--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup Insigni - pytania
-
niziołek21
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Warszawa
Re: Zakup Insigni - pytania
To nie jest jakieś nieświadome jakie kryterium ale fajnie jak w dalekiej trasie po Europie jest w miarę cicho. Zafira pod tym względem to dramat.
To jeżeli ten benzuniak 200 KM to lipa to jaki inny? 230 KM czy może przedlift 260?
Dodano po 26 sekundach:
Sporo tych 200KM wisi na mobile
To jeżeli ten benzuniak 200 KM to lipa to jaki inny? 230 KM czy może przedlift 260?
Dodano po 26 sekundach:
Sporo tych 200KM wisi na mobile
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Nie tyle lipa, co rzadki i zamorski. Co sprawia, że - zwłaszcza w dzisiejszych realiach, gdzie czeka się nawet na części do Skody - w razie czego mógłbyś czekać tygodniami. Silnik 230 KM to jest ten sam, tylko programowo większa moc. Tych Insignii sprzedało się bardzo mało.
Przedlift 260 KM to inny silnik "LTG", też zamorski, choć jest go nie przymierzając 10x więcej w Europie jak nie 20x. Tyle że jest jeden problem - najmłodsza sztuka z 260 KM będzie miała już 8 lat. Produkcja zakończona w II kwartale 2018 r.
M.
Przedlift 260 KM to inny silnik "LTG", też zamorski, choć jest go nie przymierzając 10x więcej w Europie jak nie 20x. Tyle że jest jeden problem - najmłodsza sztuka z 260 KM będzie miała już 8 lat. Produkcja zakończona w II kwartale 2018 r.
M.
-
niziołek21
- Nowicjusz
No to kiepsko...zniechęca taki stan do zakupu Insignii...a szkoda bo stylistycznie bardzo ładnie wygląda i ma sporo miejsca w środku. Dieseleki po faceliftingu lepsze?
- wassermann
- Zapaleniec
Nie!
Ten diesel 2.0 174KM analogicznie do benzynowego "nowego 2.0T". Też GM-owski unikat z USA.
Wiesz, jak znajdziesz auto z 40-50 tys. przebiegu, to na te 4-5 lat przy Twoich przelotach możesz kupić, dobić do 100k i sprzedać... Jeśli egzemplarz będzie fajny, to do 100k co się może dziać? Niskie ryzyko.
M.
Wiesz, jak znajdziesz auto z 40-50 tys. przebiegu, to na te 4-5 lat przy Twoich przelotach możesz kupić, dobić do 100k i sprzedać... Jeśli egzemplarz będzie fajny, to do 100k co się może dziać? Niskie ryzyko.
M.
-
niziołek21
- Nowicjusz
Niby tak ale potem kolejny kupiec wejdzie na forum naczyta się, że to lipa silnik i nikt tego nie kupi
To skoro te wszystkie silniki to taka lipa to czym się ludzie w tej Insignii zachwycają. Jakimi silnikami jeżdżą?
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Zachwyca głównie wygląd i naszpikowanie wyposażeniem. Same jednostki napędowe nigdy nic nie urywały. V6 skończyło się chyba w 2017 i nie było jakieś spektakularne, 2.0t 260hp w 2018, reszta była trochę pudrowana aby wszystko zakończyć 4 lata temu. Części szybko poszły na stoki więc teraz jest z tym problem. Ale Insignia od chwili powstania była taka że zapierała dech w piersiach fantastycznym designem. Też przepadłam z nimi tj z A i B na 7 lat. 
Radio 357 :)
-
niziołek21
- Nowicjusz
To prawda wygląd ma atrakcyjny i w środku też dobrze wygląda. Czyli podsumowując najlepiej przedlift z końcówki rocznika 2.0 benzyna AT 260 KM. Ale chyba wolałbym standardowego Liftbacka niż GSI.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
- Auto: Insignia GSi F20SHT
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Maków Nowy
- Postawił piwo: 1 raz
Poliftowa benzyna tj. LSY stawiacie na tym samym poziomie co diesla? Nie da się tego czytać! 2.0T LSY jest nadal produkowane i wkładane do nowych aut, ceny czesci w USA to ułamek ceny w EU (zamawiasz i leci do Ciebie w max 2-3tyg). Sam osobiście mam GSi z 2022 i obecnie nalot 244tys (absolutny brak awarii jednostki). W ubiegłym roku pokusiłem się o „orzeszkowanie” ale po zdjęciu kolektora było setkroć lepiej niż np. w grupie VAG po 100tyś km. LTG super motor ale trzeba specyficznie traktować, miałem i nie narzekałem. Poliftową benzynę 2.0T polecam zdecydowanie, zwłaszcza GSi. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
niziołek21
- Nowicjusz
Specyficznie traktować to znaczy jak? Chciałbym kupić samochód z przebiegiem do ok 150 000km lub mniej.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Z najważniejszych: LTG lubi PB98, lubi dobry olej (Dexos 1 choć kolega od dawna stosuje 5W40 celem ustabilizowania temp.) i wymiany częściej niż co 15k, raz na jakiś czas warto zalać dodatek do bezp. ukł. wtryskowych.
LSY to zupełnie inna konstrukcja niż LTG i mocno różni je również spalanie zwłaszcza jeśli dużo jeździsz w mieście. Nie wiem czego oczekujesz od auta ale jak masz budżet to kupuj polifta (170-200-230KM).
LSY to zupełnie inna konstrukcja niż LTG i mocno różni je również spalanie zwłaszcza jeśli dużo jeździsz w mieście. Nie wiem czego oczekujesz od auta ale jak masz budżet to kupuj polifta (170-200-230KM).
- wassermann
- Zapaleniec
Potwierdzam, że mój LTG zdecydowanie lubi 98. Od 7 lat jeżdżę na 98. Na początku przez niecały rok na 95, tak samo jak poprzednią Insignią z LTG, z którą mialem kilka problemów. Kiedy w nowej usłyszałem spalanie stukowe i odczuwałem słabości przy maksymalnym przyspieszaniu powyżej 100 km/h (odgłos jaki poznałem daaaawno temu w Polonezie 1.5, gdy ojciec walczył z ustawieniem kąta wyprzedzenia zapłonu...) to się zdziwiłem, wkurzyłem i zacząłem lać 98. No i przez 7 lat ani razu nie wychwyciłem żadnych objawów. Zakładam też, że przy okazji dodatki do paliwa 98 "premium" korzystnie wpływają na utrzymanie tego silnika w dobrej kondycji.
@AndrzejMT, czy masz na myśli zalewanie Tunap 978?
Jak wg Ciebie lepiej - wlać i wypalić przez 3-4 godziny przelotu szybką drogą (400 km jeden bak)? Czy lepiej wlać do baku przed okresem wielu krótkich jazd? A może przed pokonaniem np. 500-600 km w miarę długimi odcinkami, ale przy spokojnej jeździe? Czy na działalnie preparatu ma wpływ czas jego pracy czy po prostu zużyta objętość, niezależnie od czasu na jaki zużycie przypadło?
M.
@AndrzejMT, czy masz na myśli zalewanie Tunap 978?
Jak wg Ciebie lepiej - wlać i wypalić przez 3-4 godziny przelotu szybką drogą (400 km jeden bak)? Czy lepiej wlać do baku przed okresem wielu krótkich jazd? A może przed pokonaniem np. 500-600 km w miarę długimi odcinkami, ale przy spokojnej jeździe? Czy na działalnie preparatu ma wpływ czas jego pracy czy po prostu zużyta objętość, niezależnie od czasu na jaki zużycie przypadło?
M.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Ja raz na 5tyś stosuję LIQUI MOLY 21281 na całą objętość zbiornika, stosowałem też zawsze ARCHOIL AR6900-P (obecnie nie stosuję i chyba skuteczniejszy dla PB95 ale to moje tylko subiektywne zdanie). Ja robię 99% trasy dlatego nie odniosę się co jest lepsze ale z uwagi na to co widziałem na własne oczy to na pewno stężenie choć był to zabieg w warsztacie, urządzeniem do czyszczenia wtryskiwaczy (mieszanka PB + chemia 50/50). Nie wiem czy to pochwalisz czy nie ale jestem zwolennikiem iż raz na jakiś czas trzeba czy to LTG czy LSY mocno pokręcić w trasie.
-
niziołek21
- Nowicjusz
I weź tu bądź mądryAndrzejMT pisze: ↑wczoraj, o 06:20Z najważniejszych: LTG lubi PB98, lubi dobry olej (Dexos 1 choć kolega od dawna stosuje 5W40 celem ustabilizowania temp.) i wymiany częściej niż co 15k, raz na jakiś czas warto zalać dodatek do bezp. ukł. wtryskowych.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Jeśli jesteś w stanie poczekać na części 2-3tyg to w USA jest wszystko za ułamek ceny 
Kupuj polifta 2.0T benzyna śmiało.
Dodam że z tego co obserwuję coraz więcej części mechanicznych pojawia się w InterCars ale zakładam że długi czas nie będziesz potrzebował nic poza olejem, filtrami, klockami, świecami
Kupuj polifta 2.0T benzyna śmiało.
Dodam że z tego co obserwuję coraz więcej części mechanicznych pojawia się w InterCars ale zakładam że długi czas nie będziesz potrzebował nic poza olejem, filtrami, klockami, świecami
- wassermann
- Zapaleniec
Panie drogi! Ja po to wożę znaczek GSi, żeby inni go czytali. Nie wiem czy nadążają, ale ja jestem czytany, a 99.9% na trasie - czytających
M.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony 4 maja 2026, o 19:36 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum!
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum!