Cześć, mam bardzo konkretne pytanie. Obejrzałem chyba ze 150 filmów na youtube z różnymi dźwiękami w Oplach aż ostatecznie znalazłem taki który idealnie odzwierciedla problem z moim autem:
https://www.youtube.com/watch?v=2Bi4t44IoHM
Autor opisuje dwa problemy - jeden to świst (który mnie nie dotyczy) i drugi to stukanie w momencie ruszania - dobrze to słychać np. w 17 i 35 sekundzie.
W moim aucie jest podobnie. Moje obserwacje są następujące:
1. Stukot na pierwszym biegu przy ruszaniu lub po zmianie na drugi bieg i ruszenie z niskich obrotów. I to jest zazwyczaj 4-8 uderzeń, potem silnik pracuje normalnie.
2. Stuki są zbieżne z pracą silnika - stukot na każdy wybuch mieszanki.
3. Bardziej stuka gdy wjeżdżam pod górkę. Raz holowałem inne auto, wtedy stukało x10.
4. Zimą nie stuka, latem stuka - podobnie w powyższym nagraniu ktoś w komentarzach opisuje że problem pojawia się w cieplejsze dni.
DODATKOWE INFORMACJE:
Poprzedni właściciel wymienił uszczelkę smoka i albo uszczelka była feralna albo jej montaż. Niestety silnik mi się zatarł, po demontażu silnika uszczelka była zagięta do środka. Silnik po kapitalnym remoncie - regeneracja głowicy, szlif bloku, nowe tuleje cylidrów, wymieniony tłok z korbowodem na zatartych panewkach, pierścienie tłoków, wał korbowy, czujnik wału bo po remoncie odcinało przy 4000obr., wszystkie panewki, wszystkie uszczelki, sprzęgło + tarcza, dwumas (to tak przy okazji bo już stukała przed awarią silnika), rozrząd. Przed awarią silnika nic nie stukało (poza dwumasem ale to był inny dźwięk), dopiero po remoncie pojawiły się te stuki jak w nagraniu wyżej.
Podejrzewałem poduszki silnika, jednak mój mechanik stwierdził że wszystko jest z nimi ok. Mam też podejrzenie co do wtryskiwaczy, ale czy to możliwe że przy wadliwym np. jednym wtryskiwaczu stukot przypada na każdy cykl spalania a nie np. na co czwarte spalanie mieszanki? Mój mechanik ponumerował wtryskiwacze przed demontażem silnika, mają oznaczenia do dziś, więc podejrzenie zamiany wtryskiwaczy również odpada. Moje pomysły się kończą. Może ktoś z was miał podobny problem?
Moje Auto:
Insignia 2.0 CDTI A20DTJ 131KM 2010
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStukanie z silnika na niskich obrotach przy obciążeniu
-
ravsawicki
- Nowicjusz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Isleworth
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Stukanie z silnika na niskich obrotach przy obciążeniu
Kolego to dlatego silnika normalne. Nawet na tym forum są całe wątki o tym jak ludzie z tym walczyli bezskutecznie.
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 19 razy
Co może klekotać
zawory
wtryski
napinacz
Możliwe przyczyny uszczelki pod wtryski uszczelka pod głowicą
A po drugie to diesel jeździć aż się rozwali bo można oświeć
Możliwe przyczyny uszczelki pod wtryski uszczelka pod głowicą
A po drugie to diesel jeździć aż się rozwali bo można oświeć
-
zen4est
zastanawia mnie tylko fakt, że gdy kupiłem auto, takich dźwięków nie wydawał. Pojawiły się one dopiero po remoncie silnika po zatarciu.
https://youtu.be/tn-W1xZgdfY?t=349
tutaj znalazłem jeszcze 1 filmik na którym nawet lepiej słychać te stuki z kabiny pilota
autor nagrania twierdzi że to wtryski. Gdybym był na 100% przekonany że to wtryski to oddałbym do regeneracji, ale tak w ciemno szukać przyczyny to jednak za duży wydatek
https://youtu.be/tn-W1xZgdfY?t=349
tutaj znalazłem jeszcze 1 filmik na którym nawet lepiej słychać te stuki z kabiny pilota
-
sydowski
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdynia
Cześć,
ktoś znalazł remedium? Tak jak autor wątku opisał, stukanie / szuranie / chrobotanie przy ruszaniu, a jeszcze głośniej przy puszczaniu sprzęgła z zapiętym drugim biegiem, kiedy auto toczy się powoli. Pod górkę jeszcze bardziej to słychać. Nie towarzyszy temu szarpanie, po prostu przeraźliwy dźwięk, jakby coś miało się zaraz posypać. Może i w ciepłe dni bardziej, ale nie ma reguły, na pewno na gorącym silniku jest to bardziej słyszalne.
ktoś znalazł remedium? Tak jak autor wątku opisał, stukanie / szuranie / chrobotanie przy ruszaniu, a jeszcze głośniej przy puszczaniu sprzęgła z zapiętym drugim biegiem, kiedy auto toczy się powoli. Pod górkę jeszcze bardziej to słychać. Nie towarzyszy temu szarpanie, po prostu przeraźliwy dźwięk, jakby coś miało się zaraz posypać. Może i w ciepłe dni bardziej, ale nie ma reguły, na pewno na gorącym silniku jest to bardziej słyszalne.
-
MarcelO2
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: BDG