--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje na kierownicy
- Skorek
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia ST
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Oświęcim/Kielce
Re: Wibracje na kierownicy
Witam
I ja się podepnę pod temat, u mnie właśnie dzisiaj zauważyłem delikatne drgania, niestety nie są zależne od prędkości natomiast zauważyłem kilkukrotnie gwałtownie przyspieszając iż pojawiają się przy 2000 obr/min a ustępują w granicach 2500 obr. Najbardziej zauważalne były chyba na 4 biegu, na pewno nie pojawiają się podczas delikatnego przyspieszania tylko jak się gwałtownie wcisnie pedał gazu i tylko w w/w obrotach później nic.
Opony z przodu już raczej ostatni sezon niby były wyważane podczas montażu, natomiast zastanawia mnie ten cykl drgań zależny od obrotów silnika a nie od prędkości nawet w granicach 140 km/h nic nie da się wyczuć.
I ja się podepnę pod temat, u mnie właśnie dzisiaj zauważyłem delikatne drgania, niestety nie są zależne od prędkości natomiast zauważyłem kilkukrotnie gwałtownie przyspieszając iż pojawiają się przy 2000 obr/min a ustępują w granicach 2500 obr. Najbardziej zauważalne były chyba na 4 biegu, na pewno nie pojawiają się podczas delikatnego przyspieszania tylko jak się gwałtownie wcisnie pedał gazu i tylko w w/w obrotach później nic.
Opony z przodu już raczej ostatni sezon niby były wyważane podczas montażu, natomiast zastanawia mnie ten cykl drgań zależny od obrotów silnika a nie od prędkości nawet w granicach 140 km/h nic nie da się wyczuć.
-
Pjoter500
Witam.
Zaobserwowałem u siebie także wibracje przy przedziale prędkości 110-140 kmh. A opony felgi itp odpadają jako przyczyny.
Po przeczytaniu całego wątku wyczytałem że często winnym tego są tylne tuleje wahacza przedniego.
Sprawdziłem na obiążonym aucie szarpiąc (jakby próbować skręcić koło) za koło ze ta tuleja jest bardzo miękka i z łatwością się poddaje i wizualnie stwierdziłem ze to napewno one są przyczyną.
Wiec znalazłem orginalne GM rzekomo wzmacniane.
http://allegro.pl/tuleja-wahacza-insign ... 06239.html
i jeszcze w grę wchodzi Lemforder.
http://allegro.pl/opel-insignia-tuleja- ... 09759.html
Ktoś doradzi które brać ?
Zaobserwowałem u siebie także wibracje przy przedziale prędkości 110-140 kmh. A opony felgi itp odpadają jako przyczyny.
Po przeczytaniu całego wątku wyczytałem że często winnym tego są tylne tuleje wahacza przedniego.
Sprawdziłem na obiążonym aucie szarpiąc (jakby próbować skręcić koło) za koło ze ta tuleja jest bardzo miękka i z łatwością się poddaje i wizualnie stwierdziłem ze to napewno one są przyczyną.
Wiec znalazłem orginalne GM rzekomo wzmacniane.
http://allegro.pl/tuleja-wahacza-insign ... 06239.html
i jeszcze w grę wchodzi Lemforder.
http://allegro.pl/opel-insignia-tuleja- ... 09759.html
Ktoś doradzi które brać ?
-
Qsy
Czy tuleje powinno wymieniać się parami tzn. lewa i prawa, przednia i tylna, itd?
-
Pjoter500
Wedlug mnie tak, bo wymienisz jedna stronę i zaraz problem może wyniknąć z drugiej, ale tez prawa od pobocza najczęściej wybitego ma prawo zużyć się szybciej.
Ja wymiemię obydwie i napisze czy drganie ustało.
Ja wymiemię obydwie i napisze czy drganie ustało.
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Daj znać czy po wymianie tulei nie ma już drgania. Mam u siebie to samo powyżej 140 drgania na kierownicy.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Tuleje wymienia się parami.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Koledzy również dotknął mnie problem silnych drgań na kierownicy przenoszących się na nadwozie, mocno wyczuwalnych w zasadzie od prędkości 110-120 do 160-170, dodam, że tuleje tylne przedniego wahacza mam wymienione miesiąc temu, tyle że na TRW, a nie ori GM wzmacniane. Problem drgań stał się bardziej odczuwalny po zmianie opon z zimy na lato, chociaż na zimowych też to czułem, ale na pewno mniej (mam te same felgi, przekładam jedynie opony, koła 17'). Mam też wrażenie że tuż po wymianie tulei na zimówkach było przez chwilę ok, ale może tak mi sie tylko wydawało, czyżby te tuleje TRW były aż tak kiepskie, że się wybiły po dwóch tygodniach jazdy?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
TRW są zwykłe, dlatego nie raz pisałem, że bierzemy oryginały wzmacnianie. Też w pierwszym momencie miałem zamówione inne, ale jak mechanik na nie spojrzał to stwierdził , jedź do ASO po porządne bo nie będziemy co chwilę wymieniać.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
Koledzy czyli do standardowego zawieszenia bez Flexrida powinienem wziąć tuleje GM o numerze: 133 156 74, czy te są wzmocnione i będą ok? I macie może jakiegoś polecanego sprzedawce od którego kupić , żeby znów nie wziąć badziewia, bo ASO z tego co widzę to woła około 250 zł za sztukę, a koledzy pisali wcześniej, że można dostać za około 200 zł/szt. z neta oryginały.
-
Patryk
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
mm cars ma dobre ceny w sklepie internetowym. ten numer jest od tulei zwykłej wzmacnianej, są jeszcze wzmacniane z pakietem na złe drogi podobno są trwalsze.
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Otrzymał piwo: 2 razy
Sprawdź to kolego:
https://sklep1789064.home.pl/pl/p/Tulej ... nalna./951
https://sklep1789064.home.pl/pl/p/Tulej ... nalna./951
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
@Maverick_86 daj znac czy pomoże u Ciebie po wymianie, bo mam coś podobnego u siebie...
-
Maverick_86
- Użytkownik
Ja wpierw zamierzam porządnie wyważyć koła, planuję dziś to zrobić. Bo tuleje to tak jak pisałem wyżej mam nowe, tyle że nie oryginały, a TRW. Jak wyważanie nic nie pomoże, to dopiero będę myślał o nowych tulejach, tym razem już oryginalnych.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2018, o 10:49 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Wyważenie ma sens, ale na maszynie z testem drogowym. Chyba, że będą się bawić w okręcanie opon i mają dobrą maszynę z małą tolerancją.
-
Maverick_86
- Użytkownik
Więc jestem po ponownym wywazaniu kół, po zrobieniu trasy 50 km wydaje się, że jest teraz ok, drgań kierownicy w przedziale prędkości 120-160 nie zaobserwowalem. Od razu dodam, że wyważanie odbyło się na maszynie bez testu drogowego typowej CEMB, tyle że dość nowej bo góra dwuletniej, o małym "przebiegu", bo zakład poza sezonem praktycznie stoi. Dokładność maszyny ustawiona na najwyższą, wszystko robione na spokojnie bez pośpiechu przez wulkanizatora. Maszyna na obydwu przednich kołach bezpośrednio po zdjęciu z auta, dla każdego z kół pokazała wynik 15__15, więc niewyważenie duże wg mnie. Tył też był do poprawy. Po ponownym wywazeniu każde z kół na 0 wyszło, opon nie przekrecali na feldze, jedynie zdjeli stare ciężarki i wywazyl ponownie koła od nowa. Co do wyważania na maszynie z testem drogowym, to w moim mieście na 10 zakładów wulkanizacyjnych różnej wielkości żaden takiej maszyny nie posiada, a miasto jest powiatowe, bo ok 50 tys. mieszkańców ma.
-
Maverick_86
- Użytkownik
Po czasie około półtora miesiąca o wyważenia na zwykłej maszynie stwierdzam, że drgania są i znów się nasiliły, na kierownicy odczuwam je od 130 km/h, zanikają gdzieś koło 160 km/h. Jak się jedzie równo na tempomacie w takim zakresie z jakąś prędkością to znacznie już to czuć. Dziwna sprawa, że tuż po wyważeniu wydawało mi się że jest ok, a teraz znów coraz gorzej się robi.
-
Artiu
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Chojnice
Też dopadł mnie problem z wibracjami na kierownicy i jak zawsze zabrałem się za czytanie wszystkich postów na forum . Zacząłem od wyważania kół 3 warsztaty akcja wyważania i powiedzmy że było prawie dobrze (wniosek dobre wyważenie to podstawa ale nie zawsze pomoże) Pojechałem do ASO na kolejne wyważanie (30 zł.) xD. Po wyważeniu dalej coś tam delikatnie drgało . Pan z serwisu zaczął przeglądać w systemie problem tego typu i po numerze vin mojego auta powiedział że była akcja zaradcza ( tak zwana wymiana tylnich tulei wahacza przedniego, i oczywiście podkreślił że nie zawsze to pomaga (w 90% problem znikał) wiec szybka decyzja wymieniamy . Wycena mnie zaskoczyła 460 zł z robotą + 150 zbieżność. Wczoraj odebrałem auto i jest idealnie więc w moim przypadku winne były tuleje.
-
Maverick_86
- Użytkownik
Kolego @Artiu poważnie wyważenie w ASO kosztuje 30 zł, ale za ile kół ? Bo ja zapłaciłem ostatnio 15 zł od kola w zwykłym warsztacie wulkanizacyjnym.
-
Artiu
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Chojnice
Hej
Po potwierdzeniu wymiany tulei Kierownik serwisu powiedział że za wyważanie symboliczna suma 30zł . Wiec chyba to miało wpływ na taką kwotę.
Po potwierdzeniu wymiany tulei Kierownik serwisu powiedział że za wyważanie symboliczna suma 30zł . Wiec chyba to miało wpływ na taką kwotę.