--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Alex » 9 maja 2015, o 21:57

Skasował błędy bez wcześniejszej próby ich interpretacji lub choćby zapisania w celu zdiagnozowania problemu ? Mądry mechanik w takim razie.
Pompy oleju są wadliwe ? Pierwsze słyszę.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

B-i-z-o-n

Post autor: B-i-z-o-n » 9 maja 2015, o 22:04

WIesz pojechałem na mechanika w warszawie a ja jestem z poznania bylem dzisiaj na komuni ... wiec pomyscie jaka była ciekawa bo nie dojechałem. Wykasował i tego nie zmienie. Planuje sciągnoąć auto w poniedziałem do siebie i dać swojemu człowiekowi. Tylko pytanie czy znacie taki problem ??

A z tą pompę oleju to było tak ,że kupująć insignie w październiku oczywiście pojechałem do opla i za opłatą chyba około 400 zł sprawdzili wszystko to co mogli. Najwiecej czasu poswiecił mechanik Opla. I to było jego stwierdzenie po 10 latach pracy w oplu. Martwi mnie ta blokada ???

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 9 maja 2015, o 22:10

Może w tym temacie coś znajdziesz, choć bez konkretnych kodów błędów, które skasował mechanik, to można wróżyć.
http://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?f=14&t=467

traha

Post autor: traha » 10 maja 2015, o 18:37

Trzeba było uszczelkę za te 400 zł wymienić pewnie silnik się zatarł

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 10 maja 2015, o 18:43

postaw auto do ASO i będziesz wiedział co się stało..
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

kiedrek32

Post autor: kiedrek32 » 10 maja 2015, o 18:59

W tych silnikach rozszczelniają się uszczelki przy smoku i olej nie jest podawany do górnej części silnika.
Niestety taka jest ich wada ja w pracy sprzedaję takie silniki 2-3 w tygodniu.
Z tego co mówią klienci prawie zawsze na jakiś czas zapala się kontrolka ciśnienia oleju.

cardriveros

Post autor: cardriveros » 9 paź 2015, o 22:34

Witam,
Szukając auta przypadkiem trafiłem na ofertę sprzedaży Insigni z motorem 2,0CDTI 160KM z 2011 (ca 130kkm).
Po uruchomieniu silnika na zimno zauważyłem jednak takie postukiwanie w silniku, ale żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu nie było. Porównałem to z ciekawości z inną Insignią i tam tylko czysty dźwięk diesla, żadnych innych dodatkowych. Czy to też jest wskazanie na słabe ciśnienie i ową uszczelkę, czy to może być coś innego?
Pozdrawiam

Kot

Post autor: Kot » 11 paź 2015, o 10:16

U nas już też 3 silniki wymienione jedna sytuacja odpowiada, pewnej osobie z forum ciekawe czy był u nas?
Nowy motor wedle właściciela 20000zł kompletny z turbo wtryskami itp.
Jest już zimniej więc rozpoczął się okres na uszczelki panowie pilnować się !!

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 12 paź 2015, o 06:49

-3 rano i komunikat przy odpaleniu się na sekundę pojawił i zgasł niezwłocznie jadę wymienić ta magiczna uszczelke.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

r.sobaszek

Post autor: r.sobaszek » 12 paź 2015, o 08:53

U mnie niestety to samo 188k przebiegu , od 2 dni rano przy 4°C komunikat o niskim ciśnieniu oleju - znika po 2 sekundach. ASO w Gdyni naprawa okolo 500zl + obudowa zaworu egr - chyba moje auto łapie wszystkie typowe usterki.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 12 paź 2015, o 09:04

Skoro wyskakuje komunikat na wyświetlaczu, nawet na sekundę lub dwie, to oznacza błąd, który powinien być zachowany w systemie. Jednak po podłączeniu OP-COMem nie pokazuje żadnych błędów. Czy to normalne dla tego zjawiska ?

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 12 paź 2015, o 09:06

Uszczelka 50 zł
Masa uszczelniająca miskę oleju 60 zł

Jutro będę wymieniał to wieczorem wstawię zdjęcia i opis co i jak.

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 12 paź 2015, o 16:29

Dzwoniłem do mojego ASO. Cena po rabatach kolo 1200/1300 bez tych części. Uszczelka 60 i masa 60. W 2011 więcej roboty niby. Sporo patrząc na posty wyżej.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 12 paź 2015, o 17:21

Alex pisze:Skoro wyskakuje komunikat na wyświetlaczu, nawet na sekundę lub dwie, to oznacza błąd, który powinien być zachowany w systemie. Jednak po podłączeniu OP-COMem nie pokazuje żadnych błędów. Czy to normalne dla tego zjawiska ?
To nie jest komunikat o usterce a informacyjny taki sam jak mało płynu w spryskiwaczach lub możliwe oblodzenie więc błędu nie będzie.
fuli pisze:Dzwoniłem do mojego ASO. Cena po rabatach kolo 1200/1300 bez tych części. Uszczelka 60 i masa 60. W 2011 więcej roboty niby. Sporo patrząc na posty wyżej.
Roboty jest sporo, ale na pewno nie wartej 1000zł lub więcej.
Wymieniałem uszczelkę sam i myślę że robocizna max to 5 stówek. Uszczelka dostępna tylko w serwisie więc cena wszędzie podobna, ale uszczelniacz można spokojnie kupić za max 20 zł w każdym sklepie motoryzacyjnym. Reszta roboty to odkręcanie miski, rozpięcie wydechu, odkręcenie łapy i podlewarowanie silnika. Jak się ma narzędzia i kanał to 5-6 godzin roboty.

Kot

Post autor: Kot » 12 paź 2015, o 17:57

rataj73 pisze:edit
Po 2011roku nie ma w skrzyni 2 wycięć konkretnie chodzi o 2 śruby przy skrzyni i aby je odkręcić należy wyciągnąć skrzynię biegów stąd ta różnica .
Tu widać wycięcia
Obrazek
A w 2011 ich nie ma więc skrzynka na zewnątrz ląduje .
U ciebie w 2009 roku to robota max 300zł netto .
Ostatnio zmieniony 12 paź 2015, o 18:00 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 12 paź 2015, o 18:10

A może tak w skrócie napisać co trzeba rozebrać? I gdzie ten uszczelniacz się znajduje?

Kot

Post autor: Kot » 12 paź 2015, o 18:46

Ale w 2011 czy przed ?

Niedzwiedz

Post autor: Niedzwiedz » 12 paź 2015, o 18:54

Mam 2010 według dowodu

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 12 paź 2015, o 19:09

To ja też poproszę o info co trzeba rozebrać silnik A20DTH z automatem Aisin AF40-6, MY2014, produkcja sierpień 2013.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Stolica Mazur
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 12 paź 2015, o 19:22

U mnie jest automat więc chyba nic nie zmienili w 2011, ale pewności nie mam.
Uszczelniacz wymieniałem w sierpniu więc rozmiarów kluczy już nie pamiętam ale kolejność czynności jak najbardziej.
Pierwsza rzecz to:
- zdjęcie osłony pod silnikiem,
- spuszczenie oleju,
- trzeba rozkręcić wydech ( to trójkątne złącze przed plecionką)
- odkręcamy wszystkie śruby w misce ( od strony rozrządu jedna schowana i dwie pod podporą prawej półosi do których jest ciężki dostęp, ale jak się odkręci łapę silnika i lekko podlewaruje silnik dostęp deko lepszy)
- odkręcić podporę prawej półosi od miski ( dwie śruby bez problemu z trzecią radzimy sobie tak że po wykręceniu dalej przeszkadza więc traktujemy ją szlifierką kątową bo szkoda czasu na chińskie manewry - składając montujemy krótszą śrubę o 1-1.5 cm i jest dobrze )
- dostęp do ostatniej śruby miski pod podporą półosi dopiero po jej wysunięciu ze skrzyni, trzeba szarpnąć półosią w stronę koła i się wysunie ok. 2cm ewentualnie stuknąć lekko młotkiem a to wystarczy żeby dostać się do tej śruby,
- kilka uderzeń gumowym młotkiem i miska jest na dole,
- czyścimy dokładnie powierzchnię uszczelnienia dołu silnika (skrobak, papier ścierny, benzyna),
- to samo robimy z miską ( można ją dokładnie umyć ropką, albo jakimś zmywaczem oczywiście po wcześniejszym wykręceniu smoka),
- wymieniamy uszczelniacz na nowy ( jak mamy graty na wierzchu to wszystko staje się jasne, a przede wszystkim refleksja "co za kretyn to projektował i jak można spieprzyć tak prostą rzecz?"
- smarujemy miskę pastą uszczelniającą i składamy wszystko w odwrotnej kolejności ( teraz robota pójdzie 2 razy szybciej bo już wiadomo co i z czym się je)-
- po wszystkim wymieniamy filtr i olej i cieszymy się zaoszczędzonymi w zależności od 500 d0 1000zł bo tyle sobie śpiewają za wymianę tej wspaniałej oplowskiej prezerwatywy :D

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”