--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Kamera cofania

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 43 razy

Re: Kamera cofania

Post autor: IBZI » 3 kwie 2016, o 19:18

Dopisany do listy (navi 600 @900).

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 11 kwie 2016, o 08:02

Dopisuje sie tez!
Dvd800 2009

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

bronekk
Nowicjusz
Auto: Insignia 2,00 CDTI
Rok produkcji: 2012
Miasto: ROW
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: bronekk » 11 kwie 2016, o 11:22

NAVI 900 też byłbym chętny

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 11 kwie 2016, o 13:26

Temat chyba umarł, bo od tygodnia kompletna cisza. Dopisywać się możemy, tylko... raczej nic z tego nie będzie.
Pozostaje dalej opcja z interfeace (ok. 800 zł) i dowolna kamerą oraz montaż we własnym zakresie. Szkoda.

Awatar użytkownika
ZiGi
Użytkownik
Auto: Insignia ST 130KM
Rok produkcji: 2011
Miasto: Dębe Wielkie
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: ZiGi » 11 kwie 2016, o 17:38

@MichalNottingham i jak tam byłeś u tego Magika z GM? Co z tymi kamerami w Navi 900 i DVD800? Da się, nie da się? A jak się da to za ile?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam ZiGi

yankees
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto:

Post autor: yankees » 13 kwie 2016, o 11:55

Da się podpiąć kamerę jeszcze pod telefon/ tablet z funkcją otg (potrzebny jest video grabber i program easycap viewer, oraz kabelek otg host najlepiej z zasilaniem) Jak będę miał wkoncu czas to zrobię oddzielny wątek ze zajęciami. Pozdrawiam
Ps nie każdy video grabber jest ok szczegóły znajdziecie w opisie programu w sklepie play. Jak zrobie watek dam też namiary gdzie sam kupiłem koszty. Kamera + 40~50 zł bez przesyłek

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 13 kwie 2016, o 15:16

No to czekamy z niecierpliwością.

brylafm

Post autor: brylafm » 17 kwie 2016, o 09:43

Poda ktoś linka do interfejsu do navi 900 ?

Avexx

Post autor: Avexx » 25 kwie 2016, o 19:22

Ma ktoś podpiętą kamerę bezprzewodową do radia z androidem? Bo cena na ebayu kamery przewodowej jak i bezprzewodowej jest stosunkowo taka sama ,zastanawia mnie jednak fakt jak to się przekłada na jakość/sygnał. Odbiera od razu po wrzuceniu wstecznego czy trzeba poczekać aż załapie?

dziadziol6
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: dziadziol6 » 18 maja 2016, o 15:16

MichalNottingham pisze:Rozmaiałem dzisiaj ze znajomym z GM z Gliwic i jest w stanie ogarnąc kamere cofania w DVD800NAVI.I wcale nie zmienia softu na NAVI900.Dokłada jakiś plik przy kodowaniu ,i wszystko hula.Więcej info będe miał za 2 tygodnie.A czy dędzie działać dowiem się dopiero w maju

I jak temat umarł? Rozmawiałeś z tym szpecem??

-- 3 cze 2016, o 18:40 --

Można zamknąć zbędny temat moim zdaniem :D

siadula
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0CDTI 130
Miasto:

Post autor: siadula » 27 cze 2016, o 12:32

Witam forumowicze.
Zakupiłem interfejs oraz tuner dvb-t od firmy all-Tech ze strony http://www.insignia-multimedia.aq.pl oraz kamerę cofania z funkcją bezprzewodową umieszczoną w ramce tablicy rejestracyjnej z allegro. Prosiłbym jeśli można o wskazówki dotyczące montażu okablowania - jak i co z czym połączyć (najlepiej metodą łopatologiczą), ponieważ elektryk ze mnie żaden. Wiem tyle o elektryce co to nawyżej plus i minus. Po przeczytaniu opinii o łatwośći montażu w wyżej wymienionych postach postanowiłem zabrać się za to sam, lecz jednak nie jest to takie łatwe jakby to mogło się wydawać. Co już jest za mną to montaż listwy idącej od ekranu do interfejsu - to chyba było najłatwiejsze z tego wszystkiego.

Oto interfejs z przodu jak i z tyłu:
http://images75.fotosik.pl/707/68bd4fc101ba95b4med.jpg[/img]
Obrazek
Z porzodu interfejsu do wejścia AV IN/OUT jest podpięta wiązka kabli z wyjsciem na Audio L/R, AV1 IN, AV2 OUT / gdzie to popodpinać?
Drugi kabel jest podpięty do wejścia POWER/CAN. Od niego idą 4 gołe kabelki z oznaczeniami ACC +12V - kolor czerwony(w przewodzie jest umieszczony bezpiecznik), ACC- kolor żółty, GND - kolor czarny, CAM 12V - kolor zielony. Gdzie to wszystko połączyć?

Teraz czas na tuner dvb-t:
Kabel zasilający tuner (czerwono czarny) zakonczony dwiema gołymi końcówkami ACC- czewony oraz GND - czarny.
Obrazek
Gdzie to podłączyć?

Kabel Video/Audi Input oraz output. Jak podłączyć?
Obrazek

Antena satelitarna (posiadam takie dwie) z końćówką na antene oraz dwiema gołymi końcówkami na GND oraz ACC. Jak podłączyć?
Obrazek

Kamera cofania:
Niestety tu brak opisu na kablach, więc proszę o sugerowanie się zdjeciami. Jak co z czym?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będę wdzięczny za każdą poradę i pomoc.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 27 cze 2016, o 13:16

Wiem, ze takie rzeczy fajnie samemu robic itd. Ale jak nie bardzo łapiesz co i jak, nie lepiej dać pare zł komuś kto zajmuje sie tym na codzień? Puści "ładnie" kable, "ładnie" umieści urządzenia itd itd. To moje zdanie i uważam, ze jak nie masz pojęcia to powinieneś tak zrobic :)

Awatar użytkownika
SoulfirE
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SoulfirE » 27 cze 2016, o 13:34

W idealnym świecie pewnie masz rację, lepiej oddać sprawę fachowcowi, który robi to na codzień, zapłacić pare złotych i mieć święty spokój. Jak byłem młodszy też tak robiłem, bo wydawało mi się to oczywiste, ale niejednokrotnie się na wszelakich 'fachowcach' samochodowych przejechałem. Zamiast 'ładnie' puścić kable, to puści je tak, jak mu najprościej, nie będzie się fatygował żeby odkręcić 3 śrubki, zdjąć jakiś plastik i je schować tylko upcha pod wykładziną, narobi dziadostwa i jeszcze skasuje 200zł za godzinę roboty będąc z siebie dumnym. Ja w poprzednim aucie wydałem 2k za zrobienie car audio w warsztacie w krakowie przy zakopiańskiej, który się tym niby specjalizuje. Pourywali spinki od tapicerki, wszystko zaczęło odpadać, woda zaczęła się zbierać w drzwiach, zestaw po pół roku przestał działać a i efekt odbierając auto nie był jakiś powalający.
Jeżeli ktoś się czuje na siłach, to uważam, że warto próbować, mimo, że zejdzie 3x dłużej, trzeba będzie co nieco podpytać na forum, ale zazwyczaj jeśli coś ma być zrobione dobrze to trzeba to zrobić samemu. Dodatkowo zostanie nieco doświadczenia na przyszłość.

siadula
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: siadula » 27 cze 2016, o 13:47

Panowie.
Prosiłbym o pomoc, a nie pouczanie mnie. Prostą metodą co do czego napewno bym sobie z tym poradził. Nie jadę z tym do elektryka, ponieważ w kraju w którym mieszkam roboczo godzina u elektryka kosztuje tyle co połowa ceny którą dałem za ten cały zestaw. Zestaw przywiózł mi kolega z polski. Gdybym mieszkał lub był akurat w polandii to nawet bym się za to nie zabierał tylko wolałbym odrazu udać się do elektryka.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Kontakt:

Post autor: Engine » 27 cze 2016, o 15:56

siadula pisze:Z przodu interfejsu do wejścia AV IN/OUT jest podpięta wiązka kabli z wyjściem na Audio L/R, AV1 IN, AV2 OUT / gdzie to popodpinać?
Tutaj podpinasz źródło obrazu i dźwięku (np. tuner). Musisz podłączyć JACK'i z kostki z tunera DVB-T.
siadula pisze:Drugi kabel jest podpięty do wejścia POWER/CAN. Od niego idą 4 gołe kabelki z oznaczeniami ACC +12V - kolor czerwony(w przewodzie jest umieszczony bezpiecznik), ACC- kolor żółty, GND - kolor czarny, CAM 12V - kolor zielony. Gdzie to wszystko połączyć?
ACC +12 - wpinasz tam, gdzie masz stałe 12V
ACC - wpinasz tam, gdzie napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka (zapłon) - napięcie np. z zapalniczki
GND - masa
CAM 12V - tu wpinasz kabel od źródła prądu, które pojawia się po wrzuceniu wstecznego biegu - np. z żarówki wstecznego
siadula pisze:Teraz czas na tuner dvb-t: Kabel zasilający tuner (czerwono czarny) zakończony dwiema gołymi końcówkami ACC- czerwony oraz GND - czarny.
ACC - wpinasz tam, gdzie napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka (zapłon) - napięcie np. z zapalniczki
GND - masa
siadula pisze:Antena satelitarna (posiadam takie dwie) z końćówką na antene oraz dwiema gołymi końcówkami na GND oraz ACC. Jak podłączyć?
GND - masa
Końcówka anteny - do tunera
siadula pisze:Kamera cofania:Niestety tu brak opisu na kablach, więc proszę o sugerowanie się zdjeciami. Jak co z czym?
ACC (czerwony) - wpinasz tam, gdzie napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka (zapłon) - napięcie np. z zapalniczki
GND (czarny) - masa
JACK'i - transmiter z jednym JACK'iem wpinasz w interfejs, drugi transmiter (z JACK'iem i napięciem) wpinasz do kabli kamery wmontowanej w ramkę tablicy

Wydaje mi się że tak powinno to być podłączone. Nie montowałem u siebie tego interfejsu, ale po oznaczeniach myślę, że tak powinno być. Jeśli ktoś montował i widzi błąd to proszę poprawić ;)

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec

Post autor: kuba89 » 27 cze 2016, o 17:39

@engine specjalista, to i wytłumaczyć porządnie umie :D

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 27 cze 2016, o 18:41

No ba :D

Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

siadula
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: siadula » 27 cze 2016, o 22:21

Engine pisze:
siadula pisze:Z przodu interfejsu do wejścia AV IN/OUT jest podpięta wiązka kabli z wyjściem na Audio L/R, AV1 IN, AV2 OUT / gdzie to popodpinać?
Tutaj podpinasz źródło obrazu i dźwięku (np. tuner). Musisz podłączyć JACK'i z kostki z tunera DVB-T.
siadula pisze:Drugi kabel jest podpięty do wejścia POWER/CAN. Od niego idą 4 gołe kabelki z oznaczeniami ACC +12V - kolor czerwony(w przewodzie jest umieszczony bezpiecznik), ACC- kolor żółty, GND - kolor czarny, CAM 12V - kolor zielony. Gdzie to wszystko połączyć?
ACC +12 - wpinasz tam, gdzie masz stałe 12V
GND - masa
CAM 12V - tu wpinasz kabel od źródła prądu, które pojawia się po wrzuceniu wstecznego biegu - np. z żarówki wstecznego
siadula pisze:Teraz czas na tuner dvb-t: Kabel zasilający tuner (czerwono czarny) zakończony dwiema gołymi końcówkami ACC- czerwony oraz GND - czarny.
GND - masa
siadula pisze:Antena satelitarna (posiadam takie dwie) z końćówką na antene oraz dwiema gołymi końcówkami na GND oraz ACC. Jak podłączyć?
GND - masa
Końcówka anteny - do tunera
siadula pisze:Kamera cofania:Niestety tu brak opisu na kablach, więc proszę o sugerowanie się zdjeciami. Jak co z czym?
ACC (czerwony) - wpinasz tam, gdzie napięcie pojawia się po przekręceniu kluczyka (zapłon) - napięcie np. z zapalniczki
GND (czarny) - masa
JACK'i - transmiter z jednym JACK'iem wpinasz w interfejs, drugi transmiter (z JACK'iem i napięciem) wpinasz do kabli kamery wmontowanej w ramkę tablicy

Wydaje mi się że tak powinno to być podłączone. Nie montowałem u siebie tego interfejsu, ale po oznaczeniach myślę, że tak powinno być. Jeśli ktoś montował i widzi błąd to proszę poprawić ;)

ACC +12 - wpinasz tam, gdzie masz stałe 12V --- Z kąd Twoim zdaniem kolego Engine wziąć najlepiej w Iśce stałe 12V, gdzie się podpiąć?

CAM 12V - tu wpinasz kabel od źródła prądu, które pojawia się po wrzuceniu wstecznego biegu - np. z żarówki wstecznego --- Tego do końca nie rozumiem. Mianowicie chcę podłączyć kamerę bezprzewodowo za pomocą tych nadajników wireless. Tak jak ja to rozumiem - to nadajnik z dwiema końcówkami: czerwoną i zółtą zapinam do złącza w tablicy. Drugi koniec tego nadajnika z gołymi końcówkami zapinam: czerwoną do światła wstecznego, zaś czarny do masy. Drugi nadajnik z jedną złączką, koloru żółtego podłączam do Interfejsu do wejścia Cam In. Dwa gołe kable idące od drugiej strony nadajnika: czerwony do zapalniczki, czarny do masy. Co z tym zielonym idący ze złącza Power/Can bo tego nie łapię?

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Kontakt:

Post autor: Engine » 27 cze 2016, o 22:31

Zastanawiam się jeszcze czy to ACC +12 to ma być stałe napięcie... Warto spróbować.

Cam 12v (zielony kabelek) tu musisz wziąć zasilanie które pojawi się po wrzuceniu wstępnego biegu. Jeśli tego nie podłączysz to interfejs nie rozpozna że wrzuciłeś wsteczny i nie przełączy się na ekran, na którym będzie obraz z kamery.

Jak podłączysz transmiter przy tablicy do wstecznego światła to i tak to nic nie da poza tym że zasilanie będzie po wrzuceniu wstecznego - interfejs nie przełączy radia na ekran z kamery.

Wydaje mi się ze nadajniki powinny być wpięte tak, aby miały zasilanie po zapłonie i mogły działać wtedy, gdy jest włączony zapłon, a nie wtedy gdy wrzucasz wsteczny. W przypadku podłączenia do wstecznego, mogą pojawić się opóźnienia, bo podłączenie i synchronizacja tych transmiterów też pewnie chwilę trwa, więc może być tak, że wrzucisz wsteczny i będziesz miał czarny ekran bo transmitery będą się dopiero ze sobą łączyć ;)

Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 12 sie 2016, o 14:15

Pany może ktoś wie który kabel podaje napięcie na żarówkę światła wstecznego.Pytam nie po to że mi się nie chce szukać tylko że w ST jest ciężko to wyczuć bo klapa musi być prawie całkowicie zamknięta i trzeba by siedzieć w bagażniku.

-- 12 sie 2016, o 15:15 --

Panowie temat nie aktualny.Na przyszłość dla kogoś jak by szukał aby podłączyć zasilanie do kamerki cofania jest to zielono-biały kabelek w kostce lampy gdyby były inne kolory to pierwszy pin kostki.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”