--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
-
Pobo1315
Re: AFL - Układ adaptacyjny reflektorów lampy BiXenon
Panowie czy przepalenie żarówki doświetlenia zakrętów mogło spowodować pojawienie się błędu "sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów" ? Nie doczytałem tego w tym dziale więc pytam a op-coma nie mam żeby sczytać błąd.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Możliwe, obejrzyj żarówki.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Pobo1315
Tzn ? Wiem, że się przepaliła bo nie doświetla
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
To to wszystko jasne.
-
kud
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Może oznaczać
Wracając z pracy ze 3 mce temu zapalił mi się komunikat "Sprawdź układ adaptacyjnych reflektorów" - na początku spękałem, że może to coś poważnego. Na szczęście "tylko" spaliła się żarówka od doświetlania 
- kozak
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
czy ktoś się orientuje czy w lampach alf jest regulacja wysokości z kluczyka/imbusa tak jak w zwyklej lampie, czy tylko elektronika ? druga sprawa, po wyłączeniu auta lampy idą na maxa w dół czy zostająw ostatniej pozycji przed zgaszeniem auta ?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Jest regulacja.Co do ustawienia lamp po wyłączeniu to nie zwróciłem nigdy uwagi,także nie mam pojęcia
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
W AFL można regulować impusem, a poza tym reguluje również elektronika. Lampy zostają w ostatniej pozycji.
- kozak
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Wrocław
Dzięki, to już coś, czyli można je na siłę podregulować
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
AFL i aktywny tryb Sport
Jak zachowuje się układ AFL w sytuacji wybrania trybu SPORT w zawieszeniu FlexRide? Tego nie da się w żaden sposób skonfigurować, a zauważyłem, że istnieje związek między AFL a wyborem SPORT. Podobno w Sporcie reflektory bardziej zdecydowanie reagują na ruchy kierownicą przy skrętach, ale trudno mi na ten temat jednoznacznie się wypowiedzieć. Moje pytanie wiąże się z inną, zaobserwowaną sytuacją. Opis poniżej:
Staję naprzeciwko ściany, mogę obserwować zachowanie świateł na postoju.
W komputerze pokładowym mogę konfigurować zachowanie świateł AFL. Mam do wyboru:
0/ wyłączone
1/ doświetlanie zakrętów
2/ adaptacyjne światła mijania
W ostatniej opcji dostępne są wszystkie tryby AFL, które są opisane w instrukcji, w tym także doświetlanie zakrętów.
Wyłącznik główny świateł w pozycji AUTO.
Wybieram w opcjach "wyłączone" - strumień świateł na ścianie zmienia się na skupiony. Doświetlanie nie działa.
Wybieram w opcjach "doświetlanie zakrętów" - strumień pozostaje skupiony, działa doświetlanie "corner" oraz podczas jazdy chodzą soczewki na boki przy pokonywaniu zakrętów
Wybieram w opcjach "adaptacyjne światłą mijania" - na ścianie widać jak strumień zmienia się płynnie ze skupionego w krótszy (niższy), ale szeroki. Widoczne jest nawet lekkie drżenie światła podczas zmiany jego kształtu. Domyślam się, że reflektory przestawiły się w tryb jazdy w strefie zamieszkania (ponieważ prędkość = 0).
Wracam pod ścianę bawić się ustawieniami. Mam nadal wybrane "adaptacyjne światła mijania", czyli pełną funkcjonalność AFL. No to teraz przekręcam wyłącznik główny z AUTO na pozycję świateł mijania. I reflektory nadal świecą jak do jazdy w strefie zamieszkania - krócej (niżej), ale szeroko. Podczas przełączania (przekręcania gałką) widać ruch świateł, ponieważ trzeba przejść przez same pozycyjne po drodze, więc soczewki wykonują jakiś swój "taniec". Ale wracają do ustawienia szerokiego. No dobra, przestawiam na AUTO.
I teraz największa zagwozdka: Pokrętło AUTO, w komputerze są aktywne "adaptacyjne światła mijania", reflektory świecą na ścianę szeroko. Naciskam SPORT. I co się dzieje? Momentalnie soczewki przestawiają się w tryb "skupiony", świecą wyżej (dalej), ale bardziej wąsko, tak jakby nie było AFL.
Po wyłączeniu SPORT przez kilka sekund reflektory nie reagują, dopiero po chwili ustawiają się w szerokokątny tryb strefy zamieszkania. Ki czort?
Czy powyższe oznacza, że w trybie SPORT nie są dostępne niektóre funkcje AFL? W szczególności te, związane z szerokim oświetlaniem poboczy podczas jazdy z mniejszymi prędkościami?
Dodatkowo interesuje mnie dostępność funkcji świateł mijania w trybie "jazda autostradą". To jedna z najlepszych cech AFL i lepiej żeby SPORT jej nie eliminował, co byłoby przecież bez sensu. Ale wg mnie akurat to działa, bo jak jadę 200 km/h (i mam SPORT, oczywiście) to widzę daleko jadąc tylko na mijania, a nawet czasami ktoś nerwowy z przeciwka mi mrugnie. Czyli strumień świateł mijania znacznie się wydłuża, zgodnie z działaniem AFL na autostradach.
Ale o co chodzi z tą jazdą miejską? Ktoś potrafi się do tego odnieść?
Mam swoją teorię, że faktycznie w SPORCIE soczewki szybciej skręcają, dlatego w AFL zrezygnowano z aktywacji trybów szerokokątnych, a postawiono na zawsze skupiony i wysoki strumień światła oraz jego szybkie podążanie za ruchami kierownicy.
M.
Jak zachowuje się układ AFL w sytuacji wybrania trybu SPORT w zawieszeniu FlexRide? Tego nie da się w żaden sposób skonfigurować, a zauważyłem, że istnieje związek między AFL a wyborem SPORT. Podobno w Sporcie reflektory bardziej zdecydowanie reagują na ruchy kierownicą przy skrętach, ale trudno mi na ten temat jednoznacznie się wypowiedzieć. Moje pytanie wiąże się z inną, zaobserwowaną sytuacją. Opis poniżej:
Staję naprzeciwko ściany, mogę obserwować zachowanie świateł na postoju.
W komputerze pokładowym mogę konfigurować zachowanie świateł AFL. Mam do wyboru:
0/ wyłączone
1/ doświetlanie zakrętów
2/ adaptacyjne światła mijania
W ostatniej opcji dostępne są wszystkie tryby AFL, które są opisane w instrukcji, w tym także doświetlanie zakrętów.
Wyłącznik główny świateł w pozycji AUTO.
Wybieram w opcjach "wyłączone" - strumień świateł na ścianie zmienia się na skupiony. Doświetlanie nie działa.
Wybieram w opcjach "doświetlanie zakrętów" - strumień pozostaje skupiony, działa doświetlanie "corner" oraz podczas jazdy chodzą soczewki na boki przy pokonywaniu zakrętów
Wybieram w opcjach "adaptacyjne światłą mijania" - na ścianie widać jak strumień zmienia się płynnie ze skupionego w krótszy (niższy), ale szeroki. Widoczne jest nawet lekkie drżenie światła podczas zmiany jego kształtu. Domyślam się, że reflektory przestawiły się w tryb jazdy w strefie zamieszkania (ponieważ prędkość = 0).
Wracam pod ścianę bawić się ustawieniami. Mam nadal wybrane "adaptacyjne światła mijania", czyli pełną funkcjonalność AFL. No to teraz przekręcam wyłącznik główny z AUTO na pozycję świateł mijania. I reflektory nadal świecą jak do jazdy w strefie zamieszkania - krócej (niżej), ale szeroko. Podczas przełączania (przekręcania gałką) widać ruch świateł, ponieważ trzeba przejść przez same pozycyjne po drodze, więc soczewki wykonują jakiś swój "taniec". Ale wracają do ustawienia szerokiego. No dobra, przestawiam na AUTO.
I teraz największa zagwozdka: Pokrętło AUTO, w komputerze są aktywne "adaptacyjne światła mijania", reflektory świecą na ścianę szeroko. Naciskam SPORT. I co się dzieje? Momentalnie soczewki przestawiają się w tryb "skupiony", świecą wyżej (dalej), ale bardziej wąsko, tak jakby nie było AFL.
Po wyłączeniu SPORT przez kilka sekund reflektory nie reagują, dopiero po chwili ustawiają się w szerokokątny tryb strefy zamieszkania. Ki czort?
Czy powyższe oznacza, że w trybie SPORT nie są dostępne niektóre funkcje AFL? W szczególności te, związane z szerokim oświetlaniem poboczy podczas jazdy z mniejszymi prędkościami?
Dodatkowo interesuje mnie dostępność funkcji świateł mijania w trybie "jazda autostradą". To jedna z najlepszych cech AFL i lepiej żeby SPORT jej nie eliminował, co byłoby przecież bez sensu. Ale wg mnie akurat to działa, bo jak jadę 200 km/h (i mam SPORT, oczywiście) to widzę daleko jadąc tylko na mijania, a nawet czasami ktoś nerwowy z przeciwka mi mrugnie. Czyli strumień świateł mijania znacznie się wydłuża, zgodnie z działaniem AFL na autostradach.
Ale o co chodzi z tą jazdą miejską? Ktoś potrafi się do tego odnieść?
Mam swoją teorię, że faktycznie w SPORCIE soczewki szybciej skręcają, dlatego w AFL zrezygnowano z aktywacji trybów szerokokątnych, a postawiono na zawsze skupiony i wysoki strumień światła oraz jego szybkie podążanie za ruchami kierownicy.
M.
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Owszem, jak przełączasz na SPORT to ustawienie AFL się zmienia dokładnie tak jak opisałeś. U mnie jest tak samo. Jest to raczej uzasadnione, bo po mieście raczej na SPORT się nie jeździ, więc po co światła mają przełączać się na tryb miejski w trybie SPORT? Co do soczewek skrętnych, nie zauważyłem, żeby soczewki szybciej skręcały na trybie SPORT-owym. Może być takie wrażenie bo wspomaganie kierownicy działa ciężej niż w trybie normalnym, co daje wrażenie bardziej precyzyjnej kontroli nad samochodem (tym samym nad światłami). Światła autostradowe działają i w trybie normalnym i w sportowym (bynajmniej tak zaobserwowałem).
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Dzięki za odpowiedź. O tych "szybciej skręcających" soczewkach gdzieś przeczytałem, ale jak napisałem w swoim poście, nie potrafię wydać jednoznacznej opinii. Niby tak się wydaje czasami, ale to może być tylko sugestia i dopatrywanie się na siłę.Edit - regulamin
Na marginesie, i ja i żona jeździmy większość czasu jednak w SPORT. Jak się odpytaliśmy, to jednak każde przyznało się, że po odpaleniu odruchowo wciska od razu dwa przyciski... ECO OFF i SPORT ON
Wracając do świateł - szkoda, że instrukcja tego nie opisuje, tylko trzeba się domyślać. W dodatku tłumaczenie jest miejscami mocno niefortunne. A już szczytem debilizmu jest "tylne oświetlenie" w odniesieniu do podświetlenia wskaźników w trybie SPORT na czerwono - chodzi o ang. backlight, czyli bynajmniej nie "tylne oświetlenie" a właśnie "podświetlenie".
M.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 22:06 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par 5 pkt 5
Powód: Nie cytuj posta pod postem - regulamin par 5 pkt 5
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Haha
no cóż. Ja też jeżdżę czasami na sport ale to głównie trasy i jak chce trochę pocisnąć. Częściej jeżdżę na normal bo spalanie mniejsze
Powiem szczerze że nie szukałem nawet po instrukcji, czy jest opis działania AFL w trybie sport także się nie wypowiem. To co pisałem to własna obserwacja
Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
Powiem szczerze że nie szukałem nawet po instrukcji, czy jest opis działania AFL w trybie sport także się nie wypowiem. To co pisałem to własna obserwacja
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
oł rili? no proszę Cię...Engine pisze:po mieście raczej na SPORT się nie jeździ
Witajcie w klubie, już kiedyś się zastanawiałem czy i jak można na stałe ustawić Sport jako 'default', ale na zwykłym sofcie się nie da.wassermann pisze:Na marginesie, i ja i żona jeździmy większość czasu jednak w SPORT.
Ja wtedy włączam Tour.wassermann pisze:Na Normal przełączamy wyłącznie gdy ulica jest dziurawa/wyboista.
Dokładnie. I to jest właśnie to, po co się kupuje benzynę turbo 4x4.wassermann pisze:reakcja przy szybkim starcie ze świateł w 2.0T 4x4 jest zdecydowanie lepsza jak włączy się SPORT, naprawdę spora różnica w samym momencie ruszenia. Pięknie odrywa się od ziemi, czuć jak tylne łapy mocno pchają, a nie tylko przednie ciągną - i to bez zająknięcia się także na śliskim asfalcie.
Jedyny problem jest taki, że po takim przyjemnym starcie trzeba się będzie kiedyś... zatrzymać.
U mnie mniejsze jest na SPORT akurat...Engine pisze:Częściej jeżdżę na normal bo spalanie mniejsze
Pozdro.,
MxW.
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
No u mnie niestety spalanie jest większe
Po mieście nie jeżdżę na SPORT bo po co, skoro co chwilę trzeba się zatrzymywać na światłach albo przed przejściami dla pieszych. Ruszanie "z buta" i kotłowanie paliwa tylko po to żeby za 100 metrów ścierać hamulce w celu zatrzymania się, moim zdaniem jest deczko nielogiczne
No ale to każdego indywidualna sprawa
Nie jestem oczywiście przeciwnikiem tego trybu, bo sam lubię na SPORT śmigać, ale moim zdaniem od tego są dwupasmowe drogi i autostrady, no i wyprzedzanie czasami
Ale tak jak napisałem, każdy ma inne mądrości i przekonania na temat stylu swojej jazdy
Ilu kierowców, tyle zdań.
-
norbi333
- Ekspert
Soczewki na pewno nie skręcają czy reagują szybciej.Tam są zwykłe silniczki.Żeby przyśpieszyć reakcję to musiałby być tam falownik.
Co do spalania to automat na sporcie więcej pali
-- 25 lut 2016, o 05:29 --
Co do świateł u mnie sport nie powoduje, żadnej zmiany ustawień soczewek.Co zresztą mnie nie dziwi.Afl nie ma żadnego powiązania z trybami jazdy.
Co do spalania to automat na sporcie więcej pali
-- 25 lut 2016, o 05:29 --
Co do świateł u mnie sport nie powoduje, żadnej zmiany ustawień soczewek.Co zresztą mnie nie dziwi.Afl nie ma żadnego powiązania z trybami jazdy.
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Z automatem i spalaniem się zgodzę, ale że AFL nie jest powiązany z trybem SPORT to już nie mogę się zgodzić. Ewidentnie widać, że podczas przełączania ze zwykłego trybu na sport, soczewki ustawiają się wyżej i prosto nawet podczas wolnej jazdy, w przeciwieństwie do trybu normalnego, gdzie świecą niżej i szerzej przy małych prędkościach
-
norbi333
- Ekspert
W takim razie skoro jedziesz w mieście na zwykłym trybie afl świeci w trybie "miejskim". To na sporcie przy prędkości 40 km/h w jakim trybie światła świecą? Jakie znaczenie ma sportowy czy normalny tryb jazdy z prędkością 50 km/h dla afl?
Ba instrukcja mówi wyraźnie jak działa afl i od czego zależy.Możesz zapytać w Aso to Ci również powiedzą.U mnie nie ma znaczenia w jakim trybie jadę.Światła zawsze świecą tak samo.Ale pewnie moje auto jest zepsute.
-- 25 lut 2016, o 08:38 --
Przepraszam w jednym artykule znalazłem,że afl działa na sporcie szybciej,ale nadal tak samo.Ale i ten sam artykuł mówi,że w Insigni po odpaleniu auta automatycznie zostaje dołączony tył i zawsze mamy 4x4
Ba instrukcja mówi wyraźnie jak działa afl i od czego zależy.Możesz zapytać w Aso to Ci również powiedzą.U mnie nie ma znaczenia w jakim trybie jadę.Światła zawsze świecą tak samo.Ale pewnie moje auto jest zepsute.
-- 25 lut 2016, o 08:38 --
Przepraszam w jednym artykule znalazłem,że afl działa na sporcie szybciej,ale nadal tak samo.Ale i ten sam artykuł mówi,że w Insigni po odpaleniu auta automatycznie zostaje dołączony tył i zawsze mamy 4x4
- Engine
- Zapaleniec
- Kontakt:
Nagram Ci film jak zachowują się światła podczas przełączania z trybu normalnego na sport i na odwrót, żebyś zobaczył jaka jest różnica, bo widzę, że jak nie zobaczysz to nie uwierzysz
AFL działa w każdym trybie, tylko pisze, że trochę inaczej. Na SPORT, podczas jazdy miejskiej, światła świecą dużej i bardziej wąsko (nie doświetlają tak bardzo poboczy) niż w trybie normalnym.

AFL działa w każdym trybie, tylko pisze, że trochę inaczej. Na SPORT, podczas jazdy miejskiej, światła świecą dużej i bardziej wąsko (nie doświetlają tak bardzo poboczy) niż w trybie normalnym.