--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: Akumulator - napięcie ładowania, usterka, objawy

Post autor: Zbyszek01 » 22 cze 2015, o 15:34

crejzus pisze:Witam,
...
...
i pytania:
1) jak tylko uda mi się odpalić to sprawdzę ładowanie - na jakim powinno być poziomie? ok. 14V?
2) jak sprawdzić miernikiem pobór prądu na postoju?

3) czy są jakieś wady w tym samochodzie odnośnie ładowania? wyczytałem na forum o diodach i regulatorze ale to generalnie objawia się przeładowywaniem (15V)
...
Ad 1 Im bardziej rozładowany aku tym wyższym prądem ładuje u siebie sprawdzałem to nawet 14,7 widziałem, jak naładowany to nawet 12,7
Ad 2 Zdejmiesz klemę z aku (obojętnie + czy -) i teraz między tą klemę i aku podpinasz amperomierz, podpinasz nie mniejszy jak 10A bo z chwilą podpięcia mogą być chwilowe wysokie obciążenia. Odczekasz po podłączeniu ja się wszystko automatycznie powyłącza i będziesz widział pobór. W tym aucie jeszcze nie mierzyłem ale w Mondeo po ustabilizowaniu pokazywało 0,04A a po zapaleniu światła w kabinie już 0,15A
Ad 3 Nie słyszałem ani nie czytałem nic na ten temat.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

crejzus
Nowicjusz
Auto: Insignia A ST 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Trzebinia
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: crejzus » 22 cze 2015, o 18:53

Zbyszek01 pisze:Ad 1 Im bardziej rozładowany aku tym wyższym prądem ładuje u siebie sprawdzałem to nawet 14,7 widziałem, jak naładowany to nawet 12,7
Naładowałem akumulator prostownikiem, wrzuciłem do auta i silnik bez problemu odpalił, sprawdziłem ładowanie i ładowało zaraz po odpaleniu 14,4 a po jakimś czasie 14,8 - ładowanie zatem jest a akumulator zapewne na wykończeniu - trochę to dziwne że tak z dnia na dzień ale ma już 4 lata i 160kkm zrobione. Niestety amperomierza nie mam żeby sprawdzić pobór na postoju ale myślę że mi to sprawdzą podczas wymiany baterii :)

Awatar użytkownika
arturosar
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Sędziszów k.Jędrzejowa

Post autor: arturosar » 22 cze 2015, o 19:06

Kolego nie masz się co dziwić, miałem przypadek że rano auto odpaliło, a po południu już nie. Pomogła tylko wymiana aku. ;)
Artur

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 22 cze 2015, o 19:14

Bywa że i w godzinę padnie, zwarcie między płytami a wtedy podczas dużego obciążenia np. przy rozruchu na tej celi będzie się w środku gotowało. Jeżeli masz pomocnika to jeden kręci rozrusznikiem a drugi obserwuje cele przez otwory po korkach. Jednak nie zawsze jest tak duże zwarcie. Możliwe jest też zasiarczenie i wtedy pojemność spada drastycznie. Gdzieś pisali że zasiarczony aku to jest przyczyna niedoładowanego przez dłuższy okres.

-- 22 cze 2015, o 20:17 --
crejzus pisze: Naładowałem akumulator prostownikiem, wrzuciłem do auta i silnik bez problemu odpalił, sprawdziłem ładowanie i ładowało zaraz po odpaleniu 14,4 a po jakimś czasie 14,8 - ładowanie zatem jest a akumulator zapewne na wykończeniu - trochę to dziwne że tak z dnia na dzień ale ma już 4 lata i 160kkm zrobione. Niestety amperomierza nie mam żeby sprawdzić pobór na postoju ale myślę że mi to sprawdzą podczas wymiany baterii :)
Mój ori padł po 3 ;D
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

crejzus
Nowicjusz

Post autor: crejzus » 26 lip 2015, o 14:29

Panowie minął miesiąc bezproblemowej jazdy na tym samym akumulatorze co wyżej opisywałem i znowu się sytuacja powtórzyła... Wczoraj było zrobione jakieś 80km dzisiaj po 10km jazdy już nie odpalił.. dopiero na kable.

Zastanawiam się czy to na pewno aby wina tylko akumulatora? ładowanie generalnie jest ok ale sprawdzałem tylko na postoju.. możliwe że podczas jazdy jest za słabe ładowanie a na postoju wszystko ok? trochę dziwi że akumulator bez żadnych objawów przejeździł miesiąc po ładowaniu i znowu padł? czy to jednak normalne? :)

Akumulator na pewno wymienię bo ten już dostał mocno po tyłku ale nie chciałbym zakatować nowego..

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 26 lip 2015, o 14:56

Możesz mieć nietypową usterkę aku, jakaś przerwa w obwodzie wewnątrz aku.
W czasie jazdy następuje poluzowanie i z czasem dochodzi do momentu, gdy prąd z aku już nie popłynie.
Podanie prądu kablami z drugiego aku może skutkować poprawą połączenia i znów jakiś czas jest OK.
Zmień aku i będzie OK.
Też tak miałem, pewnego dnia nie odpaliłem, a po odpaleniu na kable od razu mu się poprawiło. Aku na drugi dzień został wymieniony, minęło kilka miesięcy i niespodzianek nie mam.

crejzus
Nowicjusz

Post autor: crejzus » 28 lip 2015, o 15:09

Odpaliłem samochód na kable 2 dni temu i nawet nie brałem go do domu na prostownik, przejechałem 10km pod dom.. zgasiłem i po 1h wybrałem się na wycieczkę po 40km w jedną stronę - na następny dzień również odpalił i generalnie oprócz tego że co jakiś nie określony czas ok. raz na miesiąc potrafi się od tak z siebie kompletnie rozładować i wystarczy go minimalnie podładować kablami z innego samochodu byle tylko odpalił i znowu wszystko działa jak należy..

Wygląda to tak jakby w jakiś losowych odstępach czasu coś w samochodzie pobierało sporo prądu na wyłączonym silniku i zamkniętym samochodzie.. No nic kupię akumulator bo czeka mnie spora wyprawa i nic innego nie wymyślę ale coś czuje że to jednak gdzie indziej leży problem

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 28 lip 2015, o 15:34

Widzę, że jesteś hardcorem ;) koniecznie chcesz przejechać się na lawecie :) Wywal ten aku, nie kombinuj bo i tak Cię to nie minie. Miesiąc w tą czy w tamtą już nic nie zmieni, a czym prędzej stresu się pozbędziesz tym lepiej :)
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 28 lip 2015, o 16:02

Zostaw na 30 min włączone radio i odpal. Będziesz wiedział w jakim jest stanie. Mój właśnie tak obwieścił swój koniec po 5 latach.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

marus78

Post autor: marus78 » 29 lip 2015, o 07:10

Na bak to Akumulator mialem ten sam problem a dokladnie to ten dziwny system ladowania insigni uznaje ze aku juz jest do bani

-- 29 lip 2015, o 09:13 --

Ten aku co insignia mi nie odpalala dalem do innego autka i śmiga bez problemu juz hyba 3 miesiac. Poprostu sprawnosc akumulatora nieco spadla to w insigni komputery daką znac ze aku jest za slabe a w starszym aucie gdzie aku ładowane jest non top niema zadnego mądrego urządzonka co by powiedziało wymien aku i aku śmiga pare lat dluzej. Bo przeciez spadek sprawnosci nie oznacza od razu ze jest do bani jest tylko nieco slabszy. Sorki za byki pisze z fona w robocie :)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2015, o 07:55 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

bartekb14
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Miasto:

Post autor: bartekb14 » 24 wrz 2015, o 12:02

Cześć.
Mam następujący problem:
Jak włączam zapłon to ładowanie akumulatora jest 11.5 po chwili rośnie do 14.8 następnie ładowanie spada do ok12.5 po 1-2 minutach i się utrzymuje cały czas, a czasami nawet potrafi spaść 11.5(bardzo rzadko, wtedy obroty spadają do 700 jakby miał zgasnąć i od razu się podnoszą do 800) czy to oznaka padniętego akumulatora czy regulatora napięcia a może jeszcze coś innego?
Auto odpala bez problemu.
Dzieki

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 24 wrz 2015, o 18:27

Raczej problem z regulatorem napięcia (reglerem i alternatorem), ale komputer nie zgłasza żadnych błędów?

pozdro.,
mxw.

Wysłano z iPhone 8 za pomocą Tapatalk2.

bartekb14
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Miasto:

Post autor: bartekb14 » 24 wrz 2015, o 19:30

Żadnych błędów i kontrolek na desce, jeszcze dziś zauważyłem że nie zawsze spada 12.5. czasami spada do 13.8 i się utrzymuje.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 24 wrz 2015, o 19:32

Zakres ładowania do 15.1 jest normalny w insigniach.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 24 wrz 2015, o 20:19

Dokładnie, tu nie ma zwykłego regulatora napięcia, a decyduje o tym komputer na podstawie wielu parametrów, w tym prądu pobieranego z aku (na przewodzie masowym z aku jest pomiar prądu)
Tak ma być i jest to poprawne, że napięcie systemu zmienia się od 12,5 do 15,1V.

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: mxw » 24 wrz 2015, o 20:30

No tak, 12.5 - 15.1 to norma, ale kolega pisze, że ma też 11.5.

pozdro.,
mxw.

Wysłano z iPhone 8 za pomocą Tapatalk2.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec

Post autor: KaMYk » 25 wrz 2015, o 05:35

tak, ale
bartekb14 pisze:a czasami nawet potrafi spaść 11.5(bardzo rzadko, wtedy obroty spadają do 700 jakby miał zgasnąć i od razu się podnoszą do 800)
tylko powiedz mi co jest przyczyna a co skutkiem, czyli czy obroty spadają, bo napięcie systemu spada do 11,5 V, czy odwrotnie, napięcie spada, ponieważ obroty silnika z jakiegoś powodu spadają poniżej ustalonych.

Uważam, że kolega ma jakiś problem w aucie, w wyniku którego czasem spadają mu obroty. W czasie spadku obrotów do 700obr/min naturalnym jest, że alternator też ma już za niskie obroty i przestaje po prostu ładować.
Dlatego efektem jest krótki spadek napięcia do 11,5V. Jak obroty wzrosną do normalnych 850, alternator powraca do normalnej pracy i napięcie systemu rośnie. W układzie elektrycznym alternatora i układu ładowania nic złego wg opisu nie widzę.
Natomiast te spadki obrotów, tu trzeba szukać, bo normalne to nie jest. Podobno jakiś zaworek SVC, czy jakoś tak wymieniają, jak falują obroty, ale nie wiem dokładnie, bo nie czytałem, a tylko widziałem takie dyskusje na tym forum. trzeba poszukać.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 25 wrz 2015, o 06:14

@kmy na falujące obroty jedynym sposobem jest regulacja koła pasowego. ASO zna ten problem jest na to procedura.

olo-pl

Post autor: olo-pl » 11 paź 2015, o 16:40

Mam pytanie czy moge odlaczyc akumulator calkowicie w insigni zeby podlaczyc nowy i czy nic sie nie stanie z np:oprogramowaniem?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2015, o 17:30 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 11 paź 2015, o 16:52

A jak chcesz podłączyć nowy nie odłączając starego ? Bo innego sposobu nie ma.
Przestawią się jedynie data, godzina i zapisane stacje radiowe.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”