--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

A18XER zgrzyt w trakcie rozruchu silnika

ODPOWIEDZ
grajes

A18XER zgrzyt w trakcie rozruchu silnika

Post autor: grajes » 30 lip 2018, o 13:54

Cześć
Jestem po wymianie rozrządu i kzfr oraz udrożnieniu kanałów olejowych wykonanych w ASO a dalej przy zimnym rozruchu mam dziwny dźwięk. Części orginalne. W 12sek słychać zgrzyt. W ASO powiedzieli że wszystko ok ale mam wątpilowości że wszystko ok chyba że ten typ przy odpalaniu tak ma. Dźwięk przed wymianą kół i udrożnieniem kanałów był dłuższy i zdecydowanie głośniejszy. Moje pytanie czy coś sknocili przy robocie czy ten typ tak ma?? z góry dziękuję za odp. Silnik oczywiście A18xer błąd w opisie.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n_D24u60Jv0[/youtube]

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: A18XER zgrzyt w trakcie rozruchu silnika

Post autor: Rooff_ » 30 lip 2018, o 16:34

Rozruch z klimą czy bez?
Może to być dźwięk alternatora - do regeneracji. Żeby zweryfikować trzebaby zdjąć na chwilę pasek osprzętu i zobaczyć czy wtedy ten dźwięk też występuje.

grajes

Post autor: grajes » 30 lip 2018, o 17:22

Z klimą. Z racji że dzieje się to na zimnym silniku jutro rano sprawdzę bez osprzętu co będzie.

grajes

Post autor: grajes » 31 lip 2018, o 08:10

Zrobiony rozruch bez klimy i bez paska i dalej zgrzyt ewidentnie z pokrywy od kzfr. Dzwonię do aso o zwrot kasy albo niech to naprawiaja na gwarancji. Porażka.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 31 lip 2018, o 14:50

Powiedzą Ci pewnie, że musi się wszystko ułożyć i każą jeździć ;) Ja bym się tak nie dał spławić - chyba, że Ci to dadzą na piśmie ;)

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 18 sie 2018, o 21:12

Czytałem wiele wypowiedzi użytkowników na temat wymiany kół z powodu 1-2 sekundowego zgrzytu przy odpalaniu. Po wymianie jest bez zmian, kasa wyrzucona w błoto.
Jeśli się rozlecą, wali cały czas lub są błędy to się wymienia. Jeśli natomiast przez 1-2 sekundy przy odpalaniu jest zgrzyt to się jeździ. W tym czasie nie ma smarowania i pracują na sucho. Stąd ten zgrzyt, taka konstrukcja silnika.

Nie bij piany, bo jak ci wymienili to masz nowe i się ciesz jazdą. Przynajmniej głowa spokojna, że się nie rozlecą za pół roku. To "coś" w 12 sek. filmu to jest nic ;) Nie jeden by tak chciał ;)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”