--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: kecraminsignia » 13 kwie 2017, o 10:40

dare50 pisze: Kolego kecraminsignia ten artykuł z Interii to bym z przymrużeniem oka traktował szczególnie ta porada ""powyżej -10°C rozpoczynaj jazdę tuż po uruchomieniu"" oczywiście na wiosnę silnik do remontu więc domyślasz o czym pisze
Oczywiście że mam pojęcie. Dodam jeszcze że jak coś na jedno pomaga to czasami na drugie szkodzi.
Często redaktory takie tematy raczej kopiuja lub piszą jakieś zlepki z różnych źródeł często wyrwanych z kontekstu. Wkleiłem ten link do poczytania jako ciekawostkę lub do ewentualnej dyskusji niż jako poradę.

Robert KOTYCKI

Post autor: Robert KOTYCKI » 13 kwie 2017, o 12:15

dare50 pisze:no i właśnie tak trzeba traktować te wypociny Interii
kecraminsignia pisze:Nie tylko interii Obrazek
No własnie też do podobnych wniosków doszedłem i myślę ,że intencje autorów , sponsorów naskrobanych merytorycznie artykułów często i gęsto pseudo porad na portalach są różne jedne pomagają inne wręcz mogą szkodzić lub wprowadzać w błąd nie świadomego konsumenta narażająć na generujące się niepotrzebnie wysokie koszta. Należy zawsze trzeźwo i i ze zdrowym rozsądkiem podchodzić do tego typu artykułów zamieszczanych w internecie .
PS.
A tak poza tematem. Specyfikacja techniczna oleju 8100 X-clean 5W-30 zamieszczona przez kolegę nie chciałem już mącić i ciagnąć tematu ,ale podobna kartę specyfikacji technicznej znalazłem w necie o naszym kochanym kisielku malinowy od GM 5W-30 dextros z norma 2 :lol: ten sam bełkot marketingowy o ogromnych zaletach idących po zastosowaniu tego syntetycznego cud specyfiku :lol: spełniajacych kolejne wyższe normy Euro, pozostałości ilości popiołu po spaleniu ,i ochronie środowiska i zachęcanie przez Koncerny ,które to zachwalają i zalecają do swoich super furek :lol: odpowiedź nasuwa się sama :D.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 13 kwie 2017, o 14:35

Właśnie wyjaśnij bo nie rozumiem ? skoro ma lepkość kinetyczną taką samą jak motul w tych temp to co to oznacza chyba wiesz ? skoro ten szlam gm ma taką jak motul ? . Wstawiłem ten tekst po to aby można było zobaczyć parametry a nie o pochwałach oleju itp chyba źle mnie zrozumiałeś.Ale już poprawiłem ;) . Zmieniaj olej na jaki chcesz mi nic do tego ;) . A i żeby nie było nikogo nie przekonuje do tego lub tego oleju lejmy to co osobiście nam pasuje ;) .
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2017, o 16:02 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.

Robert KOTYCKI

Post autor: Robert KOTYCKI » 13 kwie 2017, o 15:06

Zrozumialem bdb dlatego nie ciagnolem tematu szanowny kolego podalem tylko taki przyklad [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, o 21:12 przez yerry, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8. Kolejny raz upominam!

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 13 kwie 2017, o 20:50

Oki luz kolego to tylko dyskusja 8-) .

Bodex

Post autor: Bodex » 14 kwie 2017, o 09:54

A jaka lepkość ma przy 100 st C to już nie piszą , albo w chwilowym obciążeniu maxymalnym 140 st C, gdy pod górę 200 butujesz ...

Bo lepkość gdy stoi w garażu to raczej mnie nie interesuje .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2017, o 13:38 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 14 kwie 2017, o 10:12

Motul

Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 12.0 mm²/s

GM

Lepkość kinematyczna: 11,8 (100 °C), ISO 3104

Bodex

Post autor: Bodex » 14 kwie 2017, o 13:45

Ciekawy artykół ,a zwłaszcza dla tych co pytają , a czemu nie lać GM i po co lać Motyl , czy Milleres HP. ?
Czytajcie :

http://motoroils.pl/dlaczego.html

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 14 kwie 2017, o 14:42

Po pierwsze nic z niego nie wynika,że jest jakiś lepszy od Gm czy innych.A po drugie i najważniejsze.Oni są sprzedawcami tego oleju to wiadomo,że będą go chwalić

"To niemożliwe, że uznane firmy produkują złej jakości oleje!"

No cóż, takie mamy czasy. Inne firmy sponsorują imprezy typu Euro 2012, podpisują umowy z serwisami samochodowymi fundując sprzęt warsztatowy,

Opisują o innych,a to równie dobrze dotyczy ich.Bo sami promują tylko to co sprzedają

-- 14 kwi 2017, o 14:43 --

w moim sklepie znajdziecie tylko produkty, co do których jakości mogę być pewien w 100%. Do takich zaliczają się również niektóre produkty Motula, Valvoline, Liqui-Moly, czy Mobil1 (wybrane produkty [3])
Kluczowe

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 14 kwie 2017, o 17:33

Dokładnie dałeś reklamę sklepu który te oleje sprzedaje :D .Wg artykułu to motul i millers reszta to do niczego hehe.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2017, o 18:49 przez wojtekski, łącznie zmieniany 1 raz.

Bodex

Post autor: Bodex » 14 kwie 2017, o 18:46

Nie chodziło o to , a o wyjaśnienie kwesti lepkości

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 14 kwie 2017, o 18:54

To wyjaśnij skoro gm ma taką samą lepkość jak motul praktycznie wg danych w temp 40 °C i 100°C a wiadomo że jeździsz z temp 90°C w większości ? ;)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 14 kwie 2017, o 19:10

No i jeszcze godnym uwagi jest Liqui Moly

Awatar użytkownika
markogl
Użytkownik
Auto: insignia ST
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto: SRC

Post autor: markogl » 14 kwie 2017, o 19:43

Po przeczytaniu kilkunastu stron przeróżnych artykułów postanowilem moje poszukiwania ograniczyc do tych 4 poz.
Meguin Efficiency SAE 5W-30 5L.
LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30
VALVOLINE SynPower MST C3 5W30
Fuchs Titas GT1 Pro Flex .wybiorę jednego z nich jest tylko problem gdzie kupić oryginalny?

Bodex

Post autor: Bodex » 14 kwie 2017, o 19:56

wojtekski pisze:To wyjaśnij skoro gm ma taką samą lepkość jak motul praktycznie wg danych w temp 40 °C i 100°C a wiadomo że jeździsz z temp 90°C w większości ? ;)
W Silniku jest więcej niż 90 st. C
Olej ma styczność z tłokami gdzie jest kilkaset stopni .
90 st to pokazuje wskaźnik płynu i to ciekawe jak , bo jeśli jadę 90 km i 190 to mam ciagle 90 na wskaźniku .

Olej a temperatura

Kluczowe znaczenie dla poprawnej pracy oleju ma temperatura, ponieważ wraz z jej zmianą, zmienia się też lepkość oleju.
Zupełnie inna sytuacja występuje w wysilonych jednostkach napędowych, stosowanych np. w sporcie. Tam pełne wykorzystanie mocy następuje najczęściej po rozgrzaniu silnika, ale temperatury panujące w silniku są znacznie wyższe. W autach cywilnych po rozgrzaniu silnika temperatura pracy oleju najczęściej mieści się w granicach 80 - 110°C, a w samochodach rajdowych temperatury te są o około 30-50°C wyższe. Oleje są specjalnie projektowane na podobne temperatury pracy ciągłej, oczywiście z marginesem bezpieczeństwa (do około 150 °C dla tzw. Cywilnych olejów samochodowych i około 180°C dla cywilnych olejów motocyklowych). Temperatury te mogą być czasem przekraczane, ale wpływ „stresu termicznego” będzie bardzo uzależniony od czasu, jaki upływa przy rozgrzanym oleju, który powinien być możliwie krótki. Przykładem może być szybka jazda z silnikiem turbodoładowanym. Turbosprężarka bardzo podgrzewa olej, który ją smaruje (nawet do okolic 300 °C), ale takie temperatury nie będą wpływać negatywnie na olej, jeśli czas pracy będzie krótki. Ze względu na to układ smarowania jest zazwyczaj projektowany tak, aby po turbosprężarce olej trafiał bezpośrednio do miski olejowej i tam był schładzany.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik

Post autor: wojtekski » 14 kwie 2017, o 21:19

To że jedziesz 190 to co ? po co masz układ chłodzenia ? i co tu wyjaśniłeś ? wkleiłeś ogólną definicję z neta znalezioną która nic nie mówi o żadnym z oleji czy to motul millers czy gm lub shell np ;) ? .

-- 15 kwi 2017, o 08:05 --
Bodex pisze:
wojtekski pisze:To wyjaśnij skoro gm ma taką samą lepkość jak motul praktycznie wg danych w temp 40 °C i 100°C a wiadomo że jeździsz z temp 90°C w większości ? ;)
W Silniku jest więcej niż 90 st. C
olej a temperatura

Kluczowe znaczenie dla poprawnej pracy oleju ma temperatura, ponieważ wraz z jej zmianą, zmienia się też lepkość oleju.
W autach cywilnych po rozgrzaniu silnika temperatura pracy oleju najczęściej mieści się w granicach 80 - 110°C.

-- 15 kwi 2017, o 08:07 --

Masz sam wyjaśnione w swojej wypowiedzi jaka jest temp pracy oleju;) .

Bodex

Post autor: Bodex » 15 kwie 2017, o 10:47

Nie zgadzam się z tobą .
Silnik który pracuje przez weiele godzin pod maxymalnym obciążeniem nagrzewa sie mocniej w tym olej i są punkty w silniku które układ chłodzenia nie precyzyjnie chłodzi , są to tłoki , czopy , przestrzeń miedzy tulejami cylindrów.

Zawsze olej z lepszymi dodatkami będzie bardziej stabilny i mniej ulegnie degradacji we wyniku wysokich temperatur niż ten zwykly .

Nie ma co się rozpisywać .
OLEJ DOBIERA SIĘ DO WARUNKOWE PRACY MASZYNY.

Twoje teorie sprawdzały się w silniku 2L z 90 ps mocy , a nie 160 czy 190 ps .
Im wiecej mocy tym więcej ognia .

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 15 kwie 2017, o 11:27

Od kiedy jazda z predkościami 180 km jest maksymalnym obciążeniem?
Sorry, ale widać, że już brak argumentów niestety. Każdy leje co chce, ale nie pisz bajek, że GM jest jakimś badziewem. Jest normalnym olejem spelniającym wszelkie normy i w zupełności wystarcza

Bodex

Post autor: Bodex » 15 kwie 2017, o 11:37

Nie no Norbi , rozbawiłeś mnie
180 to spacerek po parku po prostu ....

Gdy jadę do 100 spalanie jest 5,5 l/ 100. 180 to 9-11 L/100 , a gdy co chwile mi ktoś Tikiem zajeżdża lwy pas i co chwilę rozpędzam auto ti soakanue do 18 l rośnie .
Ilość paskudna świadczy o obciążeniu silnika .

180 to spacerek po parku .

Wystaw rękę za okno i zobacz jaki opór powietrza jest .
Tylko uważaj bo może ci się złamać kość.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 15 kwie 2017, o 11:49

Ale i nie jest jakąś wielką prędkością.Chyba,że dla Twego auta już to jakaś kosmiczna prędkość. Co do spalania to skoro jadę z takimi prędkościami to spalanie mnie kompletnie nie interesuje.
I jak się wczytać w Twoje posty to co chwilę coś innego jest ważne. Zwłaszcza jak coś Tobie nie pasuje

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”