------VII Ogólnopolski Zlot Insignia Club Polska 11-13.09 - zapraszamy
--------------------
---------------------------------------------------Nowy kokpit w Oplach - Pure Panel - KLIK
--------------------
---------------- Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Interfejs diagnostyczny OP-COM

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
altru
Klubowicz
Posty: 127
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 14:16
Auto: Insignia 4x4 V6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: altru » 19 paź 2019, o 15:25

Wybrałem ten:
https://pl.aliexpress.com/item/32893507099.html

Wersję 1.99 i nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Mowca
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: 19 wrz 2019, o 09:29
Auto: Insignia ST 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: FZG

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Mowca » 19 paź 2019, o 19:02

altru pisze:
19 paź 2019, o 15:25
...
V1.99 po mojemu to fejkowy op-com z powodu diody D5 i kondensatora C22.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2019, o 23:58 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Robakkk
Forumowicz
Posty: 72
Rejestracja: 5 paź 2019, o 06:48
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kalisz/ Wlkp. płd.
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Robakkk » 19 paź 2019, o 22:57

Też czekam na dostawę.
Wybrałem wersję 3 i też się zastanawiam, czy będzie z niego pożytek
https://s.click.aliexpress.com/e/BwekgGRgP

Awatar użytkownika
altru
Klubowicz
Posty: 127
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 14:16
Auto: Insignia 4x4 V6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: altru » 26 paź 2019, o 11:38

Popatrzyłem trochę na aukcjach i znalazłem takie coś:

Aukcja gdzie kupiłem op-com :
https://pl.aliexpress.com/item/32893507099.html
V1.59 V1.65 V1.70 V1.78 V1.99 jestFT232RL układu.
OPCOM FW V1.95 obsługuje oprogramowanie Flash.Inne oprogramowanie nie obsługuje.

OPCOM FW V1.99 V5 PCB czarna płyta.
Czyli od tego sprzedawcy 1.95 obsługuje tylko te oprogramowanie co ma wgrane a inne wersje można dowolnie zmieniać?
Co oznacza czarna płyta w 1.99 bo taką zamówiłem.

Na innej aukcji:
https://pl.aliexpress.com/item/32637910169.html
Należy zauważyć:Wersja V1.99 nie może być obniżona ani zaktualizowana, tylko typ 3 V1.7 może migać. Jeśli zmienisz V1.99 na V1.45 lub inną wersję, nie można jej przywrócić i można go zwrócić tylko do naprawy.
Tylko typ 3 op com może zaktualizować oprogramowanie, dla niektórych techników!
U tego sprzedawcy najlepiej brać 1.7 zgadza się?
To jak w końcu jest z tymi wersjami v.199?

Chyba dla pewności zamówię jeszcze 1.7 od tego sprzedawcy.

4ever
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 26 lis 2015, o 15:27
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Olsztyn

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: 4ever » 2 lis 2019, o 20:41

Witam mam prośbę odnośnie instrukcji jak zaprogramować nowy czysty kluczyk, znalazłem 2 sposoby jak to zrobić,
pierwszy programuje od nowa wszystkie klucze,
drugim sposobem można doprogramować nowy klucz jako trzeci, tak jak pokazuje ten link

i właśnie ten drugi sposób mnie interesuje.
Prosił bym o dokładniejszą instrukcje co i jak po kolei zrobić (OP-COM, czy może VAUX-COM)
Dzięki za pomoc pozdrawiam

Brit
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 6 sie 2019, o 18:05
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Olesno
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Brit » 3 lis 2019, o 13:45

A ja mam trochę inne pytanko.
Czy na kablu z OpelScanner mogę odpalić oprogramowanie Op-com? Czy się może kabel spalić ?

mati11294
Forumowicz
Posty: 98
Rejestracja: 20 lis 2018, o 20:16
Auto: CORSA D
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto: BOCHNIA
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: mati11294 » 3 lis 2019, o 14:24

nic nie spalisz ale fejs op com dziala tylko z z programem op com , i odwrotnie

Awatar użytkownika
altru
Klubowicz
Posty: 127
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 14:16
Auto: Insignia 4x4 V6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: altru » 3 lis 2019, o 15:32

Idą do mnie dwa opcomy i zastanawiam się nad innymi interfsami dostępnymi na alliexpress.
Np. Wow snooper, Delphi, carprog i chyba najtańszy kabelek (34zł) VAG K + CAN K Can Commander 1.4.
Warto w któryś zainwestować?

wieslaw040459
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2019, o 09:57
Auto: Astra j
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: kluczbork
Postawił piwo: 1 raz

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: wieslaw040459 » 30 lis 2019, o 02:30

Czy mógłby ktoś mi pomóc nawiązać kontakt z Krenkelem, chodzi o oprogramowanie 150406b.

pikustbg
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 24 lis 2019, o 17:22
Auto: AUTO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Tbg

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: pikustbg » 9 gru 2019, o 10:32

Hej

Mam pytanie ... podczas kodowania kluczyka szlak jasny trafił zasilanie i wywaliło mi laptopa i w sumie cały garaż....

1 kluczyk działa normalnie ufff

teraz gdy ponownie chce zrobić kodowanie to czas pokazuje cały czas 00:00.... da sie to samemu jakoś naprawić ?

Airboozik
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 25 sie 2017, o 23:51
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Oświęcim
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Airboozik » 9 gru 2019, o 10:38

Czy ryżowy kabel VAGCOM z oprogramowaniem VCDS będzie w stanie połączyć się z insignią (z vw łączy się idealnie)? Jeśli nie to czy trzeba inne oprogramowanie do tego, czy kabel nie będzie gadał?

Prosiłbym jeśli jest możliwość podesłać aukcję alli, z której można kupić pewny interfejs, bo widzę, że fejków jest za dużo i wersji softów też chyba z 8.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Posty: 2539
Rejestracja: 20 cze 2016, o 14:18
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 82 razy
Kontakt:

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Ping » 9 gru 2019, o 11:03

Vagcom/vcds jest dla grupy VAG.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka


zaking64
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwie 2017, o 20:49
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Gdynia

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: zaking64 » 17 sty 2020, o 15:47

53,00 zł 26%OFF | Opcom dla skanera opla op com V1.65/V1.7/V1.78/V1.99 z PIC18F458 FTDI obd skaner diagnostyczny opel magistrala can interfejs
https://a.aliexpress.com/_UCb0B

Czy ten po com będzie dobry? Chciałbym odczytać błąd martwej strefy. Czy można nim rozszerzyć zegary ? Pozdrawiam

HUNTER
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: 28 sie 2019, o 09:15
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: HUNTER » 20 sty 2020, o 10:45

Witam Kolegów,

przeczytałem cały wątek, tak CAŁY....
Ogólnie to szok... tu jest taki mixmasz odpowiedzi, że wiem, że nic nie wiem...
Chciałem zakupić interfejs OP-COM 1.7 np taki:
https://www.olx.pl/oferta/interfejs-op- ... 1dc23cf0dc

Co to cudo jest wstanie zrobić w IS 2009 CDTI? Czy za pomocą tego interfejsu rozszerzę kompa albo włączę wizualizacje czujników parkowania (fabrycznie przód i tył - UPLEVEL zwykły)

A może któryś Kolegów z Poznania lub okolic ma odpowiedni osprzęt żeby sprawdzić co da się porozszerzać na tym modelu.
Oczywiście nie za darmo :)

Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
HUNTER,

Awatar użytkownika
zubek
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 19 sie 2015, o 20:03
Auto: ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: WWL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: zubek » 20 sty 2020, o 18:09

W 2009 nie zrobisz wizualizacji, rozszerzenie kompa, odczyt i kasowanie błędów ogarnie.

HUNTER
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: 28 sie 2019, o 09:15
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: HUNTER » 21 sty 2020, o 09:16

OK, dziękuję.
Wydawało mi się, że gdzieś na forum widziałem informacje ze 2009 da się zwizualizować czujniki ale tylko przód.

robins
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2019, o 21:17
Auto: Zafira c
Kod silnika: B16DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Rybnik

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: robins » 11 lut 2020, o 21:03

Udało mi się odpalic VAUX-COM 160115a w Zafirze C 1.6 ale nie potrafi ani automatycznie znaleźć samochodu a ręcznie też nie łłączy sie z ECU "initializing ECU ....ECU does not reply. Please wait 2 seconds" .Co mogę zrobić by ruszyło dalej?

Awatar użytkownika
Crazy383
Klubowicz
Posty: 121
Rejestracja: 15 lis 2019, o 09:34
Auto: Insignia 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Crazy383 » 11 lut 2020, o 21:06

Zafira C ktory rok ?

robins
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2019, o 21:17
Auto: Zafira c
Kod silnika: B16DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Rybnik

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: robins » 11 lut 2020, o 22:07

2014 136km

Awatar użytkownika
Crazy383
Klubowicz
Posty: 121
Rejestracja: 15 lis 2019, o 09:34
Auto: Insignia 1.6T
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM

Post autor: Crazy383 » 15 lut 2020, o 07:38

Z pozostałymi modułami się łączy ?
Dopisz jeszcze jaki silnik jesli benzyna to czy jest LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”