--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Olej do silnika 2.0T

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Olej do silnika 2.0T

Post autor: dokia » 17 lis 2018, o 09:19

Ja również nie wybieram się moją Lalką na tor. Ani w tym tygodniu, ani w następnym ani za rok. Była, jest i będzie użytkowana na drogach naszego kraju, więc dywagacje na temat olejów na tor są bez sensu dla mnie.

Generalnie na tor się wybieram aby pojeździć wynajętym do tego Ferrari w warunkach bezpiecznych, ale nie będę się tam olejem przejmować ani ze swoim przecież nie pojadę.

Jak tu ktoś pyta o olej to chyba do normalnego użytku a nie na tory wyścigowe. Czasem naprawdę niektórych tu ponosi. 😈😂

Ja i @norbi333 jeździmy swoimi autami na olejach z ASO i w warunkach czasem temperaturowo trudniejszych niż reszta kraju i nic naszym autom nie było i nie jest z tego powodu. My testujemy te oleje w warunkach specyficznych 😛 czasem ekstremalnych 😂
Radio 357 :)

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lis 2018, o 10:40

Tylko wy jeździcie więcej dni chłodniejszym klimacie Polskim (powiniem pisać małą, ale z szacunku nie chcę).

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 lis 2018, o 10:58

Tak się tylko wydaje

jackassZSW
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Świnoujscie

Post autor: jackassZSW » 17 lis 2018, o 12:21

powiedz to użytkownikom Focusa RS gdzie na torze fabryczny olej gotował sie po 30min... a pozniej silniki trzeba zmieniac

po zalaniu Amsoila 5w50 ten silnik można pół dnia katowac i olej nie osiaga granicznych wartosci... zreszta na europe jak zwykle zalacaja jeden olej do prawie kazdego auta... ekologiczne 5w30 pod diesla do auta wyczynowego...

przy jezdzie insignia autostrada ~200km/h przez pare godzin też łatwo osiagnac graniczną temp oleju i można uszkodzic silnik szczególnie rozrzedzonym przez DPF i przepracowanym po 20-30tys km...

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 lis 2018, o 12:34

A jeśli mam benzynę czyli nie mam dpf i nie latam insignią wyczynowo, to olej z aso chyba wystarczy, bo ja tylko to chcę wiedzieć. Naprawdę chłopaki, odniesienia do torów wyścigowych są z kosmosu, jak lecę nawet eską i droga pusta, to 200km odległości robię w 65min. To chyba nie jest jakiś wyczyn ani mega obciążenie dla mojej benzyny. A nikt nie lata codziennie chyba po całej przekątnej kraju z wielką prędkością bo u nas korki co chwila. Po co dla kogoś takiego jak ja i dla mojej Isi olej do wyścigówek, no proszę odpowiedzcie mi na te pytanie. Co prawda użytkuje auto w dość dużych rocznych zmianach temperatur, bo od -30 do +40 a przy asfalcie to pewnie i +50 , czyli jest to różnica minimum 70 stopni Kelwina, ale to wartości brzegowe są, a normalnie średnie, i normalne polskie drogi. Więc po co olej wyczynowy jakiś?

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 17 lis 2018, o 12:42

jackassZSW pisze:
17 lis 2018, o 12:21
powiedz to użytkownikom Focusa RS gdzie na torze fabryczny olej gotował sie po 30min... a pozniej silniki trzeba zmieniac

po zalaniu Amsoila 5w50 ten silnik można pół dnia katowac i olej nie osiaga granicznych wartosci... zreszta na europe jak zwykle zalacaja jeden olej do prawie kazdego auta... ekologiczne 5w30 pod diesla do auta wyczynowego...

przy jezdzie insignia autostrada ~200km/h przez pare godzin też łatwo osiagnac graniczną temp oleju i można uszkodzic silnik szczególnie rozrzedzonym przez DPF i przepracowanym po 20-30tys km...
Co do fokusa nie będę się wypowiadał,ale Heko ma kręconego i jakoś nie narzekał ,żeby się mu gotował.

Sorry,ale dla Insigni 160 konnej prędkość 200 km to prawie granica,więc kilka godzin jazdy z taką prędkością może czymś skutkować.I dotyczy to wszystkich marek.A jak ktoś przerywa wypalanie,zmienia olej co 30 tyś km i jeździ po kilka godzin z prędkościami granicznymi to sam się prosi o problemy.
Inna kwestia,że tu piszemy o 2.0 T i dla tego sinika 200 km/h nie jest jakąś wielką prędkością aby olej miał mieć jakieś problemy

Dodano po 2 minutach 27 sekundach:
Google jakoś nic nie chce wyrzucić o gotowaniu się oleju w fokusie.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 17 lis 2018, o 14:19

Jedno mnie zastanawia w wypowiedziach takich ludzi jak nasz bodex ! olej GM 5w30 nie smaruje silnika w naszym klimacie ale już w hondzie olej o tych samych parametrach(0w30 lub 5w30) jest ok ! Ciekawe Tak samo jak to iż w Hondzie to castrol a podawałem link do strony castrola który przyznaje iż GM podniósł normy które ten musiał spełnić czyli wynika z tego iż GM jest lepszy niż normalny castrol Dwa wszyscy wiemy że w stanach są bardziej rygorystyczne przepisy niż u nas a dobitnym przykładem jest afera z silnikami VW które wycofano z rynku a u nas dalej są użytkowane !
Moim zdaniem jakby było ziarno prawdy w twierdzeniach naszego bodexa iż zatarciu winny jest olej to w stanach dawno by to napiętnowano ! Co do przyczyn zatarcie silnika naszego kolegi to zgadzam się z powyższą teza norbiego w 100%
Dwa skoro winny byłby olej to zacierały by się silniki benzynowe a tak nie jest !
Problem zacierania się silników diesla dotyczy też innych marek i problem leży w tym co napisał powyżej norbi i na poprzedniej stronie sam bodex czyli niewłaściwa eksploatacja auta z dpf !
To jest temat o silniku benzynowym którego ten problem nie dotyczy i osobiście jak koledzy i koleżanki powyżej polecam olej GM wymieniony bezpośrednio w ASO (gwarancja iż nie zalejemy oleju podrobionego i cena) a już co ile pozostawiam do osobistej oceny właściciela auta W każdym razie za cenę jednej wymiany oleju typu wynalazków naszego kolegi mamy dwie wymiany w ASO i na pewno to będzie lepsze dla naszego silnika ! więc po co kombinować

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lis 2018, o 15:17

Honda obecnie zaprojektowała silnik pod olej 0w20 o ile unikamy długich jazd autostradą , to olej do ecojazdy przeważnie miejskiej .
W ASO Hondy do wyboru leją OEM 0W20 lub Schella Ultimate 5W30.

A koledzy z Civic forum z UK informują , że pierwszą wymianę w ASO zalali Schella 10w40 ??? Widzisz jaka jest różnica.

Wszystko to polityka firmy i ASO .
Ale my mamy swoje móżdżki i nie musimy ich słuchać o ile się znamy na tym co robimy , a ci co się nie znają to idą na rzeź do ASO i tak to się kręci.

Niestety ja też się uczę i gdybym tę wiedzę o insigni miał przed zakupem insigni to albo bym nie kupił , albo odrazu stosował 5w40 . To co ASO zaleca to nie znaczy że zakazuje innego.
Każdy ma swoją wizję eksploatacji auta i wolno mu co chce stosować potem będzie skutek.

Zasada jest jedna: dobierz olej do maszyny i warunków pracy , po to jest tabela SAE .

Kaplanka88

Post autor: Kaplanka88 » 17 lis 2018, o 17:05

yerry pisze:
5 gru 2015, o 09:41
Wartość pokazywana na komputerze to nie ilość spalonego oleju lecz wskaźnik jakości oleju. Informacja jest po to by wiedzieć kiedy wymienić wypracowany olej na nowy.
Natomiast ilość oleju kontrolujesz normalnie bagnetem i wg stanu pokazywanego na bagnecie ewentualnie dolewasz jeśli potrzeba.
Ja w takim razie mam zapytanie właśnie o te wskazania na komputerze. Kupiliśmy autko (używane)silnik diesla.
Na wstępie wymieniliśmy plyny. Cały nowy olej silnikowy, jakieś 1,5 miesiąca temu, przejechane na nim Ok 1700km.
Ucząc się wszystkich opcji „trafiliśmy” właśnie na to zużycie oleju - pokazuje 26%.
To chyba całkiem sporo jak na tak krótką eksploatacje? Nie ma żadnych wycieków, auto przed zakupem było sprawdzane na diagnostyce.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 lis 2018, o 17:10

A było zerowane te zużycie po zalaniu nowego oleju?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 17 lis 2018, o 18:29

Bodex pisze:
17 lis 2018, o 15:17
Honda obecnie zaprojektowała silnik pod olej 0w20 o ile unikamy długich jazd autostradą , to olej do ecojazdy przeważnie miejskiej .
Czy ty piszesz ze zrozumieniem ? skąd masz informację że honda zaprojektowała silnik pod olej 0w20 a tym bardziej iż silnik insignii nie jest zaprojektowany pod olej GM i pamiętaj że wątek dotyczy silników benzynowych ! Moim skromnym zdaniem to latem przy upałach olej bardziej dostaje w dupę w mieście niż na autostradzie gdzie są obroty silnika i chłodzenie powietrzem a w mieście nie ma ani jednego ani drugiego a do tego jest bardziej gorąco od asfaltu rozgrzanego przez słońce i auta ! Według twojego rozumowania w naszym klimacie powinniśmy stosować olej 0w50 a to tak niestety nie jest jak ci się wydaje To że olej np w30 ma możliwość szybszego zerwania filtru to nie znaczy iż się nie nadaje do temperatur powyżej 30 stopni Tu masz to troszkę inaczej wyjaśnione http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/c ... olej/8gqk6

A jak dalej łudzisz się że silnik zatarłeś z winy oleju to poczytaj o dieslach innych marek na innych forach i przestań już tu pisać że padł ci silnik z winy oleju ponieważ to nieprawda

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lis 2018, o 18:43

Nie no Grześ , sugerujesz mi , że ja mimo że dbałem to sobie wziąłem zatarłem , że niby jestem Kowalski i nie mam pojęcia jakie warunki w silniku panują , że po zjeździe z autostrady nie czekam kilka minut tylko gaszę silnik itd...
Fakt nie zdawałem sobie sprawy , że soft silnika i licznika pokazuje wartości domyślne , a nie faktyczne , że czujnik oleju nie informuje na czas o niskim ciśnieniu oleju bo taki soft sobie opel wymyślił , żeby za dużo reklamacji nie było .
Że temperatura cieczy ma 115 st C a na desce jest 90 st.

Ja wiem , że jesteś tak zafascynowany oplem , że tego nie dostrzegasz bo nie chcesz.

Opel skopał ten silnik , a olej i interwały go zabiły i tak poszła opinia w świat, a opel strzelił sobie w ostatnią piętę i GM musiał sprzedać opla by wyjść z długów.

Możesz mnie zarzucić wiele , ale to nie tylko mi silnik się zatarł a setkom o ile nie tysiącom w Europie innym kierowcom .

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 17 lis 2018, o 18:45

Koniec OT !
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 18 lis 2018, o 19:23

Wracając do tematu to w linku masz bardzo dobry olej.
https://www.ravenol.pl/oleje-silnikowe- ... 32315.html

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 18 lis 2018, o 20:03

@Bodex i inni - czy Wy rozumiecie, co to koniec OT?
Ila razy można Was upominać?
@Bodex sobie odpocznie, reszta dostanie nagrody, a temat zaraz posprzątam.

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mortoss » 19 lis 2018, o 12:15

Do 2.0t A20NFT polecam Yacco Dexos 1 gen 2. Dedykowany by minimalizować LSPI

Awatar użytkownika
THOR78
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0 T
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Reda

Post autor: THOR78 » 19 lis 2018, o 17:42

Ja zamierzam zalać ten GM Dexos 1 gen2, skąd pewność że ten Yacco jest lepszy. Myślałem ew o Motul.
3 dni temu kupiłem Iske, przed sprzedażą stała 3 mies i jest na oleju jeszcze Dexos 2, w dodatku który był zalany w ASO ponad rok temu, z tym że kilomertowo zrobiła 12 tyś, ale i tak czekam na termin w ASO za 4 dni, bo normalnie strach jeździć po tym co tu czytam mam silnik B20NHT, nie wiem czy ten też taki wrażliwy...
Fura stoi w garażu he he

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 19 lis 2018, o 18:19

Taki sam.Ja jeżdżę na GM

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mortoss » 20 lis 2018, o 09:11

THOR78 pisze:
19 lis 2018, o 17:42
Ja zamierzam zalać ten GM Dexos 1 gen2, skąd pewność że ten Yacco jest lepszy.
Bo w przeciwieństwie do GM to pełen syntetyk a nie "synthetic technology"...

Mając ten silnik nie ciśnij go z dołu i tyle...

Awatar użytkownika
THOR78
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0 T
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Reda

Post autor: THOR78 » 20 lis 2018, o 10:13

Miałem Vectre 1.9 cdti zrobiona na 190 km i 410nM, gdzie wiadomo jak tam dwumas był wrażliwy, także wiem jak i kiedy można cisnąć 😁.
Ale dzięki za uwagi, po to min zapisałem się na to forum.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”