--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Ciśnienie oleju
No właśnie zapewne. Kiedyś też zapewne nie wiedzieli o uszczelkach smoka i zacierali silniki. Jest górna granica gdzie zbyt duże ciśnienie może narobić tak samo dużo szkody. Trzeba tylko dowiedzieć się jakie?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
A wystarczyło czytać temat i spróbować zrozumieć. Skoro jeden użytkownik napisał, że zmierzył ciśnienie zaraz po przekręceniu kluczyka. I wynosiło ono 2 bary. To jeśli dopuszczalna przez producenta wartość dla wolnych obrotów to 1 lub 1,3. To myślałem, że wszyscy zrozumieją. Bo pisząc ponad dopuszczalna normą w domyśle miałem dla obrotów biegu jałowego. O czym wykonujący pomiar napisał. Nie wiedziałem, że to takie trudne.rataj73 pisze:A wystarczyło napisać:,,Mimo wszystko 2bary są ponad dopuszczalną minimalną normą" i nikt nie miał by problemów ze zrozumieniem, a innaczej można zrozomieć że jest zupełnie odwrotnie i że te 2 bary to za dużohubertus pisze:
Mimo wszystko 2 bary są ponad dopuszczalną normą, którą podałeś
@kercaminsignia nie mierzył tych 2 barów przy obrotach maksymalnych tylko na biegu jałowym. Więc jak można zrozumieć, że to za dużo? Chyba, że ktoś nie rozumie co czyta lub po prostu chce szukać dziury w całym. To samo się tyczy @Luk
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Ja zrozumiłem doskonale, ale jeżeli ktoś ma mgliste pojęcie o mechanice, a majster na kartce napisał mu wartości ciśnienia i potem w zaciszu domowym próbuje interpretować te wyniki to czytając twój post a nawet dane podane przez producenta może je źle zinterpretować i tyle.
Nikt tu nie szuka dziury w całym, ale też nie każdy jest mechanikiem.
Moim zdaniem nawet ciśnienie 6 barów to nie jest za dużo bo jak olej wskoczy ponad 100C podczas ostrej jazdy to i tak spadnie ciśnienie i oby tylko nie poniżej minimum.
-- 15 sty 2017, o 17:13 --
Nikt tu nie szuka dziury w całym, ale też nie każdy jest mechanikiem.
Moim zdaniem nawet ciśnienie 6 barów to nie jest za dużo bo jak olej wskoczy ponad 100C podczas ostrej jazdy to i tak spadnie ciśnienie i oby tylko nie poniżej minimum.
-- 15 sty 2017, o 17:13 --
Ale jak będzie np 4 bary to też jest bardzo dobrze i o to chyba chciał zapytać kolega @ kecraminsignia.Luk pisze:@hubertus minimalnie ma być 1 lub 1,3 bara na biegu jałowym.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Wiesz gdybym chciał się czepiać to bym dopytał. 4 bary na jakich obrotach niskich czy wysokich? na zimnym silniku czy na ciepłym? Bo jeśli chodzi ci o te 4 bary zmierzone przy 50 st C. To nie wiele to mówi. Bo olej miał dużo mniej. A to nie jest optymalna temperatura pracy silnika.
- rataj73
- Zapaleniec
To ja Ci odpowiem tak - jak będzie miał 4 bary to czy olej będzie miał -20C czy 120C to będzie git. 
Ale nie o to chodzi, trzeba założyć że na wolnych obrotach nie powinno być mniej niż 1,3 ( bo niby przy innej pompie 1.0 ale przecież silnik ten sam to i ciśnienie minimalne powinno być takie samo),
Przy 4000 minimum 4bary ale to jest minimum a jak będzie 5 czy 6 bar to będzie idealnie. Za maksymalne ciśnienie (sam bym chciał wiedzieć ile wynosi w insigni ) odpowiada zawór zwrotny i zazwyczaj jest to najmniej awaryjna część w każdym samochodzie więc nie trzeba brać do głowy. Jak ciśnienie jest za wysokie to szczególnie na zimnym silniku będzie to słychać.
Ale nie o to chodzi, trzeba założyć że na wolnych obrotach nie powinno być mniej niż 1,3 ( bo niby przy innej pompie 1.0 ale przecież silnik ten sam to i ciśnienie minimalne powinno być takie samo),
Przy 4000 minimum 4bary ale to jest minimum a jak będzie 5 czy 6 bar to będzie idealnie. Za maksymalne ciśnienie (sam bym chciał wiedzieć ile wynosi w insigni ) odpowiada zawór zwrotny i zazwyczaj jest to najmniej awaryjna część w każdym samochodzie więc nie trzeba brać do głowy. Jak ciśnienie jest za wysokie to szczególnie na zimnym silniku będzie to słychać.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, o 19:07 przez rataj73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
Jak bedzie za duże ciśnienie to wywali olej simmeringami nie ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
- rataj73
- Zapaleniec
Zanim wywali olej zimeringami , to gwarantyje Ci to że to usłyszysz i zgasisz silnik. Nadmierne ciśnienie w układach hydraulicznych powoduje takie wycie że nie sposób je zbagatelizować, a zimeringi też mają jaką granicę puszczenia ciśnienia, zapewne dużo większą niż maksymalne ciśnienie w układzie.
-
Bodex
Jest zapewne zawór bezpieczeństwa na pompie , który sie otworzy.
-
miśor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto:
Na simmerringi ciśnienie w magistrali nie wpływa. To jest układ otwarty, przelewowy. Nic im się nie stanie, nawet jakby zawór upustowy nie zadziałał. Za to zbyt wysoki poziom oleju (najczęściej mieszaniny olejowo-paliwowej), to już na pewno, ze względu na zwiększone wtedy tętnienie ciśnienia w komorze korbowej.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, o 19:56 przez miśor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Nie trzeba się chcieć się czepiać tylko czytać ze zrozumieniem:hubertus pisze:Wiesz gdybym chciał się czepiać to bym dopytał. 4 bary na jakich obrotach niskich czy wysokich? na zimnym silniku czy na ciepłym? Bo jeśli chodzi ci o te 4 bary zmierzone przy 50 st C. To nie wiele to mówi. Bo olej miał dużo mniej. A to nie jest optymalna temperatura pracy silnika.
Luk pisze:Ja mierzyłem przy temp. płynu chłodzącego ok.50st i wskazało 4 bar. Do zmierzenia skłoniła mnie aplikacja DPF która cały czas wołała niskie ciśnienie oleju.
A do tego odróżniać wartości minimalne od maksymalnych.Luk pisze:Zaraz po odpaleniu czylina biegu jałowym.
-
Bodex
I to tętnienie , a juz napeno zatkana odma może spowodować spadek ciśnienia przepływu oleju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
To ja jeszcze raz: u mnie przy rozgrzanym silniku (według wskaźnika około 60-70*C) po przekręceniu kluczykiem wskakuje ciśnienie na poziomie 2 barów. Przy obrotach około 2250 dochodzi do 6 barów.hubertus pisze:4 bary na jakich obrotach niskich czy wysokich? na zimnym silniku czy na ciepłym? Bo jeśli chodzi ci o te 4 bary zmierzone przy 50 st C. To nie wiele to mówi. Bo olej miał dużo mniej. A to nie jest optymalna temperatura pracy silnika.
- rataj73
- Zapaleniec
No i git, tylko się cieszyć. Na wolnych obrotach 2x większe od minimalnego . Szkoda że nie zmierzyłeś jeszcze przy 4000 obrotów , ale wydaje mi się że było by takie jak i przy 2250 .
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Nie mierzylismy bo można było sprawdzić ciśnienie tylko do 6 barów które osiągnął przy 2250 obrotów.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
@kecraminsignia ciśnienie na biegu jałowym masz ok. Co napisałem w swoim poście zanim co niektórzy postanowili się powymądrzać lub nie zrozumieli. Codo ciśnienia maksymalnego zazwyczaj układy smarowania silników nie potrzebują wyższego ciśnienia niż te 6 barów. Chociaż nie mogliście zmierzyć czy jest więcej. To bym się nie przejmował. Bo jak ktoś pisał zawór zwrotny w zasadzie się nie psuje. Simmeringi nie mają żadnego związku z ciśnieniem oleju. Za wysokie ciśnienie na nie w żaden sposób nie wpływa. Teoretycznie zagrożone były by jedynie wszystkie uszczelnienia, gdzie olej wypływa do osprzętu silnika jak np turbo czy wymiennik ciepła, uszczelka czujnika ciśnienia oleju itd. Ale jeszcze nie słyszałem by w silniku ciśnienie oleju było za wysokie. U ciebie pomiar też został nieco zafałszowany przez zbyt niską temperaturę silnika i samego oleju. Gdybyś miał 90 sct C to być może te 6 barów osiągnięte by zostało przy wyższych obrotach.
Kolejny cytat i komentarz jest również bez sensu. Bo co mają wspólnego zacytowane przez ciebie posty z tym, że ja niby nie odróżniam wartości minimalnych i maksymalnych. Po prostu bijesz pianę z niczego.
Tego, że jakaś aplikacja skłoniła cię do pomiaru już nie wyśmiewam. Bo to zdaje się zrobili inni.
Postanowiłeś wymądrzać się dalej. Ja się ciebie nie czepiam tylko wyśmiewam twój bez sensu zrobiony pomiar. Który każdy mechanik by wyśmiał. Bo gdzie ja niby nie zrozumiałem? Pokaż dokładnie bo to cytat i komentarz bez sensu. Mierzyłeś ciśnienie oleju przy temp silnika 50 st C. A to jest bez sensu. Bo jak pisałem ani prawidłowego ciśnienia nie znasz. Ani uszczelki smoka nie sprawdzisz bo silnik był odpalany.Luk pisze:Nie trzeba się chcieć się czepiać tylko czytać ze zrozumieniem:hubertus pisze:Wiesz gdybym chciał się czepiać to bym dopytał. 4 bary na jakich obrotach niskich czy wysokich? na zimnym silniku czy na ciepłym? Bo jeśli chodzi ci o te 4 bary zmierzone przy 50 st C. To nie wiele to mówi. Bo olej miał dużo mniej. A to nie jest optymalna temperatura pracy silnika.
Luk pisze:Ja mierzyłem przy temp. płynu chłodzącego ok.50st i wskazało 4 bar. Do zmierzenia skłoniła mnie aplikacja DPF która cały czas wołała niskie ciśnienie oleju.A do tego odróżniać wartości minimalne od maksymalnych.Luk pisze:Zaraz po odpaleniu czylina biegu jałowym.
Kolejny cytat i komentarz jest również bez sensu. Bo co mają wspólnego zacytowane przez ciebie posty z tym, że ja niby nie odróżniam wartości minimalnych i maksymalnych. Po prostu bijesz pianę z niczego.
Tego, że jakaś aplikacja skłoniła cię do pomiaru już nie wyśmiewam. Bo to zdaje się zrobili inni.
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Swoimi postami dalej utwierdzasz wszystkich że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Poczytaj na spokojnie swoje posty to może zrozumiesz, skoro wiele osób cytując twoje wypowiedzi pokazuje Ci gdzie się pomyliłeś - bo nie zakładam iż celowo wprowadziłeś w błąd innych użytkowników którzy w przyszłości będą czytać ten temat. A ciśnienie sprawdziłem bo miałem taki kaprys, nikt mnie na siłę do tego nie zmuszał. Mimo wszystko życzę miłego dnia.
Proszę moderatorów o wyczyszczenie tematu z niepotrzebnych postów.
Proszę moderatorów o wyczyszczenie tematu z niepotrzebnych postów.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Wystarczy nie zaśmiecać i prosić nie trzeba. Jaki sens miało zacytowanie przez ciebie wczoraj o 20:47 moich postów z komentarzami nie na temat? Rozumiem, że te wiele osób to ty i jeszcze jeden użytkownik. W poście do którego się przyczepiłeś napisałem, że @kecraminsignia ma ciśnienie ok. Ale ty postanowiłeś rozkręcić awanturę o nic. No może co to znaczy OK tez nie rozumiałeś.
Na siłę nikt nie zmuszał cię do zmierzenia ciśnienia. Tym bardziej śmieszne jest, że skłoniło cię do pomiaru coś jak sam piszesz. To jeszcze bardziej cię kompromituje. Bo żeby ktoś to rozumiem. Ale coś.
PS skoro oskarżasz mnie o nie umiejętność czytania ze zrozumieniem to miej odwagę i pokarz konkretnie, gdzie cię nie zrozumiałem. Zacytuj bądź konkretny.
Na siłę nikt nie zmuszał cię do zmierzenia ciśnienia. Tym bardziej śmieszne jest, że skłoniło cię do pomiaru coś jak sam piszesz. To jeszcze bardziej cię kompromituje. Bo żeby ktoś to rozumiem. Ale coś.
PS skoro oskarżasz mnie o nie umiejętność czytania ze zrozumieniem to miej odwagę i pokarz konkretnie, gdzie cię nie zrozumiałem. Zacytuj bądź konkretny.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, o 11:54 przez hubertus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Przeglądam właśnie dostępne do Insigni czujniki ciśnienia oleju. Według podawanych danych, to załączają się one przy ciśnieniu od 0,2bar-a.
Niestety gdy ciśnienie jest tak niskie to może być już pozamiatane, dlatego zastanawiam się nad zamontowaniem dodatkowego czujnika ciśnienia który będzie miał pełny zakres pomiarowy.
Może ktoś już coś takiego robił?
Niestety gdy ciśnienie jest tak niskie to może być już pozamiatane, dlatego zastanawiam się nad zamontowaniem dodatkowego czujnika ciśnienia który będzie miał pełny zakres pomiarowy.
Może ktoś już coś takiego robił?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dodatkowy czujnik ciśnienia obsługujący np zegar to dużo kombinacji. Musiał byś zastosować trójnik w miejsce fabrycznego czujnika ciśnienia oleju. I dopiero w nim fabryczny czujnik plus drugi, który chciał byś włożyć dodatkowo.
Jednak moim zdaniem jest to nie potrzebne. Bo jak wyżej ustalono ciśnienie oleju na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku powinno wynosić 1 lub 1,3 bara w zależności od pompy. To gdy czujnik zaczyna mierzyć od 0,2 bara to i tak gdy będziesz miał np 0,4 lub 0,8 to i tak będzie się paliła czerwona lampka i pojawi się komunikat. Bo jest to poniżej normy 1 lub 1,3 bara ustalonej przez producenta. Czujnik spełni swoje zadanie. Ponieważ pokaże ci zbyt niskie ciśnienie oleju. Tym bardziej na zimnym silniku, gdy olej jest gęstszy.
Jeśli chciał byś monitorować ciśnienie oleju to najlepszy jest zegar. Nie wiem czy nie da się tego robić przy pomocy aplikacji torgue lub podobnych. Ja bym jednak nie popadał w nie potrzebną panikę. Jeśli uszczelka zmieniona i nic się nie zapala to bym dał sobie spokój.
PS poszukaj w akcesoriach tuningowych. Są zestawy wskaźników mierzące ciśnienie oleju, ciśnienie doładowania i tym podobne. Na pewno będzie też instrukcja montażu. Bo nie wiem czy takie zestawy opierają się na danych z czujników fabrycznych czy w zestawach są czujniki dodatkowe.
Jednak moim zdaniem jest to nie potrzebne. Bo jak wyżej ustalono ciśnienie oleju na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku powinno wynosić 1 lub 1,3 bara w zależności od pompy. To gdy czujnik zaczyna mierzyć od 0,2 bara to i tak gdy będziesz miał np 0,4 lub 0,8 to i tak będzie się paliła czerwona lampka i pojawi się komunikat. Bo jest to poniżej normy 1 lub 1,3 bara ustalonej przez producenta. Czujnik spełni swoje zadanie. Ponieważ pokaże ci zbyt niskie ciśnienie oleju. Tym bardziej na zimnym silniku, gdy olej jest gęstszy.
Jeśli chciał byś monitorować ciśnienie oleju to najlepszy jest zegar. Nie wiem czy nie da się tego robić przy pomocy aplikacji torgue lub podobnych. Ja bym jednak nie popadał w nie potrzebną panikę. Jeśli uszczelka zmieniona i nic się nie zapala to bym dał sobie spokój.
PS poszukaj w akcesoriach tuningowych. Są zestawy wskaźników mierzące ciśnienie oleju, ciśnienie doładowania i tym podobne. Na pewno będzie też instrukcja montażu. Bo nie wiem czy takie zestawy opierają się na danych z czujników fabrycznych czy w zestawach są czujniki dodatkowe.