--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
-
Daniel81
Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
U mnie objaw był jeden - poszarpywanie w trakcie przyspieszania powiązane z stukaniem. Problem narastał aż doszło do tego że pukalo na każdym biegu.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, o 14:53 przez Daniel81, łącznie zmieniany 1 raz.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
No właśnie. I większość nie wie jak ją wyłączyć albo prawidłowo skonfigurować.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
-
Dragster
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 2.0 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Koronowo
-
Daniel81
No i wesoło. Raz na szybko wysłałem SMS do Prezesa mojej firmy ze mnie nie będzie w pracy. Z uzasadnieniem. Autokorekta zrobiła swoje i był przekonany że wysłałem go po pijaku.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Szok!! Nie do wiary!! Nieprawdopodobne!!
Dzisiaj ruszając z parkingu na skręconych kołach... szarpanie z tylnej osi!!!! Haldex wymieniony na fabrycznie nowy w serwisie w lutym bądź marcu tego roku i co? Znowu do śmietnika?? Jeszcze dzisiaj jak zdążę jade do ASO! No kurrr nie wierze!!!!!!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzisiaj ruszając z parkingu na skręconych kołach... szarpanie z tylnej osi!!!! Haldex wymieniony na fabrycznie nowy w serwisie w lutym bądź marcu tego roku i co? Znowu do śmietnika?? Jeszcze dzisiaj jak zdążę jade do ASO! No kurrr nie wierze!!!!!!
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A opony masz na obu osiach takie same, dobre i wszystkie w równym stanie zużycia?
M.
M.
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: LDZ
Współczuję... A ile km przejechałeś? Mocno katujesz napędy? U mnie po wymianie oleju pomogło. Już jakieś 3 miesiące spokoju...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- kuba89
- Zapaleniec
Opony 4x te same. Stopień zużycia wiadomo różny (tył/przód) ale rzędu 0.5/1mm Max. W zeszłym roku pod koniec zimy jak wymieniali haldexa była na tych samych kołach i było ok. Napedu nie katuje, nie wiem co masz na mysli. No zdarzyło się moze 2 razy ,ze zrobiłem 360' ale ogólnie normalna jazda.
Tylko jest jeden problem...
Ten Haldex ma do cholery dokładnie 8 miesięcy i 11 tys km za sobą!! Moze trzeba razem z klockami hamulcowymi zmieniać?
Tylko jest jeden problem...
Ten Haldex ma do cholery dokładnie 8 miesięcy i 11 tys km za sobą!! Moze trzeba razem z klockami hamulcowymi zmieniać?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jedź do ASO gdzie montowali i nie daj się zbyć. Ludzie latają po śniegu i lodzie, bawią się na całego i nic się nie dzieje. Są opisy na forum. To ma działać bez względu na traktowanie i w każdych warunkach. Szczególnie po 8 miesiącach i 11 tys. km przebiegu...
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
2 lata gwarancji na część oryginalną obowiązuje chyba w całej cywilizowanej Europie?
M.
M.
- kuba89
- Zapaleniec
Nie no o gwarancje się nie martwię bo tak jak napisałeś- w cywilizowanej Europie 2 lata gwarancji na Czesc oryginalna
zobaczymy co powiedzą jutro 
- flcn
- Użytkownik
Kurde... Widzę, że opel czego się nie dotknął, to "zoplił"... Poprzednio miałem volvo xc70 2.5t 210 km przed wirusem z 2003. Tam był też haldex. Czego to ja nie wyprawiałem z tym autem... Z przysiadu nie wychodziło . A na budziku to było lekko 400 kkm. Jedynie co, to przekładnia kątowa padła (łożysko). 2 kpln i dalej kółka się śmiały. W oplu już przy 135 kkm musiałem zmienić uszczelniacz na wale na wyjściu z kątowki . Porażka. Nasze super wypasione fury po 400 kkm będą żyletkami. Szanse mają te bardziej gołe, bo mniej rzeczy do psucia. A te nasze wszystkie haldexy, flexridy, szklane dachy itp. to tylko o kant tyłka....
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ostatnio testowałem klekota i napęd na mokrym torze w Radomiu i na szczęście zero takich problemów.
- kuba89
- Zapaleniec
Dzisiaj od rana sprawdzali co sie dzieje. W południe dostałem telefon, ze nie mogą nic stwierdzić i wyglada, ze jest wssystko ok. AHA :/ pojechałem specjalnie zeby z majstrem sie przejechać. Dopiero wtedy usłyszał, ze tył hałasuje. Próbował zaczynać bajki, ze to tak w sumie jest itd. Ma jutro z centrala się kontaktować i zobaczą co i jak.
Najlepsze:
Gosc mowi, ze tez ma 4x4 z haldexem i jak zmienia opony to tez ma czasami dźwięki. Pytam: tez Insignie? A on: nie, mam porządne auto :O
Najlepsze:
Gosc mowi, ze tez ma 4x4 z haldexem i jak zmienia opony to tez ma czasami dźwięki. Pytam: tez Insignie? A on: nie, mam porządne auto :O
- flcn
- Użytkownik
Tragedia... Nie dość, że nie umieją naprawiać to nawet zdiagnozować nie potrafią.
Z ciekawostek, to w mojej przedwczoraj na prostej drodze, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy ok. 60 km/h nagle komunikat sprawdź układ 4x4 i drugi coś chyba o dyferencjale. Zero objawów. Zgaszenie i odpalenie auta nie pomogło. Wkurzony pojechałem dalej. Po ok. 60 km trasy była okazja znów zgasić silnik. Komunikaty nie wróciły. Auto jeździ normalnie. Ciekawe jak długo...
Z ciekawostek, to w mojej przedwczoraj na prostej drodze, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy ok. 60 km/h nagle komunikat sprawdź układ 4x4 i drugi coś chyba o dyferencjale. Zero objawów. Zgaszenie i odpalenie auta nie pomogło. Wkurzony pojechałem dalej. Po ok. 60 km trasy była okazja znów zgasić silnik. Komunikaty nie wróciły. Auto jeździ normalnie. Ciekawe jak długo...
- kuba89
- Zapaleniec
Koledzy, taka sprawa!
Sprawdzali auto itd, centrala wysłała punkty jakie trzeba sprawdzić itd. Zmienili koła na nowe, było to samo. Wyciągnęli bezpiecznik od Haldex i... było to samo. Stwierdzili, ze to nie jest wina Haldex tylko dyferencjału prawdopodobnie. Czy to jest mozliwe? Dyferencjał to przeciez mechanizm, albo działa albo nie. Co o tym myślicie?
(Przy ruszaniu na skręconych kołach "trze" cos w tylnej osi.)
Sprawdzali auto itd, centrala wysłała punkty jakie trzeba sprawdzić itd. Zmienili koła na nowe, było to samo. Wyciągnęli bezpiecznik od Haldex i... było to samo. Stwierdzili, ze to nie jest wina Haldex tylko dyferencjału prawdopodobnie. Czy to jest mozliwe? Dyferencjał to przeciez mechanizm, albo działa albo nie. Co o tym myślicie?
(Przy ruszaniu na skręconych kołach "trze" cos w tylnej osi.)
- flcn
- Użytkownik
Kuba, mnie się wydaje, że mogą mieć rację. Dyferencjał działa w szczególności na skręconych kołach , oczywiście podczas jazdy. Myślę, że to dobry trop. Jeśli ruszasz delikatnie, to napęd się nie dołącza jakoś strasznie, a dyferencjał pracuje...