Witam
Dotyczy Sport Tourer 2015 B20DTH.
Od jakiegoś czasu cierpię na rozładowujący się akumulator.
Dla pewności kupiłem nowy AGM od Boscha i zrobiłem adaptacje pomiaru po wymianie.
Przypadkiem kiedyś siedziałem przy samochodzie i nagle usłyszałem, że elektronika się aktywowała (jak bym podeszedł z pilotem do pojazdu - a pilot głęboko schowany w szafce). Dla dopełnienia - keyLess.
Pytanie- czy szwankujący moduł "Czujnika martwego pola - 23173663 LH" może wzbudzać elektronikę pojazdu na postoju (np: po 30 minutach).
Prąd pobierany wówczas to jakieś 4Ampery.
W rezultacie samochód przez jakiś czas "pobudzony" a po kilkunastu minutach powraca do czuwania - pobór 200mA.
Sytuacja ta finalnie doprowadza akumulator po kilku dniach postoju do wyładowania (jakieś 11,0V).
Ktoś może miał podobną przypadłość?!?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSamoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora
-
BJA
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A Sport
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Bolesławiec
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora
Temat spędza mi sen z oczu - a odpowiedzi jak widać brak. Więc dalej drążę go osobiście.
Postanowiłem porobić kilka pomiarów bo nie wiem jak często i na jaki czas samochód się wybudza.
W między czasie naprawiłem (wymieniłem) kostkę dla "Czujnika martwego pola - 23173663 LH" z zderzaku i odłączyłem złośliwy moduł na dobre.
Kupiłem multimetr z funkcją rejestratora (60000 sampli co minimum 1s) i oto co uzyskałem po ząłczeniu akumulatora do samochodu. Taki test miernika i jego możliwości. Może komuś coś to powie lub pomoże.
Przez noc odpaliłem zapis- zobaczę co jutro. Kluczyk schowałem głęboko od samochodu w metalowym pudełku (aby nie kusić samochodu).
Postanowiłem porobić kilka pomiarów bo nie wiem jak często i na jaki czas samochód się wybudza.
W między czasie naprawiłem (wymieniłem) kostkę dla "Czujnika martwego pola - 23173663 LH" z zderzaku i odłączyłem złośliwy moduł na dobre.
Kupiłem multimetr z funkcją rejestratora (60000 sampli co minimum 1s) i oto co uzyskałem po ząłczeniu akumulatora do samochodu. Taki test miernika i jego możliwości. Może komuś coś to powie lub pomoże.
Przez noc odpaliłem zapis- zobaczę co jutro. Kluczyk schowałem głęboko od samochodu w metalowym pudełku (aby nie kusić samochodu).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
BJA
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A Sport
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Bolesławiec
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Samoczynne wybudzanie się samochodu- rozładowywanie akumulatora
No i mam nocne pomiary prądu na czuwaniu.
O dziwo brak jakiegokolwiek wybudzenia!!! Zdemontowałem przed tym świrujący moduł "Czujnika martwego pola - Lewa strona" - aby wykluczyć wpływ nie w pełni działającego modułu na system (błąd typu - za niskie napięcie, nawet jeśli ładowanie było ponad 14V.
Dwa dodatkowe zdarzenia były wygenerowane celowo tj:
- wciśniecie przycisku na klamce kierowcy
- i drugie wciśnięcie przycisku w klapie (kombi).
Prąd w czasie czuwania oscylował na poziomie około 0,17A (około 2W). Nie wiem czy nie za duży ?!?
Akumulator to Bosch S5 A11 80Ah (EN 800A) AGM płytowy - sprzed roku.
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Dodatkowo oba zdarzenia wygenerowane specjalnie, aby zobaczyć jak reaguje na coś takiego BCM.
O dziwo brak jakiegokolwiek wybudzenia!!! Zdemontowałem przed tym świrujący moduł "Czujnika martwego pola - Lewa strona" - aby wykluczyć wpływ nie w pełni działającego modułu na system (błąd typu - za niskie napięcie, nawet jeśli ładowanie było ponad 14V.
Dwa dodatkowe zdarzenia były wygenerowane celowo tj:
- wciśniecie przycisku na klamce kierowcy
- i drugie wciśnięcie przycisku w klapie (kombi).
Prąd w czasie czuwania oscylował na poziomie około 0,17A (około 2W). Nie wiem czy nie za duży ?!?
Akumulator to Bosch S5 A11 80Ah (EN 800A) AGM płytowy - sprzed roku.
Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Dodatkowo oba zdarzenia wygenerowane specjalnie, aby zobaczyć jak reaguje na coś takiego BCM.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.