--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

ODPOWIEDZ
Grzegorz

Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon

Post autor: Grzegorz » 30 mar 2017, o 13:40

Alex pisze:
Grzegorz pisze:U mnie to samo - 2 komunikaty + żółta kontrolka na zegarach.
Co zauważyłem: Po pojawieniu się komunikatu słup światła przed samochodem jest bardzo krótki, że w odległości 50 metrów przed autem jest ciemno.
Podkręciłem mechanicznie lampy (imbusem wyregulowałem aby dalej świeciły) i było ok ale komunikat był więc póki co tak jeździłem. Potem kilka razy komunikatu nie było i wtedy lampy świeciły za wysoko więc obniżyłem je. Po jakimś czasie znowu 2 komunikaty + kontrolka i lampy krótko świecą.

Dodam, że fabryczne żarówki H11 do doświetlania zakrętów palą normalnie, po odpaleniu auta silniczki wachlują soczewkami, długie (tryb auto) same się włączają, podczas ruchu kierą widać jak słupy latają w tę i nazad. Popukałem w lampy, w mechanizm w środku lampy (dłonią) i bez rezultatu.
Czy to pora udać się do elektryka? Czy jest szansa, że dam radę coś sam naprawić??
Drogie są te czujniki poziomowania reflektorów?
Jakieś wieści ? Bo mnie dopadło to samo dzisiaj i wolę być "mądrzejszy" zanim pojadę na warsztat.
Sprawdzałem błąd i wyszło na tylni czujnik poziomowania reflektorów. Więc będę musiał się do tego zabrać. Najpierw odkręcę koło aby sprawdzić połączenie, a jak to nie pomoże to poszukam nowego/używanego czujnika i zamontuje.
Gdzieś w sieci latała fotka tego czujnika, jak jest on umiejscowiony na tej tylnej osi ale nie mogę za nic w świecie teraz tego znaleźć.

R1985
Użytkownik
Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: SKMKraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: R1985 » 30 mar 2017, o 17:09

Na forum jest foto ale przedniego czujnika. Zdejmiesz lewe koło i po lewej stronie, na wahaczu.

Marcin...86

Post autor: Marcin...86 » 12 kwie 2017, o 20:07

W jednym warsztacie przez przypadek dowiedziałem się , że styki w tyczkach w oplu lubia śniedzieć a jak maja kontakt z wodą to juz prawie pewne że po krótkim czasie tracą "sygnał" i jest to częstym powodem błędów. Usterka wydaje się banalnie prosta do usunięcia. wystarczy wyczyścić styki i problem często znika.

gathor
Forumowicz
Auto: ST COSMO 2.0 D 160
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: gathor » 12 kwie 2017, o 20:11

Marcin...86 pisze:edit
U Ciebie pomogło czyszczenie ?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2017, o 22:57 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 12 kwie 2017, o 20:19

Czym psikacie styki aby działało? Czy WD40 wystarczy czy jakis inny lepszy specyfik?

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 12 kwie 2017, o 20:28

WD40 nie do tego służy,to jest środek smarny z silikonami innymi dodatkami.Do czyszczenia styków elektrycznych polecam środki o nazwie cleaner contakt dostępne w sklepach z elektroniką(części i podzespoły elektroniczne). Dość skutecznie usuwają tlenki i inne zanieczyszczenia ze styków.

stawik00

Post autor: stawik00 » 20 kwie 2017, o 09:04

Witam. Mam dwa błędy B0984-00 (obecny za każdym razem odpalania zapłonu) oraz U1512-00 (występujący czasami, niezależnie od pory dnia i godziny czy pogody). Na początku miałem tylko U1512-00 (od kiedy kupiłem auto jakieś 3sc temu) i z tego co zdążyłem zauważyć nie było lewego drogowego, nie obracała się przesłona, ale działało prawe, po wyskoczeniu błędu U1512-00 (oraz komunikatu "sprawdź układ adaptacyjny") przestawało działać. Czasami przez dwa-trzy dni był spokój więc na razie nic z tym nie robiłem. Sęk w tym, że wyczytałem na forum iż dotyczy to prawego światła, ale znalazłem na zagranicznym, że lewego. Aktualnie doszedł ten pierwszy błąd B0984-00, który wyskakuje od kilku dni, za każdym razem przy odpalaniu auta z tym upie...wym ww komunikatem ]:-< . Teraz nie wiem, które światło wymieniać, czyściłem już wszelakie złącza i styki, oczywiście nic to nie dało. Proszę o pewne wyjaśnienie czego dotyczy każdy z błędów i w czym szukać, co wymieniać. Z tego co wiem można wymienić sam moduł z silniczkiem od przesłony ale czy to coś da? Z góry dziękuję za pomoc
PS. Podczas odpalania i testu lamp skręcają prawo lewo i góra dół, doświetlanie zakrętów też działa

Arkadiu87
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Miasto: UK/Belfast

Post autor: Arkadiu87 » 21 kwie 2017, o 17:19

Witam,
Panowie ja mam pytanie do tych co mieszkają w uk i podróżują Anglikami do polski. Czy jest możliwość przestawienie lamp AFL na Europę czy tylko naklejki wchodzą w grę???

Awatar użytkownika
MiszaElk
Użytkownik
Auto: ASTRA J COSMO AT
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2010
Miasto: Ełk

Post autor: MiszaElk » 21 kwie 2017, o 17:33

Jest taka możliwość. Nawet jest to opisane w instrukcji.
I w tym wątku też, tylko trzeba chcieć poszukać.

Arkadiu87
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Miasto: UK/Belfast

Post autor: Arkadiu87 » 21 kwie 2017, o 17:47

Właśnie chyba to znalazłem. Sorki za zasmiecanie wątku.

wojtas69
Użytkownik
Auto: Insignia 2.8T 4x4
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: wojtas69 » 22 kwie 2017, o 19:47

stawik00 błędy dotyczą lampy lewej, błąd "U" mówi o utracie komunikacji modułu AFL z lampą lewą a błąd "B" mówi o nieprawidłowym działaniu elektroniki sterującą przesłoną lampy lewej. Może lampa była zalana lub mocno parowała i elektronika skorodowała. Spróbuj może jeszcze porządnie wysuszyć lampę lewą, odkręć oba dekle i poprzez górny otwór suszarką do włosów grzej z kilkanaście minut moduł przesłony. Jeśli to nie pomoże to szykuj się na wymianę całego modułu.
Oczywiście elektronika lamp w najmniejszym stopniu nie jest zabezpieczona od wilgoci, a wystarczyło by tylko płytki prysnąć lakierem zabezpieczającym ]:-<
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gathor
Forumowicz
Auto: ST COSMO 2.0 D 160
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: gathor » 22 kwie 2017, o 23:06

Jak tys to wyciągnął ?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

wojtas69
Użytkownik
Auto: Insignia 2.8T 4x4
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2012
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: wojtas69 » 22 kwie 2017, o 23:10

Nie wyciągnąłem, zdjęcie z internetu :lol:

stawik00

Post autor: stawik00 » 23 kwie 2017, o 18:15

Wyjąłem sam moduł z silniczkiem, taki jak na zdjęciu, i otworzyłem, wyglądał ładnie tylko silniczek ciężko chodził a z początku to wręcz stał. Lampa kiedyś raz zaparowała troszkę ale wtedy jeszcze wyskakiwał tylko błąd komunikacji i nie było niby problemu z działaniem urządzenia (błedu B) choć nie działało. Teraz nie wiem, czy podczas jazdy coś nie łączyło dobrze i przy drganiach i wibracjach traciło na ułamek sekundy komunikację, że wywalało ten błąd "U" czy co. Bo nie chce żeby się okazało iż wymienię moduł, a błąd komunikacji "U" będzie występował jak wcześniej.

-- 25 kwi 2017, o 14:16 --

Właśnie jestem po wymianie modułu, który nosi kod EMB 302. Błąd ciągły już nie świeci, kontrolka zgasła i brak komunikatu. Wymiana nie taka straszna po przygotowaniu specjalnego śrubokręcika :D W końcu działa lewe drogowe, którego brakowało, zobaczymy czy jeszcze będzie jakiś błąd wyskakiwał. Dodaje foto z operacji, długość całkowita śruby M6 zespawanej z bitem Torx T15 jakieś 45mm. Najgorzej wpiąć wtyczkę, ale do 30min można ogarnąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kamsul85

Post autor: kamsul85 » 3 cze 2017, o 21:29

Koledzy czy w przypadku problemów z AFL spotkał się ktoś z sytuacją, że przyczyną jest źle ustawiona geometria kół ??
Ostatnio zmieniony 2 lip 2018, o 13:31 przez kamsul85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 3 cze 2017, o 23:40

jedyna możliwość, to że gość jak robił zawieszenie to nie podłączył, lub uszkodził czujnik obciążenia auta. Po lewej stronie na wahaczu jest taki czujnik, który mierzy, jak auto jest obciążone i ustawia od tego korektę reflektorów.
jak ten czujnik jest walnięty lub nie podłączony, to będzie błąd AFL, innych opcji nie ma :) regulacja geometrii nic to nie pomoże :)

kamsul85

Post autor: kamsul85 » 4 cze 2017, o 08:12

Dzieki za informacje. T
Ostatnio zmieniony 2 lip 2018, o 13:31 przez kamsul85, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 4 cze 2017, o 08:31

Tak to wygląda:

Obrazek

może nie przełożyli tej blaszki, która jest na wahaczu i dochodzi do czujnika?

albo nie podłączyli :)

kamsul85

Post autor: kamsul85 » 4 cze 2017, o 08:34

No mam nadzieję, że to jakaś drobnostka będzie .
Ostatnio zmieniony 2 lip 2018, o 13:31 przez kamsul85, łącznie zmieniany 1 raz.

kielbasa

Post autor: kielbasa » 8 cze 2017, o 10:46

Witam wszystkich,czy ma ktoś może namiar na fachowca/magika/warsztat, który będzie w stanie ogarnąć Afl na terenie uk? Wszędzie gdzie byłem mówią o wymianie całej lampy... za wszelkie info z góry dzięki.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”