--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- Stoye
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Na początku miałem wypalanie średnio co 450 km w ostatnim czasie co 120. Odebrałem auto od mechanika i okaże się w najbliższym czasie.
- pondek91
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia COSMO
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Chorzów
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Sam nie wiem , znajomy miał na sprzedaż chociaż rozglądałem się za małą benzyną a że trafiła się dobrze wyposażona zadbana wersja to wziałem Diesla... Co prawda mam przyszłych teściów w Olkuszu więc około 50KM od domu i tam jeżdżę i myślałem że na wakacje będę już jeździł autem to co raz częściej myślę o zmianie na małą benzynę. Uciążliwe jest to czekanie zanim się ruszy, czekanie zanim się zgasi no i wypalanie tego dpfa -.- wczoraj uruchomiło się po 82% (333km zrobione) ale jak już dojeżdżałem do domu i na parkingu na luzie wypalałem to zeszło do oszałamiających 43%.
-
adrevir
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Płock
- Otrzymał piwo: 2 razy
Irytujący to jest dopiero mój przypadek wypalania - dwie długie trasy i koncowo wypalanie na postoju przy 92% i prawie 1200km od poprzedniego. Akurat dojechem do Trójmiasta na weekend i wskoczyło na 80%, myślałem że się uda przejeździć tylko po mieście i wypalić w trasie, ale jednak nie.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
-
gpawel
Na pewno chodzi mu o odczekanie ze względu na turbo. Sam tak robię, ruszam dopiero po około minucie na zimnym silniku i gaszę dopiero po około 30 sekundach od zakończenia jazdy.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Bez sensu.
Turbina musi być schłodzona po katowaniu, a nie normalnej czy szybszej jeździe. W każdym aucie odpalam i jadę. I w żadnym z turbiną nie było kłopotu
Turbina musi być schłodzona po katowaniu, a nie normalnej czy szybszej jeździe. W każdym aucie odpalam i jadę. I w żadnym z turbiną nie było kłopotu
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Norbert, ale to taka "stara szkoła" , bo mój ojciec też tak robi.
Radio 357 :)
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ale turbina na wolnych obrotach i przy średnim obciążeniu ma podobną temperaturę, która i tak nie spadnie poniżej 200*C choćby tak pyrkał godzinę .
Co innego jak lecisz autostradą 160km/h i wjeżdżasz na stację paliw przy autostradzie, wtedy trzeba wystudzić tą turbinę z ~400-500*C . W normalnym ruchu nawet zjeżdżając z autrostady do miasta i pod dom turbina jest już wystudzona.
Bardziej bym się martwił tym że jak ludzie nie mają diody i pojęcia o wypalaniu dpf i gaszą silnik w trakcie tego procesu to wtedy olej w turbo się smaży.
Co innego jak lecisz autostradą 160km/h i wjeżdżasz na stację paliw przy autostradzie, wtedy trzeba wystudzić tą turbinę z ~400-500*C . W normalnym ruchu nawet zjeżdżając z autrostady do miasta i pod dom turbina jest już wystudzona.
Bardziej bym się martwił tym że jak ludzie nie mają diody i pojęcia o wypalaniu dpf i gaszą silnik w trakcie tego procesu to wtedy olej w turbo się smaży.
- pondek91
- Użytkownik
Dzięki za info, pierwszy raz mam Diesla i tyle sie już atykułów naczytałem (m in https://www.mfind.pl/akademia/ciekawost ... em-diesla/) że z Dieslem jak z jajkiem to staram się je stosować. Ale rozumiem że jak jeżdżę po mieście czy wracam z pracy to nie muszę czekać na schłodzenie turbo.
- rataj73
- Zapaleniec
Absolutnie nie, chyba że mieszkasz 100m od autostrady czy ekspresówki i podjeżdżasz pod dom w minutę po zjeździe z niej .
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Spaliny, a zarazem turbo najwyższą temperature maja przy dużym obciążeniu, czyli przy szybkiej jeździe i pałowaniu.
Przy normalnej jedzie i gdy z silnikiem jest wszystko dobrze to temperatura spalin na EGT może zejść do 160stC na postoju.
Gdy egr jest usuniety/niesprawn to temperatura spalin będzie wyższa.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Przy normalnej jedzie i gdy z silnikiem jest wszystko dobrze to temperatura spalin na EGT może zejść do 160stC na postoju.
Gdy egr jest usuniety/niesprawn to temperatura spalin będzie wyższa.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- pondek91
- Użytkownik
Wracałem niedawno z pracy i wiedziałem że zaraz zacznie się wypalanie, było już 83%. Wjechałem więc na drogę szybkiego ruchu no i jazda na 5 ze stałą prędkością 120. Udało mi się wypalić do 9% z czego byłem mega dumny..do czasu

Dzisiaj chciałem skorzystać z promki nocnej na myjnie na Orlenie. Poszedłem do samochodu, szyby były zawilgocone z zewnatrze więc zacząłem się bawić klimą oraz przyciskami od nawiewu na szyby. Po przejechaniu kilku km ku mojemu ogromnemu zdziwieniu zapaliły się diody. Pomyślałem, że pewnie ogrzewanie tylnej szyby się włączyło (mam włączoną opcje auto odszranianie i auto odparowanie -nie wiem czy tak to ma działać.) jednak przycisk tylnej szyby się nie świecił. Po minucie na aplikacji pojawiła się informacja o regeneracji... i to przy 31%...

Do teraz myślę,że to jakiś błąd... Stwierdziłem, że nie będę jeździł po mieście tylko stanąłem na parkingu i czekałem aż DPF skończy się wypalać. Wypalił się do 32%... z 31 do 32 ?

Ma ktoś jakiś pomysł ? Walnięty EGR ?
Dzisiaj chciałem skorzystać z promki nocnej na myjnie na Orlenie. Poszedłem do samochodu, szyby były zawilgocone z zewnatrze więc zacząłem się bawić klimą oraz przyciskami od nawiewu na szyby. Po przejechaniu kilku km ku mojemu ogromnemu zdziwieniu zapaliły się diody. Pomyślałem, że pewnie ogrzewanie tylnej szyby się włączyło (mam włączoną opcje auto odszranianie i auto odparowanie -nie wiem czy tak to ma działać.) jednak przycisk tylnej szyby się nie świecił. Po minucie na aplikacji pojawiła się informacja o regeneracji... i to przy 31%...
Do teraz myślę,że to jakiś błąd... Stwierdziłem, że nie będę jeździł po mieście tylko stanąłem na parkingu i czekałem aż DPF skończy się wypalać. Wypalił się do 32%... z 31 do 32 ?
Ma ktoś jakiś pomysł ? Walnięty EGR ?
- rataj73
- Zapaleniec
Może być. Pojeździj jeszcze trochę i poobserwój, chociaż już zaczyna się robić chłodno na dworzu to i EGR będzie się rzadziej otwierał . Prawdopodobnie wszystko wróci do normy a problem pojawi się gdzieś w kwietniu.
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Zastanawia mnie drugie zdjęcie, to z wypalaniem, i doładowanie turbo poniżej 100kpa?
I to w czasie jazdy? Nigdy takiego nie zaobserwowałem u siebie.
I to w czasie jazdy? Nigdy takiego nie zaobserwowałem u siebie.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale zauważ jakie są obroty silnika i temp. płynu chłodzącego same anomalie
- rataj73
- Zapaleniec
Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Na pierwszym zdjęciu przy 2000 obr. bardzo niskie doładowanie przy 65% obciążeniu silnika. To wszystko wskazuje na nieszczelny dolot który zabija dpf na tyle że na kolejnym zdjęciu na wolnych obrotach ma 6 kpa, więc jak wciśnie gaz to pewnie brakuje skali.
Albo stałe otwarty EGR albo dziura w rurze turbo, choć osobiście obstawiam EGR sądząc po doładowaniu i obrotach na 2 i 3 zdjęciu.
Albo stałe otwarty EGR albo dziura w rurze turbo, choć osobiście obstawiam EGR sądząc po doładowaniu i obrotach na 2 i 3 zdjęciu.
- mcrace
- Użytkownik
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Stale otwarty EGR dałby już chyba jakiś błąd.
@pondek - weź się przejdź agresywnie, wręcz do odcinki, na pierwszych 3ech biegach. Jak będzie nieszczelność w dolocie to wyskoczy błąd niedoładowania.
@pondek - weź się przejdź agresywnie, wręcz do odcinki, na pierwszych 3ech biegach. Jak będzie nieszczelność w dolocie to wyskoczy błąd niedoładowania.
- pondek91
- Użytkownik
Silnik był już na luzie bo stałem na parkingu ale nie zdążył sie zagrzać w ogóle. Ujechałem z 2km i włączyło się to wypalanie.
Postaram się dzisiaj pokatowac go na tych 3 biegach tak jak radzicie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Na wolnych obrotach 2kpa? Pewnie czujnik różnicy ciśnień szwankuje.