--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCzujniki parkowania - Parktronic
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Czujniki parkowania - Parktronic
A resetowałeś? Tzn. odłączyłeś akumulator lub wyciągnąłeś bezpiecznik? Nie wiem czy nie trzeba też wykasować błędu OP-COMem...
- ZiGi
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST 130KM
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Dębe Wielkie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
No właśnie błędu nie znalazłem w Torque, a OP-Com nie mam
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam ZiGi
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
To odłącz na początek akumulator (min. 15 min.). Jeśli nie pomoże, to szukaj kogoś z OP-COMem.
- ZiGi
- Użytkownik
No to muszę jednak podłączyć się do OP-Com'a bo niestety odłączenie aku nic nie dało, nadal po włączeniu wstecznego chce żeby sprawdzić system czujników, a czujniki wszystkie już pracują co słychać.
Pozdrawiam ZiGi
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
ja u siebie wymieniałem z przodu i z tyłu po 1 i błędu nie trzeba było kasować wystarczyło włączyć i wyłączyć samochód.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Tak jak u mnie. Nie wiadomo czy wszystkie czujniki na 100% są sprawne. Jak podłączysz op-com'a to będziesz wiedział co jest grane
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
- ZiGi
- Użytkownik
Nowy czujnik nie działa (a przynajmniej nie współpracuje) , muszę go odesłać.
Pozdrawiam ZiGi
-
TruckerBob
Witam panowie i panie , przeczytałem cały wątek o parktronicu ale nadal mam pytania.
Więc tak moja Insignia to 1.8 z 2011 roku bez PDC .
Postanowilem dołożyć oryginał , trafiła się u znajomego na szrocie jedna z czujnikami na pewno z tyłu a nie wiem czy nie miała też przodu ..... nie wiem bo przodu auta już nie było , calego pasa z lampami zderzakiem.
Nie zerknąłem czy był guzik na panelu od włączania PDC .
Więc wyprułem wszystko tylne czujniki z wiązką , całą wiązke aż do przodu , ktora idzie część do dużej wtyczki kolo schowka i czesc do trzech wtyczek od komputera Bosch-a , ale jeszcze chyba 6 lub 7 przewodôw szło przez scianę grodziową do komory silnika wszystkie poza jednym byly w szarej dosc sporej wtyczce a jeden bodaj fiolet z szarym szedl do wtyczki czarnej i dalej ślad ginie nie wiem po co az tyle kabli szło dalej od modułu aż do przodu do komory czy są one od przednich czujników ?
Ktoś coś może wie, może doradzić, i kwesta druga czy pdc moduł i podłączenie będzie takie samo w dieselu i benzynie ?
Chodzi o podłączenie przewodów do wtyczek od komputera wydarłem razem z wtyczkami i nie wiem czy przewody mają być w tych samych miejscach u mnie we wtyczkach co w dawcy .
Czy i jak trzeba po calym podłączeniu aktywowac adaptowac doprogramować czujniki ?
I jeszcze czy ktos kto ma czujniki przod tyl lub tylko tyl bylby w stanie sprawdzic wtyczki przy module pdc u mnie mam wszystkie 3 .
Bede wdzieczny za pomoc
Więc tak moja Insignia to 1.8 z 2011 roku bez PDC .
Postanowilem dołożyć oryginał , trafiła się u znajomego na szrocie jedna z czujnikami na pewno z tyłu a nie wiem czy nie miała też przodu ..... nie wiem bo przodu auta już nie było , calego pasa z lampami zderzakiem.
Nie zerknąłem czy był guzik na panelu od włączania PDC .
Więc wyprułem wszystko tylne czujniki z wiązką , całą wiązke aż do przodu , ktora idzie część do dużej wtyczki kolo schowka i czesc do trzech wtyczek od komputera Bosch-a , ale jeszcze chyba 6 lub 7 przewodôw szło przez scianę grodziową do komory silnika wszystkie poza jednym byly w szarej dosc sporej wtyczce a jeden bodaj fiolet z szarym szedl do wtyczki czarnej i dalej ślad ginie nie wiem po co az tyle kabli szło dalej od modułu aż do przodu do komory czy są one od przednich czujników ?
Ktoś coś może wie, może doradzić, i kwesta druga czy pdc moduł i podłączenie będzie takie samo w dieselu i benzynie ?
Chodzi o podłączenie przewodów do wtyczek od komputera wydarłem razem z wtyczkami i nie wiem czy przewody mają być w tych samych miejscach u mnie we wtyczkach co w dawcy .
Czy i jak trzeba po calym podłączeniu aktywowac adaptowac doprogramować czujniki ?
I jeszcze czy ktos kto ma czujniki przod tyl lub tylko tyl bylby w stanie sprawdzic wtyczki przy module pdc u mnie mam wszystkie 3 .
Bede wdzieczny za pomoc
-
mirojet
Witam, mieliście może taki przypadek że z tyłu sprawdzając czujniki parkowania sygnał jest w każdym z czujników prawidłowy natomiast jest problem z wyświetlaniem odległości na wyświetlaczu pomiędzy zegarami, sygnał jest czym bliżej przeszkoda bardziej ciągły a pola nie podświetla ani jednego, natomiast przód działa prawidłowo, co może być nie tak bo rozumiem że czujniki są dobre jeżeli sygnały dają prawidłowe. Rocznik insigni 2012 czerwiec wersja 2.0 diesel sport
-
mirojet
-
Dragster
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 2.0 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Koronowo
-
dziadek
Witam, mam problem padł mi czujnik parkowania w Isis tylni prawy skrajny. W serwisach opla powiedzieli mi, że taki czujnik o takim nr GM 13282885, Bosch 0 263 003 816 nie posiadają. Sprawdzili po nr vin pojazdu i jest jakiś dostępny za 218 zł ale nie chcą podać nr jaki pasowałby do mojego opla. Nigdzie indziej nie udało mi się znaleźć takie czujnika o tym numerze (oprócz serwisu). Czy jest mi ktoś w stanie ustalić jaki czujnik o innym nr mógłbym zamontować żeby układ czujników parkowania działał.
- ZiGi
- Użytkownik
Pasował będzie każdy Boch o numerze 0 263 003 XXX
Pozdrawiam ZiGi
- ZiGi
- Użytkownik
ostatnie 3 cyfry to kolor
Pozdrawiam ZiGi
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Mi jak padł z tyłu,kupiłem pierwszy lepszy Bosch-a patrzyłem tylko żeby był w moim kolorze nadwozia wpiąłem i wszystko hula do dzisiaj.Druga sprawa na Alledrogo jest tego cała masa nówek z tym że dochodzi lakierowanie bo występują tylko w czarnym kolorze.
-
krisb
- Nowicjusz
- Auto: 2.0 CDTI kombi
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Tychy
Czy jeżeli padł jeden czujnik z tyłu, to OPCOM wskazuje błąd tego jednego konkretnego, czy może pokazać błąd wszystkich czterech?
Pod palcem nie czuję mrowienia na żadnym tylnym czujniku. Po wrzucenie wstecznego mam komunikat + błąd wszystkich czterech czujników.
Możliwe, że to jednak jakaś wiązka, a nie konkretny czujnik?
Pod palcem nie czuję mrowienia na żadnym tylnym czujniku. Po wrzucenie wstecznego mam komunikat + błąd wszystkich czterech czujników.
Możliwe, że to jednak jakaś wiązka, a nie konkretny czujnik?
-
justyna2388
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Witam czy jest możliwość zamontowania oryginalnych czujnikow w insignii ktorych oryginalnie ich nie ma w wyposazeniu. Glownie z tylu.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka