Karol
sama technologia LTE jest OK, jednakże wybór operatora powinien być poprzedzony testami w danej lokalizacji o różnych porach. Koniecznie jeden z testów w piątkowe popołudnie
Z LTE w Play korzysta moja córka w Poznaniu, ma taryfę no limit za 49,90 i nie chce zmiany na stacjonarny, choć by mogła. Zawsze modem może zabrać ze sobą w podróż i ma na laptopie.
U siebie na wsi mam z Plusa i jak zaczynałem przygodę z internetem mobilnym to wówczas było tylko H+. U mnie był prosty wybór, to była jedyna sieć której mogłem uzyskać zasięg i w miarę poprawne transfery. Teraz mam już LTE, od chyba 4 czy 5 lat. Początkowo tzw iplusopobieracz, przez 12 godzin bez limitu, a teraz jakaś nowa taryfa od 2 lat bodajże, no limit. Trafiłem na promocje gdy uruchamiali LTE 900.
No właśnie teraz trochę o technologii. Play ma max bodajże 75Mbps, w praktyce daje to realne transfery na poziomie 3 do 4 MB/s, przynajmniej w Poznaniu. Play szybszy nie będzie bo mają koncesję na ograniczone pasmo.
Plus ma dwie technologie LTE1800, teoretycznie do 150Mbps, u mnie w praktyce widywałem transfery na poziomie 8 max 10MB/s. Całkiem nieźle

no i drugą technologię LTE900, bardzo często obecną poza miastami. Po to została stworzona. Niestety jest wolniejsza. Jak mam 2MB/s to się cieszę

Ja mam nadajnik LTE900 jakieś 800 m od domu, ale korzystam z anten kierunkowych na LTE1800 i ciągnę sygnał jakieś 11km od domu z Sierpca, jest dużo szybciej

Minusem jest maszt antenowy. Anteny są na wysokości 10 m npg, także wyżej niż dachy sąsiadów, ale poziom sygnału i transfery sa bardzo dobre.
Co do technologii to polecam stronę:
http://www.bez-kabli.pl/index.php
No i ostatnia sprawa to sprzęt. Tu to można dostać zawrotu głowy.
Ja ostatecznie zdecydowałem się na router TP-link WDR-3600 (u córki kupiłem WDR-4300, akurat był dostępny)
Madem mam Huawei E3372, taki sam u córki i u siebie. Do tego aktywne huby z zasilaczem 2A bez ograniczania prądu. Modemy LTE są zachłanne na prąd i zasilacze routerów często nie wystarczają, co objawia się zerwaniem połączenia. Dlaczego tak a nie inaczej? Jak konfigurowałem sprzęt u siebie to nie było na rynku dobrego routera z wbudowanym modemem. Chciałem mieć router z GB siecią kablową i po 300Mbps na wifi na obu pasmach 2,4 i 5 GHz.
WDR3600 to spełniał, ale nie maił obsługi modemu LTE oraz ograniczoną wydajność prądową złącza USB.
Obsługę LTE rozwiązałem zmieniając soft routera na openWRT - tu polecam stronę
http://eko.one.pl/
Super sprawa, sprzęt pracuje stabilnie czasem zapominam gdzie stoi

Także kompletując sprzęt u córki kupiłem dokładnie to samo tylko router model wyższy WDR4300, ale to to samo co 3600, tylko wifi na 5 GHz ma do 450Mbps. Sprzętowo są identyczne.
Do routera mam podpięty serwer NAS. To wszystko zasilane przez UPS, żeby jakieś krótkotrwałe zaniki, które na wsi u mnie niestety się zdarzają nie wyłączały mi routera i serwera.
Teraz mam możliwość przejść na neostradę, ale nawet o tym nie myślę

. Mam też w okolicy dostawcę neta po wifi, ale też słabsza oferta niż w LTE.