytkownik
ile płaciliście za elektrozawór? na all tylko 1 dostępny za 199zł.
uszkodzony elektrozawór zawsze wyrzuci błąd?
uszkodzony elektrozawór zawsze wyrzuci błąd?
-
mic
Ja kilka dni temu zapłaciłem 175zł na allegro
tu masz link: https://allegro.pl/czujnik-zawor-turbin ... ule_id=201
Ja nie miałem żadnego błędu (czasami tylko buczał przy otwieraniu/zamykaniu maski) i wszystko na to wskazuje że wymieniłem sprawny...
tu masz link: https://allegro.pl/czujnik-zawor-turbin ... ule_id=201
Ja nie miałem żadnego błędu (czasami tylko buczał przy otwieraniu/zamykaniu maski) i wszystko na to wskazuje że wymieniłem sprawny...
-
sychie
- Użytkownik
No właśnie mój buczy tylko po otwarciu lub zamknięciu maski i zastanawiałem się nad wymianą. Błędów brak.
- VoDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia CDTI ST AT
- Miasto: 3citi
U mnie też było tylko buczenie i dźwięk przy zamykaniu maski, brak błędów. Ze względu na stosunkowo niski koszt (płaciłem 150zł + kw za nówkę) wymieniłem i od roku spokój.