--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A20DTH Błąd P2017 P2023 Problem z działaniem klapek w kolektorze ssącym

ODPOWIEDZ
Symeon
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rze
Postawił piwo: 1 raz

A20DTH Błąd P2017 P2023 Problem z działaniem klapek w kolektorze ssącym

Post autor: Symeon » 16 kwie 2022, o 17:31

Witam,
Napotkałem się z problemem w mojej Isi 2.0 cdti 2011. Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania i w przypadku P2017 było kilka postów, ale różne przyczyny od wymiany kolektora, po jego czyszczenie bądź nieszczelność.

Wyskakuje mi co jakiś czas znany i lubiany komunikat "Awaria.." raz po usunięciu błędów auto długo nie widziało już żadnego problemu a potem znów wyświetlało się..
błędy które mi odczytało:
P2017-08 - wysokie napięcie w obwodzie sygnału zwrotnego zaworu regulacyjnego kanału ssącego kolektora dolotowego
błąd ogólny: Nieprawidłowy sygnał
Statuses: Supported By Calibration, Obecny..

P2015-22 - Działanie wewnętrznego elementu nastawczego zaworu regulacyjnego kanału ssącego kolektora dolotowego
Błąd sygnału: zwarcie do masy
Statuses: Supported by calibration..

Zczytane przez opl dtc reader lub opl monitor już nie pamiętam - ale potwierdzone również u znajomego co ma jakiś tam interfejs wpinany do kompa, czyt. ogólnie lepszy niż elm czy tam vlink

Pytanie czy ktoś miał już do czynienia z takimi problemami? O czym one świadczą? Co jest do naprawy? wymiany?
Prosiłbym o pomoc

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: A20DTH Błąd P2017 P2023 Problem z działaniem klapek w kolektorze ssącym

Post autor: Rooff_ » 16 kwie 2022, o 19:08

https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... _or_p2017/
Spoiler:
https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... dtc_p2015/
Spoiler:
Problem z działaniem klapek w kolektorze ssącym. Ja bym najpierw sprawdził wtyczkę przy sterowniku oraz przewody połączeniowe. Procedura co i jak i jakie parametry powinny być są opisane w powyższych linkach.

Symeon
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Rze
Postawił piwo: 1 raz

Re: A20DTH Błąd P2017 P2023 Problem z działaniem klapek w kolektorze ssącym

Post autor: Symeon » 8 cze 2022, o 18:56

Problem rozwiązany - usunięcie klap kolektora, zaślepienie EGR (przy okazji) i wyprogramowanie tego z kompa. Operacja u dobrego mechanika w ciągu kilku godzin.. I jak ręką odjął, ponadto DPF wypala się rzadziej, +200-300 km

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”