--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Głośna praca silnika jak jest ciepło

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Głośna praca silnika jak jest ciepło

Post autor: Alex » 20 lip 2016, o 07:28

zeti pisze:Gizd w jakich proporcjach dodajesz 2T
300 ml na 60 l paliwa.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

MIRO_78

Post autor: MIRO_78 » 4 kwie 2017, o 19:32

Witam,

Ciekawe jest to, że u różnych osób problem z głośną pracą występuje w przy różnej wartości progowej temperatury.
U mnie jest to 17 stopni C, co oznacza, że przy 16 stopniach C silnik chodzi bardzo ładnie (... po odpaleniu na zimnym).

Generalnie ja nie szukałbym winy we wtryskach, dwumasach itp.
Wg mnie jest to zwykła akcja "EKO" tzn. - jest ciepło więc silnik może dostać "słabą" dawkę na zimno a i tak będzie się kręcił oszczędzając przy tym środowisko.
Oczywiście, że jest to denerwujące.
Mnie denerwuje to do tego stopnia, że w tym roku zrobię z tym porządek.
Na razie odpiąłem czujnik temperatury zewnętrznej a docelowo włączę w obwód opóźnienie załączania tego czujnika o 5 minut. Po każdym odpaleniu silnika nie będzie widać temperatury przez 5 minut na wyświetlaczu. Później wskazanie powróci, ale silnik będzie już ciepły więc nie będzie drażniącego efektu "klekotania".
Zastanawiam się jeszcze nad układem (jakiś kondensator), który będzie zapewniał "załączenie" czujnika od razu, w momencie, gdy niedługo wcześniej silnik był rozgrzany. Ale to już druga faza "wynalazku" :D

Co o tym sądzicie ?

P.S.
To jest fajne urządzenie - POC (Przekaźnikowy Opóźniacz Czasu)
Obrazek

gostek_71
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Gostynin

Post autor: gostek_71 » 5 kwie 2017, o 07:25

U mnie kultura pracy silnika gdy jest ciepło jest znacznie lepsza niż zimą/jesienią. Przy ujemnych temperaturach silnik z pięć minut pracuje jakby się miał rozpaść (uszczelkę smoka mam wymienioną, leje dobry olej i markowy filtr oleju).

U mnie gdy wyższa temperatura na zewnątrz wywala błąd P0234 (przeładowanie turbiny).
Częste objawy: poszarpywanie podczas dodawania gazu na niskich obrotach - szczególnie na drugim biegu pomiędzy 1500-2000 obr/min. Zauważyłem że, poszarpywanie/zacinanie nasila się przy wyższych temperaturach na zewnątrz i mocno rozgrzanym silniku. Na autostradzie wywala błąd zwykle po przejechaniu np. 100km z prędkością 150-200km/h (P0234). Wyłączam i włączam stacyjkę i jadę dalej. Gorzej gdy stanie się przy wyprzedzaniu… Pisałem o tym szerzej w poście "przeładowanie turbo".

Teraz silnik pracuje ładnie po odpaleniu. Ale jak temp. wzrośnie do 20-25 st. C to pewnie zaczną się problemy z przeładowaniem. Jak się zaczną to spróbuje pokombinować z tym czujnikiem temperatury.

lukasz2008
Forumowicz
Auto: Vauxhall Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto: UK
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukasz2008 » 5 kwie 2017, o 10:53

Problem jest taki gdy jest ciepło powyżej 16 °c egr z 0% otwiera się nagle do 20% ani wtedy mniej nie pali ani dpf też się rzadziej nie wypala. Efekty to klekot, czasem poszarpywanie odczuwalna większą turbo dziura .
Rozwiązanie kupić potencjometr z oporem 10k.ohm ustawić go na 8,5 k i wpiąć zamiast czujnika temperatury po kilku godzinach temperatura zmieni się na 13/15 °c i wszystko będzie dobrze zawsze będzie te 15°c ale silnik chodzi super . Nie ja pierwszy tak zrobiłem już w zeszłym roku. Wiadomo potrzebne kabelki lutowanica multimetr itp jak ktoś ma op-com może sprawdzić że to prawda

Bodex

Post autor: Bodex » 5 kwie 2017, o 12:02

No nie wiem co wam ,
Mój nie klepie im cieplej tym ciszej .

Głośna praca jest oznaką spalania stukowego , lub wady czujnika położenia wału a i czujnika wałka rozrządu .
Diagnostyka potrzebna .
Zacząć od zmiany paliwa ,bo jak odbarwiany kwasem opał był tankoeany to pierwsze lecą wtryski .
Potem filtr paliwa sprawdzić , przelewy , ciśnienie na listwie .
Spalanie stukowe jest przyczyną uszkodzenia dwumasy , a uszkodzona dwumasa prowadzi do uszkodzenia panewki wału .
Jesli przy tej głośności czujesz drgania od silnika na karoserii , to może być to co napisane wyżej.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

gostek_71
Forumowicz

Post autor: gostek_71 » 5 kwie 2017, o 12:08

Lukasz2008 co to znaczy że "po kilku godzinach temperatura zmieni się na 13/15°C - powinna od razu się zmienić. Tu kolega Lukasz2008 dobrze kombinuje z tym czujnikiem. Z tego co zrozumiałem to od temp. na zewnątrz zależy wielkość otwarcia EGR.
Dziwne tylko że jednym lepiej silnik pracuje jak jest zimno na zewnątrz a innym jak gorąco. U mnie do tego jeszcze przeładowanie jak gorąco ale pracuje ładnie. Ma ktoś już to rozkminione ?

lukasz2008
Forumowicz
Auto: Vauxhall Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto: UK
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukasz2008 » 5 kwie 2017, o 12:28

Ja mieszkam w UK nie ma mowy o jakimś odbarwianym opale typowe forumowe bzdety.
W kilku insigniach z 2009 roku mieliśmy ten sam problem i go rozwiazalismy w taki sposób jak opisałem. Bodajże od 28/30°c wszystko wraca do normy egr pracuje tak jak przy +15°c. Czasem wolno temperatura się zmienia na wyświetlaczu szczególnie w górę. Dlatego pisałem żeby być cierpliwym

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 5 kwie 2017, o 15:35

Ja gdzieś czytałem że ta efekt zabiegu Opla, w celu zmniejszenia emisji zanieczyszczeń w warunkach laboratoryjnych w ktorych zazwyczaj panuja temperatury z wlasnie tego zakresu. Coś w stylu afery VW.
Nie wiem oczywiście na ile jest to prawda.

Mnie kilka dni temu spotkała podobna sytuacja, że w okolicach 1800RPM coś okropnie grzechotalo zanim temperatura silnika nie osiągnęła 90st.
Następnego dnia przy temperaturze powietrza kilka stopni niższej było ok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 5 kwie 2017, o 15:38

Zauważyłem tez ze wtedy spalanie chwilowe na postoju wahało się między 0.7 a 1.4 wiec może to wtryski?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

thomazzo
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: thomazzo » 8 kwie 2017, o 20:59

Gostek71 miałem identyczne objawy jak u ciebie. Szarpanie między 1500 a 2000 na 2 oraz czasami przeładowania. Przyczyną była uszkodzona turbina. Po regeneracji turbiny samochód chodzi jak nowy.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 8 kwie 2017, o 21:43

Mnie to wygląda na olej , rozżedza sie mocno jak ciepły traci lepkość.
Czy jesteś przy tym gdy wlewa mechanik Nowy , jakie źródło oleju

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

gostek_71
Forumowicz

Post autor: gostek_71 » 10 kwie 2017, o 09:31

U mnie to nie jest na pewno wina oleju. Lany przy mnie do silnika. Castrol 5w-30 C3, nisko-popiołowy, filtr Knecht. U mnie nasilenie wszelkich problemów tzn, poszarpywanie w zakresie 1500-2000 obr/min, błąd przeładowania P0234 zawsze przy temperaturze na zewnątrz powyżej lub w okolicach 20°C.

Przy niższych temperaturach np. bliskich 0°C silnik dużo bardziej hałasuje (jakby się miał rozlecieć) ale brak problemów z szarpaniem i przeładowaniami.

Bodex

Post autor: Bodex » 10 kwie 2017, o 12:03

Masz skrzynie Manual , jaki stan dwumasy

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

gostek_71
Forumowicz

Post autor: gostek_71 » 10 kwie 2017, o 12:11

Tak się składa że dwumasę + sprzęgło + docisk + wysprzęglik wymieniłem cztery dni temu przy "okazji" nieszczelności uszczelniacza wału od strony skrzyni. Po wyjęciu okazało się że dwumasa i wysprzęglik to kompletny złom. Sprzęgło z dociskiem było jeszcze OK.
A czemu pytasz ?
Jaki to ma związek ?

thomazzo
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: thomazzo » 10 kwie 2017, o 16:22

Już pisałem Ci odpowiedz wyżej. Miałem identyczne objawy i to turbo.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 10 kwie 2017, o 16:44

Ma związek ,bo stan lub nieprawidłowe działanie wtryskiwaczy, w tym kąt wtrysku ma wpływ na siły skrętne wału i przyczynia się do rozwalenia dwumasy , a ona wypada w wibracje i dalej rozwala panewki wału.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

psw2910
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: psw2910 » 13 kwie 2017, o 21:04

Witam, czy któryś z kolegów rozwiązał może problem klekotu przy temperaturach powyżej 17 stopni? Moze ktoś próbował zaślepienia EGR? Napewno powyżej 17 stopni zmienia się kąt otwarcia zaworu przypuszczam że również i u was przy mocniejszym dodaniu gazu ( co wymusza zamknięcie EGR) klekotanie na czas przyspieszania ustaje. Wiec może wywalenie zaworu jest rozwiązaniem?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 13 kwie 2017, o 21:09

U mnie chodzi głośno jak jest zimno, a jak ciepło to prawie jak benzynka:) az miło ale egr mam zaślepiony.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

psw2910
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: psw2910 » 13 kwie 2017, o 21:19

A czy po zaślepieniu egr, komputer nie wywala błędów?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 13 kwie 2017, o 22:45

Wywalił ze 30 parę razy ale że zawsze mam icar2 i telefonem kasuję błąd to w końcu przyjął chyba do wiadomości że nie chcę żeby był karmiony odchodami :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”