--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Podwyższenie obrotów biegu jałowego 2.0T A20NFT

ODPOWIEDZ
hanys1973
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Podwyższenie obrotów biegu jałowego 2.0T A20NFT

Post autor: hanys1973 » 10 sie 2016, o 08:05

Witam
Czy ktoś się orientuje czy można podwyższyć obroty biegu jałowego silnika A20 NFT auto z 2014 roku.
Ewentualnie gdzie to można zrobić na Śląsku/Zagłębiu
Problem w tym że ASO twierdzi, że się nie da a auto na postoju ma drgania z powodu zbyt wolnych obrotów i obciążenia silnika alternatorem, klimą i pompą od automatycznej skrzyni.
Obrotomierz pokazuje 800 a OPCOM 650.
Podobno Opel celowo zaniża obroty aby zachować normę spalin ale zaniżenie obrotów powoduje drgania.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Podwyszenie obrotów biegu jałowego A20 NFT

Post autor: wassermann » 10 sie 2016, o 12:17

Ciekawe to co piszesz. Bardziej przypadłość konkretnego egzemplarza, a nie typu. Ja miałem takie drgania w Vectrze i przez 5 lat nie doszedłem z nimi do porządku - szczególnie odczuwalne w lecie gdy klima miała większy wysiłek. Co kilkanaście sekund auto dostawało 2-3 sekund drgawek i tak w kółko, czasem jeszcze obroty za bardzo spadały tak na sekundę podczas dohamowania tuż przed zatrzymaniem się. To ostatnie wyeliminowałem na jakiś czas dzięki wyczyszczeniu przepustnicy, ale to był diesel i w przepustnicy było sporo syfu.

Sorry, że przy okazji Twojego wątku, ale czym się różni A20 NHT od NFT?
Widzę, że oba silniki występowały jako 220 i 250 KM.

M.

hanys1973
Nowicjusz
Auto: insignia
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: hanys1973 » 10 sie 2016, o 13:17

Silniki różnią się tyko osprzętem: inna turbina, przepustnica i sterownik, oprogramowanie
Silnik NHT jest starsza wersją i 220 km a NFT nowszą i ma 250 km. Jak obroty spadają podczas hamowania to na 100% lewe powietrze (nieszczelność w układzie zasilania) albo dziura we wspomaganiu hamulców/serwie.
U mnie silnik chodzi jak zegarek jednak po obciążeniu na wolnych obrotach zaczyna delikatnie drżeć a drgania przenoszą się na budę.

pawelwor
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto: Lublin

Post autor: pawelwor » 17 sie 2016, o 11:49

U mnie na początku też ASO twierdziło, że się nie da podwyższyć obrotów. Uparłem się i okazało się, że mieli taką opcję w ich interfejsie. Mimo, że silnik inny to opcja powinna być dostępna dla każdego silnika

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”