Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
Niedzwiedz
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Przez bagnet dokładnie
bo kiedyś się tak robiło i było dobrze teraz idą na łatwiznę i wysysaja.
-
Grzegorz
Odebrałem autko po wymianie oleju i wszystkie filterki, olej oraz rozrząd mam zrobione.
Użyłem takiego oleju Millers Oils XF LONGLIFE C3 5w30 i wg mnie autko chodzi ciszej i mniej klekocze, jakoś tak kulturalniej
Użyłem takiego oleju Millers Oils XF LONGLIFE C3 5w30 i wg mnie autko chodzi ciszej i mniej klekocze, jakoś tak kulturalniej
-
Niedzwiedz
Ja jutro jadę na wymianę plus wszystkie filtry i płukanie silnika
-
Grzegorz
Jeszcze jedno pytanie.
Miałem wymieniony ten olej i chcę sobie w menu ustawić przypomnienie.
Jak wchodzę w menu gdzie podaje mi informację o żywotności oleju, potem klikam na reset, przestawiam manetką na "tak" i pytanie: czym potwierdzić te "tak" aby wyzerowało mi tą informację o oleju.
Dusiłem guzik na szczycie manetki, ten guzik od menu i nic. Informacja o oleju znikała, ale cały czas pozostawała ta sama cyfra, czyli się nie skasowało, bo wiadomo złym guzikiem chciałem kliknąć "tak". ??
Jak wchodzę w menu gdzie podaje mi informację o żywotności oleju, potem klikam na reset, przestawiam manetką na "tak" i pytanie: czym potwierdzić te "tak" aby wyzerowało mi tą informację o oleju.
Dusiłem guzik na szczycie manetki, ten guzik od menu i nic. Informacja o oleju znikała, ale cały czas pozostawała ta sama cyfra, czyli się nie skasowało, bo wiadomo złym guzikiem chciałem kliknąć "tak". ??
-
Niedzwiedz
Tym zboku wciśnij przytrzymaj
-
Grzegorz
Tym prostokątnym, z napisem "Menu" od strony wnętrza auta? Przytrzymywałem i nie pomogło.
-
jaromat
a potem nacisnij hamulec noznyGrzegorz pisze:Jeszcze jedno pytanie.
-
Niedzwiedz
Dziwne bo ja klikam tym z boku okrągłym co się wyłącza te chwile komunikaty co wyskakują albo tym na zegarze co wystaje trzymać któryś z tych nie pamiętam jutro napewno będę wiedział bo jutro wymieniam wiec teraz nie pojde
sprawdzić
-
jacek83
Witam
dzisiaj właśnie dokonywałem tej operacji resetu "żywowtności oleju". Zrobiłem to na wyłączonym silniku ale włączonym zapłonie. Z pewnością potwierdza się okrągłym przyciskiem SET/CTRL.
Po ponownym włączeniu zapłony pokazało się 100%.
Pozdrawiam
dzisiaj właśnie dokonywałem tej operacji resetu "żywowtności oleju". Zrobiłem to na wyłączonym silniku ale włączonym zapłonie. Z pewnością potwierdza się okrągłym przyciskiem SET/CTRL.
Pozdrawiam
-
Niedzwiedz
A nie mówiłemjacek83 pisze:Witam
Pozdrawiam
-
jaromat
-
Grzegorz
Brzydko tak śmiać się z kolegi, który od miesiąca ma Insignię 
-
Niedzwiedz
Ja napewno się nie śmieje ja zawsze chętnie ludziom pomagam nawet nigdy nie odmawiam pomocy. Moje żarty są takie specyficzne ze nie każdy je rozumie. Ostatnio nawet usłyszałem "Niedzwiedz jesteś /cenzura/ ale te twoje angielskie żarty są po chu..
" ci co mnie znają to jest ok
-
Grzegorz
Żartowałem przecież 
Mój problem jest tak prosty, aż banalny, a siedziałem w tym aucie żoną i główkowaliśmy jak to zrobić. Dziecko bym wpuścił to w 5 sekund by mi to zrobiło
A komputer auta określa żywotność oleju na podstawie przejechanych kilometrów od ostatniego kasowania, czy na podstawie innych parametrów zużycia?
Ten period czasowy (od 100% do 0%) wynosi 15, czy 30 kkm?
Mój problem jest tak prosty, aż banalny, a siedziałem w tym aucie żoną i główkowaliśmy jak to zrobić. Dziecko bym wpuścił to w 5 sekund by mi to zrobiło
A komputer auta określa żywotność oleju na podstawie przejechanych kilometrów od ostatniego kasowania, czy na podstawie innych parametrów zużycia?
Ten period czasowy (od 100% do 0%) wynosi 15, czy 30 kkm?
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Grzegorz nie przejmuj się tym wskazaniem. Komputer nie bada właściwości oleju, ma tylko zaprogramowane parametry jazdy, częstotliwość opalanie itp. Możesz przegapić wypalanie dpf zalać ropą olej a żywotność dalej będzie pokazywać.
-
Qiub666
Siemka wszystkim od dwoch dni zastanawiam sie jaki olej zalac. Kumpel mechanik poleca mi mobil 1 full syntetyk 5w30 stwierdzajac ze bedzie ciszej silbik pracowal, lub valvoline ktorypojawia mi sie w sklepie kiedy zamawiam czesci na serwis. Nadmienie ze mam Isie 2.0 cdti kombi sri (160). Poradzcie cos bo juz sam nie wiem co robic bo chce na dniach zrobic servis I wymiane oleju
-
Qiub666
A jakies detale czemu valvo. Wiem ze valvo to amerykanska firma I zdobywa coraz wiecej nagrod w olejowym swiecie. I ze generalnie bardzo zblizona specyfikacja wiec teoretyczmie tylko cena z czego mobol jest dtozszy o 30%. A czy ty uzywales valvo???wojtassss pisze:Z tych dwóch zdecydowanie lepszą półką jest valvo.
-
Niedzwiedz
Ja wlalem millers Oil a wcześnie zrobiłem płukanie millersem i nie wierzyłem aczkolwiek silnik inaczej pracuje i przez prawie 900 km olej na bagnecie był czysty teraz już nie jest taki lecz dużo czystszy niż kiedyś na zwykłym oleju zaraz po wymianie...
- wojciechhh
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Niemcy NRW
- Otrzymał piwo: 3 razy
Leje cstrol profesional 5-30. Silnik chodzi wyraźnie ciszej niż na oplowskim. Wymiana co 10 tyś, po wymianie przez kilka tyś trudno jest stwierdzić ile oleju jest taki czysty.
Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka
-
Qiub666
wojtassss pisze:Ja akurat używam millersa.Qiub666 pisze:A jakies detale czemu valvo. Wiem ze valvo to amerykanska firma I zdobywa coraz wiecej nagrod w olejowym swiecie. I ze generalnie bardzo zblizona specyfikacja wiec teoretyczmie tylko cena z czego mobol jest dtozszy o 30%. A czy ty uzywales valvo???wojtassss pisze:Z tych dwóch zdecydowanie lepszą półką jest valvo.
Chodzi o to ze mam do wyboru albo valvo albo mobil1 o tych innych olejach o ktorych piszecie nie kupie ich w angli. wiec chyba zostane przy mobil1 esp formula full syntetyk 5w30 c3. i zobacze jak bedzie silnik sie czul. jak bedzie cos nie tak to zabije mechanika