--------VI Ogólnopolski Zlot Insignia Club Polska - 06.2019 - info i zapisy
----------------------------------
--------Koszulki, bluzy klubowe - zamówienie do 23.05 a odbiór już na Zlocie
----------------------------------
--------------------------------------------------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku Obrazek

Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

ODPOWIEDZ
megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 14:15

Witam tak jak w temacie dziś podczas jazdy autostrada auto zaczęło tracić moc wyskoczyła momentalnie temp 130 stopni obrazu zjechalem z drogi zgasilem auto sprawdziłem płyn wszystko było ale dla pewności odkrecilem korek bo aż buzowalo wszystko płyn wystrzelił..oczywiście odrazu laweta auto nie odpala ... co się stało?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2019, o 14:25 przez megam, łącznie zmieniany 1 raz.

szymekmaj
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2018, o 20:32
Auto: zafira tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: szymekmaj » 11 maja 2019, o 14:18

Czy wentylator działał?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 14:24

Auta nie idzie odpalić nie ma jak sprawdzić

szymekmaj
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2018, o 20:32
Auto: zafira tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: szymekmaj » 11 maja 2019, o 14:28

Czy pasek rozrządu jest cały i czy jest napięty?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 14:30

Jadę laweta nie mam teraz jak sprawdzić

szymekmaj
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2018, o 20:32
Auto: zafira tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: szymekmaj » 11 maja 2019, o 14:32

Jak otworzyłeś maskę to czy wentylator chodził?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 14:33

Jak zgasilem silnik to nie zwróciłem uwagi na to ale raczej nie bo by to było słychać

szymekmaj
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2018, o 20:32
Auto: zafira tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: szymekmaj » 11 maja 2019, o 14:35

Przyczyn tak wysokiej temperatury może być dużo :
wentylator
termostat
pompa wody
czujniki temperatury

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka



Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
Trzeba podłączyć pod komputer i zrobić test wentylatora.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 14:46

Jak odkrecilem ten korek od zbiorniczka płynu to temp momentalnie spadła na 90 ale auta nie idzie odpalić rozrząd był wymieniany z 5 tyś km temu z pompą wody włącznie

Dodano po 13 minutach 4 sekundach:
A zapomniałem na sekundę wyskoczyła informacja niskie ciśnienie oleju ale odrazu zgasło uszczelka pompy wymieniłem przy wymianie oleju zaświecilo się to tuz przed zagrożeniem silnika prxezemnie

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Posty: 2760
Rejestracja: 25 mar 2017, o 17:35
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: mazmarcin » 11 maja 2019, o 15:07

I ten komunikat chyba wszystko wyjaśnił...

megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 15:11

Tzn ?

szymekmaj
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2018, o 20:32
Auto: zafira tourer
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: szymekmaj » 11 maja 2019, o 15:12

Prawdopodobnie silnik zatarty .

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 15:19

Od czego wszystkie płyny były itp auto jeździło normalnie nie było objawów żadnych

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Posty: 2760
Rejestracja: 25 mar 2017, o 17:35
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: mazmarcin » 11 maja 2019, o 15:26


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 15:41

Nie powinien wyskoczyć komunikat awaria pojazdu itp ? Teraz nie wyświetla żadnego komunikatu

Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
I raczej temperatura by nie wyskoczyła tylko by stsnol

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Posty: 718
Rejestracja: 6 sie 2014, o 12:07
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: Dan » 11 maja 2019, o 15:47

Czujnik temp. spalin kumpel z uk mial do samo i powiedzialem ze zatarl silnik bo tez momentalnie 130 st i stukanie w silniku a sie okazalo ze to ktorys z tych 2 czujnikow na dpf

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka


megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 18:32

A mógł odpalić auto ? Bo u mnie tylko cykniecie jest i 0 reakcji A błędów nie ma :(

Sprawdziłem rozrząd jest cały olej w silniku też jest

17xDTL
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 29 mar 2017, o 09:23
Auto: Insignia 2.0 CDTi
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Białystok

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: 17xDTL » 11 maja 2019, o 18:38

Jeżeli w zbiorniczku wyrównawczym jest mieszanką płynu i oleju to uszczelka pod głowicą. Ale mogę się mylić.

megam
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2019, o 09:24
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Głogów

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: megam » 11 maja 2019, o 18:42

W zbiorniczku to aktualnie nic nie ma bo jak złapał temp 130 stopni to ja głupi odkrecilem korek i płyn wystrzelił ale żyje jakoś nic mi się nie stało

Panek
Forumowicz
Posty: 262
Rejestracja: 20 lip 2017, o 17:34
Auto: insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Re: Auto straciło moc podczas jazdy temp 130 stopni

Post autor: Panek » 11 maja 2019, o 18:43

Jak czujnik temperatury - EGT sensor - walniety to mimo wszystko auto powinno zakręcić.

Kody błędów potrzebne są.

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”