--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGłośna praca silnika jak jest ciepło
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Głośna praca silnika jak jest ciepło
Witam.
Rozpoczynam nowy temat bo problem jest szczątkowo opisany w kilku różnych wypowiedziach, ale nic z tego nie wynika. Mam problem z głośną pracą silnika powyżej 19 stopni. Silnik chodzi jak traktor jak się nagrzeje. Występuje to podczas ruszania przy ok. 1700-2000 obrotów. Odłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej i jak ręką odjął. Czy ktoś rozwiązał ten problem? Szukałem opisu tego problemu na forum i widzę, że nie jestem jedyny z tym problemem. Jest jakiś magik w Katowicach, ale opinie ma różne. Może ktoś wie jakie są konsekwencje z jeżdżeniem z odpiętym czujnikiem temperatury zewnętrznej?
Pozdrawiam.
Rozpoczynam nowy temat bo problem jest szczątkowo opisany w kilku różnych wypowiedziach, ale nic z tego nie wynika. Mam problem z głośną pracą silnika powyżej 19 stopni. Silnik chodzi jak traktor jak się nagrzeje. Występuje to podczas ruszania przy ok. 1700-2000 obrotów. Odłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej i jak ręką odjął. Czy ktoś rozwiązał ten problem? Szukałem opisu tego problemu na forum i widzę, że nie jestem jedyny z tym problemem. Jest jakiś magik w Katowicach, ale opinie ma różne. Może ktoś wie jakie są konsekwencje z jeżdżeniem z odpiętym czujnikiem temperatury zewnętrznej?
Pozdrawiam.
- konikkr
- Klubowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Syrynia
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Głośna praca silnika jak jest ciepło
Zczytaj opcomem parametry silnika bez czujnika i później z czujnikiem potem porównać może być ze przepływka robi zaklamanie lub inny czujnik.
Wysłane z mojego Samszunga
Wysłane z mojego Samszunga
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 4 razy
Jak będzie cieplej 25+ to przestanie klekotać ....
Generalnie tez mnie irytuje kultura silnika w za kresie 16- 25C temperatury zewnętrznej. Silnik pracuje jak by miał się zaraz rozpaść.
Generalnie tez mnie irytuje kultura silnika w za kresie 16- 25C temperatury zewnętrznej. Silnik pracuje jak by miał się zaraz rozpaść.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
To mi trochę wyjaśnia. tez tak miałem jednego dnia. Myślę dwumasa, może coś z głowicą. Ale na drugi dzień już cicho. Kultura pracy była najgorsza z włączoną klimą zaraz po odpaleniu, na wolnych obrotach.
-
thomazzo
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
I co nikt tego nie naprawił? Mam się do tego przyzwyczaić? A co z odpięciem czujnika temperatury, będą jakieś konsekwencje?
-
pszemo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto:
Mam to samo, dzisiaj zauważyłem że po odpaleniu na luzie obroty zaczęły skakać w zakresie ok 1000 i do tego szarpał silnik w czasie falowania obrotów.
-
seki0481
może dpf ci się wypalał jak rośnie na postoju obrotu do 1000 to się wypala i nie gaś silnika aż się wypali i spadną obroty chyba że masz diodę zamontowaną i nie świeci to może być coś innego
-
pszemo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto:
Falowanie obrotów wraz z takim lekkim trzęsieniem silnika występowało co ok 30 sek i trwało może z 2 sek
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dzisiaj po odbiorze od mechanika po wymianie uszczelki smoka znowu przywitało mnie grzechotanie silnika. Gdzie jest ten czujnik temperatury zewnętrznej. Zakładam, że gdzies pod przednim zderzakiem. Ale jak najłatwiej się do niego dostać.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Prawy dolny róg przedniej rejestracji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dzieki jak mi znowu zacznie grzechotać to się tym zainteresuję. Bo u mechanika pracował grzechocząc z obrotami około 900. Bez różnicy czy klima włączona czy nie. Wciskanie sprzęgła powodowało minimalnie cichsze grzechotanie. Po jakiejś godzinie, gdy go odpaliłem aby przestawić i umyć silnik pracował normalnie. Na włączonej klimie, gdy pracowały oba wentylatory przy chłodnicy obroty około 1 tys. Z wyłączoną klimą też pracował normalnie. Drugi raz z takim grzechotaniem się spotkałem.
Aby odłączyć ten czujnik trzeba wyjąc kratkę?
Aby odłączyć ten czujnik trzeba wyjąc kratkę?
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Jeszcze nie wyciągałem, może przez halogen?
Tylko nie wiem czy to taki, czy on pasuje to musisz dopytać.
https://opelczesci.com.pl/pl/p/CZUJNIK- ... R-OPEL/549
Tylko nie wiem czy to taki, czy on pasuje to musisz dopytać.
https://opelczesci.com.pl/pl/p/CZUJNIK- ... R-OPEL/549
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
skiwojciech
Hej panowie, jakies pomysly co powoduje prace silnika jak traktor po przekroczeniu 18 stopni ??? U mnie chodzi jak traktor i mam powoli tego dosyc, jak chlodniej to pracuje pieknie. Czy ktos juz odlaczyl czujnik zewn temp ?? jak to zrobic i czy to ma sens ?? z gory dziekuje za info
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, o 22:55 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 7 razy
Dostaniesz się do niego bez problemu po zdemontowaniu kratki przy halogenie; jest na wcisk do zderzaka i ma wtyczkę.
Krzysztof
-
Lykus
Witam,
Podłączę się pod temat ponieważ odkąd mam Insignię (Kwiecień 2016) temat klekotu wkurza mnie niemiłosiernie.. Generalnie faktycznie odpięcie czujnika temp zewnętrznej pomaga, ale wg moich obserwacji nie do końca. W moim przypadku problem klekotu występuje w granicach 1200-1800obr i przede wszystkim powyżej temp.18C. Póki co jeżdżę bez czujnika, ale wg mnie to nie jest rozwiązanie. Sprawdziłem wartości odczytu z czujnikiem i bez i nie ma różnicy.. podobno ten czujnik w jakiś tam sposób wpływa na dawkę paliwa i wg mnie tutaj tkwi problem.
Sprawdzając ciśnienie paliwa jakie jest doprowadzane do silnika widać na wykresie w moim przypadku, że na początku jest podawane paliwo pod bardzo dużym ciśnieniem, potem spadek i dopiero równomiernie ciśnienie wzrasta więc zasugerowano mi regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej. Z tym, że mój mechanik twierdzi, że zanim się wezmę z czujnik warto by było sprawdzić jak działają poszczególne wtryski.. stąd moje pytanie, zna ktoś w Krakowie albo w rejonie Krakowa jakiegoś fachowca co zjadł zęby na oplach? Dobrze by było żeby miał dostęp do oryginalnego oprogramowania, bo bez tego ani rusz. Pytam, bo nie chce jechać do ASO gdzie wymienią cały silnik zanim znajdą przyczynę.. pozdro
Podłączę się pod temat ponieważ odkąd mam Insignię (Kwiecień 2016) temat klekotu wkurza mnie niemiłosiernie.. Generalnie faktycznie odpięcie czujnika temp zewnętrznej pomaga, ale wg moich obserwacji nie do końca. W moim przypadku problem klekotu występuje w granicach 1200-1800obr i przede wszystkim powyżej temp.18C. Póki co jeżdżę bez czujnika, ale wg mnie to nie jest rozwiązanie. Sprawdziłem wartości odczytu z czujnikiem i bez i nie ma różnicy.. podobno ten czujnik w jakiś tam sposób wpływa na dawkę paliwa i wg mnie tutaj tkwi problem.
Sprawdzając ciśnienie paliwa jakie jest doprowadzane do silnika widać na wykresie w moim przypadku, że na początku jest podawane paliwo pod bardzo dużym ciśnieniem, potem spadek i dopiero równomiernie ciśnienie wzrasta więc zasugerowano mi regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej. Z tym, że mój mechanik twierdzi, że zanim się wezmę z czujnik warto by było sprawdzić jak działają poszczególne wtryski.. stąd moje pytanie, zna ktoś w Krakowie albo w rejonie Krakowa jakiegoś fachowca co zjadł zęby na oplach? Dobrze by było żeby miał dostęp do oryginalnego oprogramowania, bo bez tego ani rusz. Pytam, bo nie chce jechać do ASO gdzie wymienią cały silnik zanim znajdą przyczynę.. pozdro
-
Gizd
To wtryski pod obciążeniem tak klepią. Czy tam lepiej od razu napisze ze spalanie stukowe, bo sie jeszcze ktoś przyczepi. Po zastosowaniu militec i oleju 2T jest znacznie lepiej.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
@Lykus wyjmowanie wtryskiwaczy nie wiele da. Właściwie to nic. Bo gdyby coś było z nimi nie tak to hałas miał byś na wolnych obrotach bez względu na temperaturę. Analizowałeś kąt wyprzedzenia zapłonu na zimnym i ciepłym silniku z czujnikiem i bez?
U mnie hałas wystąpił dwa razy. Tylko na wolnych obrotach. Objaw był dokładnie taki jak by dwumasa się kończyła. Coś w rodzaju brzęczenia. Ogólnie kultura pracy tego silnika jak na silnik z CR jest niska. Sprinter cdi z 500 tys przebiegu będzie chodził ciszej jak opel cdti z 50 tys przebiegu.
U mnie hałas wystąpił dwa razy. Tylko na wolnych obrotach. Objaw był dokładnie taki jak by dwumasa się kończyła. Coś w rodzaju brzęczenia. Ogólnie kultura pracy tego silnika jak na silnik z CR jest niska. Sprinter cdi z 500 tys przebiegu będzie chodził ciszej jak opel cdti z 50 tys przebiegu.
-
Gizd
Mój po zastosowaniu jak wyżej chodzi jak głośniejsza benzyna.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Mam lać olej 2t jak do trabanta, żeby ciszej pracował? Jak doleje oleju do sprintera czy innego to też będzie ciszej pracował. Co by tu nie mówić to kultura pracy tego silnika nie jest najlepsza. Są dużo cichsze diesle.
Ale wracając do tematu. Jak mówiłem olej nie rozwiąże nam niektórych problemów. Szczególnie, gdy zauważymy, że kultura pracy zmienia nam się w zależności od temperatury. Zresztą to tak jak z lekarzem słuchającym pacjenta przez stetoskop. Dla laika to jakieś szmery. Tak samo z silnikiem. Wprawne ucho wychwyci i odróżni hałas wtryskiwaczy od innych hałasów pracującego silnika.
Ale wracając do tematu. Jak mówiłem olej nie rozwiąże nam niektórych problemów. Szczególnie, gdy zauważymy, że kultura pracy zmienia nam się w zależności od temperatury. Zresztą to tak jak z lekarzem słuchającym pacjenta przez stetoskop. Dla laika to jakieś szmery. Tak samo z silnikiem. Wprawne ucho wychwyci i odróżni hałas wtryskiwaczy od innych hałasów pracującego silnika.