--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
Bodex
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
W 30 - Cienki film olejowy stosunkowo łatwy do zerawania !!!
Prozę dodać do tego wymianę co 30 tys. Km. I wypalanie DPF w mieście przerywane , czyli 1 litr ON I mamy przyczynę zatarcia silnika !
Końcem marca zmieniam olej i będzie to Mireles 5W40 !
I wam radze to samo ,a zwłaszcza tym po chipie + ceramizer .
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Prozę dodać do tego wymianę co 30 tys. Km. I wypalanie DPF w mieście przerywane , czyli 1 litr ON I mamy przyczynę zatarcia silnika !
Końcem marca zmieniam olej i będzie to Mireles 5W40 !
I wam radze to samo ,a zwłaszcza tym po chipie + ceramizer .
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli różnica w cenie nie jest dla Ciebie istotnym czynnikiem to bierz Millersa EE longlife c3 5w30 - to chyba najlepszy olej do tego silnika. Top tec 4600 też jest bardzo dobry i dobrze się sprawdza ale Millers jest po prostu jeszcze lepszy i jak kogoś stać to moim zdaniem warto dopłacić. Trzeba tylko pamiętać, ze technologia nanodrive działa odpowiednio przez jakieś ok. 15 tys. km i wtedy jej efekty będą odczuwalne (niższe opory, lepsza ochrona, niższa temperatura przy wysokim obciążeniu). Co do ceny to napisz do mnie to zrobię jakąś promocyjna cenę Klubowądarek0808 pisze:Nadal zastanawiam się nad wyborem oleju. Wybieram, między poniższymi trzema:
Motul 8100 x-clean fe 5w-30
Klasa lepkości SAE J 300 5W-30
Gęstość w 20°C ASTM D1298 ............................ 0.853
Lepkość w 40°C ASTM D445 ............................. 72,9 mm²/s
Lepkość w temperaturze 100°C ASTM D445.........12,1 mm²/s
Lepkość HTHS w 150°C ASTM D4741.................. 3,5 mPa.s
Wskaźnik lepkości ASTM D2270......................... 163
Temperatura płynięcia ASTM D97 ......................-33°C
Temperatura zapłonu ASTM D92......................... 226°C
Popiół siarczanowy ASTM D874 ...........................0,77% masy
TBN ASTM D2896 ...............................................7,1 mg KOH/g
liquy moly top tec 4600 5w-30
Gęstość 15°C 0.855 g/cm³
Lepkość kinematyczna 40°C 64 mm²/s
Lepkość kinematyczna 100°C 11.6 mm²/s
Wskaźnik lepkości 178
Temperatura płynięcia -36°C
Temperatura zapłonu 232°C
MILLERS OILS EE LONGLIFE C3 5w30
SAE klasa lepkości:…5W30
Ciężar właściwy przy 15 C…0,850
Lepkość kinematyczna przy 100 C…10,9 cSt
Lepkość kinematyczna przy 40 C…65,0 cSt
Indeks lepkości…160
Temperatura krzepnięcia…-42 C
Temperatura zapłonu…>200 C
Lepkość na zimno przy -30 C…6,600 cP
TBN mg KOH/g…7,85
Największe różnice są temperaturze krzepnięcia, tu wygrywa Millers, z kolei LM wygrywa w indeksie lepkości, reszta paramatrów zbliżona. Teraz pytanie czy dopłacać do Millersa, czy zostać przy Motulu, a może po środku wziąć LM?Czy rzeczywiście ten Motul, tak stracił teraz na jakości, odkąd jest produkowany w tych Włoszech? czy trzyma wartośći z etykiety? Jakie parametry sa najważniejsze przy silniku 2.0 CDTI?
-- 26 lut 2017, o 16:01 --
@Bodex - Wyższa lepkość letnia nie musi oznaczać gorszej ochrony. Jeśli w aucie WRC można zastosować 0w30 a bolidy f1 jeżdżą na 0w10 to nie ma obaw przed zastosowaniem 5w30 w cywilnym aucie jeśli taką lepkość zaleca producent. Ważniejsza od grubości firmu olejowego jest jego jakość a ta w przypadku millesa ee 5w30 jest więcej niż bardzo dobra jak na olej c3. Oczywiście wiele zależy od sposobu użytkowania i lepkość 5w40 w tym silniku jest jak najbardziej dopuszczalna i sprawdzi się jeśli użytkujemy auto np. na autostradzie z dużymi prędkościami, ciągniemy przyczepę lub wybieramy się na turne po alpejskich przełęczach albo po prostu lubimy jeździć bardzo dynamicznie i na wysokich obrotach. 5w40 jest też bardziej uzasadnione w przypadku wysokich temperatur latem ale w przypadku millersa ee temperatura oleju przy dużych obciążeniach i lepkość wysokotemperaturowa i tak będzie lepsza niż w przypadku większości olejów 5w40. Wymianę oleju należy robić co ok. 15 tys. a najlepiej częściej. W przypadku interwału 30 tys. żaden olej nie da prawidłowej ochrony (chyba, że użytkujemy auto prawie wyłącznie na trasie) i zastosowanie oleju o wyższej lepkości letniej niewiele tutaj pomoże. W tym silniku w większości przypadków lepiej sprawdza się 5w30 niż 5w40 i tak jak pisałem wiele zależy od sposobu użytkowania.edit
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 22:37 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par. 5 pkt 5
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par. 5 pkt 5
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Zdecydowanie 5W40, prawdziwy pełen syntetyk z C3.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
A z nazwy to jakie konkretnie oleje są pełnym syntetykiem?
-
P405
- Zapaleniec
Cześć jest wykonana w technologii syntetycznej i na naszym rynku jest to też syntetyk. Ważna jest baza na, której jest robiony olej.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
@Bodex,
wymieniam co 15 tyś.. Jazda mieszana.
@zubek
Jest to po prostu porównanie danych technicznych tych olejów, może znajdzie się ktoś kogo to zainteresuje. Ja jestem akurat z tej drugiej grupy, która interesuje co się wlewa do sinika. Mam złe doświadczenia z castrolem, a dobre z motulem. Z innymi nie mam, dlatego pytam, bo ostatnio Motul zbiera dużo negatywnego PR, zastanawiam się jaka jest tego przyczyna, do tej pory byli znani raczej z dobrych olejów.
@tomek evo
brakuje mi merytorycznych argumentów z Twojej strony dlaczego Millers, niestety na razie to tylko marketing. Nikt na tych olejach nie daje składu, więc ciężko cokolwiek wywnioskować. Szczerze, na razie, jeżeli mam kupić Millersa, wole dorzucić kilka groszy i kupić Motlula plus ceramizer...
Może napiszesz coś o bazach, relanych różnicach w tych olejach?
-- 26 lut 2017, o 18:24 --
@P405
5w-30 to nie są prawdziwe syntetyki?
wymieniam co 15 tyś.. Jazda mieszana.
@zubek
Jest to po prostu porównanie danych technicznych tych olejów, może znajdzie się ktoś kogo to zainteresuje. Ja jestem akurat z tej drugiej grupy, która interesuje co się wlewa do sinika. Mam złe doświadczenia z castrolem, a dobre z motulem. Z innymi nie mam, dlatego pytam, bo ostatnio Motul zbiera dużo negatywnego PR, zastanawiam się jaka jest tego przyczyna, do tej pory byli znani raczej z dobrych olejów.
@tomek evo
brakuje mi merytorycznych argumentów z Twojej strony dlaczego Millers, niestety na razie to tylko marketing. Nikt na tych olejach nie daje składu, więc ciężko cokolwiek wywnioskować. Szczerze, na razie, jeżeli mam kupić Millersa, wole dorzucić kilka groszy i kupić Motlula plus ceramizer...
Może napiszesz coś o bazach, relanych różnicach w tych olejach?
-- 26 lut 2017, o 18:24 --
@P405
5w-30 to nie są prawdziwe syntetyki?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Jak przeglądałem karty msds olejów to większość spełniających normę c3 jest olejami na bazie HC z domieszkami grupy 4. Nie udało mi się znaleźć typowego oleju na bazie z grupy 4, a o estrach w ogóle można zapomnieć.
Najlepiej spojrzeć na niemiecki rynek. Tam są inne przepisy i oleju na bazie HC nie można nazywać pełnym syntetykiem, a jedynie olejem w technologii syntetycznej. Po tym można wnioskować co jest a co nie jest syntetykiem.
Najlepiej spojrzeć na niemiecki rynek. Tam są inne przepisy i oleju na bazie HC nie można nazywać pełnym syntetykiem, a jedynie olejem w technologii syntetycznej. Po tym można wnioskować co jest a co nie jest syntetykiem.
-
P405
- Zapaleniec
5w30 są pełne syntetyki. Rzeczywiście tylko rynek niemiecki i japoński pilnuje właściwego opisu. Teraz mam castrol EDGE 5W40 fst turbo diesel, poprzednio ravenol vmo 5W40, Milleres 5W40 i nie widzę różnicy po za ceną. Dlatego leje to co spełnia normę C3 i jest dobrym olejem. Za dopisek dexos 2 producent musi zapłacić do GM, dlatego mają po 1-2 oleje w swej ofercie chociaż inne też spełniają normę i są nawet lepsze.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Niemiecka strona Motula:
Vollsynthetisches Motorenöl – Mid SAPS ACEA C2 & C3, speziell ausgelegt für reduzierten Kraftstoffverbrauch und maximalen Verschleißschutz in modernsten EURO-4/ -5 Motoren. Kompatibel mit Katalysatoren und Dieselpartikelfiltern (DPF).
translate google tłumaczy to tak:
W pełni syntetyczny olej silnikowy - Mid SAPS ACEA C2 i C3, specjalnie opracowane pod kątem zmniejszenia zużycia paliwa oraz maksymalną ochronę przed zużyciem w nowoczesnych-4 euro / -5 silników. Kompatybilny z katalizatorów i filtrów cząstek stałych (DPF).
100% syntetyk, czy nie?
-- 26 lut 2017, o 20:43 --
Motul jest w bardzo dobrej cenie, aż za dobrej, pytanie czy jest tak mocna konkurencja cenowa i przedstawicielstwo Motula ma na to wywalone po ile kto sprzedaje, pozwala się ciąć dystrybutorom na "noże", czy jest jakis inny haczyk?
Vollsynthetisches Motorenöl – Mid SAPS ACEA C2 & C3, speziell ausgelegt für reduzierten Kraftstoffverbrauch und maximalen Verschleißschutz in modernsten EURO-4/ -5 Motoren. Kompatibel mit Katalysatoren und Dieselpartikelfiltern (DPF).
translate google tłumaczy to tak:
W pełni syntetyczny olej silnikowy - Mid SAPS ACEA C2 i C3, specjalnie opracowane pod kątem zmniejszenia zużycia paliwa oraz maksymalną ochronę przed zużyciem w nowoczesnych-4 euro / -5 silników. Kompatybilny z katalizatorów i filtrów cząstek stałych (DPF).
100% syntetyk, czy nie?
-- 26 lut 2017, o 20:43 --
Motul jest w bardzo dobrej cenie, aż za dobrej, pytanie czy jest tak mocna konkurencja cenowa i przedstawicielstwo Motula ma na to wywalone po ile kto sprzedaje, pozwala się ciąć dystrybutorom na "noże", czy jest jakis inny haczyk?
- _Michal_
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST / 160KM
- Miasto: łódzkie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja też celuję w Motul 8100 X-Clean 5w40 (rozważam jeszcze Liqui Moly Top Tec 4600 5W30).darek0808 pisze: Z innymi nie mam, dlatego pytam, bo ostatnio Motul zbiera dużo negatywnego PR, zastanawiam się jaka jest tego przyczyna, do tej pory byli znani raczej z dobrych olejów.
Niestety widzę, że na forach innych marek pojawiają się informacje, że odkąd oleje Motul są rozlewane we Włoszech (wcześniej Francja) to jakość się pogorszyła. Ale to wszystko niepotwierdzone info, powtarzane raczej jak inne motoryzacyjne "legendy". Może wraz ze wzrostem popytu (wcześniejszy dobry PR) pojawiły się podróbki?
Dokładnie. Patrzę na Allegro i przedział cenowy za 5l to 125-195 PLN, z czego najbardziej promowane i popularne oferty są od sprzedawców, którzy nie zawsze figurują w oficjalnej bazie Motul (https://www.motul.com/pl/pl/resellers). Ci z oficjalnej listy oferują bankę 5l mniej więcej w przedziale 150-170PLN.darek0808 pisze: Motul jest w bardzo dobrej cenie, aż za dobrej, pytanie czy jest tak mocna konkurencja cenowa i przedstawicielstwo Motula ma na to wywalone po ile kto sprzedaje, pozwala się ciąć dystrybutorom na "noże", czy jest jakis inny haczyk?
Przy okazji: Jak sprawdzić, czy olej nie jest podróbką?
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Właśnie - jak człowiek zacznie się "doktoryzować", to można oszaleć od informacji na forach. Wątek "podrabianych" olejów przewija się od lat. Dlatego takiego Motula nie kupiłbym na Allegro, tylko celowałbym np. w Intercars (mam niedaleko). Wypróbuję XClean 8100 w swojej Skodzie TDI.
Dotąd wątpliwości rozwiązywałem w ten sposób, że po prostu kupowałem oleje Lotos na stacji Lotos (jestem z Gdańska) - więc tu na pewno nie było podróbki, a same ich wyroby są ogólnie dobrej jakości, szczególnie seria Quazar, pochodzące z bardzo nowoczesnego zakładu (Lotos robi także bazy olejowe dla produktów "zachodnich" sprzedawanych na polskim rynku). Taki "złoty środek"
M.
Dotąd wątpliwości rozwiązywałem w ten sposób, że po prostu kupowałem oleje Lotos na stacji Lotos (jestem z Gdańska) - więc tu na pewno nie było podróbki, a same ich wyroby są ogólnie dobrej jakości, szczególnie seria Quazar, pochodzące z bardzo nowoczesnego zakładu (Lotos robi także bazy olejowe dla produktów "zachodnich" sprzedawanych na polskim rynku). Taki "złoty środek"
M.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeśli chodzi o oleje C3 to praktycznie żaden z nich nie jest takim prawdziwym syntetykiem na bazie PAO, może za wyjątkiem Fuchs Race Pro S C3 5w30. Większość olejów C3 (dotyczy to też C1, C2, C4) jest na bazie HC (hydrocrakowanej), GTL (gs to liquid) lub w technologi zbliżonej ale nie w pełni syntetycznej tylko bardziej zaawansowanej od HC. Cześć baz olejowych jest wzbogacona też PAO ale nie są to typowe oleje PAO-estrowe tak jak topowe oleje full saps (wyjątek wspomniany Fuchs). Dużo PAO znajdziemy w olejach C3 Neste, Millersie,Amsoil i Penrite a także w wybranych olejach Revanol ( z tych bardziej znanych) a także ...Specolu. Jeśli chodzi o Millersa EE z techologią nanodrive to jest to olej bardzo dopracowany i suche dane techniczne z karty tego nie oddają. Mam spore doświadczenie w tym temacie i ludzie są bardzo zadowoleni z tego oleju w silnikach jtd/cdti 1.9 i 2.0. Zaletą Millersa jest fakt, ze jest on produkowany w tylko 1 niewielkim zakładzie produkcyjnym a receptura oleju nie zmienia się co chwilę. Millers technologicznie stoi na bardzo wysokim poziomie czego dowodem są oleje z serii sportowej NT (również z nanodrive), które są wykorzystywane w profesjonalnym motosporcie a są to produkty "z półki sklepowej". Motul też ma świetne oleje do motosportu z serii V300 ale z cywilnymi olejami mają one niewiele wspólnego.
Jeśli chodzi o Motula to jest oficjalna dystrybucja ale Motul kilka lat temu "uwolnił rynek" i każdy możne kupić olej bezpośrednio od producenta z pominięciem oficjalnej sieci dystrybucji pod warunkiem, ze kupi odpowiednio dużo (tir-a albo więcej). Dlatego na rynku są firmy sprzedające z oficjalnej sieci dystrybucji oraz z sieci nieoficjalnej. Do tego dochodzi cała masa podróbek praktycznie nie do odróżnienia. Zamiast Motula + Ceramizer wolałbym już kupić Specola Spec Premium C3 + modyfikator tarcia Archoil AR9100. Wyjdzie mniej niż goły Motula a efekt moim zdaniem będzie lepszy niż Motul+Ceramizer. Jeśli jednak koszty są sprawą drugorzędną to powinniśmy celować w Millersa, Pemrite, Neste czy Liqui Moly/Meguin.
Co do Millersa EE z nanodrive to poza marketingiem ta technologia rzeczywiście działa obniżając temperaturę oleju o kilka stopni co zaobserwowało wielu użytkowników posiadających wskaźniki temperatury oleju. Podobne efekty daje zastosowanie modyfikatora Archoil AR9100 ale baza olejowa i pakiet dodatków też się liczą a te w Millersie są na bardzo wysokim poziomie. AR9100 zapobiegawczo sprawdzi się lepiej niż Ceramizer i ma bardziej wszechstronne działanie (Ceramizer jak mamy już dorżnięty silnik).
-- 26 lut 2017, o 23:06 --

Jeśli chodzi o Motula to jest oficjalna dystrybucja ale Motul kilka lat temu "uwolnił rynek" i każdy możne kupić olej bezpośrednio od producenta z pominięciem oficjalnej sieci dystrybucji pod warunkiem, ze kupi odpowiednio dużo (tir-a albo więcej). Dlatego na rynku są firmy sprzedające z oficjalnej sieci dystrybucji oraz z sieci nieoficjalnej. Do tego dochodzi cała masa podróbek praktycznie nie do odróżnienia. Zamiast Motula + Ceramizer wolałbym już kupić Specola Spec Premium C3 + modyfikator tarcia Archoil AR9100. Wyjdzie mniej niż goły Motula a efekt moim zdaniem będzie lepszy niż Motul+Ceramizer. Jeśli jednak koszty są sprawą drugorzędną to powinniśmy celować w Millersa, Pemrite, Neste czy Liqui Moly/Meguin.
Co do Millersa EE z nanodrive to poza marketingiem ta technologia rzeczywiście działa obniżając temperaturę oleju o kilka stopni co zaobserwowało wielu użytkowników posiadających wskaźniki temperatury oleju. Podobne efekty daje zastosowanie modyfikatora Archoil AR9100 ale baza olejowa i pakiet dodatków też się liczą a te w Millersie są na bardzo wysokim poziomie. AR9100 zapobiegawczo sprawdzi się lepiej niż Ceramizer i ma bardziej wszechstronne działanie (Ceramizer jak mamy już dorżnięty silnik).
-- 26 lut 2017, o 23:06 --
Nie wiem jakie masz zniżki ale podejrzewam, ze w niższej cenie jestem w stanie zaproponować Ci lepszy olej z oficjalnej dystrybucji. Motula też mam jak coś ale nie polecamwassermann pisze:Właśnie - jak człowiek zacznie się "doktoryzować", to można oszaleć od informacji na forach. Wątek "podrabianych" olejów przewija się od lat. Dlatego takiego Motula nie kupiłbym na Allegro, tylko celowałbym np. w Intercars (mam niedaleko). Wypróbuję XClean 8100 w swojej Skodzie TDI.
M.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
@tomek-evo
Dla mnie, od paru złotych ważniejsze jest pewne pochodzenie produktu. I mało zachodu z jego zdobyciem - np. odbiór w paczkomatach byłby ok. Zakładam, że skoro Kolega istnieje na forach (także na OCP), to o pochodzenie mogę być spokojny?
Chociaż (co do ceny), to jak ostatnio w Selgrosie zobaczyłem Lotosa Synthetic Plus za 69.99 zł brutto - 5 litrów (4+1) - to aż mi ręka drgnęła i odwróciłem opakowanie, żeby zobaczyć czy spełnia wymaganą normę do PD (nie spełnia).
Poproszę na priv ofertę na 5 litrów EE Longlife 5W40 - Octavia 1.9 TDI (BXE) 105 KM 2008 r. bez DPF, bez modów, wymiana max 15k (w praktyce 10-12k) lub 12-15 m-cy - czyli VW505.01. - produkcja 2016 - plus proponowany sposób wysyłki (aha i FVAT). Jazda głównie miasto krótkie odcinki, ale jak już wpadnę na prostą, to na obrotach.
M.
Dla mnie, od paru złotych ważniejsze jest pewne pochodzenie produktu. I mało zachodu z jego zdobyciem - np. odbiór w paczkomatach byłby ok. Zakładam, że skoro Kolega istnieje na forach (także na OCP), to o pochodzenie mogę być spokojny?
Chociaż (co do ceny), to jak ostatnio w Selgrosie zobaczyłem Lotosa Synthetic Plus za 69.99 zł brutto - 5 litrów (4+1) - to aż mi ręka drgnęła i odwróciłem opakowanie, żeby zobaczyć czy spełnia wymaganą normę do PD (nie spełnia).
Poproszę na priv ofertę na 5 litrów EE Longlife 5W40 - Octavia 1.9 TDI (BXE) 105 KM 2008 r. bez DPF, bez modów, wymiana max 15k (w praktyce 10-12k) lub 12-15 m-cy - czyli VW505.01. - produkcja 2016 - plus proponowany sposób wysyłki (aha i FVAT). Jazda głównie miasto krótkie odcinki, ale jak już wpadnę na prostą, to na obrotach.
M.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
W celach sprzedaży produktów, proszę wstawić ogłoszenie do działu "Handelek". Ten temat nie służy do celów marketingowych i sprzedażowych. Kolejne posty związane ze sprzedażą i/lub marketingiem w nieodpowiednim dziale będą skutkowały ostrzeżeniami.
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Witam. Dziś Iśka zatankowana z dodatkiem oleju 2T... Na dzień dobry 1000 razy przyjemniejsza praca silnika....
resztę będę badać.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
@soulck u mnie 3 zbiornik z 2t elf i zero różnicy.gratuluję że tak szybko to zauważyłeś
-
Bodex
Może masz tępy słuch ? Bo to od razu jest ciszej
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
To czy jest ciszej bardziej zależne jest od stanu silnika i wtryskiwaczy. Jak będzie dobre wszystko to możesz tego nie usłyszeć.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Skoro od razu jest ciszej to oznacza,że masz zakatowany silnikBodex pisze:Może masz tępy słuch ? Bo to od razu jest ciszej