--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: KenyBDG » 4 kwie 2017, o 08:59

6T70 i AF40 to dwie rożne skrzynie

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 4 kwie 2017, o 12:39

Nie napisałem, ze takie same. Porównanie parametrów jest tu:Skrzynia automatyczna 6T45 6T70 - porównanie z AF40

Ponieważ kampania dotyczy tylko skrzyni automatycznej 6T70 więc wydzieliłem do osobnego wątku:
Skrzynia automatyczna 6T70
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

yano

Post autor: yano » 10 kwie 2017, o 08:52

Witam Wszystkich. Opiszę moje zmagania z AF40 może się przyda :D
Auto to 2,0 nht 2010r 4x4 automat kupione z przebiegiem 180tys krajowe pełen serwis itd. Skrzynia lekko szarpała i przeciągała biegi na zimno czym bardziej rozgrzana tym gorzej było potrafiło porządnie trzepnąć przy zmianie biegów!!!. Pojechałem do aso oczywiście stwierdzono że lepiej nic nie ruszać że z tym przebiegiem to i tak jest dobrze!!!Sprawdzili mi tylko poziom oleju który był ok i tyle.Oczywiście żadna wymiana oliwy nie wchodzi w grę Opel nie zaleca!!!!! Jezdziłem kilka miesięcy i coraz bardziej mnie to irytowało więc pojechałem do drugiego aso oczywiście ten sam teks że nie jest tak źle oleju w tych skrzyniach się nie wymienia(mogą mi go wymienić statycznie na moje żądanie i po napisaniu oświadczenia że robią to na moją odpowiedzialność WOW!!!!!!!!!!)adaptacji się nie robi bo jest automatyczna i skrzynia sama się uczy i jezdzić aż padnie i wtedy mogą mi ją naprawić cena od 8000 w górę ale nie wiadomo ile!!!No i zaczynam zbierać kaskę na remont. Postanowiłem jeszcze spróbować w niezależnych serwisach ASB w pierwszym w jakim się zjawiłem Pan nawet nie zaglądając do auta stwierdził moduł zaworów do wymiany za 3500 + 1000 robocizna +600 nowa oliwa czyli ok 5000 na start a potem zobaczymy. Drugi serwis podszedł do sprawy dużo bardzie poważnie i umówiliśmy się na sprawdzenie które trwało ok 1,5h z testami w czasie jazdy na zimno i po rozgrzaniu sprawdzali parametry działania skrzyni ( uślizgi ,ciśnienia,poziom oleju itp.) szarpało jak zwykle ale mechanicznie było wszystko ok brak błędów. Serwis zalecił wymianę oleju dynamiczną z płukaniem skrzyni i przeprowadzenie adaptacji i a absolutnie nie robić wymiany statycznej!!! jest to podobno duży błąd przy skrzyniach z takim przebiegiem w których nigdy nie wymieniano oleju dlatego aso tego nie robi !!!! bo wiedzą że będą problemy wymianę statyczną można robić jak jest regularnie wymieniany olej co ok 50-60 tys km tak zaleca producent. Sama wymiana trwała ok 3godzin olej był brudny i spalony ,zalano olej FUCHS OPEL ATF 19256039 i poszło na wszystko 11litrów.Zaraz po wymianie biegi wchodziły łagodniej ale nadal było szarpnięcie i przeciąganie,zrobiliśmy adaptacje którą trzeba koniecznie robić na rozgrzanej skrzyni i szok!!!!!!! jak bym miał inną skrzynie cichutko bez szarpania sporadycznie z 2 na 3 lekkie przeciągnięcie i tyle. Koszt 930zł ,przejechałem już 10 tyś km i jest ok .Wniosek jest jeden koniecznie wymieniać olej w skrzyni i nie słuchać aso zrobić to wszystko w porządnym serwisie ASB dzięki czemu można sporo zaoszczędzić.

Bodex

Post autor: Bodex » 10 kwie 2017, o 11:36

To oczyweiste że olej trzeba zmieniać w skrzyni , bo tam jest pompa olejowa i tarczki cierne i łożyska i ciągnie spora masę auta .
Ja zmieniam co 2 zmianę silnikowego .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 10 kwie 2017, o 20:34

Ktoś poleci jakiś zakład w woj. śląskim, najlepiej w okolicach Katowic, który umie wykonać wymianę oleju w skrzyni AF40-6. Interesowałaby mnie wymiana dynamiczna.

ASB Pałka w Mysłowicach znam, ale z taką "/cenzura/" wolę do nich nie jechać...

barthas

Post autor: barthas » 6 maja 2017, o 15:09

Witam,

Moja isie kupilem pol roku temu przebieg 137kkm teraz niecale 150kkm. Olej w skrzyni prawdopodobnie nigdy nie byl wymieniany. Nie uswiadczylem zadnych objawow zuzycia skrzyni, przeciagania, czy zlej zmiany biegow. Auto zmienia plynnie zarówno w góre jak i przy puszczeniu gazu biegi plynnie schodza w dol, bez zadnych niepokojacych szarpniec, stukniec itp.

Moje pytanie, czy warto przy tym przebiegu grzebac cos z olejem? Jesli tak to proszę polećcie jakis serwis w WLKP (okolice Leszna) lub ew Poznań, Wrocław, gdzie mógłbym taki serwis wykonac.

Bodex

Post autor: Bodex » 6 maja 2017, o 18:44

Gdy przegonisz ją z 1000 km z prędkościami do 200 to zobaczysz że przeciąga i szarpie , bi cały osad się rozmiesza i bedzie blokował zawory sterownika.
Jak najszybciej wymieniaj ! I zobaczysz jaka brązowa breja popłynie.

barthas

Post autor: barthas » 7 maja 2017, o 09:57

Przyznam, że robiłem już dłuższe trasy i poki co nie zauwazylem takich objawów. Dobra, wymieniam :) gdzie w Wlkp lub na Dolnym Śląsku mogę się udać, żeby było to dobrze zrobione?

Głodny

Post autor: Głodny » 7 maja 2017, o 11:28

Możesz samodzielnie wymienić olej w skrzyni, jest to bardzo prosta operacja, dużo informacji na ten temat znajdziesz na forum. Ja zrobiłem to przy przebiegu 176 tyś podczas wymiany uszczelki smoka pompy oleju (zdemontowałem półoś żeby mieć lepszy dostęp do miski olejowej). Skrzynia przed wymianą jak i po pracuje tak samo dobrze.

barthas

Post autor: barthas » 7 maja 2017, o 15:26

Ja to raczej z tych co ograniczają się do lania ropy i jak coś trzeba to do specjalisty co by nie zepsuć :) Pytanko już odnośnie samej wymiany, poczytałem tu różne opinie i to wymiany i która jest lepsza? Statyczna czy dynamiczna wymiana oleju w ASB?

Głodny

Post autor: Głodny » 7 maja 2017, o 18:48

Moim zdaniem jak i pewnie większości forumowiczów lepsza jest wymiana dynamiczna. Ja zrobiłem statyczną bo robiłem to przy okazji, za jakiś czas powtórzę samą wymianę i będę miał prawie w 100% świeży olej :)

barthas

Post autor: barthas » 7 maja 2017, o 19:56

Skoro tak mówisz, to zrobię wymianę dynamiczną, dzięki. Z ciekawości jaki masz teraz przebieg? Jakieś problemy ze skrzynią?

Bodex

Post autor: Bodex » 7 maja 2017, o 20:13

Odradzam dynamiczną, może pogorszyć prace skrzyn bo jest droga , lepiej zrobic statyczna teraz i przy zmianie oleju 2 raz i wyjdzie to samo ,a bezpieczniej.

barthas

Post autor: barthas » 7 maja 2017, o 20:27

Co masz na myśli pisząc że jest droga ?

Głodny

Post autor: Głodny » 8 maja 2017, o 07:21

Przebieg na dzień dzisiejszy to 178 tyś, problemów ze skrzynią nie miałem żadnych, po wymianie oleju pracuje tak samo.

barthas

Post autor: barthas » 8 maja 2017, o 15:04

Zadzwoniłem do serwisu Opla z pytaniem o usługę wymiany oleju, stwierdzili, że dopiero kupili do tego maszyny i czekają na szkolenia. Pod koniec maja zaczną robić wymiany, nie potrafił określić jakie, koszt ~1200zł. Za poradami zdecydowałem się na profilaktyczną wymianę oleju statyczną (taką u mnie robią tylko w mieście). Stwierdzili, że skoro wymiana jest robiona tylko i wyłącznie w celu profilaktycznym a nie w związku z problemami ze skrzynią to bez problemu powinna wystarczyć. Jutro sprawdzą jaką mam skrzynię i jaki olej do niej zamówić. Coś polecacie? Jaki powinien być przybliżony koszt wymiany statycznej?

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 8 maja 2017, o 21:05

Na 100% masz skrzynie AF40, wymiata statyczna to koszt około 300-400 zł.

Jeśli zastanawiasz się nad wymianą dynamiczną to słyszałem już w wielu serwisach że jest niezalecana, szczególnie przy przebiegach 150k+. Przeczytaj sobie wszystkie posty w tym wątku, będzie tobie łatwiej wypracować opinie :)

Tak na marginesie dodam że wymianę dynamiczną odradzali mechanicy którzy zjedli zęby na tych skrzyniach.

Głodny

Post autor: Głodny » 9 maja 2017, o 11:15

Ja wlałem olej Liqui Moly Top Tec 1800, litr kosztował 48 zł.

barthas

Post autor: barthas » 9 maja 2017, o 21:47

To chyba nie oryginal Oplowski ? Warto mieszać?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 10 maja 2017, o 06:43

Nie warto, cena taka sama w OPLU za oryginał, a masz pewność, że taki sam, jak masz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”