--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuLuźne pogaduchy
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Luźne pogaduchy
@hubertus, ja napisałem o realnym porównaniu dwóch samochodów tej samej klasy na takim samym dystansie. trzeba by porównać 1.6tb do 2.o cdti, żeby mieć realne porównanie w Oplu. porównywanie danych z netu to tak jak pisanie o spalaniu, jedne na mieście ma 6,5 a drugi 9...
I jak się kupi niezajechaną PB, to teżnie będzie problemów, bo niby skąd...
I jak się kupi niezajechaną PB, to teżnie będzie problemów, bo niby skąd...
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 17:27 przez darek0808, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
@ supi , @ darek8080 , dokładnie macie rację . Miałem benzynę 2,0 16v Lancię Dedrę 1400 kg w mieście ... ile mąki zabierze
trasa 8 L , ten opel trasa 7,5 L tyle , że automat
W Lanci i Multipli do silnika nie zaglądałem tylko olej i paski , jakieś mapsensory , rury turbo jakby nie istniały a 100 tyś nimi zrobiłem , każdym .
Wcale się nie jaram dieslem , trzymam go bo mnie wozi do niemiec , trasy ponad 1000 km i póki co przestał się psuć . Niech odrobi co do niego zainwestowałem , ale nie długo będzie jakaś zmiama.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
W Lanci i Multipli do silnika nie zaglądałem tylko olej i paski , jakieś mapsensory , rury turbo jakby nie istniały a 100 tyś nimi zrobiłem , każdym .
Wcale się nie jaram dieslem , trzymam go bo mnie wozi do niemiec , trasy ponad 1000 km i póki co przestał się psuć . Niech odrobi co do niego zainwestowałem , ale nie długo będzie jakaś zmiama.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
No ale jak ktoś kupuje nówkę diesla to znaczy że dużo zrobi kilometrów.
Tak by się to mijało z celem. Mój zrobił za trzy lata 150tkm.
Tak by się to mijało z celem. Mój zrobił za trzy lata 150tkm.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
No Ok, na długie dystanse i duże roczne orzebiegi się opłaci, ale na 15llm rocznie, jeszcze kupując nówkę, to czysta głupota, bo diesel o tych samych osiągach jest sporo droższy.
@hubertus ile spala Ci średnio na dluzszym dystansie, tylko realnie z dystrybutora nie z kompa...
@hubertus ile spala Ci średnio na dluzszym dystansie, tylko realnie z dystrybutora nie z kompa...
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 17:35 przez darek0808, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazmarcin
- Klubowicz
No tak.
Ale cena zakupu używanego już się nie różni jak przy nowym, często nawet gołe pb były droższe od wypasionych on bo przebieg mały miały
Ale cena zakupu używanego już się nie różni jak przy nowym, często nawet gołe pb były droższe od wypasionych on bo przebieg mały miały
Ostatnio zmieniony 28 sty 2018, o 17:37 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale jakie koszty ?darek0808 pisze: nadaje się, ale generuje koszty
Przedlift przez półtora roku nie wygenerował żadnego kosztu związanego z używaniem diesla.Gdzie choćby astra j z dużo mniejszym przebiegiem wymusiła typowo benzynowy koszt czyli wymiana cewki i świec.
-- 28 sty 2018, o 17:35 --
Kupując nowy,gdzie za diesla trzeba dopłacić 15 tyś oczywiście,ze nie ma sensu.Ale przy używanym ta różnica już zanikadarek0808 pisze:No Ok, na długie dystanse i duże roczne orzebiegi się opłaci, ale na 15llm rocznie, jeszcze kupując nówkę, to czysta głupota, bo diesel o tych samych osiągach jest sporo droższy.
-- 28 sty 2018, o 17:37 --
Jedni tak ,a inni niedarek0808 pisze: Zresztą jest kilku chłopaków siedzących od dawna na forum Superba czy Ocp i tam już dawno co niektórzy, w tym Userzy lubiący grube mody, dali sobie spokój z dieslami....
Żony kuzyn grubo modził Octavię,potem golfa w Pb. Zresztą znany na ocp,a jednak przeskoczył na golfa diesla i dalej modzi
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Podsumowałem tylko wypowiedź Bodexanorbi333 pisze:Ale jakie koszty ?darek0808 pisze: nadaje się, ale generuje koszty
Przedlift przez półtora roku nie wygenerował żadnego kosztu związanego z używaniem diesla.Gdzie choćby astra j z dużo mniejszym przebiegiem wymusiła typowo benzynowy koszt czyli wymiana cewki i świec.
Ci co kupują droższe wózki (stać ich również na tankowanie), idą w PB, większy fun z jazdy i tyle....
Ale diesel mniej pali zgadza się i tyle
@Norbi333, gdzieś pisałeś, że będziesz się decydwoał na octavkę, porównaj sobie jazdę PB i ON i spalanie.
-
norbi333
- Ekspert
Rozumiem.Tylko,że pewnie z 80 procent użytkowników nie wie co to egr ,jakieś klapki w kolektorze ,że nie wspomnę o wycinaniu dpf,a jeżdżą praktycznie po mieście i nic z autami się nie dzieje.Na forum jest znikomy odsetek użytkowników insigni,a już śladowy ,którzy mieli problemy z czymkolwiek dlatego ,ze auto jeździ tylko po mieście.Pytałem u siebie kiedyś w ASO i mieli tylko jeden przypadek,że musieli wypalać dpf serwisowo
-- 28 sty 2018, o 17:46 --
diesel ma tylko dwie wady jeżdżenia w mieście .Jest niestety głośniejszy i potrafi zdarzyć się wypalanie ,gdy akurat gdzieś się śpieszysz i nie masz czasu ,żeby przejechać się i wypalić.Ale to również nie jest wielkim problemem
-- 28 sty 2018, o 17:46 --
diesel ma tylko dwie wady jeżdżenia w mieście .Jest niestety głośniejszy i potrafi zdarzyć się wypalanie ,gdy akurat gdzieś się śpieszysz i nie masz czasu ,żeby przejechać się i wypalić.Ale to również nie jest wielkim problemem
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Może i nie wie, a może wie tylko nie pisze na forum... jedzie do mechanika i naprawia. Nie dowiesz się.
Możemy kończyć, bo konkluzja jest jedna, kupujemy diesla z oszczędności, a nie z przyjemności, taka prawda
I liczymy, że nie yebnie coś poważnego 
Możemy kończyć, bo konkluzja jest jedna, kupujemy diesla z oszczędności, a nie z przyjemności, taka prawda
- mazmarcin
- Klubowicz
No ale Norbi w obu isiach razem ma kucy i niutków tyle co w nie jednym tirze . To trochę frajdy ma.
No ale fakt nie tyle pewnie co w poprzedniej v6
A jeszcze propo nagrzewania się to teraz są tak ciepłe zimy że do pracy mam 7 km i mój nagrzewa się normalnie do około 90 stopni a oczywiście mu zaraz nie cisnę
No ale fakt nie tyle pewnie co w poprzedniej v6
A jeszcze propo nagrzewania się to teraz są tak ciepłe zimy że do pracy mam 7 km i mój nagrzewa się normalnie do około 90 stopni a oczywiście mu zaraz nie cisnę
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Teraz spalania nie sprawdzam. Ale zaraz po kupnie mierzyłem na trasie Poznań Warszawa 3 osoby dorosłe dziecko i bagaż prędkość 160 km/h. 300 km autostradą i potem 150 lokalnymi wolniej i wyszło z dystrybutora 6,4 albo 6,8 tyle co pokazywał komp. Miasto to około 7. Nie biorę pod uwagę ekstremalnych warunków typu niskie temperatury. Benzyna oczywiście szybciej się nagrzewa ale nie od razu. Też trzeba kawałek przejechać.
Ile pali insignia 1,6 benzyna turbo w mieście można sprawdzić w sąsiednim dziale o silnikach benzynowych. Przejrzałem ostatnie strony. Jedna osoba podaje 12 inna 13, ktoś w korku miał 10,5. Tak więc jak by nie patrzeć średnio te spokojnie 4 litry różnicy jest.
Co do cen zakupu. Insignia diesel a benzyna z udokumentowanym przebiegiem z polskiego salonu np 5 letnie nie będą się mocno różniły ceną. A gdy się pojeździ te 4 lata robiąc rocznie po 15 tys km. To są to już naprawdę duże pieniądze.
A co do przyjemności z jazdy to bez przesady insignia diesel czy insignia 1,6 turbo benzyna to mniej więcej ta sama dynamika. I te auta kupuje się raczej do przemieszczania a nie dla jakichś nie wiadomo jakich emocji.
Popatrzcie na ceny
https://allegro.pl/kategoria/insignia-a ... -km-do=180
Ile pali insignia 1,6 benzyna turbo w mieście można sprawdzić w sąsiednim dziale o silnikach benzynowych. Przejrzałem ostatnie strony. Jedna osoba podaje 12 inna 13, ktoś w korku miał 10,5. Tak więc jak by nie patrzeć średnio te spokojnie 4 litry różnicy jest.
Co do cen zakupu. Insignia diesel a benzyna z udokumentowanym przebiegiem z polskiego salonu np 5 letnie nie będą się mocno różniły ceną. A gdy się pojeździ te 4 lata robiąc rocznie po 15 tys km. To są to już naprawdę duże pieniądze.
A co do przyjemności z jazdy to bez przesady insignia diesel czy insignia 1,6 turbo benzyna to mniej więcej ta sama dynamika. I te auta kupuje się raczej do przemieszczania a nie dla jakichś nie wiadomo jakich emocji.
Popatrzcie na ceny
https://allegro.pl/kategoria/insignia-a ... -km-do=180
-
norbi333
- Ekspert
To bym coś słyszał u siebie w aso ,gdyby to było nagminnedarek0808 pisze:Może i nie wie, a może wie tylko nie pisze na forum... jedzie do mechanika i naprawia. Nie dowiesz się.
Kupując nowe pewnie masz rację.Przy używanych trudno powiedzieć. Osobiście podstawą było to co ma mieć auto i jaka moc.Czy diesel czy bena mniejsze znaczenie,bo w polifcie cywilnym brak 2.8 T.Więc jak trafił sie polift spełniający wszystkie moje założenia włącznie z mocą około 200 koni to nie zastanawiałem się.Gdyby to była wesja 160 koni to prawdopodobnie bym nie kupiłdarek0808 pisze: Możemy kończyć, bo konkluzja jest jedna, kupujemy diesla z oszczędności, a nie z przyjemności, taka prawda
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Dyskusję na temat wyższości benzyny nad dieslem lub odwrotnie proszę sobie tutaj prowadzić
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
norbi333
- Ekspert
Bardziej kwestia przyzwyczajenia niż frajda z przyśpieszenia czy osiągów choć nie powiem,bo po programie oba nad wyraz sprawnie wyprzedzają i osiągają wysokie prędkości zwłaszcza na sporcie i z korzyścią dla przedliftamazmarcin pisze:No ale Norbi w obu isiach razem ma kucy i niutków tyle co w nie jednym tirze . To trochę frajdy ma.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Moja Iśka, też przyspiesza bardzo fajnie po chipie, ale mówię, irytuje mnie, to że trzeba czekać na temperaturę roboczą 
Co do spalania benzyny i diesla, to mam porównanie z trasy 3000 km, i to jest dla mnie wyznacznik, a nie to co pisze się na forach, bo każdy ma inny styl jazdy i warunki też są różne. Tu mielismy porównanie dwóch wózków tej samej klasy na tym samym dystansie, tak samo przyspieszały, tak samo hamowały. Tyle w temacie
Co do spalania benzyny i diesla, to mam porównanie z trasy 3000 km, i to jest dla mnie wyznacznik, a nie to co pisze się na forach, bo każdy ma inny styl jazdy i warunki też są różne. Tu mielismy porównanie dwóch wózków tej samej klasy na tym samym dystansie, tak samo przyspieszały, tak samo hamowały. Tyle w temacie
- mazmarcin
- Klubowicz
No ale nawet jak porównujesz dwa auta na tej samej trasie to ten "goniący" zawsze więcej spali nawet jak to będą dwa identyczne auta z tymi samymi wagami , silnikami i mocami 
- mazmarcin
- Klubowicz
No chyba że tak
Ja na ogół zawsze jestem jako drugi bo mam mocniejsze auto i ponoć łatwiej mi dogonić
Ja na ogół zawsze jestem jako drugi bo mam mocniejsze auto i ponoć łatwiej mi dogonić
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Tu były dwa porównywalne mocowo samochody.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka