--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: KenyBDG » 21 lip 2015, o 09:16

Sprzęgło hydrokinetyczne.

Daw85

Post autor: Daw85 » 21 lip 2015, o 09:20

dzięki bardzo za informacje. Jestem trochę zielony z insigni bo mam ją od niedawna i sorki że tak głowę zawracam. Są jakieś może objawy jak takie sprzęgło się psuje ?

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 21 lip 2015, o 09:22

Szczerze to nie słyszałem aby komuś zepsuło się sprzęgło, częściej występują problemy ze skrzynią lub ze sterownikiem skrzyni biegów (elektrozawory), a o tych problemach możesz poczytać na tym forum.

Daw85

Post autor: Daw85 » 21 lip 2015, o 09:24

Dzięki Bardzo Za Odpowiedzi. Super Forum :)

Peterson

Post autor: Peterson » 7 sie 2015, o 18:26

Z tą wymiana to jest różnie, ogólnie nie powinno się wymieniać przynajmniej w skrzyni automatycznej oleju. Każdy mechanik ma swoja teorię.

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 7 sie 2015, o 18:45

Jedni wymieniają inni nie. Ja wychodzę z założenia, że jeśli jest ok to nie grzebie. Jeden kolega z forum zapytał czy oleju w silniku też nie wymieniam? Otóż olej w skrzyni ma inne właściwości niż ten silnikowy i nie pracuje w tak wysokich temperaturach. Więc wymiana jeśli się coś dzieje lub chcesz sobie coś popsuć. Nie raz było pisane, że ktoś wymienił olej i zaczęły sie "schody". Pamietać należy, że przy nikskich temp. tzn poniżej 0 stopni, aby auto pochodziło chwilę i olej w skrzyni dobrze się "rozgrzał" i będzie ok. To jest moje zdanie, ale każdy może mieć inne.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 7 sie 2015, o 18:53

A jak myślisz, do jakiej temp. nagrzewa się olej w skrzyni automatycznej?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 7 sie 2015, o 18:56

No nie mogę, tyle tematu o skrzyni, a tu teoria, że nie wymieniać. Pewnie lepiej później skrzynie wymienić.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 7 sie 2015, o 23:30

Kolego P405 po co grzebać jak jest dobrze? Weź mi to wytłumacz. Mówię przecież, olej w skrzyni ma inne właściwości robocze. Poczytaj to sie dowiesz. To od razu wymień pół auta, wymień sobie np. swoje dobre amortyzatory na nowe bo też sie zużywają. Tak jak pisałem to jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 8 sie 2015, o 06:33

@kaolad, powtórzę pytanie, bo mi nie odpowiedziałeś:
kmy pisze:A jak myślisz, do jakiej temp. nagrzewa się olej w skrzyni automatycznej?
Amortyzatory akurat powinno się sprawdzać przynajmniej raz w roku i jak wykazują zużycie to się je wymienia.
Tylko, że wymieniasz je jak zejdą poniżej określonej granicy, ale nadal są jeszcze dobre, bo jak będziesz czekał, aż padną całkowicie, to wylądujesz w rowie albo na drzewie.

Tak samo jest z olejem w skrzyni. Wymieniasz, jak jest jeszcze dobrze, ale olej wykazuje już zużycie. Tyle, że w czasie jazdy to tego zużycia nie odczuwasz. Jak już będziesz czuł zużycie oleju, to będzie za późno na wymianę oleju a przyjdzie czas na wymianę skrzyni.
To samo z klockami i tarczami czy płynem hamulcowym, też wymieniasz jak jeszcze układ pracuje, ale wykazuje już odpowiednie zużycie. I tak można wymieniać wszystko po kolei. Generalnie z wymianą rzeczy zużywających się nie czekamy, aż padną całkowicie, tylko wymieniamy jak zużycie osiągnie pewien graniczny dla danego elementu stopień.
Ale szanuję Twoje zdanie, nie wymieniaj oleju w automacie.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 8 sie 2015, o 08:02

Kmy to co napisałeś nic dodać nic ująć, wszystko w temacie.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 8 sie 2015, o 08:38

kmy pisze:A jak myślisz, do jakiej temp. nagrzewa się olej w skrzyni automatycznej?
AF40-6 ma około 100 stopni, chociaż wczoraj stałem w korku i miałem 107 stopni :)....

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 8 sie 2015, o 08:58

@KenyBDG wszystko zepsułeś :) nie Ciebie pytałem.
Chciałem wiedzieć, czy @kaolad wie, skoro się wypowiada o temp. pracy oleju w skrzyni.

Ja u siebie po autostradowej jeździe 140 km/h miałem nawet 115 st. C

To jak już odsłoniłeś karty, to dodam, że alarm jest ustawiony na 150 st. C. Po przekroczeniu tej temp. dostaniemy ostrzeżenie na tablicy wskaźników a auto przejdzie w tryb awaryjny do czasu schłodzenia oleju.
Zatem temp oleju w skrzyni może dochodzić to takiej wartości. Jeśli takie temperatury ktoś uważa za nie wpływające na zużycie oleju, to ja się poddaje i wycofuje z dyskusji, bo i tak nic to nie da.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 8 sie 2015, o 09:08

.... ach .... przepraszam :)... zepsułem zabawę :).
Trochę przeżyłem z moją skrzynią i trochę się naczytałem. Gdzieś w jakiejś dokumentacji wyczytałem iż zalecana jest wymiana co 60kkm, nie pamiętam dokładnie gdzie to było.
Podsumowując i zamykając cała bezsensowną dyskusje, mogę tyko dodać iż o ASB trzeba dbać myślę że bardziej niż o silnik.... no i kierować się powiedzeniem, lepiej zapobiegać niż leczyć. Wymiana oleju to kilka stówek, naprawa ...... parę tysięcy

radekz

Post autor: radekz » 10 sie 2015, o 09:14

Podpowiedzcie mi prosze jaki olej lać do skrzyni.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 10 sie 2015, o 09:36

radekz

Post autor: radekz » 10 sie 2015, o 09:59

Dzięki ;)

-- 16 sie 2015, o 18:54 --

Czy podczas wymiany oleju wymienia się również filtr i coś jeszcze w skrzyni podczas serwisu?
Jestem umówiony na wymianę oleju ale mechanik gdzie będę wymieniać ostatnio robił to dla mojego znajomego i mówił że filtr jest na stałe i nie jest wymienny.
Powiedzcie mi proszę czy ma on rację i co powinno się wymienić oprócz oleju podczas serwisu.

-- 20 sie 2015, o 12:44 --

Czy nikt nie zna odpowiedzi?
24ego jadę na wymianę chciałbym wiedzieć czy on mówi prawdę.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 23 paź 2015, o 08:50

Czytając forum Citroena natrafiłem na temat ASB. jak wiadomo, jest stosowana taka sam skrzynia jak w Oplach czyli AISIN TF-80SC, u nich zwana AM6C. Bardzo dużym zaskoczeniem dla mnie była informacje o tzw. liczniku zużycia oleju skrzyni biegów. Wartość ta jest zapisywane w sterowniku skrzyni biegów, tym elektronicznym oczywiście, i jest możliwa do odczytania i modyfikacji przez program diagnostyczny Citroena zwany Lexia lub Proxia. Serwisy koncerny PSA mają instrukcję, gdzie także jest informacja o konieczności przepisania tego licznika do nowego komputera w przypadku wymiany tego komputera na nowy lub zerowania w przypadku wymiany oleju.
Instrukcja dostępna jest tu:
https://www.dropbox.com/s/uhq5tbviawqs83d/asb.pdf?dl=0

No i teraz jak to się ma do Opla. Op-com nie posiada takiego odczytu, nawet oryginalny.
A jak jest w Tech2 czy MDI? Czy ktoś z forum ma dostęp do MDI i może to sprawdzić?
Ma to bardzo duże znaczenie w przypadku wymiany oleju, czy to statycznej czy dynamicznej.
Co prawda serwis Citroena nie rozgranicza tych dwóch czynności, tylko zaleca zerowanie licznika przy każdej wymianie, ale też ponieważ nie ma procedury częściowej wymiany w Citroenie zatem czynność wymiany w załączonej instrukcji należy rozumieć jako całościową. Koledzy z forum Citroena piszą, aby po częściowej wymianie statycznej odpowiednio tez częściowo skorygować stan tego licznika.
Tylko czy w Oplu jest to w ogóle możliwe?

Druga sprawa to olej. Podobno Oplowski jest półsyntetyczny, czy nawet mineralny a w Citoenie i Volvo syntetyk.
Cenowo to Oplowski kosztuje 50 zł za litr a w Citroenie 400zł/2litry, czyli 200 zł za litr.
W Volvo jest trochę taniej, bo za bańkę 4 litry trzeba zapłacić około 360 zł.

Wszystkie te oleje spełniają specyfikację AW-1 i są dedykowane w serwisach do w sumie tej samej skrzyni AISIN.

Jeden z użytkowników citroena zamieścił też korespondencję z firma AISIN, w której wyraźnie AISIN nakazywał wymianę oleju zakupionego w serwisie danej marki i wyraźnie zabrania mieszania oleju różnych serwisów, pomimo specyfikacji AW-1, czyli faktycznie oleje te są różne.
Cieszmy się, że mamy w sumie najtańszy olej do ASB wśród innych serwisów, ale jeśli jest mineralny, to czy ta radość jest uzasadniona?

Michal1985

Post autor: Michal1985 » 10 lis 2015, o 05:03

Witam, od dłuższego czasu czytam różne strony gdzie są zawarte informacje na temat statycznej zmiany oleju. I im więcej czytam, tymbardziej wątpie w to wszystko. Proszę was o sprawdzenie i korektę moich przemyśleń:-) Mianowicie, podczas zmiany oleju odkręcamy małą śrubę 2w1 i sprawdzamy jaka ilość oleju na zleci, następnie odkręcamy dużą śrubę i zlewamy resztę. Następnie wkręcamy dużą śrubę i wlewamy olej aż zacznie nam się przelewać rewizją, przełączamy biegi by olej sie rozszedł po skrzyni(na pracującym silniku), ponownie uzupełniamy olej. Zakręcamy małą śrubę, i teraz pytanie za 100pkt jaką ilość oleju musimy dolać?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 10 lis 2015, o 07:46

Ja na zimnym oleju dolewam 0,5 litra i jest dobrze.
Gdzieś na forum vectry była taka tabelka ile trzeba dolać w zależności od temperatury.
O ile pamiętam to różnica między ciepłym a zimnym olejem była między 0.2 a 0.7l więc przy układzie 7 litrowym jak dolejesz 0.5 to będzie dobrze.
Producent zamiast zrobić noralną miarkę to jak zwykle trochę przekombinował, a wystarczyło zrobić dłyższą rurkę i w momencie jak się przeleje jest stan.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”