Kolego mam ten sam problem, linka mi zardzewiała i w tamtym roku urwała mi się rączka od linki( linka się przetarła) a w tym roku przerwała się linka na zwijarce i całkowicie mi wypadła( musiałem odłączyć kostki bo piszczy). Da się dokupić taką linkę żeby długość pasowała? aros78 znalazłeś coś takiego?aros78 pisze:Dzięki lukasz8484. Zobaczymy co z tego wyjdziePozdrawiam.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHak holowniczy
- domell98
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wieluń
Re: Hak holowniczy
- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 2 razy
też bym chciał wiedzieć co z linka, czy da się dokupić oryginał czy samoróba? Może jakiś numer oem? Moja rączka leży w bagażniku i czeka na linkę. Chwilę szukałem, ale nic nie znalazłem 
-
pawelwor
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Lublin
-
pawelwor
- Użytkownik
-
red944
Witajcie, zna ktoś numer części a mianowicie rączki z linką i obudową rączki w haku składanym? Drugie pytanko, jaka cena?
-
pawelwor
- Użytkownik
Aby gniazdo 13pin poprawnie "pracowało" z przyczepką wystarczy podłączyć pin 1-8 pod moduł w odpowiednie piny w ST? (podpatrując schemat jeager'a http://www.sklep.milecki.com.pl/images/ ... OP1167.pdf ")
Czy będzie po tym automatycznie wykrywać podłączenie przyczepki (czujniki parkowania wyłączone itp), czy może z tym wykrywaniem ma coś wspólnego pin12 w gnieździe haka "test podłączenia przyczepki"
Jeśli nie to od czego jest pin12 "test podłączenia przyczepki"?
W w/w schemacie do pinu 12 w oryginalnym module podłączony jest czarny przewód , jednak nie jest on opisany. Od czego jest ten pin w tym module?
Dodane:
Może ktoś jeszcze potwierdzić czy takie moduły obsługują hak (info brane z jakiegoś zagranicznego katalogu, dwa pierwsze wiem, że na pewno tak):
AH - 13 329 461
AD - 13 310 351
AF - 20 827 294
?? - 13 407 206
Jeszcze dla informacji - kompletna ori wiązka haka 13pin dla ST w ASO ma nr 931 99 888 i w zależności od sklepu kosztuje ok 400 pln
Czy będzie po tym automatycznie wykrywać podłączenie przyczepki (czujniki parkowania wyłączone itp), czy może z tym wykrywaniem ma coś wspólnego pin12 w gnieździe haka "test podłączenia przyczepki"
Jeśli nie to od czego jest pin12 "test podłączenia przyczepki"?
W w/w schemacie do pinu 12 w oryginalnym module podłączony jest czarny przewód , jednak nie jest on opisany. Od czego jest ten pin w tym module?
Dodane:
Może ktoś jeszcze potwierdzić czy takie moduły obsługują hak (info brane z jakiegoś zagranicznego katalogu, dwa pierwsze wiem, że na pewno tak):
AH - 13 329 461
AD - 13 310 351
AF - 20 827 294
?? - 13 407 206
Jeszcze dla informacji - kompletna ori wiązka haka 13pin dla ST w ASO ma nr 931 99 888 i w zależności od sklepu kosztuje ok 400 pln
-
R1985
- Użytkownik
- Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: SKMKraków
Dzis naprawilem linke od otwierania haka "domowym" sposobem.
Kupilem 1mb linki stalowej o srednicy wg oryginalu. Tulejke elektryczna pasujaca na linke oraz zlaczke (kostke) elektryczna pod linke.
Dostep do mechanizmu z linka - 3 srubki torx.
Dostep do slimacznicy - 3 srubki imbus - zdjac by moc wyjac zebatke i nasmarowac.
Odkrecamy 3 srubki torx. Zdejmujemy obudowe ze sprezyna. Potem plastikowy mimosrod na ktorym zaczepiona jest linka. Pod nim jest tarcza ze sprezyna nalozona na walek poruszajacy slimacznica.
Na koncu linki zaciskamy tulejke. Koniec linki wkladamy w otwor w plastikowym mimosrodzie (u mnie byla w prawym - sa 2 otwory), nawijamy 2 razy na mimosrod. Linke wypuszczamy przez otwor w obudowie oraz pancerz. Warto posmarowac linke by lzej szlo.
Linka wychodzi w plastiku. Zakladamy na lince zacisk el i przykrecamy go 2 srubkami tak by linka sie nie cofnela. Robimy ucho z linki i dajemy drugi zacisk by koluszko sie nie rozeszlo. Na linke mozna nalozyc cos by lepiej bylo chwytac . Docinamy linke.
Smarujemy tryby itp. Skrecamy i testujemy.
U mnie dziala bezproblemowo.
Koszt czesci (linka, tulejki, zaciski el) ok 5zl.
Czas wykonania - 15 min na spokojnie
Kupilem 1mb linki stalowej o srednicy wg oryginalu. Tulejke elektryczna pasujaca na linke oraz zlaczke (kostke) elektryczna pod linke.
Dostep do mechanizmu z linka - 3 srubki torx.
Dostep do slimacznicy - 3 srubki imbus - zdjac by moc wyjac zebatke i nasmarowac.
Odkrecamy 3 srubki torx. Zdejmujemy obudowe ze sprezyna. Potem plastikowy mimosrod na ktorym zaczepiona jest linka. Pod nim jest tarcza ze sprezyna nalozona na walek poruszajacy slimacznica.
Na koncu linki zaciskamy tulejke. Koniec linki wkladamy w otwor w plastikowym mimosrodzie (u mnie byla w prawym - sa 2 otwory), nawijamy 2 razy na mimosrod. Linke wypuszczamy przez otwor w obudowie oraz pancerz. Warto posmarowac linke by lzej szlo.
Linka wychodzi w plastiku. Zakladamy na lince zacisk el i przykrecamy go 2 srubkami tak by linka sie nie cofnela. Robimy ucho z linki i dajemy drugi zacisk by koluszko sie nie rozeszlo. Na linke mozna nalozyc cos by lepiej bylo chwytac . Docinamy linke.
Smarujemy tryby itp. Skrecamy i testujemy.
U mnie dziala bezproblemowo.
Koszt czesci (linka, tulejki, zaciski el) ok 5zl.
Czas wykonania - 15 min na spokojnie
Ostatnio zmieniony 5 lip 2016, o 06:49 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
- domell98
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Wieluń
Dzwoniłem dzisiaj do BSP Łódź i dostałem informacje że coraz więcej osób ma problem z linką (u mnie sport tourer) a w katalogu części nie ma tego ujętego i napisał do GM co mają z tym robić, zapisał sobie mój numer telefonu i ma mi oddzwonić jak będzie miał informacje
-
Bodex
A ja znalazłem taki hak , czy może mi ktoś z doświadczeniem z tym sprzętem powiedzieć czy warto kupić ?
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

- ICEMANIK
- Użytkownik
- Auto: Ins OPC Line AiR/KW
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Poznań
ja swoją linka dorobiłem w zakładzie który robi linki na zamówienie. Koszt to ok 30zł na gotowo. Montaż 30min.
-
pawelwor
- Użytkownik
To jest tylko część haka, a gdzei reszta...Bodex pisze:A ja znalazłem taki hak , czy może mi ktoś z doświadczeniem z tym sprzętem powiedzieć czy warto kupić ?
Szukałem orisa przez jakiś czas, ale oglądając używane haki prawie zawsze były pokryte rdzą, albo miały coś uszkodzone. Wolałem dać trochę więcej do nowego porządnego i wziąć wypinany pionowo westfalii.
-
Bodex
Dzięki za odpowiedź, kilka razy kupiłem z OLX, i wiem ze zawsze cos nie pasuje , a zwrócić ciezko , jesli to nie firma ..
Wiec lepiej nowe i wiem co mam
Wiec lepiej nowe i wiem co mam
Ostatnio zmieniony 24 lip 2016, o 18:48 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pawelwor
- Użytkownik
Mi się udało znaleźć westfalię A40V na wyprzedaży za 1050pln, więc może i Tobie by się udało w podobnej (sklepy liczą sobie za nią nawet 1600pln). Oczywiście dochodzi jeszcze wiązka i moduł. Ja użyłem ori wiązkę i ori moduł.
Hak wypina się, wkłada w pokrowiec i ładnie mieści się przy bulti LPG/kole zapasowym. Gniazdo obraca się o 90 stopni i nic nie widać.
https://naforum.zapodaj.net/1354ad64e584.jpg.html
Hak wypina się, wkłada w pokrowiec i ładnie mieści się przy bulti LPG/kole zapasowym. Gniazdo obraca się o 90 stopni i nic nie widać.
https://naforum.zapodaj.net/1354ad64e584.jpg.html
-
R1985
- Użytkownik
- Auto: ST 2.0T 4x4 Cosmo
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: SKMKraków
Nie działal mi brzęczek. Przemierzylem miernikiem i się okazało ze przewód niebieski (12v) utlenił sie na zagięciu. Po naprawie wszystko gra.
Dla potomnych powiem ze z wtyczki ida 2 przewody - czarny masa idąca na głośnik i niebieski plusowy idący na mikrostyk w obudowie haka. Z mikrostyku wychodzi czerwony na głośnik.
Dla potomnych powiem ze z wtyczki ida 2 przewody - czarny masa idąca na głośnik i niebieski plusowy idący na mikrostyk w obudowie haka. Z mikrostyku wychodzi czerwony na głośnik.
-
Kicaj II
- Nowicjusz
- Auto: Vectra
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Witam. A ja mam inny problem z hakiem. Kupiłem samochód z zamontowanym hakiem (chyba nie oryginalnym) tylko poprzedni właściciel zapomniał zamontować instalacji elektrycznej i gniazda. W związku z tym mam pytanie, gdzie znajduje się moduł o ile jest i jak podłączyć się do niego,gdzie szukać kabli czy też kostek? Czy jeśli kupię na allegro uniwersalny moduł z wiązką dedykowany do Insigni to czy będzie działać wszystko jak należy? Z góry dzięki za pomoc.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
pawelwor
- Użytkownik
Jeśli masz kombi to lewy schowek w bagażniku. Tam poniżej skrzynki bezpieczników jest moduł świateł i wszystkie sygnały potrzebne. W hatchbacku podobnie, z tym ze patrząc na wiązki na schematach jakieś przewody idą jeszcze gdzieś w okolice konsoli przedniej.
Uniwersalny moduł dobrze jakby obsługiwał CANy.
Uniwersalny moduł dobrze jakby obsługiwał CANy.
-
legend66
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Rybnik
Witam mam taki przypadek z moim hakiem dokładny był przez poprzedniego właściciela mianowicie po kupnie auta kierunkowskazy działały świeciły lecz miały szybciej ( tak jak w starym samochodzie jak wyciagło się jakaś żarówki) po odłączenie instalacji z haka migały normalnie lecz jak chciałem podpiąć przyczepke to zero świateł na przyczepce a jeszcze brak kierunków w samochodzie na klapie bo te w środku to normalnie migaja czy może być padnięty moduł.? Z haka
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
- Zierek
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: B14NET
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Olsztyn
Cześć,
chyba mi się popsuł buzzer ostrzegający o otwarytm haku holowniczym (oryginalny, fabrycznie montowany). Auto ma 2,5 miesiąca, jeszcze nic nie było podczepiane do tego haka. Na początku pod salonem, jak sprawdzałem czy w ogóle hak jest
i jak działa, dźwięk był dużo głośniejszy, aż nieprzyjemny dla uszu.
Miał ktoś taki przypadek? Jechać z tym do ASO czy darować sobie? Auto w leasingu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kY1UPcJkULg[/youtube]
chyba mi się popsuł buzzer ostrzegający o otwarytm haku holowniczym (oryginalny, fabrycznie montowany). Auto ma 2,5 miesiąca, jeszcze nic nie było podczepiane do tego haka. Na początku pod salonem, jak sprawdzałem czy w ogóle hak jest
Miał ktoś taki przypadek? Jechać z tym do ASO czy darować sobie? Auto w leasingu.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kY1UPcJkULg[/youtube]
-
MADMIR
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Pytanie do kolegów posiadających oryginalny hak holowniczy wraz z oryginalną wiązką .
Czy oryginalna wiązka posiada funkcję informację o przepalonej żarówce w przyczepie, czyli jeśli jedziemy z przyczepą pojawia się komunikat np. brak świateł stop w przyczepie, brak światła przeciwmgielnego, itd. Bo informacja o przepalonej żarówce kierunkowskazów to jest na pewno - obowiązek ustawowy w większości krajów UE.
Czy oryginalna wiązka posiada funkcję informację o przepalonej żarówce w przyczepie, czyli jeśli jedziemy z przyczepą pojawia się komunikat np. brak świateł stop w przyczepie, brak światła przeciwmgielnego, itd. Bo informacja o przepalonej żarówce kierunkowskazów to jest na pewno - obowiązek ustawowy w większości krajów UE.