--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Pierwsze po wymianie też miałem książkowe,bo wskoczylo na 70%. Dojeździłem sobie spokojnie do 86% i po przekroczeniu 100km/h od razu wypalanko, ale tego pierwszego to ja nie liczę bo było po ok 100 km od poprzedniego a aż tak często to mi się wcześniej nie wypalał.
-
mic
Mój problem nie rozwiązany 
Zapaliła się dioda, a że na postoju to natychmiast zgłosiłem silnik. Tak wygląda moj przebieg i zapełnienie
Zapaliła się dioda, a że na postoju to natychmiast zgłosiłem silnik. Tak wygląda moj przebieg i zapełnienie

- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
-
mic
Zazwyczaj miałem 0-1kpa, teraz specjalnie się zatrzymałem żeby sprawdzić i miałem 2kpa i znowu zapaliła się dioda. Znów zgasiłem 
- mcrace
- Użytkownik
Eh.. czyli klapy można wykluczyć.
W przyszłym tygodniu jadę do warsztatu, który regenerował mi wtryski, bo po rozmowie z nimi sami mówią, że jak takie jaja się dzieją z DPF to pewnie wtryski leją...
W przyszłym tygodniu jadę do warsztatu, który regenerował mi wtryski, bo po rozmowie z nimi sami mówią, że jak takie jaja się dzieją z DPF to pewnie wtryski leją...
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Dziś u siebie sprawdzałem, przy 74% zapełnienia, na wolnych obrotach z klima mam 0-1kPa, natomiast przy bucie na 3biegu do ponad 4tys obrotów wzrosło max do 15kPa...
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Ja nie pisałem jakie obserwuję tylko jakie pokazuje mi od ostatniego wypalania apka Przemka. Wiem że mnie nie cytujesz, ale ja mam ostatnio 54 i wszystko działa jak należy. Było to tuż przed wypalaniem a trochę na A1 poszalałem z innym autem 
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
U mnie przy zapełnieniu 78-79%, nawet z butem w podłodze, wartość 'DeltaP' nie była wyższa niż 15 kPa.
Przy normalnej jeździe ok. 2000-2200 rpm parametr ten był na poziomie nie większym niż kilka kPa. Wzrastał do ok. 10 kPa jeśli turbina pompowała >250 kPa.
Przy normalnej jeździe ok. 2000-2200 rpm parametr ten był na poziomie nie większym niż kilka kPa. Wzrastał do ok. 10 kPa jeśli turbina pompowała >250 kPa.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie podobnie, teraz to nawet ładnie się wypala po tym jak dziada owinołem bandażem termoizolacyjnym i przeczysciłem preparatem do kominków i carb sprayem
Na wolnych 0-1 kPa a przy 2000rpm 4-6kpa.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Na wolnych 0-1 kPa a przy 2000rpm 4-6kpa.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
fajny wyświetlacz :)Kurde z tego wszystkiego to ja już nie wiem za co się brać żeby to naprawić... Ja miałem regenerowane wtryski rok temu przez poprzedniego właściciela i mam jeszcze rok gwarancji. Chyba je wyciągnę i odeśle im do sprawdzenia...
@mic jak zrestartować statystyki w apce - mam wersje light?
@mic jak zrestartować statystyki w apce - mam wersje light?
- mcrace
- Użytkownik
@Poldon - właśnie to jest najgorsze - nie ma żadnego punktu zaczepienia 
Ja odpiąłem EGR'a. Póki co 180km, 56% zapełnienia, 2kpa na wolnych obrotach - ale mam takie od ostatniego wypalenia, bo warunki przy wypaleniu nie byly zbytnio sprzyjające i się wypalił do 30%
Ja odpiąłem EGR'a. Póki co 180km, 56% zapełnienia, 2kpa na wolnych obrotach - ale mam takie od ostatniego wypalenia, bo warunki przy wypaleniu nie byly zbytnio sprzyjające i się wypalił do 30%
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie mam za bardzo jak sprawdzić różnicy ciśnień podczas jazdy (obciążenia) ale auto zbiera się zarąbiście, nie ma znaczenia czy jest przed wypalaniem czy po.
Ja zwróciłem uwagę na jedną rzecz że jeżeli wypalam w trasie to procent zapełnienia spada do niskich wartości ale jeśli wypalanie dopadnie w mieście (wolne obroty - korki itp.) to ten procent wskakiwał na wyższy niż był przed rozpoczęciem wypalania... tak na chłopski rozum... wolne obroty + usunięte klapy (jak wiadomo klapy na wolnych obrotach są zamknięte zła proporcja mieszanki = kopcenie) + do tego ewentualnie podlewające wtryski. Przy wypalaniu w takich warunkach nie dziwne że robi się ładne combo sadzy dla DPF'a.
Ja zwróciłem uwagę na jedną rzecz że jeżeli wypalam w trasie to procent zapełnienia spada do niskich wartości ale jeśli wypalanie dopadnie w mieście (wolne obroty - korki itp.) to ten procent wskakiwał na wyższy niż był przed rozpoczęciem wypalania... tak na chłopski rozum... wolne obroty + usunięte klapy (jak wiadomo klapy na wolnych obrotach są zamknięte zła proporcja mieszanki = kopcenie) + do tego ewentualnie podlewające wtryski. Przy wypalaniu w takich warunkach nie dziwne że robi się ładne combo sadzy dla DPF'a.
-
mic
Pisał o tym ping w temacie o jego aplikacji. Ja dopisałem .bak do nazwy 2 plików w folderze aplikacji i ją uruchomiłemPoldon pisze:@mic jak zrestartować statystyki w apce - mam wersje light?
Ps. Poproś pinga o pełną wersję apki, będzie Ci łatwiej monitorować parametry przy wypalaniu

Mi też już kilka razy wypalał (w mieście, najczęściej w korku) do większych wartości niż były przed rozpoczęciem a klapki mam w kolektorze. Co do tych wtrysków to też będę musiał to zbadać. Przed wymianą kolektora były sprawdzane i korekcje były w normie (wg mojego mechanika)
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Pisałem do Pinga
ale chyba jeszcze nie nadszedł na mnie czas, abym miał możliwość skorzystać z pełnej wersji 
-
mic
Sezon urlopowy, może źle trafiłeś albo niezgodnie z instrukcją jaką zamieścił w pierwszym wpisie w wątku o jego apce.
skoro masz elma to w Torque masz całą masę parametrów do obserwacji (nie wiem tylko czy samego dpf-a)
skoro masz elma to w Torque masz całą masę parametrów do obserwacji (nie wiem tylko czy samego dpf-a)
- rataj73
- Zapaleniec
Poldon pisze: ↑2 sie 2018, o 08:11tak na chłopski rozum... wolne obroty + usunięte klapy (jak wiadomo klapy na wolnych obrotach są zamknięte zła proporcja mieszanki = kopcenie) + do tego ewentualnie podlewające wtryski. Przy wypalaniu w takich warunkach nie dziwne że robi się ładne combo sadzy dla DPF'a.
To tak nie działa. Dawkę ustala ecu poprzez map i maf. Usunięte klapy powodują zmniejszenie ciśnienia w dolocie co pokazuje na apce mapsensor bo ciśnienie jest jak w wolnossącym. Ale ilość powietrza w cylindrach jest większa po usunięciu klap.
Po zdemontowaniu dpf uruchomiłem silnik żeby zobaczyć czy dymi.
Przy samym odpaleniu puścił bąka i zadymił przy wciśnięciu pełnego gazu. Na wolnych obrotach i w całym zakresie zero dymu. Ciekawe jak pod obciążeniem , ale jak mam korekcje wtryskiwaczy O to zakładam że wtryski ok.
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
@rataj zdało by się sprawdzić jak zachowuje się podczas jazdy... ruszanie, gwałtowne przyśpieszanie itp.
@mic możliwe
będę próbował pisać
@mic możliwe
- mcrace
- Użytkownik
Rataj, bez żadnej przelotki uruchumiłeś? Nie było głośno bez wydechu? 
- rataj73
- Zapaleniec
Bez żadnej przelotki. Było zadziwiająco cicho, na wolnych obrotach to tylko słychać szum turbiny, przy mocniejszym gazie trochę głośniej ale znośnie. Najgorszy hałas jest w silnikach bez turbiny bo tam ciśnienie tętni z poszczególnych cylindrów , turbo jednak te tętnienia wygładza i jest słyszalny tylko jako szum.
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
hehe no to teraz odkręć maskę i w drogę
... będzie lepiej widać czy kopci jak go trochę przypiłujesz