--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuObracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
-
michalt6
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH
Kolejny przedliftowy. Do 2012 padają jak muchy. Straszne.
Pewnie różnice polegają na wymienionych podzespołach. Popytaj co robią i porównaj. Gdzieś wiem że robili nowego smoka.
Pewnie różnice polegają na wymienionych podzespołach. Popytaj co robią i porównaj. Gdzieś wiem że robili nowego smoka.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
No dosłownie jak muchy padaja, ostatnie miesiące to co rusz ktoś pisze, że padł. Głównie widzę problem dotyka rocznika 2009 i przebiegi od 180 tys. w górę. U siebie mam też końcówkę 2009 roku, obecnie 145 tys., zobaczymy jak będzie.
Poprzednim autem zrobiłem 90 tys. bez ruszania czegokolwiek w silniku, a było to słynne z padających panewek i korb wychodzących bokiem 1.9 TDI, o oznaczeniu BXE. Jeździ dalej bezawaryjne u kolegi, obawiam się jednak po tym co czytam, że w Insigni może nie być już tak kolorowo. Czas pokaże jak będzie.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Czy tak strasznie? Pytałem u siebie w aso i mieli jedną zatartą i to na własne życzenie klienta.Zapalała mu się informacja o oleju ,a koleś temat olał ,bo lato i poczeka do jesieni n wymianę oleju,a więc przy okazji zrobi .Nie doczekał jesieni,bo po 2 miesiącach padło auto.
Poza tym jakos nie widać Insigni na lawetach
Poza tym jakos nie widać Insigni na lawetach
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
Maverick_86
- Użytkownik
No na lawecie osobiście żadnej jeszcze nie widziałem, a jednak problem wygląda na powszechny. U mnie uszczelkę smoka wymieniał poprzedni właściciel, olej też od nowości zmieniany był co 15 tys. wg książki, a nie w trybie LL. Czas pokaże jaki to przyniesie efekt.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Czy pełno?
Na forum jest 317 stron z użytkownikami, na stronie jest 27 użytkowników co daje nam 8559 . Niech 75% to diesle co daje nam 6,5 tysiąca. Opisanych przypadków zatarcia jest 20 może 30 więc nawet nie 0,5%.
Trzeba założyć jeszcze jedno że na naszym forum jest może z 20% wszystkich użytkowników insigni a ci co nigdy tu nie zaglądali , ale silnik im się zatarł pewnie pierwsze co zrobili to zarejestrowali się na forum z pierwszym pytaniem ,, zatarł się silnik i co dalej".
Nie popadajmy w panikę.
Na forum jest 317 stron z użytkownikami, na stronie jest 27 użytkowników co daje nam 8559 . Niech 75% to diesle co daje nam 6,5 tysiąca. Opisanych przypadków zatarcia jest 20 może 30 więc nawet nie 0,5%.
Trzeba założyć jeszcze jedno że na naszym forum jest może z 20% wszystkich użytkowników insigni a ci co nigdy tu nie zaglądali , ale silnik im się zatarł pewnie pierwsze co zrobili to zarejestrowali się na forum z pierwszym pytaniem ,, zatarł się silnik i co dalej".
Nie popadajmy w panikę.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
@Maverick_86 też miałem BXE i sprzedałem z 310 tys km na liczniku i to w trybie LL do 288 na badziewnym wg wielu tutaj castrolu. A z insignią to myślę, że jest jak z tym BXE. Wiele aut się zaciera to fakt. Ale weźcie pod uwagę, że gdy auto jeździ normalnie nie wiele osób pojawia się na forum. Po prostu jeżdżą. Jeśli już komuś się coś dzieje to szybciej pojawia się na forum. Ja już nie mam opla. Mam skody oraz busa vw. Kiedyś zalogowałem się na forum craftera ale tam w ogóle nie zaglądam. Na forum skody tez się nie zalogowałem. Powód dla którego tu się pojawiłem to fakt, że nigdy nie miałem opla. I chciałem przed zakupem dowiedzieć się co to jest. Człowiek, który kupił moją insignię nie wie, że takie forum istnieje chociaż z internetem ma jakieś tam do czynienia. Na naszych drogach jeździ masa insigni i jeszcze od nikogo ze znajomych nie dowiedziałem się, że się zacierają.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ach te średnie...Ja i mój pies mamy średnio 3 nogi. Tak na serio ilu jest aktywnych użytkowników. Ilu z tych użytkowników nie ma już insigni? To tak samo szczyci się FB ilu to nie ma zarejestrowanych użytkowników i ilu to im nie przybywa a jakoś odnotowują drastyczny spadek aktywnych użytkowników... Wszystko zależy od której strony się liczyrataj73 pisze:Czy pełno?
Nie popadajmy w panikę.

W panikę nie ma co popadać to fakt ale tendencja jest wzrostową. Puki co tylko przedliftowych
-
Maverick_86
- Użytkownik
Mój BXE podejrzewam, że też był grzebany w kwestii przebiegu i mógł mieć więcej niż te 310 tys.
Chodzi dotąd jak burza, przy czym pracuje dużo ciszej i kulturalniej niż silnik w Insigni, palił od strzała zima, lato. Historii przed tym nim ja go kupiłem nie znam, był sprowadzony. Oby Insignia też powtórzyła jego historie w moich rękach i silnik dotrwał do sprzedaży, chociaż do 250 tys. 
-
norbi333
- Ekspert
Jakiś jest,ale raczej znikomy.Zauważ,ze zawsze piszą tylko osoby,którym coś się stanie.Ci co nie mają problemu nie piszą ,że wszytko dobrzeMaverick_86 pisze: ↑28 wrz 2018, o 07:33No na lawecie osobiście żadnej jeszcze nie widziałem, a jednak problem wygląda na powszechny.
-
Maverick_86
- Użytkownik
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ja osobiście uważam, że w insigni 2,0 cdti trafiały się wadliwe partie panewek jak w 1,9 BXE. jedne się zacierały inne nie. Podobną wersję prezentował tu kiedyś znany z naprawy tych silników @auto-pasja. 1,9 tdi BXE lubiły się zacierać między 120 - 180 tys km. 2,0 z insigni zaciera się w okolicach 200 tys plus minus 20-30 tys w górę lub w dół. Ale jeździ też wiele aut ze znacznie wyższymi przebiegami. Nie dawno na forum ktoś pisał, że po pojawieniu się komunikatu z okazji wymiany uszczelki smoka wykonał inspekcję i wszystko było ok. Po jakimś czasie auto jednak się zatarło.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
To racja ale ile osób nie pisze na forach. Sami widzicie jakie kolejki ustawiają się do auto pasja. Nie wszyscy z nich są na forum.norbi333 pisze:Jakiś jest,ale raczej znikomy.Zauważ,ze zawsze piszą tylko osoby,którym coś się stanie.Ci co nie mają problemu nie piszą ,że wszytko dobrzeMaverick_86 pisze: ↑28 wrz 2018, o 07:33No na lawecie osobiście żadnej jeszcze nie widziałem, a jednak problem wygląda na powszechny.
Nigdy nie dojdziemy jaki to jest % oby jak najmniejszy. Cały czas jednak nurtuje mnie pytanie jak to wygląda poliftach. Narazie cisza przynajmniej na forum. Panewki są inne bynajmniej nr katalogowy. Wydaje mi się że trzeba również pilnować ciśnienie aby nie spadło za nisko. Może problem z pompa oleju...
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
Dorzucę swoje 3grosze. Właśnie wracam z Włocławka pociągiem, pojechałem zostawić auto w autopasji na wymianę rozrządu, oleju, czyszczenie kolektora, sprawdzeniu kilku pierdół i zdecydowałem się na sprawdzenie panewek. Właśnie przed chwilą dzwonili i powiedzieli o przytartych panewkach, na szczęście wał cały i do wymiany "tylko" panewki. Powiedzieli że ktoś źle założył uszczelkę i podkleil ją na silikon (a tym kto to zrobił było ASO jeszcze za kadencji poprzedniego właściciela - uszczelka wymieniana w kwietniu 2017). Szczęście w nieszczęściu że zdecydowałem się żeby tam zajrzeli. Dodam że już raz silnik był zatarty przy 123tys km i o mało co poprzez spartolona robotę ASO byłby zatarty po raz drugi. Rozważacie ile insigni padło i że tak mało insigni na lawetach widzicie - informacja od nich wczoraj naprawiali 360silnik w tym roku (zarówno oni jeżdżą po całe auta jak i po same silniki).
-
norbi333
- Ekspert
Kiedyś w aso mi powiedzieli,że problem może być z powodu słabej uszczelki,tego ,że dpf jest gdzieś blisko silnika czy jakoś tak i przy wypalaniu temperatura .Dodatkowo już zużycie pompy oleju ,która pracuje już na granicykecraminsignia pisze: ↑28 wrz 2018, o 09:20To racja ale ile osób nie pisze na forach. Sami widzicie jakie kolejki ustawiają się do auto pasja. Nie wszyscy z nich są na forum.norbi333 pisze:Jakiś jest,ale raczej znikomy.Zauważ,ze zawsze piszą tylko osoby,którym coś się stanie.Ci co nie mają problemu nie piszą ,że wszytko dobrzeMaverick_86 pisze: ↑28 wrz 2018, o 07:33No na lawecie osobiście żadnej jeszcze nie widziałem, a jednak problem wygląda na powszechny.
Nigdy nie dojdziemy jaki to jest % oby jak najmniejszy. Cały czas jednak nurtuje mnie pytanie jak to wygląda poliftach. Narazie cisza przynajmniej na forum. Panewki są inne bynajmniej nr katalogowy. Wydaje mi się że trzeba również pilnować ciśnienie aby nie spadło za nisko. Może problem z pompa oleju...
Druga sprawa to ciekawe ile insigni zostało sprzedanych w tych latach.
-
Zdzich
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Weżcie pod uwagę również to że te silniki są nie tylko w insygniach. Mają je też m.in. astry, zafiry i przede wszystkim vivaro a one na trasach Pl-De-Nl itp. robią setki tysięcy km. i w ogólny problem z panewkami nie wierzę.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
Zdzich
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Nie wiem co "zabija" silniki, na tylu stronach na pewno są trafne diagnozy. Napisałem po prostu że nie uważam tego problemu za ogólny, aczkolwiek dokuczliwy i kosztowny unieruchamiający auto. Awarie innych podzespołów przy których można dojechać do domu warsztatu mogą się zdarzać nawet częściej ale nie wywołają takich emocji.
-
norbi333
- Ekspert