--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCykanie świerszcz na zimnym przy dodawaniu gazu
- SARCOidosis
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 1 raz
Cykanie świerszcz na zimnym przy dodawaniu gazu
Witam
Jak w temacie - na zimnym jak dodam gazu jest takie cykanie. Im bardziej dodam gazu (czym wieksze obroty) tym częstotliwość większa. Jak silnik rozgrzeje się - odłgos znika. Jest tak tylko przy minusowych temp. Mój pierwszy diesel więc może tak ma być? Ale nie wydaje mi się. Popychacze hydrualiczne? podlkadki pod wtryskami?
Próbowałem to nagrać ale jakoś szum jest nie wiem czemu (w kabinie nie było szumu, wina telefonu) i jak sie wsłuchacie troche słychać te cykanie (z 5x na sekudne), na filmiku troche bardziej metalicznie, w rzeczywistości nie.
https://www.youtube.com/watch?v=iE5RGYJPVVU
Jutro postaram nagrać drugim telefonem,żeby było słychać. Mam się czym martwić?
Jak w temacie - na zimnym jak dodam gazu jest takie cykanie. Im bardziej dodam gazu (czym wieksze obroty) tym częstotliwość większa. Jak silnik rozgrzeje się - odłgos znika. Jest tak tylko przy minusowych temp. Mój pierwszy diesel więc może tak ma być? Ale nie wydaje mi się. Popychacze hydrualiczne? podlkadki pod wtryskami?
Próbowałem to nagrać ale jakoś szum jest nie wiem czemu (w kabinie nie było szumu, wina telefonu) i jak sie wsłuchacie troche słychać te cykanie (z 5x na sekudne), na filmiku troche bardziej metalicznie, w rzeczywistości nie.
https://www.youtube.com/watch?v=iE5RGYJPVVU
Jutro postaram nagrać drugim telefonem,żeby było słychać. Mam się czym martwić?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, o 21:36 przez SARCOidosis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
Re: Cykanie świerszcz na zimnym przy dodawaniu gazu
Takie ćwierkanie to zazwyczaj z paska pochodzi, może napinacz, albo rolki wyślizgane.
- SARCOidosis
- Forumowicz
pasek z napinaczem wymieniony w ASO tydzień temu.. Może nie sprawdzili innych rolek. Inne pomysły? Ktoś mi mówił, że popychacze hydrauliczne wydają niby taki dźwięk.
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: UK.
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 14 razy
Popychacze to raczej nie odgłos cykania jak napisałeś...tylko bardziej hałas stukania taki metaliczny odgłos
Moja czarna
- SARCOidosis
- Forumowicz
wróciłem z ASO - nie wiedzą skąd cykanie i tyle... "jeździć"... Będę szukał po świętach w innych serwisach i dam znać
-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gdańsk
Kiedyś mi tak jeszcze ćwierkała sprężarka klimy, ale przy tych temperaturach to raczej się za często nie włącza 
Ja, aby całkiem wykluczyć sprawy paskowe, spróbowałbym go np. polać wodą w trakcie pracy i posłuchać czy dźwięk się nie zmienia.
Ja, aby całkiem wykluczyć sprawy paskowe, spróbowałbym go np. polać wodą w trakcie pracy i posłuchać czy dźwięk się nie zmienia.
- SARCOidosis
- Forumowicz
Witam,
Jak jechałem z mechanikiem z ASO to śmiał się że u mnie cyka tak jak w jego jakimś starym oplu czy citroenie na LPG. Zaczalem szukać problemow cykania na LPG i jest ich mnostwo i filmiki tak samo idealnie ukazujące moje cykanie w dieslu...(wzrastajace razem z obrotami).
https://www.youtube.com/watch?v=nkfeq8TP2ps (przyspiesza w 24 sekundzie)
https://www.youtube.com/watch?v=bY9MPNO3t9c (przyspiesza w 1:47)
Prosze pamietąć, że u mnie cyka tylko na zimnym. Jak się już "porządnie" rozgrzeje to przestaje.
Jutro popsikam jak radziliście pasek rozrządu, ale jeszcze jakieś pomysły? Klima nie cykałaby tylko na zimnym i wraz wzrostem obrotów nie? Może jednak wtrysk?
Jak jechałem z mechanikiem z ASO to śmiał się że u mnie cyka tak jak w jego jakimś starym oplu czy citroenie na LPG. Zaczalem szukać problemow cykania na LPG i jest ich mnostwo i filmiki tak samo idealnie ukazujące moje cykanie w dieslu...(wzrastajace razem z obrotami).
https://www.youtube.com/watch?v=nkfeq8TP2ps (przyspiesza w 24 sekundzie)
https://www.youtube.com/watch?v=bY9MPNO3t9c (przyspiesza w 1:47)
Prosze pamietąć, że u mnie cyka tylko na zimnym. Jak się już "porządnie" rozgrzeje to przestaje.
Jutro popsikam jak radziliście pasek rozrządu, ale jeszcze jakieś pomysły? Klima nie cykałaby tylko na zimnym i wraz wzrostem obrotów nie? Może jednak wtrysk?
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Przecież paska rozrządu i tak nie popsika chyba, że osłonę zdejmie.
- SARCOidosis
- Forumowicz
ROZWIĄZANIE: Panowie problem rozwiązany. Szkoda, że nikt nie wpadł na tak banalny pomysł, no ale trudno, będzie dla potomnych: Okazało się, że gdzieś, najprawdopodobniej w ASO, nie dokręcili mi świecy. Niedokręcona świeca wydaje taki odgłos
tak na marginesie nie wiem czemu ktoś grzebał przy świecach jak takich prac nie zleciłem w żadnym warsztacie ale tego już sie nie dowiem.
Problem rozwiązany, dzięki
tak na marginesie nie wiem czemu ktoś grzebał przy świecach jak takich prac nie zleciłem w żadnym warsztacie ale tego już sie nie dowiem.
Problem rozwiązany, dzięki