--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: P405 » 25 lut 2016, o 22:52

Może nie mieli już. Ja kupiłem jakieś 4 miesiące temu bańki 4l po 89 zł. Dzisiaj mieli tylko 12 l. Co najważniejsze data produkcji 10.2015 i bez polskich napisów czyli produkcja na Niemcy.

Xperia Z3

blade2

Post autor: blade2 » 6 mar 2016, o 14:10

Cześć , w zamian za olej 2t chodzą mi po głowie takie produkty:
Archoil 6800diesel Full Power lub
Millers diesel Power ecomax
Czy ktoś z forumowiczów stosuję bądź stosował i mógłby wyrazić swoją opinie ?
( na innych forach wypowiadają sie pozytywnie o Tym archoil...,

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 6 mar 2016, o 14:33

Ja stosuję tego Millersa i uważam go za dobry produkt do paliwa. Silnik ma większą kulturę pracy ale to chyba raczej za sprawą oleju także Millers EE 5W30. Obecnie dolewam Monzol 5C i tak jak inni zauważyli zwłaszcza na zimnym silniku jest trochę ciszej.
Krzysztof

blade2

Post autor: blade2 » 6 mar 2016, o 14:39

Czyli na jeden bak lejesz i monzola i ten dodatek millersa ?

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 6 mar 2016, o 14:45

Nie. Jedno albo drugie. Lałem Millersa na ostatnie ok.700 litrów, a teraz po zakupie Monzola jego stosuję.
Krzysztof

marcin

Post autor: marcin » 9 mar 2016, o 23:14

Ja zalałem VALVOLINE SYNPOWER 5W40 MST C3 przy 100tyś km, zobaczymy jak długo na tym pojeździ. Planuję wymiany co 15tyś km.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2016, o 12:40 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.

Indianin
Nowicjusz
Auto: Insignia Cosmo
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Indianin » 14 mar 2016, o 15:27

Liqui Moly Diesel Schmier Additiv dodatek smarujący do diesla 150ml ,zakupiłem przy okazji . ;)
Wiadomo że dzisiejsze paliwa są ubogie w siarkę a siara to smarowanie :!:
Pytanie, stosował ktoś ??? :!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 14 mar 2016, o 16:46

Ubogie w siarkę? Rosyjska ropa naftowa a więc ta z której powstają oferowane w Polsce paliwa jest najbardziej zasiarczona na Świecie. Siarka to wróg układu wtryskowego. Zbyt zasiarczone paliwo niszczy układ wtryskowy.
U mnie w rodzinie od lat nikt nie leje żadnych dodatków. Jedyne dodatki stosowane to anty zamrożeniowe na zimę, gdy temperatura bardzo spada. Niektóre auta robią po 30 - 40 tys km rocznie na polskiej i ruskiej ropie. I nic się nie dzieje. Tak samo jak nie stosuje żadnych płukanek i tego typu. Zmiana oleju co 15 - 17 tys km w zupełności wystarczy.
Jedynie czasami doleje mixolu do craftera. Ale on czasami jeździ raz na miesiąc i to na krótkim odcinku.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 14 mar 2016, o 20:49

No nie do końca jest to prawdą co piszesz :)
Ropa REBCO przerabiana w naszych rafineriach, a także czeskich, częściowo niemieckich, oraz krajach bałkańskich i byłej Jugosławii średnia ma 1,6% siarki. Nie jest to mało, ale są ropy na świecie o zawartości siarki do 6%.
To jedno, a drugie, to od ropy naftowej do oleju napędowego jest tak daleka droga poprzez szereg instalacji produkcyjnych, że zawartość siarki w produkcie jest nie większa niż 10ppm.
http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliw ... Ultra.aspx
Polskie paliwa odpowiadają wymaganiom norm europejskich od czasu wejścia do UE, czyli 2004 roku, a i wcześniej, też nie było źle.
Łatwo pisać zasłyszane prawdy, które daleko są od faktów.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 14 mar 2016, o 21:11

Ok ale to i tak nie zmienia faktu, że siarka w paliwie. A raczej zasiarczone paliwo nie jest dobre da układu wtryskowego. Wielu producentów pojazdów podaje maksymalne progi zawartości siarki. A po ich przekroczeniu każe np częściej zmieniać olej. Więc ta siarka chyba do końca tak nie smaruje.
Nigdzie tez nie pisałem, że paliwa oferowane na stacjach w Polsce przekraczają normy zawartości siarki.

Indianin
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Indianin » 14 mar 2016, o 21:19

Czyli wiem ,że nic nie wiem.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 14 mar 2016, o 21:47

@hubertus, w latach 80 zawartość siarki wynosiła do 300ppm (oczywiście o ON mówimy). Dzięki własnościom smarnym siarki stosowano mniej dodatków smarnościowych. Ale rodziło to inne problemy, emisja tlenku siarki oraz dwutlenku siarki. Dwutlenek siarki w połączeniu z wodą w warunkach panujących w cylindrze i układzie wydechowym tworzył kwas siarkowy, co z kolei obniżało trwałość tych elementów. Wymagania ekologiczne spowodowały obniżenie siarki do 50ppm w latach 90. Pojawiły się wówczas problemy właśnie z trwałością układów wtryskowych, pomp wtryskowych. Zaczęto stosować dodatki zawierające w pakiecie także składniki poprawiające smarność ON. Jakość paliwa jest na bieżąco dostosowywana do wymogów ekologii i wszystko jest uzgadniane z producentami silników.
Wszystko musi być w równowadze. Aktualnie paliwa mają 10ppm siarki i duże ilości dodatków, wszelkiej maści. Pompy wytwarzają ciśnienie do 1800 barów, wtryski potrafią podać mikro dawki paliwa nawet do 10 razy w trakcie jednego cyklu sprężania i zapłonu. To niestety stawia ogromne wymagania paliwom i sama siarka już by tu nic nie poradziła. Firmy produkujące dodatki do paliw wydają bajońskie sumy w setkach milionów euro czy dolarów rocznie na badania różnych związków w kierunku stworzenia kolejnych dodatków, a UE ciągle zaostrza wymagania.
Takie stwierdzenie, że za dużo siarki pogarsza pracę silnika to wielki ogólnik. Po pierwsze ile to jest to za dużo? O jakich zawartościach tu mówimy,rzędu ppm czy rzędu %. Jeśli % to OK, ale np. wiesz, że paliwo do statków, napędzanych jednak silnikami diesla, tylko nieco większymi, ma do 3% siarki i armatorzy nie chcą innego :)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 14 mar 2016, o 22:44

Tak mniej więcej uważam, że współczesne paliwo jest skomponowane pod wymagania współczesnego silnika. Zdumiało mnie jednak określenie, że współczesne paliwa są ubogie w siarkę. Jak sam napisałeś zdolności smarne siarki na dzisiejsze silniki to za mało. A jednak siarka ma tez minusy. Jest np czynnikiem przyspieszającym korozję I to nie tylko tłumików, ale także innych części układu wtryskowego (np końcówki wtryskiwaczy). Stąd moje zdumienie i komentarz powyżej.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 15 mar 2016, o 06:58

Temat zawartości siarki w paliwie oraz jej wpływu tego pozytywnego i negatywnego jest przedmiotem wielu prac doktorskich np.
http://suw.biblos.pk.edu.pl/resourceDet ... K&rId=3795
Do oceny właściwości smarnych olejów napędowych są także opracowane metody badawcze oraz specjalne apartay, które zostały wdrozone własnie po obniżeniu zawartości siarki w paliwie na początku lat 90
np.
http://archiwum.inig.pl/inst/nafta-gaz/ ... -02-09.pdf
Są to tylko 2 artykuły aby pokazać, jak złożony jest to problem i nie do się go uprościć do 2 zdań.
Polecam lekturę choćby tych dwóch prac, aby pogłębić swoja wiedzę choćby w tym jednym aspekcie. Sama siarka i własności smarne paliwa to tylko ułamek wiedzy o paliwie.

-- 15 mar 2016, o 08:30 --

np. wiecie, że w paliwie żyją i rozmnażają się bakterie, które także niszczą układy zasilania paliwem (zbiornik, przewody itp) i dodaje się do paliwa dodatki biologiczne, które je niszczą :)

Indianin
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: Indianin » 15 mar 2016, o 20:27

Masakra :o świat staje na głowie ! Zamiast upraszczać wszystko jest bardziej skomplikowane dosłownie i w przenośni!
Przykład pierwszy z brzegu dodatek antybakteryjny ,bo to bio paliwa itp. syf :( liqui moly 5150 (coś w tym jest jeżeli markowy producent ma takie dodatki,ale k...a to nie akwarium ,maże glonojady w puszce do baku o:o )
Mój poprzedni post odnośnie liqui moly 5122 ( i związane z tym pytanie nie aktualne ,dzwoniłem do liqui moly .pl)nadaje się tylko i wyłącznie do starych klekotów a do naszych silniczków A20DTH jako dodatek smarujący liqui moly 2185 i chyba tyle w temacie .

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 15 mar 2016, o 20:50

Bakterie w paliwie to akurat nie jest jakaś nowość :) i zupełnie nie związana z biopaliwem.
Żyją w ropie naftowej, żyją także w benzynie czy ON, Zawsze były :)

Bodex

Post autor: Bodex » 19 mar 2016, o 23:11

Dzisiaj przelałem dawkę 2T na bak poszło 400ml i powiem wam że dopiero teraz cicho mruczy i wciska w fotel mocno.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Paweł Pablo
Użytkownik
Auto: Insignia A ST FL
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Wyrzysk/Piła/Wielkopolska

Post autor: Paweł Pablo » 20 mar 2016, o 09:08

k.olix pisze: Silnik ma większą kulturę pracy ale to chyba raczej za sprawą oleju także Millers EE 5W30.
Coś w tym jest bo wczoraj również zalałem ten olej i jest o wiele ciszej,nawet mechanik wymieniający olej stwierdził że silnik teraz chodzi lepiej tak mięciutko.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 21 mar 2016, o 12:06

Zobaczcie jak dobrze zaopatrzona "hurtownia" .

https://www.facebook.com/ProChoiceMoto/ ... 8877220215

bartekb14
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: bartekb14 » 21 mar 2016, o 17:11

to jaki najlepiej polecacie dodatek do ON?
http://allegro.pl/castrol-power-1-racin ... 73332.html
http://allegro.pl/liqui-moly-olej-do-dw ... 76915.html
no i oczywiście jest jeszcze moznol
Czy macie jakieś inne?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 17:20 przez bartekb14, łącznie zmieniany 1 raz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”