--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia B GS 1.5 165km -> 177km/292nm AT by malin

Awatar użytkownika
malin400
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia B GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2018
Miasto: Koszalin

Re: Insignia B GS 1.5 165km -> 177km/292nm AT by malin

Post autor: malin400 » 9 lis 2025, o 14:51

Ok, rozumiem. To sobie to ogarnę na wiosnę, przy zmianie kół. Dzięki za informacje.

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Pro » 9 lis 2025, o 15:03

Przy montażu pomaga wypiecie kierunkowskazu, ja na początku tego nie ogarnąłem i się męczyłem

Awatar użytkownika
malin400
Nowicjusz

Post autor: malin400 » 11 lis 2025, o 14:13

O widzisz, ogólnie to, jak zmieniałem boczne kierunki, to właśnie tam zaglądałem i się zdziwiłem, że jest tam wielkie nic :p
dzięki za wskazówkę :)

Awatar użytkownika
malin400
Nowicjusz

Post autor: malin400 » 2 kwie 2026, o 10:44

Hej,
jak tam po zimie? Insignia dzielnie przetrwała jedną z fajniejszych zim od lat, przynajmniej tu na pomorzu :) W lutym zwiedziliśmy okolice Kudowy Zdrój :) a na powrocie...czujnik temperatury zewnętrznej oszalał hehe i zaczął pokazywać -40, a za kilka sekund 23 stopnie :) generalnie kupiłem drugi czujnik, podmiana nic nie dała, więc oddałem auto do elektryka. Szybko namierzyli przetarty kabel od czujnika w okolicach chłodnicy i wszystko działa na oryginalnym czujniku w porządku.
Kilka zdjęc z zimową aurą :
31.jpeg
32.jpeg
2.jpeg
1.jpeg
W marcu zmieniłem olej w silniku, jak i w skrzyni - drugi raz za mojej kadencji. Przy okazji okazało się, że hamulce z tyłu są do wymiany, wleciał cały komplet ATE.
57.jpeg
58.jpeg
59.jpeg
Dodatkowo wypróbowałem sobie używanie bezprzewodowego Android Auto, na próbę za kilkanaście zł kupiłem taki dongle:
41.jpeg
i bardzo mi się spodobało. Generalnie bardzo szybko się łączył i na początku dobrze to działało, ale szybko zaczęło się przerywanie dźwięku. Ale sama idea bezprzewodowego AA mi się spodobała, także postanowiłem zainwestować w lepszy sprzęcik i zakupiłem AAWirless:
42.jpeg
Ten sprzęcik gorąco polecam! Świetnie działa - być może pierwsze połączenie jest odrobinę wolniejsze, ale jego stabilność jest rewelacyjna - i przede wszystkim ma aplikacje mobilną, w której można poustawiać różne rzeczy, a najważniejszą dla mnie był buffor audio - to ustawienie uleczyło wszystkie problemy z przerywaniem dźwięku. Dodatkowo fajna jest jeszcze zmiana DPI na wyświetlaczu, można dzięki temu np spowodować, że całe GUI jest mniejsze i więcej widać na ekranie auta - generalnie polecam.

Pod koniec marca auto postało niecały tydzień i po odpaleniu dostałem komunikat, że akumulator ma mało prądu - ale auto odpaliło. Po sprawdzeniu kondycji akumulatora w opl monitor:
55.png
postanowiłem wymienić aku - okazało się, że mam jeszcze oryginalny z fabryki FIAMM. Zanim wymieniłem aku, to szukałem info, jaki jest dla 1.5 w benzynie, no i kupiłem EFB 70Ah. Przy wymianie okazało się, że mam AGM 80Ah...hehe, więc wymieniłem zakup:
51.jpeg
52.jpeg
56.png
Ale, żeby nie było za łatwo, to przy okazji komunikatu o niskim prądzie, dostałem także błąd pedału przyspieszenia - walczyłem z nim 2 lata temu. Wtedy podgiąłem blaszki w środku i było ok, ale teraz wróciło. No to przy okazji zakupu akumulatora, również kupiłem nowy pedał przyspieszenia, który...okazał się być innym pedałem przyspieszenia, niż u mnie, ale wtyczka pasowała, natomiast po uruchomieniu samochód cały czas rzucał błędy. Także pedał również zwróciłem :) i zakupiłem drugi, nowy od kolegi Bulusia:
53.jpeg
54.jpeg
Ten był identyczny, jak mój i temat uważam za zamknięty :P

No i na koniec, zamówiłem wyciszenie do nadkoli, których u mnie nie ma. W przyszłym tygodniu zamierzeam wymieniać koła na letnie, więc spróbuję to wrzucić :)

uff. trochę się tego nazbierało. A tak poza tym, to wesołych świąt :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta forumowiczów”