--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
marcinsobi

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: marcinsobi » 6 lis 2014, o 16:55

chodzi ci o to żeby nie włączały się długie w nocy ? czy autostradowe ?
autostradowych to nie wyłączysz w trybie auto

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 6 lis 2014, o 16:56

Żeby nie włączały się długie - ale to chyba nieporozumienie.
Teraz zrorozumialem o które auto wam chodzi (pokrętło przy drzwiach) - to nie to samo co automatyczne długie.

Czyli jak mam ustawione pokrętło na AUTO ale wyłączone automatyczne długie to AFL i tak pracuje w rożnych trybach?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2014, o 16:59 przez tomkod, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 6 lis 2014, o 16:58

Wnioskując z tego co napisał yerry to tak ;)

Wysłano z Sony Xperia Z1 przez Tapatalk

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 6 lis 2014, o 17:09

Tak, dokładnie.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 7 lis 2014, o 10:48

No coz, te funkcje które wkleiłeś pewnie działają i teoretycznie sa mega opcja ale ja tego jakoś szczególnie nie zauważam. Moze jeszcze za mało nocą jeździłem gdzie nie ma oświetlonych dróg.
Obrazek

ksishu12

Post autor: ksishu12 » 7 lis 2014, o 11:31

Czyli paląca się ikonka "A" oznacza tylko to, że światła drogowe automatycznie się zmieniają...
Dobrze zrozumiałem? Pokrętło mam w pozycji AUTO.

kstomek

Post autor: kstomek » 22 lis 2014, o 09:45

Witam mam taki problem pojawił mi sie komunikat sprawdź układ adaptacyjny reflektorów i sprawdź układ poziomowania reflektorów. Wszystko działa prawidłowo tylko jak pijechałem na kompa nie stwierdzono żadnego błędu.Poodpieciu kompa przestały działać doswietlanie zakretów. Czy ktoś miał juz taki problem?

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 22 lis 2014, o 11:47

Ja miałem podobnie. Po wielu diagnozach wyszło na to ze zaciera się mechanizm sterujący soczewka chyba któryś z silniczkow. Otwórz raf lektor i poruszaj tym środkiem na prawo i lewo i sprawdź czy na chwile pomogło.

GCH
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Chojnice
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: GCH » 22 lis 2014, o 13:19

kstomek pisze:Witam mam taki problem pojawił mi sie komunikat sprawdź układ adaptacyjny reflektorów i sprawdź układ poziomowania reflektorów. Wszystko działa prawidłowo tylko jak pijechałem na kompa nie stwierdzono żadnego błędu.Poodpieciu kompa przestały działać doswietlanie zakretów. Czy ktoś miał juz taki problem?
Ja miałem odwrotny problem. Najpierw podłączenie pod kompa (made in ryż), sprawdzenie ewentualnych błędów w silniku i innych modułach oczywiście poza AFL. Po pół godziny wracam do samochodu, odpalam, a tam żółta kontrolka na zegarach, ta od świateł skrętnych oraz komunikat na wyświetlaczu "sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów". Przestały działać światła skrętne, doświetlanie zakrętów oraz długie (mam bi-xenon). Przejechałem się trochę, bo musiałem. Jak wróciłem to podłączam znów ten sam sprzęt, żeby sprawdzić co jest a tutaj kontrolka od immo i komunikat na wyświetlaczu odnośnie problemu z układem antykradzieżowym. Odpiąłem ten interfejs w cholerę i wyłączyłem zapłon. Włączam ponownie i wszystko działa pięknie, żadnych kontrolek. Podejrzewam zakłócenia sieci CAN przez interfejs. Dodam tylko, że ostatnio jak otwieram auto i reflektory robią test, to jeden jakby trochę głośno chodzi (w trakcie ruchu soczewki góra/dół).

kstomek

Post autor: kstomek » 22 lis 2014, o 17:59

widze że muszę podjechać na jakiegoś lepszego kompa lub do serwisu może coś poradzą lub NIE.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 gru 2014, o 09:02

Ktoś wyżej napisał, że jak się ma ustawione światła w pozycji manual, to nie działają systemy AFL. Czy aby na pewno?
Ostatnio jadąc podczas mgły miałem ustawione światełka na manual i lekko ruszałem kierą, to te słupy światła wydawały mi się, że się poruszają w taki sposób jak ruszałem kierą. Dodam, że auto jechało prosto swoim pasem. Czyli światła reagują na ruch kierą.

Można wyłączyć światłą długie w trybie auto, pociągając dźwignie lewą do siebie (tak jakbyś ostrzegał innego kierowce, że jedzie na długich), wtedy znika ikonka ze światłami z literką "A"
W trybie manual, doświetlanie zakrętów także działa.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2014, o 09:31 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

GCH
Nowicjusz

Post autor: GCH » 11 gru 2014, o 09:12

Ustawienie świateł na manual skutkuje tylko tym, że sam musisz przełączać pomiędzy światłami pozycyjnym, mijania i długimi. Jeśli masz światła w trybie auto, to samochód sam włącza pozycyjne i mijania ale nie długie. Od automatycznego włączania długich jest system automatycznego sterowania światłami drogowymi, jeśli jest on włączony to masz ma zegarach zieloną kontrolkę z literka A. Natomiast doświetlanie zakrętów dynamiczne i statyczne działa niezależnie od tych dwóch pozostałych trybów.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 gru 2014, o 09:32

Czy w trybie manual gdy jadę z maksymalnym obciążeniem auta, światła dostosowują wysokość do obciążenia aby nie oślepiać innych kierowców?

Czy jak delikatnie na stacji diagnostycznej obniżę w pionie wysokość świecenia reflektorów to w trybie "auto" samochód dostosuje ustawienie słupa światła do nowych ustawień reflektora, czy będzie próbował wrócić do normalnego świecenia sprzed wyregulowania lampy? 8-)

GCH
Nowicjusz

Post autor: GCH » 11 gru 2014, o 09:39

Nie będzie próbował wrócić, jak obniżysz to będą niżej świecić. Dalej będzie regulował poziom ale już w innym zakresie. Regulacja w pionie i poziomie (doświetlanie zakrętów) nie ma nic do trybu Auto oraz Automatycznych Świateł Drogowych, działa ona na pełnym manualu jak i na pełnej automatyce.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 11 gru 2014, o 15:44

GCH pisze:Ustawienie świateł na manual skutkuje tylko tym, że sam musisz przełączać pomiędzy światłami pozycyjnym, mijania i długimi. Jeśli masz światła w trybie auto, to samochód sam włącza pozycyjne i mijania ale nie długie. Od automatycznego włączania długich jest system automatycznego sterowania światłami drogowymi, jeśli jest on włączony to masz ma zegarach zieloną kontrolkę z literka A. Natomiast doświetlanie zakrętów dynamiczne i statyczne działa niezależnie od tych dwóch pozostałych trybów.

No nie do końca masz rację. Jak pojedziesz na diagnostykę w trybie auto to diagnosta zawału dostanie. W tyrybie manualnym reflektory ustawiają się tak jak wnormalnym samochodzie a w auto świecą na boki. Na pierwszym badaniu mój koleś diagnosta nie wiedział o co chodzi jak odpalił i podjechał przyrządem, dopiero na manualu otworzył gębę ze ździwienia że jednak dobrze ustawione. :D

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2017
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 11 gru 2014, o 22:30

Mam zapytanie
Wywaliło mi błąd "sprawdź układ adaptacyjny reflektorów" poczytałem Wasze posty i sprawdziłem
Przepaliła mi się żarówka doświetlania, była zwykła (mam przedlift bi xenon afl)
No to teraz mogę się podjąć tuningu, co mogę tam fajnego wsadzić (wiadomo, chodzi mi o kolor światła)?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 11 gru 2014, o 22:40

Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense ;)

Awatar użytkownika
cz@rny
Użytkownik
Auto: INSIGNIA HB
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2017
Miasto: GDAŃSK

Post autor: cz@rny » 11 gru 2014, o 22:42

Engine1992 pisze:Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense ;)
A co tam jest wogóle?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 11 gru 2014, o 22:44

Żarówka halogenowa H11

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 11 gru 2014, o 22:50

Engine1992 pisze:Z tego co widziałem to chłopaki zakładali Philips Diamond Vision, tylko trzeba zamawiać z zagranicy. Sam czekam aż się zbierze grupka żeby zamówić hurtowo :p ew. można coś w stylu Philips Blue Vision lub Osram Cool Blue Intense ;)
Zanim uzbieracie chętnych na kupno, proponuję zakup tych
http://allegro.pl/super-white-h8-h11-hb ... 78697.html

używa je kilka osób na forum i są zadowoleni. Sam je mam, kasa mała a dają fajne światło zbliżone do xenona.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”