--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Michal1985
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Ok, ale zlewasz jak olej jest rozgrzany i po zalaniu jaka powinna być temperatura
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Zlewam z godzinę po jeździe więc zimny, no może letni, a zalewam zimny, później kilka razy przerzucam przez wszystkie pozycje lewarka, dolewam aż zacznie lecieć cienkim korkiem i po zakręceniu 0,5l zimnego. W vetrze i w insigni było tak samo w sumie 3 wymiany i zero problemów. Zawsze jak sprawdzałem to wychodziło że wlewałem 2 setki więcej niż zleciało.
Przy dokręcaniu korka zalewczego - tego z góry- nie dociągaj za mocno bo przy wymianie uszczelki smoka i wysunięciu półosi uciekło mi ok 3 setek i jak chciałem dolać ubytek to za cholerę nie dałem rady. Trzeba będzie dospawać nakrętkę ale to już na wiosnę.
Przy dokręcaniu korka zalewczego - tego z góry- nie dociągaj za mocno bo przy wymianie uszczelki smoka i wysunięciu półosi uciekło mi ok 3 setek i jak chciałem dolać ubytek to za cholerę nie dałem rady. Trzeba będzie dospawać nakrętkę ale to już na wiosnę.
-
Sylwester-89
Witam.
Czy ktoś z was koledzy wie co to za śruba zaznaczona na zdjęciu na zielono? bo niestety mam z niej wyciek.
została wymieniona na nowa, ale dalej cieknie
zawsze po jeździe i rozgrzaniu auta, skrzyni (mam ok 25km do pracy)
natomiast po godzinie postoju wyciek jakby znikał gdzieś czy ktoś ma jakiś pomysł czemu się tak dzieje?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Czy ktoś z was koledzy wie co to za śruba zaznaczona na zdjęciu na zielono? bo niestety mam z niej wyciek.
została wymieniona na nowa, ale dalej cieknie
zawsze po jeździe i rozgrzaniu auta, skrzyni (mam ok 25km do pracy)
natomiast po godzinie postoju wyciek jakby znikał gdzieś czy ktoś ma jakiś pomysł czemu się tak dzieje?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2016, o 08:54 przez Sylwester-89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sylwek
Stary Merc W211, z silnikiem 2,7 CDI o podobnej mocy dogadywał się o niebo lepiej z automatem. Zmian nie było czuć, a przyspieszanie to po prostu była bajka, ogień i do przodu, żadnego zastanawiania się 
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, o 09:35 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gizd
Ja jeździłem prawie 10 ostatnich lat AF40 i bylem super zadowolony. Skrzynia jest adaptacyjna i uczy sie Ciebie albo jest uszkodzona. Ty tez musisz sie jeszcze nauczyć jeździć automatem.
Chętnie bym zamienił mojego manuala na automat.
Chętnie bym zamienił mojego manuala na automat.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
To co piszesz to typowe problemy z AF40. Jeżdżę Insignią dwa lata. Także miałem z nią problemy, szarpanie podczas hamowania, czasem lekkie czasem mocne a czasem w ogóle. Wymieniono mi skrzynie na nową.... i od tego czasu nie mam żadnych problemów, skrzynia chodzi bez żadnych problemów, chociaż jedna rzecz mi się nie podoba, gdy samochód stoi cała noc w garaży to podczas wrzucenia R, czuć taki lekki puls, mechanik mówi że to nie musi być wcale skrzynia, problemem mogą być poduchy........ mogą nie muszą.
-
danielhp480
Witam. Jestem tu nowy, ale stary temat ruszę, mianowicie AF-40, szarpanie przy przyspieszaniu, szarpnięcie z N na D, z N na R, wreszcie komunikat: sprawdź skrzynie biegów, tryb awaryjny do momentu nowego rozruchu silnika. Podpinka pod komputer: P0741 zawór sprzęgła hydrokinetycznego. Jeśli ktoś się spotkał z czymś podobnym to proszę o podpowiedź. Będę wdzięczny. Pozdrawiam
-- 11 lut 2016, o 16:45 --
Dodam jeszcze że jest po całkowitej (dynamicznej) wymianie oleju. Pomogło to że szybciej i trochę płynniej zmienia biegi, nic więcej.
-- 11 lut 2016, o 16:45 --
Dodam jeszcze że jest po całkowitej (dynamicznej) wymianie oleju. Pomogło to że szybciej i trochę płynniej zmienia biegi, nic więcej.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2016, o 15:50 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie polskiej, poprawnej pisowni - Regulamin §5 pkt 8
-
aras
Witam
Czy są jakieś przeciwwskazania do wymiany oleju w ASB w okresie zimowo wiosennym i lepiej poczekać na cieplejsze dni czy nie ma to w ogóle znaczenia i można wymieniać również teraz?
Czy są jakieś przeciwwskazania do wymiany oleju w ASB w okresie zimowo wiosennym i lepiej poczekać na cieplejsze dni czy nie ma to w ogóle znaczenia i można wymieniać również teraz?
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Nie ma żadnego znaczenia, zgodnie z instrukcją z TIS'a i tak trzeba olej rozgrzać do 70 - 80 st. C
-
aras
Ok dzięki więc w najbliższym czasie trzeba się udać na wymianę
Polecenie jakie warsztat w Krakowie który to zrobi a nie ..........
wysłane z .................
Polecenie jakie warsztat w Krakowie który to zrobi a nie ..........
wysłane z .................
-
klimatolog
- Forumowicz
- Auto: Insignia Elite
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 1 raz
Panowie jaki olej polecacie oprócz tego z GM bo cena zaporowa u mnie 50 euro za litr czyli 300 za wszystko to raczej lipa....
- KaMYk
- Zapaleniec
A w Polsce 42 - 44 zł za litr 
Tu na forum to chyba jeszcze nikt się nie odważył, aby zalać do tego automatu coś innego niż oryginał GM.
Tu na forum to chyba jeszcze nikt się nie odważył, aby zalać do tego automatu coś innego niż oryginał GM.
- KaMYk
- Zapaleniec
No to pisz co masz.
Zalewałeś do nowej czy po remoncie? Bo raczej nie mieszałeś
Zalewałeś do nowej czy po remoncie? Bo raczej nie mieszałeś
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Miałem taką sytuację że zalewano mi olej do wymienianej skrzyni i wlano Revanol MB 236.14. Oczywiście dowiedziałem się o tym po fakcie, więc zacząłem pisać do producentów oleju. I wszędzie mówiono że powinienem zalać olej taki jak przewiduje producent skrzyni, ale olej który zalałem na pewno się sprawdzi
\
Z kolei, Pan Kamil
, specjalista od AF40 z Zielonej Góry, leje Petro Canada Dexron IV ( z tego co pamiętam)
Z kolei, Pan Kamil
- KaMYk
- Zapaleniec
Zalewanie do pustej skrzyni to jedno, ale dolewka do zalanej już olejem GM AW-1 to druga bajka 
-
klimatolog
- Forumowicz
no ja będę zalewał całą skrzynie bo do wymiany mam sławny już uszczelniacz wiec chyba jedyne wyjście to paczka z pl a małe pytanko skoro mam automat to skrzynia na pewno AF-40 tak?
-
klimatolog
- Forumowicz
nie chce walnąć gafy ale chyba między smokiem a miską olejową taki oring w pl koszt chyba 80zł