Sprzęgło zostało mi w podłodze w Insignii B MY2018 2.0 CDTI (B20DTH). Wyciekł płyn przez otwór na dole w obudowie sprzęgła.
1. Co pada najczęściej tam? Rozszczelnia się przewód, czy uszczelnienie na oringu głownym wysprzęglika.
2. Potrzebuje instrukcji (najlepiej jak w TISie) zdjęcia skrzyni w Insignii B 2.0CDTI (B20 DTH), albo opisu.
3. Czy da sie to wymienić bez odpinania przedniego trawersu (sanek z dołu całkiem? Np. Tylko lewą stronę sanek odkręcić i wysunąć skrzynie na tyle aby dostać się do wymiany wysprzęglika (i być może sprzęgła?)
4. Czy w tym samochodzie jest samoregulujący się docisk? bo słyszałem, że tak. A jeśli tak, to w przypadku odkręcenia docisku trzeba mieć przyrząd i nie wiem czy przypadkiem nie trzeba go użyć już przy odkręcaniu docisku, bo inaczej samoregulacje szlak trafi na dobre i sprzęgło nie będzie działać prawidłowo. Podobno docisk przed jego odkreceniem musi być wtedy w pełni wciśnięty przez specjalne narzędzie do tego.
Pomocy!
Dodano po 2 godzinach 39 minutach 46 sekundach:
Mam tu jeden filmik gdzie w Insignii A 2.0 cdti 163KM, mobilny mechanik tradycyjnie wymienia sprzęgło luzując jedynie lewą stronę trawersu (sanek), nawet nie odpina zawieszenia ani nie odkręca piast kół.
Czy ten numer przejdzie w Insignii B 2.0cdti 170KM B20DTH?
https://www.youtube.com/watch?v=Sbn7lPCM-34