--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Żarnik D1S do xenonów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Re: Żarnik D1S

Post autor: Engine » 27 lut 2016, o 08:37

Zgadza się :D sam żałuję że nie kupiłem żarników Philips Blue Vision, tylko Philips o barwie 4600K. Kolejna wymiana i na pewno wpadną Philips BV ;)

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 27 lut 2016, o 09:55

Właśnie zastanawiam się jak to jest w Fordach, jaka tam jest barwa Praktycznie wszystkie które widzę na Xenonie to są dużo bardziej niebieskie jak w innych autach

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 lut 2016, o 22:18

Kumpel miał 6000K i wyglądały i świeciły dobrze. Stawiam na oryginały bowiem oryginały dadzą mi dobrą jasność.
>8000K są niebieskie, zaś 6000K powinny był tylko lekko niebieskawe.
Gdzieś czytałem, że jak jest podane dajmy na to 6000K to barwa światła może nieco odbiegać w kierunku np 5000K i wtedy zamiast czystego światłą mamy świeczki.
Większość jarzeniówek w sklepach ma barwę 6500K i czy są one niebieskie? Dla mnie są czyste białe.

Awatar użytkownika
osa
Klubowicz
Auto: Insignia HB 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: osa » 29 lut 2016, o 15:12

Tutaj masz te żarówki w tańszej cenie i z pewniejszego źródła.http://www.agito.pl/d1s-85v-35w-pk32d-2 ... D6KRGMBBM/
Jest jeszcze jeden rodzaj droższy o 10zł, ale nie wiem czym on się różni od tej pierwszej?
http://www.agito.pl/d1s-85v-35w-pk32d-2 ... DFKRGMBBM/
Obrazek

Bodex

Post autor: Bodex » 29 lut 2016, o 21:25

Można też Osram D1S Ultimate są jeszcze mocniejsze, lub jeśli ktoś ma parcie na błękit to Osram Xenarc Cool Blue.
Osram można kupić w firmie M-tech.pl maja oryginały .
Sprzedają również pod swoim logiem chińczyki M-tech są nie złe ale nie świecą tak mocno jak Ultimate

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, o 22:22 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8

Grzegorz

Re: Żarnik D1S do xenonów

Post autor: Grzegorz » 1 mar 2016, o 13:17

Ja mam uraz do Osramów. W domu w ciągu roku przepaliłem chyba z 10 żarówek ledowych lub świetlówek. Philipsy palą już lekko z 4-5 lat a Osramy to hurtowo idą.

@osa.
Już nie mają tego towaru w sklepie, który podlinkowałeś.

Pewnie gdzieś było, ale ksenony fabrycznie montowane jaką miały barwę światła?

evo

Post autor: evo » 9 mar 2016, o 21:51

Witam panowie mam takie pytanie . W lampach nie ma mocowań do żarniku pytanie jakie to są ? Takie okrągłe ?
Obrazek

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 10 mar 2016, o 05:54

dokładnie takie

Bodex

Post autor: Bodex » 11 mar 2016, o 01:57

To czarne

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

evo

Post autor: evo » 28 mar 2016, o 18:59

Panowie Mam taki Problem Kupiłem Na allegro Żarniki wiadomo podróbki jakieś. Lampy świecą ale wyskakuje błąd uszkodzone światło mijania lewe prawe . Da się jakoś zrobić żeby nie było albo na stale usunąć ?

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 28 mar 2016, o 19:00

a to proste jest, wymień żarniki na ori i będzie OK
Nic innego nie wymyślisz, to nie złośliwość. Tak jest.

evo

Post autor: evo » 28 mar 2016, o 19:18

trochę na bogato 250 300 wydać na ori w tej chwili . Ale w późniejszym czasie będzie trzeba tak zrobić

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 28 mar 2016, o 19:23

Się ciesz, że Ci przetwornicy szlak nie trafił, bo często się zdarza na chińskich żarnikach.
Chyba, że własnie je trafiło, stąd te komunikaty, to kolejne 900 zł.
Bogate auto to i bogate światła :) taki typ

evo

Post autor: evo » 28 mar 2016, o 19:38

Ale wszytko świeci nie ma problemu z światłami tylko mam problem z AFL Ale to w innym temacie

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 28 mar 2016, o 19:56

Przetwornice w insigniach są dwufunkcyjne, poza generowaniem zasilania żarników biorą też udział w poziomowaniu soczewek, a to już jest związane z układem AFL (obniżanie i podnoszenie soczewek w zależności od prędkości i trybu AFL) Rozumiem, że problemu z AFL nie miałeś przed wymianą żarników?

evo

Post autor: evo » 28 mar 2016, o 20:24

Powiem tak Kupiłem auto z lampa uszkodzona Led się nie świecił i żarników nie było Wiec nie powiem ci czy byl problem czy nie Tak samo przetwornica nie działała bo woda dostała się jak i do Ledow . Zakupiłem używkę wrzuciłem żarniki poziomowanie działa bo przy starcie widzę ze pracują.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 29 mar 2016, o 18:58

kmy pisze:Przetwornice w insigniach są dwufunkcyjne, poza generowaniem zasilania żarników biorą też udział w poziomowaniu soczewek, a to już jest związane z układem AFL (obniżanie i podnoszenie soczewek w zależności od prędkości i trybu AFL) Rozumiem, że problemu z AFL nie miałeś przed wymianą żarników?
Nie prawda. Przetwornica tylko i wyłącznie zasila palnik i nic więcej. Siadła mi ostatnio i musiałem kupić nową, ale zanim doszła znajomy elektronik podłączył mi jakiś chiński patent. Lampa normalnie świeciła, robiła test ( zeza) i pokazywała błąd awaria światła mijania bo to oczywiste - chińszczyzna była bez can. Powiem więcej 2 dni jeździłem bez przetwornicy i soczewki normalnie chodziły i sprawna lampa zmieniała nawet automatycznie na długie.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 29 mar 2016, o 19:51

OK, niestety, tak to jest, jak się informacji nie sprawdza do końca. Nie mniej jednak, przetwornica bierze udział w systemie AFL. Stąd to nieporozumienie, ktoś mnie źle poinformował. Zaintrygowałeś mnie tym wpisem i sprawdziłem, jak to jest. Udział przetwornicy w systemie AFL polega na zmianie mocy żarnika DS1. W zależności od warunków moc żarnika może zostać obniżona do 32W lub podwyższona do 38W. Dlatego czasem jak pada przetwornica, to pojawia się komunikat awarii systemu AFL. Taki komunikat też się pojawia przy założeniu np. przetwornicy od skody czy BMW 5DV009610 zamiast 5DV009720.

Poniżej funkcje systemu AFL w których następuje zmiana mocy żarnika:
_ Światła autostradowe podwyższają intensywność i lekko podnoszą strumień światła reflektorów w sytuacji, kiedy nie ma ryzyka oślepienia nadjeżdżających pojazdów, a gładka nawierzchnia nie powoduje ruchów pojazdu. Strumień sięga na odległość 140 m, poprawiając oświetlenie lewej strony drogi i zwiększając moc reflektorów z 35 do 38 W, aby odczuwalnie poprawić widoczność. Światła autostradowe aktywują się automatycznie po przekroczeniu prędkości 100 km/h, ale tylko wtedy, kiedy czujnik wychylenia kierownicy sygnalizuje, że kąty zakrętów są mniejsze niż na szosie jednopasmowej.

_ Światła na złą pogodę są uruchamiane po wykryciu przez czujnik deszczu wilgoci na przedniej szybie lub kiedy kierowca sam włącza wycieraczki. Strumień światła zmienia się na asymetryczny: prawy reflektor zwiększa moc z 35 do 38 W, aby kierowca mógł łatwiej rozpoznać linie pasów ruchu. Lewy reflektor zmniejsza moc z 35 do 32 W, a jego zasięg zostaje lekko skrócony, aby ograniczyć ryzyko oślepienia nadjeżdżających kierowców, co często się zdarza przy mokrej, odbijającej światło nawierzchni drogi.

_ Zwiększony zasięg świateł drogowych zapewnia maksymalną moc i zasięg reflektorów. Strumień nie jest asymetryczny, ale optymalnie oświetla równomiernie całą szerokość drogi. Moc świateł zostaje zwiększona z 35 do 38 W.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 30 mar 2016, o 15:46

Przetwornica może mieć wpływ na moc światła bo faktycznie jak dostanie sygnał po can żeby zwięszyć napięcie to jest to wykonalne. Pozostałe funkcje które wymagają ruchu soczewki są obsługiwane nawet jak nie ma w lampie palnika, nawet przesłona się otwiera.
Jak ktoś szuka przetwornicy to najtaniej jest w autolandzie 377zł po rabatach.

Awatar użytkownika
Cinek
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Belgia, czasami Katowice
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Cinek » 30 mar 2016, o 18:04

Niestety ja też kiedyś kupiłem podróbki philipsa, tak jak kmy pisze dobrze że przetwornic nie popaliło.
A najlepsze było to, że xenonów nie używałem praktycznie wogóle.
Pierwsza fota to palink oryginalny
Obrazek
chińska podróbka
Obrazek

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”